IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Изградба на црква на плоштад Македонија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изградба на црква на плоштад Македонија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4849505152 114>
Прашање: Дали сте за нова црква со работен наслов “Св. Никола“ на плоштадот?
Одговор Гласови Статистика
49 [25,79%]
140 [73,68%]
1 [0,53%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 12:59

Во прилог ви оставам едно клипче од една интересна кратка дебата помеѓу еден поборник за изградба на храмот и еден кој е против изградбата на храмот.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 13:13
tuku , ne primetuvate li kako uste pobrzo gi snema otkolku sto brzo se pojavija " branitelite na verata " od pred nekoj den .........otkako i partiskoto im rakovodstvo go " osudi " sabotniot incident ........  ubavo kazav ... tie bea samo Šaka partiski vojnici koi imaa direktiva da LAAT po forumite vo odbrana na opravdanosta na sramniot incident i " verata " ama ne vo Boga tuku vo 24/7 ........ kolku li se samo providni . ne mora ni na rentgen da odat ............
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 13:26
газење%20од%20смеење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
kasijana Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Март.2009
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kasijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 13:53
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

tuku , ne primetuvate li kako uste pobrzo gi snema otkolku sto brzo se pojavija " branitelite na verata " od pred nekoj den .........otkako i partiskoto im rakovodstvo go " osudi " sabotniot incident ........  ubavo kazav ... tie bea samo Šaka partiski vojnici koi imaa direktiva da LAAT po forumite vo odbrana na opravdanosta na sramniot incident i " verata " ama ne vo Boga tuku vo 24/7 ........ kolku li se samo providni . ne mora ni na rentgen da odat ............

Heheh,eve ne pak za inat tvoj ,mozam da zamislam kolku ti falevme neli??
Ajde titovo poionerce poveli isplukaj ja celata lositija tvoja na forumov,mozebi poarno i polesno ke ti bide,pa nema da se nerviras mnogu!!!Pozdrav i prijaten den
Кон врв
kasijana Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Март.2009
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kasijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 13:57
Originally posted by oflele oflele напиша:

Исидора, во црква ли те учат да чувствуваш толку голема омраза кон сите што не се православци или тоа ти е домашно воспитание?
и да те прашам од каде тоа дека Македонија е православна земја? Македонија е секуладна држава (ако не знаеш што значи ова, прашај, ќе те поучиме) а МПЦ не е признаена од ниедна друга црква (или можеби и ова не го знаеше?)! па МПЦ е бетер и од Косово!

црква на плоштад не сакам затоа што...
плоштадот е центар на еден мултиетнички и мултиверски град (не е само на православните)
државата не треба да троши даночни пари за градење верски објекти (без разлика од која вера!)

не се согласувам ни со она неоантичко чудовиште (архив,суд, музеј) што треба да никне пред Стоунбриџ!
не ми се свиѓаат ниту скулптурите што ги поставуваат низ градот (не за друго, ГРДИ СЕ!!! ко самиот груевски да ги направил со својата огромна уметничка дарба и естетски вкус!
не ми се свиѓаат еден куп работи, но најмногу се бунам за црквата токму затоа што ќе предизвика големи, апокалиптички последици! утре Албанците ќе побараат владата да им изгради џамија, оваа нормално ќе си остане мутава и ќе ги одбие, и така ќе се повтори 2001.

црква изградена за инат на другите не ја ужива милоста Божја!!!

Bozjata milost ja uziva sekoj onoj koj ja saka negovata crkva,koj ja ja saka svojata vera!!!
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 13:58
Престанете со лични препукувања, доколку немате што да кажете на темата!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:04
kolku li se samo brzi ......... ednostavno covek da pomisli deka se redovno tuka ama pod drugi nikovi ........ tuku , da gi zanemarime pit bulovite na 24 / 7 , i da se vratime na ona sto navistina ostava bez zborovi i naiduva na osudi kaj sekoj eden NEPARTISKI gradjanin vo edno demokratsko opstestvo ......... incidentot koj frla loso svetlo vrz MAKEDONSKATA drzava a vo rezija na ludje koi vsusnost i ne znaat vo sto veruvaat ............
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:15
toa so bese kaj nas e vo odnos na toa so kje bide vo london ko delo na majka TEREZA голема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
vaskapraska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vaskapraska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:24
Originally posted by makarios makarios напиша:

Да не го повторуваме гревот на нашите родители до 1962/1963 година.Што се однесува до фразата дека Македонија била мулти-култи. Одете во Лондон и видете колку Пакистанци живеат, или, одете во Берлин и избројте ги Турците, или... (ај да не редам).И тие се мулти-култи, па никому не смета дека имаат римокатолички/англикански/протестантски храмови. Само комунистички ум смета дека во мулти-култи, верата на едниот, односно различноста на едниот ќе доведе до некаква сегрегација.

Точно. Само што тие плоштади се градени во средните векови. Денес, владата на Велика Британија да покрене иницијатива да гради Анкликанска катедрала на Тајмс Сквер или пред Биг Бен, е незамисливо.

Но ние сме Македонија, си го знаеме местото на опашката од светот.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:27
Имам една дилема...Кој гради цркви,  воопшто верски објекти? Како се финансира изградбата?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:29
a ti sto mislis , nie vo koj vek ziveeme ? ......  toa sto imame struja , Tv i PC mislis deka ne odvojuva od sredniot vek koga so pomos na crkvata se odrzuvale razno razni monarsi na vlast a za vozvrat na crkvata i progleduvale niz prsti ? ............ смеење
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:29
mamamd?!изненадување
pa nie...graganite! koj drug.....mislese crkvata? pa taa nema pari....gi potrosi na hotelot.голема%20насмевка
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:35
Е па што има врска владата со црквата? Во суштина кој сака да ја гради црквата на плоштад? Премногу работи кажавме а ова мене ми остана неразјаснето, ќе се гради со пари од буџет, од државната каса или со донации од богатите граѓани?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:36
isto e kako kaj bolnicite i skolite

ima i privatni ima i takvi koi se napraveni od gragjanite

nego vo avstralija, ne sakaa da ja dadat crkvata na MPC oti demek tie ja izgradile, no sepak moraa da ja predadat ako moze tamu mora da moze i tuka

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4849505152 114>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.