IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Семејство
  Активни теми Активни теми RSS - Рака која подарува не се суши
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рака која подарува не се суши

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2009 во 09:56
da bese taka.....
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Biolica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 808
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biolica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2009 во 18:44
A sto koga nema veke za davanje ?
Naviknale site na pomosh , se ubivas i tesko kraj so kraj se zavrtuva , sto togas?
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2009 во 13:34
Секогаш има нешто да се даде, ако не повеќе доволно е добра збор, рамо за плачење, уво за слушање.голема%20насмевка
Кон врв
Hamza Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Март.2009
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hamza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2009 во 22:01
Фрли зад себе,ќе најдеш пред себе.
Кон врв
Klapsomun Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 2050
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klapsomun Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2009 во 15:17
Originally posted by Hamza Hamza напиша:

Фрли зад себе,ќе најдеш пред себе.

ti drzi voda muabetov samo sto ne e sekogas taka koga veke davas sakas i da dobies barem malku i za vozvrat
Кон врв
гјувеза Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 75
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај гјувеза Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2009 во 17:49
Сите велиме "да" во ред е да се помогне.До пред некоја година и маж ми велеше така сега не дава и ние да помагаме.Сепак тој е многу добар човек,ако некој е гладен ке му купи јадење ако му побара пари ке даде и не ги бара да му ги вратат,ако децата кажат дека нивно другарче јаде само геврек затоа што толку можат да му дадат пари родителите тој ке направи ситуација и ке ги одведе децата во пицерија или каде сакаат и сл.
Кога беа помали децата, ги собрав малите алишта и маж ми ги однесе кај едни сиромашни луге, и после истите блузончиња ги видовме изпозакачани на дрвата по патот Скопје -Велес.И закон ..нема давање парталче на никој.
Втора случка ..тој има еден братучед кој ни е комшија ...стечаец.. никој не работи...и ке дојдат ке бараат пари за автобус тој ке им купеше месечни карти на децата,ке им купеше кондури,влечки им даваше пари секогаш кога ке побараа...а тие имаа браќа,сестри и никој нејќеше да им помогне.Во една пијана ситуација нивниот син ги навреди моите девојчиња и место да се извинат тие почнаа да не ни зборуваат и до денес е така.И кога еден комшија им рекол не е во ред ...криви сте треба да се извините за навредите знаете дека само тие не ве одбиваа ...одговорот бил кој ги присилувал да ни даваат ..ние баравме а тие можеа да не одбијат како и сите вие а сепак нема да сум родител ако не сум од страната на син ми.Ситуацијата беше децата мои му дале на нивниот син велосипед да отиде до негде и го враќа велосипедот без пумпа за гуми и децата кога го прашале каде ни е пумпата,тој почнал ..што вие мене лопов ке ме правите и почнал со псовки,навреди дека ако сега имате мислите цел живот ќе имате,мислите ако ми даде татко ти 1оо ден за цигари може да ме купи.. итн.итн.???
После ова често се присеќавам на еден колега кој имаше се и се изгуби преку ноќ што би се рекло На нашето прашање што ти се случи само рече...ако видиш дека некој пропаднал во шахта со г..на, не му помагај да излезе   затоа што ти ќе си единствениот сведок дека бил г.нар и прво тебе ке те уништи за да не посведочиш кој е тој.
Инаку хуманоста ја покажуваме со донирање на парични средства организирани преку мобилните телефони или онаму кај што има јавен апел за помош или лично во рака на дечиња чоколадо ,банани,портокали и сл.
Ако некој прави чекор назад ....не се радувај ...можеби зема залет....

Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2009 во 14:53

Vo ramkite na moite moznosti sekogas bi pomognala na nekoj sto ima potreba od toa. Sum primetila isto taka deka koga toa ke se sluci a ke bide taka i samo taka spontano i iskreno napraveno, sekogas mi se vratilo so nekoja neplanirana dobivka ili uspeh vo nesto. Taka da navistina sum veruvac na ova moto. големо%20гушкање

Кон врв
Klapsomun Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 2050
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klapsomun Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2009 во 19:29
SEKOGAS SUM DAVAL KOLKU STO SUM MOZEL NIKOGAS NE SUM IM DAVAL ZNACENJE NA PARITE BILO KOGA DA SUM KUPUVAL POKLON NIKOGAS NE SUM JA GLEDAL CENATA AKO NESTO MI SE DOPAGA I MISLAM DA GO POKLONAM NE PRASUVAM ZA CENA
Кон врв
Hyperborean Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2009
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hyperborean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 16:15
Рака која подарува е рака што сака да контролира. Нема ништо благородно кога мислиме дека сме над некого и си дозволуваме да “помагаме“. Не е тоа несебичност тоа е себичност подигната на крајно лицемерно ниво.
Кон врв
cupeto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Јуни.2009
Поени: 206
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај cupeto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2009 во 14:15
rakata ne se susi vistina,
ama mu se sozdava losa navika na primatelot ,
konkretno jas davam na toj sto ne mi bara ,
a znam deka mnogu mu treba ,
eee !!! toj e vistinskiot primatel ,
a mojata cel za pomos e pravilna

Изменето од cupeto - 24.Јуни.2009 во 14:25
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јуни.2009 во 07:16
Na nekoi lugje im treba pomosh i pred toj fakt ne treba da se zamizuva. Edinstveno shto treba e da se soberat dobrovolci i lugje raspolozeni za rabota.

Христина и Николчо мора да добијат шанса за нормален живот

Семејството Спасовски живее во трошна куќичка со две одаи, без никаква покуќнина

Столе Божиновски

КУМАНОВО - Тринаесетгодишниот Николчо и неговата сестричка Христина, една година помала од него, живеат речиси на врв на Козјак во Китанско Маало во Пелинце. Но, на маргините од животот, што би се рекло, во крајна беда, во услови недостојни за човек. Нормален живот не можат да им обезбедат нивните родители. Мајката на прв поглед остава впечаток на благо ретардирана личност, а таткото е безнадежен човек од кого и господ кренал раце. Така велат луѓето од Пелинце кои го знаат случајот на семејството Спасовски од Китанско Маало.

Семејството живее во трошна куќичка со две одаи, без никаква покуќнина. Живеалиштето повеќе личи на обична црна дупка отколку на куќа. Во двете простории, од чии тавани лете тече вода, а зиме навлегува снег, се шири реа од купишта влажни алишта добиени од Црвен крст и разни други хумани луѓе од Куманово.

„Семејството живее некаква имитација на живот со социјална помош од 3.500 денари. Но, нејсе. Господ или природата сториле што сториле со судбината на родителите на двете деца Николчо и Христина. Работата е да се спасат барем две невини душички“, вели хуманитарка од Куманово, роднина на семејството Спасовски, која се надева дека добра приказна во медиумите ќе направи чудо. Таа моли да се најде хуман поединец или организација која за семејството Спасовски ќе направи куќичка на истото или на некое друго место.

Двете дечиња се здрави во секој поглед, меѓутоа постои опасност да ги снајде истата судбина како нивните родители. Некој предлага децата да се сместат во интернат, во соседното село Драгоманце, каде што посетуваат настава. Николчо е за седмо, а Христина за шесто одделение.

„Но, не е хумано децата да се одвојат од родителите“, се спротивставува нивната тетка-хуманитарка. Нејзиното идеално решение е куќичка, макар со две сопчиња. Арно ама, нема кој да даде пари. Навистина, случајот на семејството Спасовски во нашата наводно социјална држава е речиси нормална појава, меѓутоа вреди да се стори нешто за две суштества како што се Николчо и Христина. Колку да ни биде чиста совеста дека не сме замижале пред судбината на две деца на кои мора да им се даде шанса за колку-толку нормален живот.

Кон врв
emm4e Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јули.2009
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај emm4e Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2009 во 09:18
Super e temava ...ama za zal vo Makedonijava ni pusta se pomalku se sekavame "deka rakata sto dava ne se susi"
Se povazno ni e naseto licno ego...Jas koj sum...JAS kakov sum ...Jas napraviv...JAS...i pritoa ne se vrtime zad sebe kogo se izgazivme...
Кон врв
zambija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2009
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zambija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2009 во 22:37
Originally posted by гјувеза гјувеза напиша:

Сите велиме "да" во ред е да се помогне.До пред некоја година и маж ми велеше така сега не дава и ние да помагаме.Сепак тој е многу добар човек,ако некој е гладен ке му купи јадење ако му побара пари ке даде и не ги бара да му ги вратат,ако децата кажат дека нивно другарче јаде само геврек затоа што толку можат да му дадат пари родителите тој ке направи ситуација и ке ги одведе децата во пицерија или каде сакаат и сл.
Кога беа помали децата, ги собрав малите алишта и маж ми ги однесе кај едни сиромашни луге, и после истите блузончиња ги видовме изпозакачани на дрвата по патот Скопје -Велес.И закон ..нема давање парталче на никој.
Втора случка ..тој има еден братучед кој ни е комшија ...стечаец.. никој не работи...и ке дојдат ке бараат пари за автобус тој ке им купеше месечни карти на децата,ке им купеше кондури,влечки им даваше пари секогаш кога ке побараа...а тие имаа браќа,сестри и никој нејќеше да им помогне.Во една пијана ситуација нивниот син ги навреди моите девојчиња и место да се извинат тие почнаа да не ни зборуваат и до денес е така.И кога еден комшија им рекол не е во ред ...криви сте треба да се извините за навредите знаете дека само тие не ве одбиваа ...одговорот бил кој ги присилувал да ни даваат ..ние баравме а тие можеа да не одбијат како и сите вие а сепак нема да сум родител ако не сум од страната на син ми.Ситуацијата беше децата мои му дале на нивниот син велосипед да отиде до негде и го враќа велосипедот без пумпа за гуми и децата кога го прашале каде ни е пумпата,тој почнал ..што вие мене лопов ке ме правите и почнал со псовки,навреди дека ако сега имате мислите цел живот ќе имате,мислите ако ми даде татко ти 1оо ден за цигари може да ме купи.. итн.итн.???
После ова често се присеќавам на еден колега кој имаше се и се изгуби преку ноќ што би се рекло На нашето прашање што ти се случи само рече...ако видиш дека некој пропаднал во шахта со г..на, не му помагај да излезе   затоа што ти ќе си единствениот сведок дека бил г.нар и прво тебе ке те уништи за да не посведочиш кој е тој.
Инаку хуманоста ја покажуваме со донирање на парични средства организирани преку мобилните телефони или онаму кај што има јавен апел за помош или лично во рака на дечиња чоколадо ,банани,портокали и сл.

Aj da ja slusnime drugata strana,pa da cenime i komentirame
Кон врв
zambija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2009
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zambija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2009 во 22:40
Originally posted by cupeto cupeto напиша:

rakata ne se susi vistina,
ama mu se sozdava losa navika na primatelot ,
konkretno jas davam na toj sto ne mi bara ,
a znam deka mnogu mu treba ,
eee !!! toj e vistinskiot primatel ,
a mojata cel za pomos e pravilna

Zosto mu davas na toj sto ne ti bara,da si reces deka ete i ti si humana?
Pa sigurno e tebe ti daval nekoj koga ne si barala,ama ako dojde situacija da baras,so mislis,dobro e nikoj da ne ti dade?

Изменето од mamamd - 25.Август.2009 во 00:06
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,105 секунди.