|
Како Црквата Христова ја воспева Мајката |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
Orthophill
Група Регистриран: 23.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МОЛИТВА МАЈЦИ БОЖИЈОЈ
(Старца Никона Јерусалимца, Горички зборника XV вијек) Прими свеблагомоћна, Пречиста Владичице Богородитељко, часне дарове. И теби јединој прикладне, од нас недостојних слугу Твојих; од свих покољења изабрана, која си се од свих створења небеских и земаљских узвишенија јавила, светија од херувима, и од серафима славнија, од памтивијека скривена тајна, и анђелима непозната, која си од анђела радост примила! Коју похвалу да ти принесемо, Пречиста? Како да те назовемо, Богородице? Јер Пророчких ријечи сагласје слушали смо ми о Теби, анђелско стајање пред Тобом [гледали] са страхом и трепетом, чедно [родивши (зачелом)], јер носиш тијело човјечје [примившега] и оног који носи све и сва, и који је проповиједи свих светих о теби испунио. Владичице, не презри мало мољење моје, сагријешисмо, да не погинемо. Ти си заступница роду човјечијем, јер си родом милостива и која си милостивога родила. Пречисте усне отвори и милостивом молитвом умоли Га за нас. Ти која си чистија од сунца и која си засијала да нас огријеш, нас који сједимо у тами, Твоје најмилостивије заступништво пред Њега стављамо, да нас пречистим Твојим молитвама избави оне грозне и страшне муке у Дан његовог [другог] Доласка. |
|
Нема поголемо богатство од девственоста! - св Григориј Ниски
|
|
Orthophill
Група Регистриран: 23.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
О, Пресвета Богородице, Дево Владичице, повозвишена од ангелите и архангелите, и најчествувана од сета твар, восхит велик на ангелите, возвишена проповед на пророците, преславна похвало на апостолите, прекрасен украсу на светителите, крепка тврдино на мачениците, спасително водство на иноците, неотклоно воздржение на испосниците, славо и чистото на девствениците, тивка радост на мајките, мудрост и поука на младенците, заштитничке на вдовиците и сираците, на голите риза, на болните оздравување, на пленените избавување, тишино на оние кои по море пловат, мирно пристаниште на оние кои бура ги носи, водителке сигурна на заблудените, лесен премину вање на патниците, блажен спокоју на трудбениците, на измачените брза застапничке, надеж на безнадежните, и помош на оние кои помош бараат: на сиромасите богатство непропадливо, на нажалените утехо непрестана, на намразените љубовно смирение, на грешниците спасение и кон Бога обраќање, на сите проверена цврста заштито, непобедлива помош и застапништво. Низ Тебе, Владичице, Невидливиот нам видлив ни постана, затоа молитва Ти пренесуваме, Госпоѓо, ние грешните слуги Твои.
О, Премилостива и Пречудесна Царице на духовната светлина, Која Го роди нашиот Цар Христа, Животодавецот на се`, Прославуваниот од небесните, и фалениот од земните: ангелски уму, светлозарна звездо, Пресвета меѓу светиите, Царице на цариците, Владичице на сета твар, Боголепна девице, нескверна невесто, на Светиот Дух палато, огнен престолу на невидливиот Цар, небесен кивоту, Носителке на Словото Божје, огнообразна кочијо, одмориште на живиот Бог, неизглаголива Составителка на плотта Христова, гнездо на Орелот небесен, грлице благогласна, гулабице кротка, тивка и незлоблива, Мајко чедољубива, бездно на милоста Која го разгони дождот на гневот Божји, безмерна длабочино, неизглаголива тајно, несфатливо чудо, благомирисно кадило, чесна багрјанице, боготкаена порфиро, душевен рају кој ја изнедри животоносната градина, цвету прекрасен кој ни` Го расцвета небесното веселие, грозду на нашето спасение, путиру на Царот Небесен во Кого од Светиот Дух се раствори виното на неисцрпна благодат, Застапничке на законот, почеток на вистинска вера Христова, непоколеблив столбу, пропаст на еретиците, мечу на јароста Божја против богоборците, страв за демоните, во војните победо, на сите христијани вистинско зачувување, и на целиот свет сигурно спасение. О, семилостива Госпоѓо, Дево Владичице Богородице, услиши не` нас кои Те молиме, и покажи ја милоста Твоја на луѓето Твои: моли Го Синот Твој да не` избави од секое зло, и да ја сочува нашата обител, и секоја обител, градот и зидините на верните, и луѓето кои благочестиво прибегнуваат и го призиваат светото име Твое, од секоја напаст, помор, глад, земјотрес, потоп, оган, меч, налет на оноплеменици, и меѓусебни војни, од секоја болест и секоја неволја, - за да од никаква рана, ни закана и ни помор, ни секаков праведен гнев Божји не бидат поразени слугите Твои: туку сочувај не` и спаси не` по милоста Своја, Госпоѓо, нас кои Ти се молиме, и полезно благорастворение на воздухот кон време на плоден принос дарувај ни`: олесни, прости и помилуј не` , Премилоства Владичице, Богородице Свеоспеана, нас кои сме во секоја беда и мака. Спомни Си за слугите Твои, и не презирај ги солзите и воздишките наши, и обнови не` по добрината на Твојата милост, за со благодарност да се утешуваме, наоѓајќи Те за помошничка. Смилувај се Госпоѓо Пречиста, на немоќта на луѓето Твои, Надеж наша: рассеаните собери ги, заблудените – на прав пат води ги, одпаднатите од верата отечка – пак врати ги, староста поткрепи ја, младоста научи ја, младенците воспитај ги, и прослави ги оние кои Те слават, и Црквата на Синот Твој сочувај ја и сохрани ја во долгоденствие. О, милостива и премилостива Царице на небесата и земјата, Богородице Приснодево, со застапништвото Твое помилувај го чесното воинство, и сите православни христијани, запазувајќи ги под покровот на милоста Твоја: заштити ги со Твојата чесна риза и моли Го, Христа нашиот Бог, Кој бессемено од Тебе се воплоти, да не` препојаса одозгора со силата против нашите видливи и невидливи непријатели, против иноплемениците и едно племениците, кои војуваат против нашата Православна вера. Спаси и помилувај ги, Госпоѓо, причестниците на Светиот Синод на нашата Православна Црква, свештениците и ѓаконите, и сиот православен народ, кои Ти се поклонуваат и се молат пред Твојата чесна икона: погледни кон сите нас со погледот на милосрдивото Твое застапништво, подигни не` од греовниот понор, и просвети ни` ги очите срдечни , за да го видиме спасението: моли Го Синот Твој милостив да биде кон нас, тука и на Страшниот Суд: слугите Твои кои се претставија во благочестие од овој живот, во вечниот живот, со ангелите и архангелите, и со сите светии приброи ги, за да застанат оддесно на Синот Твој и Бог: и по молитвата Твоја сотвори да живеат со Христа, и да се насладуваат со ангелската радост во небесните живеалишта. Зашто Ти си Госпоѓо, слава на небесните и надеж на земните. Ти Си надеж наша, и застапница на сите кои при Тебе притекнуваат, и кои ја просат светата помош Твоја: Ти Си наша топла молителка кон Синот Твој и Бог наш:Твојата мајчинска молитва има голема моќ во молењето на Владиката: со Твоето предстателство пред престолот на благодатта да се осмелиме да пристапиме кон пресветите и живототворни Негови Тајни, иако сме недостојни. Затоа гледајќи го на иконата сечесниот образ Твој и раката Твоја, која Го држи Седржителот, се радуваме ние грешните и со умиление припаѓајќи, со љубов ја целиваме, очекувајќи, Госпоѓо, со светите Твои богопријатни молитви да го достигнеме безконачниот небесен живот, и непосредно да застанеме на Судниот Ден оддесно на Синот Твој и нашиот Бог, славејќи Го него заедно со беспочетниот Отец, и Пресветиот, Благиот, Живототворниот и Единосуштниот Дух, во вековите на вековите. Амин! |
|
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Молитви кон Пресвета Богородица, за секој ден во седмицата
Блажениот старец Нил од скитот на Светиот Нил Сорски (1801- 1870) Недела Семилосна Дево Богородице, Мајко на милоста и љубовта кон сето човештво, најсакана моја надеж и жедба! Мајко на најслаткиот и најпосакуваниот Спасител, Кој ја надвиши секоја љубов, Иисус Христос, Човекољубецот и Господ мој, Светлина на мојата помрачена душа! Јас, кој сум преисполнет од грешност и лишен од надеж, ничкум паѓам пред Тебе, и Ти се молам; благ Извору на милоста, Дево Богородице, Која имаш бездната на Милосрдието, и го достигна дното на Состраданието и љубовта кон човечкиот род!: Биди ми милосрдна, имај милост кон мене, излевам болка и солзи кон Тебе, биди ми милостива, мене кој сум целиот сум изранавен, бидејќи западнав меѓу безобѕирни крадци и затоа оф леле! соголен сум од ризата во која Отецот ме облече! Затоа јас лежам оголен од секакво добро дело, моите рани се смрадни и гнојни во моето безумие. Госпоѓо моја, Богородице, со своето милосрдно око погледни ме, понизно те молам и не презирај ме, мене кој сум целиот помрачен, сиот во нечистотија, потонат во мил од страсти, страшно паднат и немоќен да станам. Сожали се на мене и подај ми ја спасувачката рака, избави ме од дното на гревот, О Радост моја! Избави ме од нив кои ме опколуваат; стори моето лице да блеска како на твој слуга; спаси ме од пропаст, измиј ја валканоста, подигни од страшниот пад: бидејќи сé ти е можно, како Мајка на Семоќниот Бог. Излиј ја на мене милоста Своја и исполни ме со питието на скрушеноста, бидејќи Те стекнав како вистинска и единствена надеж во мојот живот; не одвраќај се од мене кој ти прибегнува, но, погледни на мојата тага, Дево, на на мојата душа копнеж, прими ја оваа молитва и спаси ме, Посредничке на моето спасение! Амин. |
|
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Понеделник
Од валканите усни прими ја оваа молитва, Неосквернета, чиста и најчиста Дево, Богородице, и не презирај ги зборовите мои, О Радост моја, погледај на мене и сожали се, Мајко на мојот Создател. За време на мојот живот не ме напуштај, бидејќи Господарке, знаеш дека ја положив сета своја надеж на Тебе и сето мое тежнеење е кон Тебе. Заради ова, во време на мојата смрт, застани крај мене, Помошничке моја, не се засрамувај од мене. Затоа што знам, Дево, дека сум виновен за мноштво гревови, и бедникот, треперам. сеќавајќи се на тој час. Но, Ти Радост моја, покажи ми го Твоето присуство, и биди ми необично миостива, Посредничке на моето спасение. Спаси ме Господарке, од свирепоста на демоните, од грозното и страшно испитување на духовите на поднебесието, избави ме од нивата пакост, преобрази ја сета жал и тага во радост со Твоето просветлување и подари ми неповреден да ги поминам властите и началаствата на темнината и да стигнам да го прославам Христос Господ Кој седи на престолот на славата до Неговиот беспочетен Отец и пресветиот Дух. Амин. |
