|
Споменик на Александар на плоштад Македонија |
Внеси реплика | страница <1 1920212223 54> |
Автор | |||||||||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
А зошто би требало да се откажуваме од нешто што е наше и е дел од нашата историја, било подалечна или поблиска? Споменик е споменик и служи за оддавање признание и почит кон личност која оставила некаков печат во историјата. Ако не беше така, ќе требаше низ цел свет да се изврши едно големо примопредавање на споменици на личности, кои се поставени и во земји оддалечени илјадници километри од нивната земја на потекло... |
|||||||||||
novace
Сениор Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Mногу (си) читаш ..и тоа погрешни весници..како овој..Кутринскиот..
Кутри тие..сеуште сонуваат
Убаво друштво (таму) се собрало..бал на вампирите..и по некоја баба-Зумбула..новинарка..разбира се
Изменето од novace - 05.Мај.2009 во 17:38 |
|||||||||||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
|||||||||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
можеби би се согласил да има споменик, но не вво вакви времиња, и фуере кажа дека ова се обични глупости и дека треба да се работи на зајакнување на економијата на државата а и плус го кажав своето мислење во врска на самиот споменик, ниеден национален херој не е достоен да стои како главен крал на целата македонска историја, навистина тоа е навредливо за сите личности кои придонеле за својот народ, можеби затоа ги планираат гоце и даме пред камени, да не бидат изоставени и пази сега композиција, Гоце, Даме и Александар на едно место , а да не збориме за додатните „уметнички скулптури“ можда малце забегав (можев уште да си попишувам) бидејќи темата е само за споменикот на Александар, но сепак, мора на тоа да гледаме како една целина, односно сите споменици кои треба да бидат поставени во радиус од 500 метри |
|||||||||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||||||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
|
|||||||||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||||||||
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
ako e povisok...e poskap
|
|||||||||||
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|||||||||||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
pa koga vekje pravime spomenici na личност која оставила некаков печат во историјата , mislam deka e najispravno da mu napravime eden na JOSIP BROZ TITO ..........
|
|||||||||||
novace
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Да да ..одлично ...и убо би минале..оти притоа ...(веќе одпорано) постои проект за тоа..ама ..ги спречило наглото „префрлање„ на Македонија во демо(н)кратија..а и тука има замешателство од св.Трипун Скопски..кој им го притоа „зафати„ плацот.... со неговата новоизградена црква..карши МАНУ де
Изменето од anastea - 10.Мај.2009 во 01:29 |
|||||||||||
|
|||||||||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Сепак на тој дел од историјата му е оддадено и повеќе од доволното признание, не само со споменици, училишта, улици, а до скоро и цели градови го носеа неговото име Редно е да се оддаде признание и на оние постарите. |
|||||||||||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
И понапред пишував на темата: мене ми се допаѓа идејата за споменик на Александар Македонски на плоштадот.
И ништо друго. Убав и не толку огромен споменик како што се најавува би бил доволен украс на и така малиот простор. Од симулацијата што ја гледав на А1, воопшто не ми се допадна идејата со сите други споменици наоколу... Ако е таков планираниот распоред, тоа би било пренатрупување и задушување на просторот. Немам против другите споменици, кога би се прераспоредиле на некој друг простор и не баш сега во екот на кризата. |
|||||||||||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
НЕПОТРЕБНО ОГРОМНО Голем дел од македонската стручна јавност, архитекти и урбанисти, ја поддржуваат изградбата на џиновскиот споменик на војсководецот Александар Македонски во централниот дел на плоштадот Македонија. Дел од нив, сепак, жестоко дебатира за големината на постаментот, за кој се предвидува да биде висок 10 метри, и сметаат дека треба да биде речиси двојно помал, за да може граѓаните да ги видат коњот и војсководецот. Некои архитекти сметаат дека плоштадот Македонија е доволно голем за „архитектонски да го издржи“ споменикот на Александар висок колку зграда од осум ката, а други сметаат дека е непотребно мегаломански. |
|||||||||||
laki_bu
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Лидер Регистриран: 30.Ноември.2008 Локација: Germanija Статус: Офлајн Поени: 32100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Spomenik hahahha
utre ke mu tekne na nekoj i negov spomenik da se stavi na plostad pa kako ke se resi toa Spomenici se znae kaj treba u A.D BUTEL tamu im e mestoto |
|||||||||||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Треба малку повеќе да се испотиш за да ти стават споменик на плоштад...
(Освен ако плоштадот не е во твојот двор) |
|||||||||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Споменици ќе има и тоа е готова работа. Сега има други дилеми
Каде се излеаја 5 милиони евра Владата во четири наврати од јуни до декември 2008 година и' префрлила на Центар 7,25 милиони евра.Градоначалникот Владимир Тодоровиќ на пресот што ја свика предизвикан од написите на „Дневник“, кој дојде до договорите со леарницата, потврди дека динамиката на плаќање ќе биде 20 отсто веднаш, 40 отсто по завршување на леењето и уште 40 отсто по монтирањето. Според тоа, досега би требало да се исплатени околу 2 милиона евра. Ако премиерот ја зборува вистината, останатите 5,25 милиони евра би требало да бидат на сметката на Општината. Со оглед на тоа што станува збор за пари од даночните обврзници, Центар е должна да каже јавно каде се тие пари и за што ќе ги пренамени милионите што ќе ги заштеди со одложувањето на петте споменици, се разбира ако тие пари воопшто постојат. -------------------------------------------------------------------------------------------- И уште една дилема војсководецот Александар Македонски не треба да гледа кон Камениот мост, туку кон Ристиќева палата, оти, во спротивно, ќе изгледа оти Скендер-бег и Александар се подготвени за битка. Двата споменика треба да гледаат кон југ, оти тие реално и освојувале на југ. Тоа не е добра поента, но ако двајцата гледаат во еден правец тоа значи дека заедно одат во победи, |
|||||||||||
novace
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Самооо....живо (мене) ме занима..што ќе кажат овдешните..следбеници на овој наш ехперт..посебно за Историјата..иако (велат) завршил Право..и тоа во Софија и разбира се Београду!!!???
Изменето од anastea - 10.Мај.2009 во 01:30 |
|||||||||||
|
|||||||||||
Внеси реплика | страница <1 1920212223 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |