IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Изградба на црква на плоштад Македонија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изградба на црква на плоштад Македонија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6667686970 114>
Прашање: Дали сте за нова црква со работен наслов “Св. Никола“ на плоштадот?
Одговор Гласови Статистика
49 [25,79%]
140 [73,68%]
1 [0,53%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 10:42

Licno mene ne mi se doapgja, ama koristeni se sovremeni materijali... NE BETON I KAMEN na fasada...
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 10:43

Kopenhagen...
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 10:45

Za ovaa mozebi ste slusnale, mnogu kritiki i pofalbi vo isto vreme... Koj kako gleda na rabotite...
Oskar Niemaer, Brasilia...
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 10:48
OK, ne se nasi pravoslavni crkvi. Nie si imame nas model, koj treba da se zapazi. Vpisan krst vo osnova, narteks, apsida itn...

AMA ne vaka, ne srednovekovna... Ne tamu, ne da ni gi zatvori ulicite kon plostadot, vizurite od koi ke mozeme da go doziveeme plostadot...

Ne sum protiv crkva ni hristijanstvoto. Sum protiv vakva (retrogradna) arhitektura i protiv nesoodvetni lokacii...

Ni go unistija gradot vo koj site ziveeme, vo koj i tie ziveat. Vodno ne gi spasuva od haosot vo koj i tie sekoj den vleguvaat, koga odat na rabota...

Изменето од Neptun74 - 26.Април.2009 во 10:49
DeepBlue
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 10:49
Ги замолувам модераторите да го спречат спамирањето на Neptun74. Дечкото може да ни ги постира сите слики во вид на линкови и во еден коментар, па кој сака да си види ќе си види, а вака само ја гуши дискусијата на оваа тема.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 10:50
Izvini evangelos, jas tolku...
DeepBlue
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 10:54
Мислам дека е ОК да има малку фотографии од современи цркви по светов, бидјеки оние кои се за изградба на црква во „византиски стил“ сигурно нема да го отворат линкот и да видат што се случува во архитектурата во светот во последниве 10-20 години. И што се градело низ вековите наназад. И онака заврши Нептун74.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:01
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Во 9ти век, во тогашна Византија, византиски градители и уметници градат храм во византиски стил, а потоа околу него се создава голем плоштад.
А кај нас, се обратно голема%20насмевка Грујо се обидува да направи некој плагијат, некоја несовремена имитација, а од друга страна го велича националното во нас, македонштината наша. Епа бате, ако македонците се нај нај, тогаш зошто да копираат од другите градови? Зошто да не бидеме уникатни, автентични по нешто?

По кој град се водеше Париз кога реши да ја изгради Ајфеловата Кула?

По кој град се водеше Лондон кога реши да го изгради Биг Бенг?

Од кој град копираше Њу Јорк кога ја градеше Статуата на Слободата?

Daleku sme nie od kreativnost i inventivnost,tolkav ni e kapacitetot,nego pokraj ovie tvoi 3 primeri jas bi navela i eden nash primer..
Kade ima tolku mnogu stauetki na ploshtad niz svetov???
Gledash deka i nie vo neshto sme prvi?
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:06
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Izvini evangelos, jas tolku...

Во понудениве слики, има некој православен храм?!!!!
Јас уживам да ги гледам сликите од руските, грчките, српските, романските, бугарските а богами најмногу од нашите храмови (цркви и манастири)

Изменето од mamamd - 26.Април.2009 во 11:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:15

Vo srbija... Ako nema problem, ke pobaram nekoja uste pomoderna...
DeepBlue
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:16
Originally posted by renatax renatax напиша:

Kade ima tolku mnogu stauetki na ploshtad niz svetov???
Gledash deka i nie vo neshto sme prvi?

Хаха, се согласувам, дефинитивно сме први во ова среќа
Јас сум за тоа да направиме уште 5 пати повеќе статуетки, па таа автентичност да биде поистакната и повидлива. Којзнае, можеби ќе почнат и туристи да доаѓаат од краиштата на земјата да се сликаат со статуетките и потоа да се фалат дома: "Бев во градот на статуетките" голема%20насмевка awwww мечтаење
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:16
Eve uste edne motiv poveke - najverojatno nema mnogu moderni pravoslavni crkvi... Zosto da ne ja imame najubavata i najmodernata pravoslavna crkva?

Samo pak so moeto Ne tamu kade sto e planirana sega...
DeepBlue
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:27
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Во 9ти век, во тогашна Византија, византиски градители и уметници градат храм во византиски стил, а потоа околу него се создава голем плоштад.
А кај нас, се обратно голема%20насмевка Грујо се обидува да направи некој плагијат, некоја несовремена имитација, а од друга страна го велича националното во нас, македонштината наша. Епа бате, ако македонците се нај нај, тогаш зошто да копираат од другите градови? Зошто да не бидеме уникатни, автентични по нешто?

По кој град се водеше Париз кога реши да ја изгради Ајфеловата Кула?

По кој град се водеше Лондон кога реши да го изгради Биг Бенг?

Од кој град копираше Њу Јорк кога ја градеше Статуата на Слободата?

Кога ја спомнуваш Ајфеловата Кула, знаеш ли дека граѓаните на Париз не сакале воопшто да се гради имало демонстрации и едвај ги убедиле да ја изградат , а била наменета за потребите на армијата , се користела како предевател....
Компромисот бил после 20години да се сруши...
Денес Ајфеловата кула е едена од најпознатите и највпечатливите градби во светот...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:31
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Кога ја спомнуваш Ајфеловата Кула, знаеш ли дека граѓаните на Париз не сакале воопшто да се гради имало демонстрации и едвај ги убедиле да ја изградат , а била наменета за потребите на армијата , се користела како предевател....
Компромисот бил после 20години да се сруши...
Денес Ајфеловата кула е едена од најпознатите и највпечатливите градби во светот...

Sosema tocno. Gustav Ajfel duri i ja izgradil so sopstveni pari, za vozvrat pobaral dozvola da ja koristi 80 godini (toj i negovoto semejstvo, za da mu se vratat parite)...
Obicno narodot se plasi od se sto e novo, nepoznato...
Znaci - Ajfelovata kula za toa vreme bilo nesto novo. Srednovekovna crkva vo 21 vek ne e nesto novo...
(samo komentar )
DeepBlue
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6667686970 114>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,688 секунди.