IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 187188189190191 242>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 17:06
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

ti si dozvoluvash istoto da go pravish so skoro sekoj tvoj vtor komentar na site temi od ovoj podforum, zborejki povekje za moderatorite i nivnata rabota otkolku za objavenite temi na koi se javuvash. 

Ако добро се сеќавам ова е моја 1ва порака со која критички се обраќам до модераторите и тоа не на секоја, туку баш на оваа тема "Општи и неврзани разговори" сметајќи ја како најадекватна тема за тоа во отсуство на поадекватна.
Можеби порано, кога ме изиритиравте со вашите подли игри (глумејќи отсутност додека се отвараа теми посветени за мене, а јасно се гледаше во вашиот профил дека сте редовно присутни на форумот), си дозволив да напишам и некоја критика (2-3) на несоодветна тема, но сега не.

me chudi kako do sega ne si razbral oti sekoj ne go deli tvoeto ubeduvanje i deka na sekoj tvoj komentar treba da ochekuvash reakcii koi mozhebi nema da ti se dopadnat. Toa sto tebe ne ti se dopagja ili so sto ne se slozhuvash ne e prichina za sankcioniranja na ovoj forum, isto kako sto vazhi i obratnoto za onie koi te chitaat tebe. 

Јас никогаш не сум очекувал модераторски реакции за коментари за кои не сум се сложувал и кои не го делеле моето убедување, туку за коментари во кои некој се мајтапи со мене, за коментари каде некој ми честита именден (небаре јас славам "светци" или им се молам ним), за коментари каде што ме етикетирале онака како што јас никогаш не сум се нарекол во ниту еден од моите преку 8.000 коментари.
Секој добро знае дека не е дозволено мајтапење и навредување на форумов. Можеби за тебе не е навреда некој да ти честита именден, но мене, како изворен христијанин за кој сите добро знаат дека не славам луѓе (светци), туку само Бог, да ми честитаат именден е идолопоклонство и навреда. Исто како на муслиман да му кажеш "пријатно јадење свиња" иако добро знаеш дека тој не јаде свиња, но сепак тоа го правиш со зла, подбивачка и мајтапска намера.
Таквиот не заслучува туториал како не треба да коментира, бидејќи истото го знае, но заслужува санкција.
Знам дека се сложуваш со мене за ова, но... големо%20гушкање
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 17:33
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

ti si dozvoluvash istoto da go pravish so skoro sekoj tvoj vtor komentar na site temi od ovoj podforum, zborejki povekje za moderatorite i nivnata rabota otkolku za objavenite temi na koi se javuvash. 

Ако добро се сеќавам ова е моја 1ва порака со која критички се обраќам до модераторите и тоа не на секоја, туку баш на оваа тема "Општи и неврзани разговори" сметајќи ја како најадекватна тема за тоа во отсуство на поадекватна.

Можеби порано, кога ме изиритиравте со вашите подли игри (глумејќи отсутност додека се отвараа теми посветени за мене, а јасно се гледаше во вашиот профил дека сте редовно присутни на форумот), си дозволив да напишам и некоја критика (2-3) на несоодветна тема, но сега не.

zidarski objasni deka nie mozheme da bideme tahnichki na forumot, a praktichno da ne sme tamu prisutni.

Imeno, ne ne sme vraboteni vo idividi, pa dodeka sme na forumot nachesto prodolzhuvame so nash*te sekojdnevni raboti na istiot kompujer ili bez nego i chesto pati toa go pravime bez da se odlogirame za da ne gubime vreme so povtorno vkluchuvanje na kompjuterot, baranje na sajtot i logiranje. Taka kompjuterot e skoro postojano vkuchen i nie figurirame deka sme prisutni.

Znachi ova ednash beshe objasneto, a sega jas go povtoruvam ushte ednash, kako za tebe, taka i za site drugi chlenovi.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

me chudi kako do sega ne si razbral oti sekoj ne go deli tvoeto ubeduvanje i deka na sekoj tvoj komentar treba da ochekuvash reakcii koi mozhebi nema da ti se dopadnat. Toa sto tebe ne ti se dopagja ili so sto ne se slozhuvash ne e prichina za sankcioniranja na ovoj forum, isto kako sto vazhi i obratnoto za onie koi te chitaat tebe. 

Јас никогаш не сум очекувал модераторски реакции за коментари за кои не сум се сложувал и кои не го делеле моето убедување, туку за коментари во кои некој се мајтапи со мене, за коментари каде некој ми честита именден (небаре јас славам "светци" или им се молам ним), за коментари каде што ме етикетирале онака како што јас никогаш не сум се нарекол во ниту еден од моите преку 8.000 коментари.

Секој добро знае дека не е дозволено мајтапење и навредување на форумов. Можеби за тебе не е навреда некој да ти честита именден, но мене, како изворен христијанин за кој сите добро знаат дека не славам луѓе (светци), туку само Бог, да ми честитаат именден е идолопоклонство и навреда. Исто како на муслиман да му кажеш "пријатно јадење свиња" иако добро знаеш дека тој не јаде свиња, но сепак тоа го правиш со зла, подбивачка и мајтапска намера.

Таквиот не заслучува туториал како не треба да коментира, бидејќи истото го знае, но заслужува санкција.

Знам дека се сложуваш со мене за ова, но... големо%20гушкање

Se slozhuvam so tebe i zatoa tie komentari bea izbrishani (ne od mene bidejki ne znaev za niv), kako sto vo minatoto bea brishani i mnogu drugi. Znaeme deka ponekogash chlenovite se svesno ili nesvesno nekorektni (kako koga jas na vremeto im ja chestitav Novata Godina na site chlenovi) i se obiduvame, kolku sto e mozhno, da vnimavame i da reagirame najdobro sto mozhe vo sekoj daden sluchaj. Toa ponekogash go pravime so opomeni, a ponekogash i so baniranje. Znaeme deka nashata odluka ne e sekogash odobruvana od drugite chlenovi, no treba da se razbere deka toa go pravime so najdobri nameri, bez da zazememe bilo chija strana i bez obzir dali nie se slozhuvame ili ne so bilo koj od zasegnatite strani vo diskusiite.

Изменето од Messenger - 01.Април.2009 во 17:39
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 18:58
Интересно... Ев - туку што добив 5-6 лични пораки од моите "миленици" во кои ми се жалат дека на отприлика истите работи кои ти тука ги пишуваш...
Во врска со мојата реакција тука - постапив во рамки на правилата на форумов. Првин ги опоменувам, потоа ги банирам. И ќе повторам уште еднаш - НЕ ПРАВАМ никаква разлика врз основа на вероисповедта на членот. Ако некој направи доволно грешки за да биде баниран - ќе биде. Ев - многу добро го знаеш ова, зошто непотребни муабети? Има доволно теми тука за квалитетна дискусија да не си го трошиме времето во административни муабети.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 19:04

Јас кажав конкретни работи (навреди, мајтапење и клевети) кои ги добив од посочените членови. Дури и ги цитирав местата каде што тие се мајтапат со мене.

Но, баш ме интересира цитатите каде што јас им правам "отприлика исти работи" на посочените членови. Ако ти ги напишаа во обвинувањата кон мене, те молам да ми ги пратиш по ЛП за да знам во иднина да не ги повторам.
Поздрав големо%20гушкање
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 23:28

Ев. мене ме банираа и сега не можам да се воздржам - ако треба пак нека ме банираат... Сакам да прашам а и да дадам пример - зашо мојот коментар е избришан а никој од твоите не!!! ???шо има тука разлика, а кај мене што е офф топик на темава (на избришаниот коментар)???

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 02:00
Престанете да се занимавате со другите членови. Користете лична порака за меѓусебни муабети.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2009 во 11:50

Sto mislite, dali religijata vo koja covek ja nasleduva od roditelite e onaa vistinskata ili treba da se istrazuva i ispituva sto bara Bog od nas ?

Mozebi ovaa treba da odi kako posebna tema, no mene me isprovocira faktot deka najgolemi fundamentalisti se onie koi ja "branat verata na svoite pradedovci", onie sto se rodeni i vospituvani vo religija sto ja nasledile od roditelite.

Jas mislam za takvite luge kade i da se rodele, vo bilo koj kraj na svetot ke ja branele nivnata nasledena vera, i samo nivnata vera ke bide vo pravo.

Jas licno gi pocituvam onie vernici koi imaat respekt sprema veruvanjata na drugite lugje, pa makar bile i ateisticki. Se drugo mu nosi sram na Bozjeto ime kako i na religiite koi gi pretstavuvaat...

P.S. Ne bi sakal nekoj od forumot da pomisli deka direktno ili indirektno mu se obrakjam nemu,tuku ova e moe razmisluvanje vekje podolgo vreme...
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2009 во 12:05
Прашањето е одлично. За жал, тука проблемот е во различното поимање на тоа што е вера.

За некои поимот вера е некое површно чувство на припадност. Особено ваквото поимање е примамливо за големите институции, јас што ги викам А.Д. Цркви, каде што користа не е толку во бројот на спасените души, колку во бројот на верни муштерии. За А.Д. Црквите небитен е личносниот однос на вера, се додека послушнички ги конзумираат нивните производи. Но, додека надворешно изгледа како примамливо поимање, во суштината е погубно за самата верска заедница - бидејќи со компромитирањето на своите вредности, само заради зголемениот број на конзументи, се губи чистотата на верувањето. Така веќе не се поставуваат никакви услови за припадност кон таа верска заедница, за да не се одврати некој кон друг производител.

За да се одржи ваквото поимање, неопходно е верата да се претстави како некое вродено, инхерентно својство на личноста - затоа најсоодвтен начин е преку етнофилетизмот, преку кој личноста веднаш се раѓа како белец, македонец и нормално православен. Верата тука е својство како што е бојата на кожата, косата или пак националноста - бидејќи најповеќе на А.Д. Црквата и одговара да нема многу двоумење каква припадност има личноста. (ова го кажувам како пример за нашата ситуација, иако е својствена за многу народи и слични А.Д. цркви).

Од друга страна, вистинското поимање на верата никогаш не може да биде вродено, инхерентно поимање. Никој на овој свет не се раѓа како платонист, како постмодернист, или како припадник на било која идеологија. Во таа смисла детето се раѓа табула-раса - слободно да исцрта своја индивидуалност. Но само така поиманата вера е вистинска вера, и таквите верници се вистински верници, бидејќи тие веќе и ги живеат идеалите и вредностите на дадената верска заедница. За нив е незамисливо да се компромитира вистинската вера, заради било која причина, бидејќи тие се нејзини припадници токму заради нивната љубов кон нејзините идеали.

Изменето од Pravoslaven - 15.Април.2009 во 12:05
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2009 во 18:09
Бидејќи не најдов тема каде што можам оваа информација да ја сместам, се надевам дека модераторите нема да ми замерат што ја сместувам во оваа тема.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=35F0C701CEF85C43BD6295F7F7011C07

Мислам дека ќе биде интересно да се прочита, па може и да се коментира.

Изменето од macedon_alex - 18.Април.2009 во 18:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2009 во 19:19
Хихи што слушам на вести... "муслимани" иделе во некој си манастир на "Богородица" и таму се клањале пред нејзината икона голема%20насмевка
Кај се муслиманите наши да насмеат на оваа информација.

Патем ми се допадна почетното обраќање на г.г. Стефан кога им се обрати на гледачите, не со христијани, ниту со верници, туку со "празникољубци" голема%20насмевка Многу прецизен збор за мнозинството на православните.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2009 во 20:56
Православен - внимавај малку со обраќањето и етикетирањето. Веќе си опоменат за ова.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2009 во 21:15
Што најде недостојно во мојата молитва за мојот народ па да ја избришеш?

Навистина ниско.

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
pravoveren Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Јануари.2009
Поени: 28
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pravoveren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2009 во 19:13
....

Изменето од pravoveren - 20.Април.2009 во 20:05
Bog e VISTINA
Кон врв
pravoveren Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Јануари.2009
Поени: 28
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pravoveren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2009 во 19:15
....

Изменето од pravoveren - 20.Април.2009 во 20:05
Bog e VISTINA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 187188189190191 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.