|
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вторник
О, Сесвета Господарке Богородице, Која си почествувана од ангелите и архангелите, херувимите и серафимите, и посвета од сите светии, Дево Мајко Божја! Спаси ме мене, Твојот понизен и грешен слуга, затоа што знаеш, семилосна Госпоѓо, дека освен Бога, сета своја надеж ја полагам на Тебе, и немам друг заклон на спасението освен Тебе, Предобра. Ти си мојата сила, Господарке, Ти си мојата моќ, Ти си ми радување во тагата, засолниште во искушенијата, исправање во падот, Ти си ми исто така и сета надеж за спасение, О Мајко на мојот Господ и Создател! Помогни ми, мене кој пловам низ длабочините на овој живот, страотно нападнат и загрозен од паѓање во грев. Подај ми рака на спасението, Помошничке моја, и избави ме од милта на бездната, за да не потонам во невидот на безнадежноста: затоа што бурата на гревот и страстите се подигна против мене и брановите на престапите на препокрија .Но, Ти, Сострадална Мајко, Ти пристан на бестрастието, раководи ме и спаси ме, Надеж на безнадежните и Посредничке на моето спасение. Амин. |
|
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Среда
О, Богородице, Ти си мојата надеж, и тврдина на надежта блага и прибежиште мене кој сум истоштен од присуството на страстите! Спаси ме од сите непријатели кои ја прогонуваат мојата душа, и ја ловат преку различните искушенија; затоа што на патот по кој одам тие сокрија многу замки, многу соблазни, многу неправди, многу измами на душата и телото кои ме измамија на гревовни падови и јас, бедникот, веќе наседнав на мамките на непријателот кој ме врза и ме држи: и што ли ќе правам, јас безнадежниот? Не знам! Зошто ако се обидам да се покајам, моето бесчуствие, тежеста на срцето и бессолзието ме сопираат! Ридам пред мојата проколната состојба! Оф леле за мојот губиток! Се пеплосувам од моето сиромаштво! Кому тогаш да се обратам јас виновниот? Единствено на Тебе, сострадална Мајко на нашиот Господ и Спасител, надеж на безнадежните, тврдина и заштита за оние кои Ти прибегнуваат! Не се одвраќај од мене валканиот: бидејќи Те имам Тебе за единствена утеха во мојот живот, О Дево Маријо Богородице, и се дрзнувам само Тебе во секоја мака да Ти прибегнувам: не ме напуштај, туку и во овој живот и во часот на мојата смрт дојди ми на помош, моја Помошничке, бивајќи победителка над засрамените мои непријатели, кои се ништожни пред Тебе, Господарке и Посредничке на моето спасение. Амин. |
|
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Четврток
Кој може достојоно да Те благословува, Пресвета Дево: чии усни се способни да го химнословат Твоето величие кое е над сето поимање? Преславни се таинствата кои ги извршуваш, Богородице, повозвишени од мислата и зборот. Со убавината на девството и блескавоста на чистотата ги зачуди херувимите, а серафимите трепереа во почитание: зашто чудото на безгрешното Раѓање ниту ангелски ниту човечки јазик може да го објави. Зашто од Тебе Беспочетниот и Единородниот Син Божји, Бог Словото, неискажливо вочовечувајќи се, беше роден и живееше меѓу луѓето, и Тебе како Мајка Негова Те воздигна, покажувајќи Те за Царица на сето создание и сигурен засолн на спасението. Затоа, сите кои притекнуваат под Твојата заштита, турнати од маки и невољи, од Тебе во изобилство примаат утеха и исцеление и спасени се од опасности. Бидејќи Ти навистина си Мајка на сите кои се натажени и натоварени, Радост на нажалените, исцеление на болните, заштита на младината, потпора во староста, слава на праведните, на грешниците надеж за спасение и патеводителка на покајанието; на сите кои ти прибегнуваат со вера и љубов Ти секогаш им помагаш и посредуваш за нив, О, Предобра. Те молам огнена Посредничке на христијаните и мене помогни ми бидејќи јас сум во очај поради моите дела: посредувај за мене, за да не загинам потполно во гревови; бидејќи немам друго засолниште и заштита, освен Тебе, Господарке на мојот живот: не ме напуштај, не презирај ме, и преку само за Тебе знајните судови, спаси ме, зашто си блажена во сите векови. Амин. |
|
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Петок
Тебе Ти го поверувам мојот живот на заштита и на Тебе после Бога, ја полагам сета надеж на моето спасение, Господарке и Дево Богородице. Јас Твојот слуга, Ти се молам, не ме презирај мене кој имам многу гревови, но види ја мојата тага и возматеност и подај ми олеснување и утеха, за да не се изгубам потполно. Испружи ја твојата десна рака, Пречиста, подигни ме од милта на моите злодела и положи ме на чистото пасиште на заповедите на Христа, мојот Цар и Господ, за можам секогаш да дејствувам поткрепен од Него. Избави ме Госпоѓо, од моите страшни гревови и со своето мајчинско посредување кај Твојот Син и Господ, прати ми покајние на спасение. Ти Која ја покажа неискажливата Светлина, осветли ја мојата духовна темнина и грешноста која е таму. Радост моја, избави ме од невидливите непријатели кои ме опкружуваат; затоа што моето мноштво гревови е тешко, моите непријатели се многу жестоки, смртта е близу, совеста ме обвинува, огнената Геена ме страши, црвот кој не спие, крцкањето со заби, се тресам од страв од крајната темнина на Тартар, зашто тие сакаат да ме земат поради моите зли дела. Тешко мене! Што ќе правам тогаш, кому ќе прибегнам, за да ми биде спасена душата? Кон Тебе самата, Преслатка Богородице Маријо, Која ја засладуваш горкоста на смртта за оние кои се надеваат на Тебе и оние кои плачат пред Тебе ги избавуваш од страшната Геена. Помогни ми, Предобра, затоа што тогаш ќе немам друга помош освен Тебе, Сеопеана. Спаси ме тогаш од ужасот и свирепоста на демоните во часот на смртта; спаси ме од злобните духови и воздушните митарства по смртта: Покажи ми го, Те молам, покажи ми го тогаш Твоето најблескаво присуство; Господарке, и не ме напуштај мене беспомошниот, сомилосна Мајко! Приклони ја милоста кон мене лишениот од милост поради моите дела и моли го Него Кој се воплоти, Христос Нашиот Господ и Спасител, Кој ја излеа пречистата Крв на Крстот, за да можам и јас да примам простување на гревовите и вечно спасение и да го славам Твоето неискажливо сострадание, Богородице, и милосрдното посредување во бесконечните векови. Амин. |
|
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сабота
Радувај се О Дево Богородице, засолн и заштита на мојата исцрпена душа, моја слатка надеж на спасението! Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Радувај се Ти Која не ја наруши девственоста со раѓањето! Радувај се Ти Која ги прими даровите од мудреците и го објави нивнато поклонение пред Него Кој беше роден од Тебе и ги чу преславните зборови на овчарите кои се однесуваа на Него и сите овие нешта ги положи во срцето свое! Радувај се Ти Која исполнета со радост го најде детето Исус, Твојот Син и Бог, во храмот помеѓу учителите на Законот! Радувај се, оти ја искуси страотната болка на измачувањето на Крстот, Распетието и Смртта на Твојот Син и Бог! Радувај се Ти Која по сите овие маки беше светло развеселена со Воскресението на преслаткиот Исус на третиот ден! Радувај се Ти која го покажа Вознесението на Синот и Бог во небесната слава! Радувај се Ти Која заедно со учениците Господови од Него го прими Светиот Дух, Кој слезе долу во горната одаја во вид на огнени јазици! Радувај се оти живееше како ангел на земјата! Радувај се оти ги надминуваш во чистота и светост сите ангелски редови и сите хорови на светителите! Радувај се зашто си славно возвеличана со слегувањето во Тебе Твојот Син и Бог! Радувај се Ти Која ја повери својата душа во Неговите свети раце! Радувај се Ти Која со тело славно беше вознесена на небесата! Радувај се Ти Која им се јави на апостолите кои Бога Го проповедаа, на третиот ден од упокоението! Радувај се Ти Која си овенчана на небесата на Отецот и Синот и Светиот Дух со венецот на вечното Царство! Радувај се Ти Која беше востоличена во слава близу престолот на Пресвета Троица! Радувај се Ти преку Која Бог се помири со човекот! Радувај се, Царице Која владееш над небесните и земните нешта! Радувај се зашто ништо не е невозможно со Твоето посредување! Радувај се, оти сите што со вера ти прибегнуваат, се спасени! Радувај се затоа што преку Тебе нажалените наоѓаат утеха, болните исцеление, несреќните скора помош! Ти се молам, Господарке исполнета со милост, избави ме од грешната тага и подај ми ја радоста на спасението, утешителните солзи, постојаната скрушеност, вистинското покајание и совршеното исправање! Не ме презирај, Господарке, но милосрдно прими ги овие радсони извици од мене кутриот, и дојди ми на помош во мојата немоќ, во оној страшен час кога мојата душа ќе се раздели од моето презрено тело, дојди тогаш, Те молам во моја помош и избави ме од вечната казна, мене кој сум виновен во грев, за да не бидам радост на демоните и храна за огнената Геена. Да, моја Господарке, не дозволувај мојата душа да ги види грозните и страшни закани и мачења на демоните подготвени за грешниците но, оди пред мене и спаси ме мене Твојот слуга во тој страотен час, за да можам да Те славам Тебе низ вековите, моја единствена надеж и Посредничка на моето спасение. Амин. |
|
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЗАДОСТОЈНИЦИ
Впскресение Христпвп ( глас 1-и) Ангел вопияше благодатней, Чистая Дево радуйся, и паки реку, радуйся: Твой Сын воскресе тридневен от гроба, и мертвыя воздвигнувый, людие веселитеся. Светися, светися, новый Иерусалиме: слава бо Господня на тебе возсия, ликуй ныне и веселися, Сионе. Ты же, Чистая, красуйся, Богородице, о востании Рождества Твоего. Обрезание Гпсппдпвп (Василиева литургија) О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь, ангельский собор и человеческий род! Освященный Храме и Раю словесный, девственная похвало, из Неяже Бог воплотися и младенец бысть, прежде век Сый Бог наш: ложесна бо Твоя престол сотвори и чрево Твое пространнее небес содела. О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь, слава Тебе. Рпждествп Христпвп ( глас 1-и) Величай, душе моя, Честнейшую и Славнейшую горних воинств, Деву Пречистую, Богородицу. Любити убо нам яко безбедное страхом удобее молчание, любовию же, Дево, песни ткати, спротяженно сложенныя, неудобно есть, но и, Мати, силу, елико есть произволение, даждь. Бпгпјавление ( глас 2-и) Величай, душе моя, Честнейшую горних воинств Деву Пречистую Богородицу. Недоумеет всяк язык благохвалити по достоянию, изумевает же ум и премирный пети Тя, Богородице; обаче, благая сущи, веру приими, ибо любовь веси Божественную нашу: Ты бо христиан еси предстательница, Тя величаем. Сретение Гпсппдпвп ( глас 3-и) Богородице Дево, упование христианом, покрый, соблюди и спаси на Тя уповающих. В законе сени и писаний образ видим, вернии: всяк мужеский пол, ложесна разверзая, свят Богу. Тем перворожденное Слово Отца безначальна, Сына первородящася Материю неискусомужно, величаем. Впзнесение Гпсппдпвп ( глас 5-и) Величай, душе моя, вознесшагося от земли на небо Христа Жизнодавца.Тя паче ума и словесе Матерь Божию, в лето Безлетнаго неизреченно рождшую вернии единомудренно величаем. Влегуваое на Гпсппд Исус Христпс вп Ерусалим ( глас 4-и) Бог Господь и явися нам, составите праздник, и веселящеся приидите, возвеличим Христа, с ваиями и ветвьми, песньми зовуще: благословен Грядый во имя Господа Спаса нашего! Педесетница ( глас 4-и) Радуйся, Царице, матеродевственная славо: всяка бо удобообращательная благоглаголивая уста витийствовати не могут, Тебе пети достойно; изумевает же ум всяк Твое Рождество разумети. Темже Тя согласно славим. Препбражение Гпсппдпвп ( глас 4-и) Величай, душе моя, на Фаворе преобразившагося Господа. Рождество Твое нетленно явися, Бог из боку Твоею пройде, яко Плотоносец явийся на земли, и с человеки поживе. Тя, Богородице, тем вси величаем. Впздвижение на Чеснипт Крст ( глас 8-и) Таин еси, Богородице, рай, невозделанно возрастивший Христа, Имже Крестное живоносное на земли насадися древо. Тем ныне возносиму, покланяющеся ему, Тя величаем. Впведение вп храм на Пресвета Бпгпрпдица ( глас 4-и) Яко одушевленному Божию кивоту, да никакоже коснется рука скверных; устне же верных, Богородице немолчно глас Ангела воспевающе, с радостию да вопиют: истинно вышши всех еси, Дево Чистая. Благпвештение ( глас 4-и) Благовествуй, земле, радость велию, хвалите, небеса, Божию славу. Яко одушевленному Божию Кивоту, да никакоже коснется рука скверных. Устне же верных Богородице немолчно, глас Ангела воспевающе, с радостию да вопиют: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою. Успение на Пресвета Бпгпрпдица ( глас 1-и) Ангели Успение Пречистыя видевше, удивишася, како Дева восходит от земли на небо. Побеждаются естества уставы в Тебе, Дево чистая, девствует бо рождество, и Живот предобручает смерть; по рождестве Дева, и по смерти жива, и спасаеши присно, Богородице, наследие Твое. Рпждествп на Пресвета Бпгпрпдица ( глас 8-и) Величай, душе моя, преславное рождество Божия Матере. Чужде матерем девство, и странно девам деторождение; на Тебе, Богородице, обоя устроишася. Тем Тя вся племена земная непрестанно величаем. Лазарева сабпта ( глас 1-и) Сотвори державу мышцею Своею: низложи бо сильныя со престол, и вознесе смиренныя Бог Израилев. В нихже посети нас Восток с высоты, и направил ны есть на путь мира. Велики четвртпк ( глас 6-и) Странствия Владычня, и безсмертныя Трапезы на горнем месте, высокими умы, вернии приидите насладимся, возшедша слова, от Слова научившеся, Егоже величаем. Велика сабпта ( глас 6-и) Не рыдай Мене, Мати, зрящи во гробе, Его же во чреве без семене зачала еси Сына: востану бо и прославлюся, и вознесу со славою непристанно, яко Бог, верою и любовию Тя величающия. Препплпвение ( глас 8-и) Чужде матерем девство, и странно девам деторождение; на Тебе, Богородице, обоя устроишася. Тем Тя вся племена земная непрестанно величаем. |
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Леле мајкоооо, спаирање невидено За 10мин успеа да копи-пејстира две страни неразбирливи текстови.
Којзнае како ќе реагираат модераторите на ова
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Orthophill
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Драги Евангелосе, јас само си праќам пораки поврзани со темата! И цврсто верувам дека, Господ ќе постапи онака како што ветува Велико Саботниот задостојник, дека ќе не вознесе во слава непрекинато како Бог, нас кои со вера и љубов ја величаме Мајката Негова!
|
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Такво ветување Бог не дал, дека ќе ги вознесе во слава оние кои ја величаат Марија. Но ако ја полагате вашата вера во некој си ткн. "Велико Саботен задостојник", тоа веќе е друга работа - избор на вера.
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
pravoveren
Нов член Регистриран: 12.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 28 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Додека Гаврил ти благовестеше: Дево, радувај се! со гласот се овоплотуваше Господарот на сите, во тебе - светиот ковчег, како што рече праведниот Давид. Се покажа поширока од небесата, носејќи Го твојот Создател. Слава Му на Оној, Кој се всели во тебе, слава Му на Оној Кој произлезе од тебе, слава Му на Оној Кој нè ослободи со твоето раѓање! Изменето од pravoveren - 20.Април.2009 во 17:55 |
|
Bog e VISTINA
|
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |