|
Дали сте за леќи? |
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Автор | |
criminal-F
Сениор Регистриран: 02.Јануари.2009 Локација: Japan Статус: Офлајн Поени: 173 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ucev 6 godini i ko manjak ucev ak neznam za svojata struka neznam dr sto znam ak sakas da gi rasipis poveke ocite np kako sakas jas kako DR za vaseto dobro komentiram no vie kako ke sakate za mene jas si znam Изменето од criminal-F - 05.Февруари.2009 во 17:36 |
|
cafe
Група Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 85 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bi sakal ama nee fala nemam visok para za frlanje moras na godina da gi menjas a edna leka e 100Eura
|
|
dance.s
Нов член Регистриран: 21.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tvrdi leki i keratokonus dali znae nekoj poveke za ova
|
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne...samo za tvrdi leki
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne ...zosto mi se
|
|
mistake
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 8613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од mistake - 02.Февруари.2011 во 16:55 |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Criminal-f potpolno si vo pravo......
osobi so dioptrija nad 3,5 im se preporacuva kontakti sociva nikako pod...... tocno deka se stetni do nekoja mera i podobro e so naocari megjutoa ne smees da se nerviras..... ti svoeto go kaza ako sakaat neka ti veruvaat , ako ne toa e nivni minus.... BisernA imas pravo na tvoe mislenje megjutoa ne sporeduvaj se so kompetentna licnost vo taa oblast oti kolku da ne znae toj sekogas ke znae poveke od tebe ..... edinstveno treba da go zemas faktot na komercijalnosta na prodazba na kontaktni sociva sekogas ke bidat preporacani od "drugi" koi ziveat od potrosuvackata .... Ke ti kazam eden fakt da jas..na vremeto za da dojdam do tvrdi kontaktni sociva napraviv falsifikuvana dioptrija za da mozam da dobijam zatoa sto bev sportistka i ne mozev da funkcioniram so naocari..........drug den ke vi objasnam za opravdanosta i negativnostite na nosenje na kontaktni sociva i moeto iskustvo...... Изменето од bijonse1 - 22.Април.2009 во 22:21 |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Edinstveni zivi kletki vo naseto telo.......
koi ne se snabduvaat direktno so krv ........ se onie na roznicata na okoto....... Kislorodot i hranlivite materii do roznicata doagjaat odnadvor preku solznata tecnost a od vnatre so pomos na ocnata vodicka i po pat na nervni vlakna povrzani so roznicata...... Sega.....Pazite vamu.... Licata sto nosat tvrdi i polutvrdi leki ..... tie gi nosat delimicno vo denot oti okoto ne gi trpi cel den taka da se zamenuvaat so naocari....... Isto taka koga ima i minimalna infekcija na okoto od bilo koe poteklo nema sansa da okoto ja trpi lekjata se dodeka okoto ne zazdarvi ....... Licata sto nosat meki leki...... tie gi nosat preku cel den...... duri nekoi so niv spijat voopsto ne gi vagjat..... okoto e zamorno zasto sepak lekjata e tugjo telo.... ama ne se osekja taka drasticno..... i nikoj ne gi zamenuva so naocari vo tekot na denot..... koga okoto ima infekcija od bilo koe poteklo mekata lekja se lepi za okoto ..... ne davajki mu moznost za saniranje na infekcijata.... I sega uvodot ...... Problemot so lekite ( pozagrozeni se tie so meki leki oti ne gi vagjaat vo tekot na denot) e ogranicuvanjeto so snabduvanje so kislorod od nadvor .. i ete kako doagja do dopolnitelno ostetuvanje na okoto... Изменето од bijonse1 - 02.Мај.2009 во 17:37 |
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пред една година ми беше дијагностицирано на очите
миопија и хиперметропија носев наочари со диоптер 1.50 а сега во Јануари диоптерот ми се зголеми до сега ми е добро, дури и подобро можам да речам За 3 месеци треба да се решам дали да си земам леќи или не Лекарот вели дека и со леќите може да ми биде уште подобар видот само некако по ова што го читам тука на мислење сум дали да земам леќи или не |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
црвче, миопија е обратно од хиперметропија
е сега
ако имаш миопија, со оглед на твојата возраст, да си земеш леќи, со нив се запира прогресијата
ако имаш хиперметропија, оди на наочари
|
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тврдите контактни леќи, се непропустливи за кислород и затоа мораа да се вадат во текот на денот. - веќе скоро и да не се произведуваат. полутврдите GP контактни леќи се изработени од материјал кој е најпропустлив за кислород, а исто така предност им е и што се отпорни на инфекции.
Освен комфорот при носењето, меките контактни леќи немаат друга предност. Помалку се пропустливи за кислород од GP, а исто така бараат и многу педантно одржување затоа што се многу подложни на инфекции.
Меки леќи може да препишува секој, GP само 3-4 во Македонија - ним, капа им симнувам
|
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas se zaletav na temava,zoshto mislev ovde se diskutira za lekji kako moden dodatok,onaka vo boja bez dioptrija...Pa koga sum vekje tuka da si kazam...da sum probala kolor lekji i mnogu mi se dopadna efektot od niv,a sega ne se mnogu skapi,pa moze da si dozvolime vakvo neshto.Razmisluvam za novi....bidejkji rokot im e nekade od 6-12 meseci,zavisno od toa dali soodvetno se chuvaat i kolku vreme se nosat.
P.C.Nemojte da zaboravite da gi vadite pred spienje,ednash na mene mi se sluchi da zaboravam....utroto se isplashiv sama od sebe koga se poglednav vo ogledalo...edno oko temno kafeno,a drugo safirno plavo...uhh horor |
|
Trena
Нов член Регистриран: 25.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kupiv pred eden mesec i gi staviv 3-4 pati...najdobro mi e so naocari. Mnogu treba odrzuvanje... a i skapi se.
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
трена, јас дури почнав редовно да ги носам... поминаа 4 месеци.....
и секој, ама баш секој лекар ќе ве предупреди да не спиете со леќи.... има повеќе штета отколку корист..... епа сега, ако ве фане мрзата... нормално, и окото не е неуништиво ( се мислев за вистинскиот збор овде )..... ќе се појави инфекција... со добра хигиена, кратки нокти, редовно менување на течноста, ставање на апчиња за депротинизација..... мислам дека нема да се има никаков проблем |
|
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |