IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - ВЕРБАЛНА ХИГИЕНА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВЕРБАЛНА ХИГИЕНА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2009 во 22:49
Jas gledam da se vozdrzuvam od vulgarnosti pred postari luge, mora da se pokazi pocit...ama ako nekoj mi go pukne filmot, kako striko mi pred 2 dena, odma u k*rac ke go oteram, bez razmisluvanje...

glej si vo dvorceto tvoe i ostaj si me na raat
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2009 во 23:40
nekogas da...
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 00:03
Koristete "colgate", za podobra verbalna higiena!
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 02:40
Originally posted by Kali Kali напиша:

hmmm....
jas pak mislam deka verbalnata "nehigiena"ili agresija ja dozivuvame isklucivo vo negativen kontekst.
i toa ne e pravilno ni tocnoнамигнување

ne e pristojno da opcues, da si nervozen, da se nalutis, da zbesnes, itn itn
....bidejki ne e higienski: taka otsekogas ni zboruvale.

Naprotiv,
toa e samo moznost slobodno da si gi iskazuvame cuvstvata koi gi imame...Prirodno da e se nalutis, da zameris, da si besen... uste poprirodno e da mozes da si gi iskazes cuvstvata bez zabrani ni ogranicuvanja: sekako, vo prav moment i vreme.
Taka da, ako mi dojde da oteram vo picku mater.... biram kade i pred kogo, i....ne se stegamтрепкање

Да не се разбереме погрешно: вербалната нехигиена не е исто што и агресија... и воопшто тоа не беше целта на темава.

Значи, не зборуваме за можност за слободно изразување на чувства, туку за начин на изразување на чувства, мисли, ставови... поточно, за начин на вербална комуникација.
Спомнуваш претежно негативни чувства: нервоза, лутина, бес...  кои е најнормално да се покажат и исфрлат од себе и кај нив најчесто се манифестира таквиот говор. Арно ама и кога се радосни, среќни, вљубени.. луѓето знаат да кажат: кај си бе, да те е***...; педер, ај на по едно пивце...;  маче, у п**** материну, ептен ми се свиѓаш... голема%20насмевка

Е сега, без забрани и ограничувања...?
Дали ти пред твое дете ќе ја опцуеш продавачката оти не ти вратила кусур... или учителката, оти го укорила или му ставила кец?
Дали на деловен (или било каков официјален) ручек можеш да си дозволиш од уста да ти “летне“ некој полов орган?

Дали тоа е “хигиенски“?размислување

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 09:25
Originally posted by anastea anastea напиша:

Да не се разбереме погрешно: вербалната нехигиена не е исто што и агресија... и воопшто тоа не беше целта на темава.

Значи, не зборуваме за можност за слободно изразување на чувства, туку за начин на изразување на чувства, мисли, ставови... поточно, за начин на вербална комуникација.
Спомнуваш претежно негативни чувства: нервоза, лутина, бес...  кои е најнормално да се покажат и исфрлат од себе и кај нив најчесто се манифестира таквиот говор. Арно ама и кога се радосни, среќни, вљубени.. луѓето знаат да кажат: кај си бе, да те е***...; педер, ај на по едно пивце...;  маче, у п**** материну, ептен ми се свиѓаш... голема%20насмевка

Е сега, без забрани и ограничувања...?
Дали ти пред твое дете ќе ја опцуеш продавачката оти не ти вратила кусур... или учителката, оти го укорила или му ставила кец?
Дали на деловен (или било каков официјален) ручек можеш да си дозволиш од уста да ти “летне“ некој полов орган?

Дали тоа е “хигиенски“?размислување

Pcuenjeto e vid na verbalna agresija, neli?

Tuku, ova prvoto boldirano e povekje slengovski recnik, ne? Mene nekako ne mi odi taka, ama ona "peer, kaj si" e epten skopski sleng:)
A vtoroto boldirano...eee toa e vekje primitivizam, a i navreduvanje plus.
Toa nikako.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 12:16
Да, пцуењето е вид на вербална агресија, но темава ја замислив малку пошироко, вклучувајќи го тука и вулгарното изразување, уличарски (да не кажам простачки) говор со користење експлицитно пикантни или навредливи зборови, без разлика дали се однесува на лична или јавна комуникација.
Сведоци сме дека таквиот говор се’ почесто може да се слушне и во училишта, на телевизии, по медиуми (на интернет и да не зборувамголема%20насмевка)...

Не сум пуританка, но многу често ми смета ваков говор кај одредени луѓе, кои не бираат место и друштво да го испукаат нивниот арсенал.

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 13:41
Mislam deka vo razlicna sredina, razlicno se odnesuvam i vnimavam na mojot vokabular, vo zavisnost od toa so kogo sum momentalno. Znaci pred postari nema sansi, da se kazi navredliv ili vulgaren zbor. Nekogas se raspravam i so moite drugari/ki ako nekoj pocne so vulgarnosti. I odobeno vnimavame pred zenski sto se zboruva. Ne moze ako mu tekne na nekoj da si pcue cela vecer a drugite da go tolerirame.
E sega koga sum samo so cimerite, togas e dozvoleno se da si se praj muabet , da se ispukame nabrzina, za da nema potreba toa da go pravime pred drugi
Кон врв
Spirit Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Јануари.2009
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Spirit Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 14:57
Вербалната хигиена ,ДА, треба да се негува поради нас самите . Но не секаде и по секоја цена ,а посебно не во ,,нехигиенски,, услови .
Кон врв
Biolica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 808
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biolica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 15:15
Obozavam verbalna higiena i retko pcujam , no makedonskiot mi e od roditeli koj zboruvale Mk koga bile mladi i so mnogu dijalekt , i ako ne pcujam ne mie Mk dovolno razvien , taka da higienata e solidna
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 15:18
...Сите ние некогаш добиваме нагон за јака вербална палба со сите зачини и фонд на зборови од кои и кочијашите на дивиот запад би с е посрамотиле, ама затоа постојат кочници.
Лично ми смета вулгарноста, ми смета речник полн со размавтани  половите органи ко со диригентска палка, поови дејанија ко да е праење пинџур...односно нивно користење  онаму кај што не им е местото.

Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2009 во 17:37
``Пред што и да кажеш прво изброј до десет``
You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 15:14
заборавам на неа само на...утакмици.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.