|
За пушачите |
Внеси реплика | страница <1 23456 9> |
Автор | |
Omar
Сениор Too young to die... Регистриран: 22.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 12633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ucam medicina i sum razgovaral so profesorot na tema beli frobovi i pusac... ovie beli drobovi pogore se od strasni pusaci koi pusat po 3 kutii na den i toa od cigari koi sodrzat premnogu katran... inace sum videl beli drobovi na mrtov covek i kako prvo ne se beli kako na slikata tuku tie bea na pusac i imaa dobieno malo potemnuvanje pa se gledase modra boja na niv...
|
|
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пред да го вдишете првиот дим на цигарата имате неколку можности да се откажете од намерата: - Треба да станете и да појдете до кутијата со цигари. Ако не станете - блазе Вас!
- треба да ја отворите кутијата. Ако не ја отворите - блазе Вас!
- треба да ја извадите цигарата. Ако не ја извадите - блазе Вас!
- треба да ја наместите цигарата меѓу прстите. Ако не ја наместите - блазе Вас!
- треба да ја принесете цигарата до уста. Ако не ја принесете - блазе Вас!
- треба да ја ставите цигарата меѓу усните. Ако не ја ставите - блазе Вас!
- треба да ја земете запалката. Ако не ја земете - блазе Вас!
- треба да ја приближите запалката до цигарата. Ако не ја приближите - блазе Вас!
- треба да чкрапнете за да се запали огнот од запалката. Ако не чкрапнете - блазе Вас!
- треба да вдишете смрт! НЕЕЕЕЕЕМММММООООООЈЈЈЈЈТЕЕЕЕЕ!!!! Ако не вдишете - блазе Вас!
Ако вдишете - тешко Вас! Ѓаволот нестрпливо трие раце и едвај Ве чека во својот пекол, кој се случува уште тука на земјата и во овој живот!
Многу убаво знам што се тоа слабости и немам намера да осудувам ниту еден пушач. Ова Ви го зборувам најљубовно и најљубезно - без ронка осуда!
|
|
soul...
Група Регистриран: 21.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 73 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kakvi li se moite
|
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pushenjeto e zavisnost,a lekovite znaeme deka se mech so dve ostici...
Zashto da upotrebuvame lekovi zaradi edna losha navika??? Potreben e samo cvrst karakter i odsechno STOP,bez da si odreduvame rokovi i termini od tipot....''aj ushte ovaa kutija '' ili ''aj od ponedelnik''... |
|
cupeto
Сениор Регистриран: 19.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 206 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Znaete kako se prekinuva so pusenje???
Ne da reces STOP , ili od utre ne pusam , oti teloto odma prajt odbranben mehanizam i predhodi pusenje cela kutija za da se zasiti so dovolna kolicina nikotin, vaka se prekinuva : aj so kafence cigarce?? ako de ama aj posle sega nema da pusam , doagja posle : aj sea cigarce?? da aj ,ama aj pak posle eden caso sega imam rabota , aj posle eden cas? eeee, sega aj vecer so kafeto , aj vecer so kafeto cigarce?? eeee , sega e vecer aj sega ne mora utre ke zapalam , i taka teloto ne dobiva naredba deka ke se sluci stop na nesto sto e zavisen i ne reagira , i navistina ako vaka se postavis i izdrzis 3 dena - zbogum cigari |
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Od iskustvoto na tie sto se uspesno se otkazale od cigarite , potrebno e naednas da se prestane .
Bidejki toa e zavisnost na koja sto sme se navlekle, otkazuvanjeto predizvikuva stres . Zatoa e potrebna odlucnost, karakter ,motivacija i po moznost da nema drugi stresovi vo toj periodot . |
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За пушењето е виновен Колумбо
Цигарата можеби ја скусува досадата, но сигурно го скусува животот.
Шест милиони луѓе ширум светот идната година ќе умрат од последици од
пушењето, оценуваат експертите на Американското друштво за борба против
ракот. Благодарение на антипушачките кампањи и забрани, од 70-тите години
бројот на пушачите полека се намалува во богатите земји како што се
САД, Британија и Јапонија. Но се зголемува во многу земји во развој. Во
моментов бројот на пушачите во светот е околу една милијарда и 250
милиони. Тутунот убива меѓу една третина и една половина од пушачите и тие во
просек умираат 15 години пред непушачите. Изложувањето на пасивно
пушење секоја година убива 200.000 луѓе во светот. Дваесет години по откривањето на Америка, тутунот прво стигнал во
Португалија, а потоа во Шпанија. Се одгледувал како украсно лековито
растение. Во Европа почнал да се одгледува дури 40 години подоцна. Низ историјата властите на најразлични начини се обидувале да ја
забранат или намалат употребата на тутунот. Меѓутоа нема некои
резултати. |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Алкохолот и цигарите се поопасни и од некои дроги
Едно најново истражување покажа дека легалните опијати како алкохолот и цигарите се поопасни од некои нелегални дроги како што е марихуаната, екстази, па дури и ЛСД. Професор Дејвид Нуд од Универзитетот во Бристол и неговите колеги предложиле нова класификација за штетните супстанции, базирана на вистинскиот ризик за луѓето. Според нив, на врвот на листата е хероинот, по што следуваат кокаинот, барбитуратите, уличниот метадон, алкохолот, кетамините, бензодиазепинот, амфетамините, тутунот и бупренорфините. Нут и неговите соработници избрале три фактори што ја одредуваат штетата што определени дроги може да ја предизвикаат: физичка и психичка штета за корисникот, потенцијал за предизвикување зависност и последиците за околината. Во истражувањето тие се консултирале со голем број психијатри што специјализирале работа со зависници, полицајци, научници и медицински експерти. На крајот на истражувањето сите учесници во проектот се сложиле со резултатите, но не и со британската класификација на опасните супстанции. Од 20 тестирани супстанции, алкохолот и тутунот успеале да влезат меѓу првите 10. Тутунот е причина за дури 40 отсто од заболувањата кај хоспитализираните болни, додека повеќе од 50 отсто од интервенциите на брзата помош се поврзани со алкохолот. И тутунот и алкохолот се значително штетни за околината, а се и причина за големи семејни кавги и за полициски интервенции. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Причини за да ги оставите цигарите Само неколку дена од последната запалена цигара ќе ви се подобрат вкусот и мирисот. Забното месо се регенерира брзо, а брзо зараснуваат и раните во устата БЕЛИ ДРОБОВИ
По една седмица се подобрува дишењето и капацитетот на белите дробови. Се намалуваат слоевите штетни материи (катран). По шест месеци има значително помалку слуз во бронхиите, хроничниот притисок во нив престанува, а го нема и надразнувањето кое ве тера да кашлате. МОЗОК Два часа од последната запалена цигара никотинот ќе почне да исчезнува. Никотинските рецептори кои ја поттикнуваа желбата за цигара не се создаваат по веќе во мозокот. Рецепторите се гаснат. По две седмици поранешниот пушач ја совладува и најјаката желба за пушење, почнува да чувствува ментално задоволство, а се зајакнува и самодовербата. КРВОТОК СРЦЕ И ИМУНИТЕТ |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Издржете без цигара
Речиси и да не постои пушач кој во текот на животот не се обидел да се ослободи од оваа штетна и опасна по здравјето навика. Најголем дел со помош на цврстата волја и силата успеваат да се одвикнат од пушењето, но некои тоа го прават со неуспех. Кога ќе дознаете како никотинот делува на мозокот, веројатно никогаш нема да започнете да пушите. Сликовито кажано, помеѓу молекулата на никотинот и ДНК во нервните станици на нашиот мозок постои "тајна врска“. Невролошките истражувања докажуваат дека колку повеќе никотин им даваме на невроните, толку повеќе во нашата свест се засилува чувството за палење цигара. Научниците не го поврзуваат никотинот со појавата на заболувања поврзани со пушењето. Тие сепак се сигурни дека заболувањата се предизвикани од канцерогениот катран кој се внесува преку тутунот. Никотинот не е единствена штетна состојка во чадот. Присуството на јаглениот моноксид во крвта го намалува дотокот на кислород до срцето и до другите делови од телото. Заради однесувањето на невронската ДНК, научниците тврдат дека таа ги привлекува молекулите на никотинот. Може*и ниту изразот "страст“ со кого најчесто ја поврзуваме навиката за пушење не е нималку случаен. Како и да е, кога станува збор за невроните, тој израз точно ја опишува поврзаноста на никотинот со внатрешните процеси. Пушењето и крвотокот
АРТЕРОСКЛЕРОЗА ПУШЕЊЕТО И ПЕРИФЕРНАТА ВАСКУЛАРНА БОЛЕСТ
Идниот викенд читајте: Пушењето и срцевиот удар, Пушењето и контрацептивната пилула, Пушењето и тинејџерите |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....i sto mislite vo vakvi uslovi moze rak da zaviee..?ma ajde..
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
План за одвикнување од пушење
Како да се одвикнете? Дали постепено да го намалувате пушењето, или едноставно да прекинете наеднаш? Пушењето може да ви уништи одделни органи од телото - мозокот, срцето, крвните садови, белите дробови и другите органи. ПРВИТЕ ТРИ ДЕНА |
|
-Goldi
Сениор Регистриран: 09.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 750 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не постои човек кој не знае дека пушењето е штетно за здравјето. Некои поради тоа избираат да се држат подалеку од овој порок, но често луѓето го пренебрегнуваат фактот дека цигарите можат да бидат смртоносни и продолжуваат да уживаат во секој дим. Фрапантни се податоците дека Македонија се наоѓа на второ место во Европа по бројот на пушачи и дека скоро половина од населението е зависно од пушењето. Од друга страна, денес сè повеќе пушачи се обидуваат да се откажат од цигарите. Дел од нив заради финансиите, а дел поради тоа што сакаат да го заштитат своето и здравјето на своите најблиски. |
|
Tiggy Vicious
Сениор Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Најверојатно и моите се “подзапрљани“...
Не дека дувам цигари, туку го дишам чадот што го изспуштаат луѓево околу мене, вклучувајки го и татко ми...За жал... |
|
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
|
Внеси реплика | страница <1 23456 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |