|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 23456 30> |
Автор | |
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ај домаќинкава бисерна да ви каже еден рецепт... можда го има, ме мрзи да барам.... ама сеедно... запишувајте
не знам како се вика... ... лепчиња ла бисерна... значи... лепчињата ги потпекуваме во рерна за да се зацрвенат,... може и малце маргаринче.... и во меѓувреме спремаме смеса од едно јајце, урда или сирење, и млеко... отприлика за да се добие малце погуста смеса и ја истураме да се запече врз лепчето.... бон апетит |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Земички
Потребни Состојки: - 1.кгр.брашно - 2 свежи квасци - 3 белки - 3 жолчки - 1филџан за кафе зејтин - 3 супени лажици шеќер - 2 мали лажичиња сол - 250 мл. јогурт или млеко - 250 мл. млака вода - Сусам, ким, афион, по желба Подготовка: 1. Квасецот со малку сол, шеќер, 1 лажица брашно и малку млака вода се става да стаса. Останатите продукти се ставаат во сад за месење. 2. Кога квасецот ќе стаса се става во садот за месење. Постепено се додава млекото или јогуртот и млаката вода. Се прави средно тесто кое се остава да стаса. Стасаното тесто повторно се размесува и се дели на 40 топчиња-земички.Секоја земичка се премачкува со жолчка и се наросува со сусам, ким или афион по желба. 3. Земичките се печат во плех со хартија за печење, на 250* околу 20 мин. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tunja salata
2 konzervi tunja 200 gr krastavicki 200 gr pecurki 1 domat 150 gr limon 50 gr maslinovo maslo 10 gr celer 100 gr iseceni maslinki pola lazica vegeta Od seto ova se pravi smesa |
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
Delicia
Сениор *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
......Eve nesto brzo za doruçek
.........Bosanski "lokumi"......
jas gi zamesuvam so malku poveke od pola kilo brasno ,mlaka voda,sol ,edna lazica zejtin ,malku kvasec(tretina od kockata )i edno lazice prasak za pecivo.
.....Smesata odstojuva 15 minuti(,taman da si stavam kafe i da ja potsredam kujnata(
.....Potoa se rasukuva kora ,debelina pola santim i se ostava da odstoi (taman vreme da go ispiam kafeto).Ja seçete na kocki ,golemina po volja i se przat vo zejtin no ne kako krofnite vo mnogu zejtin.
........Se sluzat topli so jogurt ili sirenje....
..........Bon appetit
|
|
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
|
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KIFLI
500 ml Mleko 3 mali lajcina sol 3 mali lajcina seker 8 golemi lazici braso se bavo ke se promesa se dodava 3 solji za kafe zejtn 2 jajca i po potreba se dodava braso.....smesata da bide meka i da ne se lepi na racete dodeka se gneti se ostava testoto (jas ja okrivam so folija od najlon i go stavam vo rengla na 50 stepeni da se digne) teoto se vadi i se deli na pacinja, malecki topcnja se pavat. Toce po topce se suka na dolgo, se stava ili sirenje ili slatno (ili edno jajce so sitno seckana sunka izacineo i malce kaskaval) se rolovaat vo forma na kifli.... odozgora se stava susam, se pecat na 150- 170 stepeni(da se scrvat) se vadat i se stavaat vo edno plastino okriena so krpa da se oladat |
|
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta. |
|
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пита со јогурт
Во подлабок сад со жица за матење се матат 3 јајца.Непрекинато мешајќи се додаваат 200 мл зејтин, 500 мл. јогурт,1 пециво и на крај 300 грама рендано сирење.
Во намастено (со маргарин,нормално) тавче се става една кора(од 500 грама готови кори) , а врз неа со лажица се нанесува од смесата... Постапката се пофторува додека да се наредат сите кори. Најгорната кора се попрскува со зејтин и се става во рерна да се пече 40-тина минути на 220 степени Толку... ем брзо се прави ем е навистина вкусно |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Галички Похуван Кашкавал300 гр. кашкавал 100 гр. трошки oд препечен леб 60 гр. брашно Масло Јајца Исечете го кашкавалот на парчиња дебелина oколу 1 см. Секоје парче увалкајте гo вo брашнo, пoтoа во јајце разматенo и на крај вo лебни трошки. Пржете во врелo маслo oд двете страни се дoдека не се вцрви. Со ова јадење се сервира разреден мајонез со белo винo или тартар сoс. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Манастирско Сирење600 гр. бело cирење 80 гр. растопен путер 8 чешниња рендан лук 20 гр. буковска пипер 40 гр. пресно млеко Сирењето се ренда на ситно ренде, се додава путерот, млекото, лукот и буковската пипер. Се меша со жица за матење се додека се изедначи смесата. Потоа се сервира на подлога од зелена салата, свеж патлиџан, краставичка, се декорира по желба и вкус. Сос од Печурки250 гр: печурки 1 главица кромид 1 чаша бело вино 1 лажица вегета 100 гр. доматена салца магданос сол масло говедска супа Исчистете гo крoмидoт, исечкајте гo ситнo и прoпржете гo на масло. Дoдадете ги надoлж исечените печурки и останатите сoстојци, налејте сo говедска супа и варете до густина по желба. На крај дoдадете малку брашнo за да се згусне смесата. Се служи сo печенo месo. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
СУПА ОД ЛУК
ВАРИШ СИТНО СЕЦКАН КОПИР СО КИМ ПОТОА ГО ПАСИРАШ КОМПИРОТ ДОДАВАШ НА КРАЈ СЕЦНАН ЛУК И МАЛКУ ЗЕЈТИН ИЛИ ПУТЕР ХЕХЕ СУПА ЗА 10 МИНИТИ |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
САЛАТА ОД ПРАЗ (како легнува со печено месо...мхмхмхмхмммм)
3-4 страка праз(само белиот дел) ситно се сецка,па му се додаваат 150-200 грама рендано сирење,3 варени јајца исто рендани и мајонез по желба(колку да врзе) |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вкусни, а и многу излегуваат
Солени стапчиња 1 коцка квасец 350 мл. млеко 250 мл. зејтин 1 коцка маргарин ( собна температура) 1 пециво 1 голема лажица сол 1кг и 200 гр. брашно 1 пакетче сусам (ао гр) или ким Квасецот стасува, а во брашното се ставаат останатите состојки. Се замесува тесто (малку е помеко од стандардното) и се става во фрижидер за длабоко замрзнување да олади/ се стегне 2 часа. Потоа се сука кора дебелина и од неа се сечат ленти со дебелина и должина по желба. (јас обично ги правам дебелина на 2 прста и должина на прст) Се печат на 180 степени додека не заруменат. Добар апети! Изменето од mamamd - 17.Април.2009 во 20:58 |
|
Sho-Sana
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nemam vreme mnogu za vo kujna, sakam brzi podgotvuvanja...
eve dve recepti za brzi piti... i dvete se vkusni i prebrzi... piti samo se vikaat ama licat na torti seceni na parcinja 1. 4 jajca 2 casi brasno (1 pcenkarno i 1 obicno) 1 casa kiselo mleko (ili jogurt) 200gr sirenje praz (ili mlad kromid) seckan - kolicinski kolku sakas 1 casa zejtin 200gr salama (seckana) 1 pecivo 2. 2 jajca 2 casi kiselo mleko (ili jogurt) 4 casi brasno (2 pcenkarno + 2 obicno) 1 casa zejtin 2 peciva 200gr sirenje (ili salama, ili cvarki, ili slaninka... sto sakas, ama seckano) I vo dvata slucai se' se mesa i se pece na podmackano tavce kako za torta (zejtin plus brasno) ili na hartija za pecenje. Tavceto e br. 30 (za pogolemo, proporcionalno se zgolemuva od sostojkite). Se pece na 200st, no vo prethodno zagreana rerna na 250st. BON APPETIT! |
|
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|
Sho-Sana
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Posle Veligden, so mnogu vapcani jajca vo frizider... eve musaka so jajca
Red kompiri seceni na tenki trkalca, pa pavlaka vrz niv, pa red jajca vareni seceni na tenki trkalca, pa zacini, pa pavlaka, pa red kompiri, pa kaskaval (rendan ili na tenki kriski)... malku voda... seto toa se pece vo rerna na 250 st pod folija 15-20 min, potoa se vadi folijata i uste 5 min... i tolku Bon appetit! |
|
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
uf,sega me potseti....
jas znam eden drug...
ke svaris jufki....ke gi izmesas so pavlaka...i vo vatrostalna cinija ke klajs red od jufkite....pa odozgora od jacata ama rendani...pa rendana salama...ili sunkica, ili slanince....pa pak odozgora od jufkite i na kraj poprskas so troski odozgora i ke zapeces ova malce vo rerna....
mmmmmmmmmmmmmm..ubavo...probaj
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |