![]() |
|
Изградба на црква на плоштад Македонија? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4142434445 114> |
Автор | ||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
taka e no posle se srusila pa vo 1800 i nekoja ja napravile pogolema isti slucaj nasa e srusena kje napravat pogolema abe vie samo izvadoci vadite od tamu pa ja renoviraa i dograduvaa vo 1980 vikate imala istorisko znacenje, pa da se e do istorijata taka i nasata e istorisko no ako ne postoela, togas nekoj laze tuka ![]() Изменето од anakin - 31.Март.2009 во 20:27 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Која ваша? Храмот е изграден од власите, во влашко маало и управуван од Влашката заедница во Скопје. Административно бил под јурисдикција на Романската православна црква. Свештеникот се испраќал од Романската православна црква, а се плаќал од Влашкиот црковен одбор и од Романската православна црква во Букyреш. Во неа се служело на Влашко-Романски јазик.
Итн итн... каде ја гледаш ти тука МПЦ?
![]() |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Каква е таа Црква управувана од некаква заедница?! Не зборувај напамент, посоветувај се со постари скопјани. Не се пеело на влашки, се пеело на македонски јазик.Ако имаш баба и дедо скопјани прашај ги дали се служело на влашки. Јас имам, прашав, често оделе и таму, на македонски се служело. И независно од тоа дали свештеникот бил Влав, Романец и сл. Црквата била во надлежност на МПЦ. Те прашав и на вероисповед, зошто не бара Романската Црква обесштетување ако била нејзина Црквата?! Зошто Власите не реагираат ако била нивна?! |
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
Црквата “Цар Константин и Царица Јелена” се наоѓала во Влашкото сокаче
( во близината на плоштадот во центарот на градот) и со материјалните
средства од добродетели била изградена и осветена во 1927 година. Оваа
црква била прва изградена црква на десната страна на градот. Реони на
црквата биле вториот дел на Ново маало, гимназискиот реон и првиот дел
на станицата. Црквата настрадала во земјотресот во 1963 година.
Св. Константин и Елена ... |
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
sega pa e bitno koj ja izgradil starata crkva
makedonci vlasi ili ................?????? abe smesni ste so e bitno civa e jas licno nema ni da vlezam vnatre, no sakam da ja gledam na plostadot a toj so saka kje si vleguva i kje si veruva i nikoj bre neprasuva koj ja izgradil neverojatno nego izmislivme zborovi koi im gi davame na evropejcite da ne mavaat so niv ANKIKVIZACIJA .... ene sega imat toa i kje ne e*** KONZENZUANA DEMOKRATIJA pozitivna DISKRIMINACIJA e sega kje izmislime KIPOIZACIJA i CRKVOIZACIJA ene znaci, kazite im na evropejcite deka ne sme za ukinuvanje vizi oti pravime ANTIKVIZACIJA, KIPOIZACIJA I CRKVOIZACIJA licno mislam deka ova e edna od nagrozni hajki kako da se sjebe nasa drzava samo BANE da dojde na vlast a znaete koga kje dojde NIKAD pa ni tad ![]() Изменето од anastea - 31.Март.2009 во 23:10 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
|
Мсилам дека дел од објектите кои ќе се градат на центарот треба да се стопират поради можност од ГУШЕЊЕ на плоштадот...
Што се однесува конкретно за ЦРКВАТА , ќе го повторам моето мислење, ДА за црквата под услов да се сруши она „УФО-то„ на Буџаку за кое никој незнае за што служи а и со ништо не се вклопува во околината... Во тој случај и покрај црквата и Александар плоштадот би „дишел„... |
||
![]() |
||
|
abe neli gledas deka e toa samo polikika i hajka kako da se sjebe nasa drzava koja be arhitektutra i gusenje sade gluposti |
||
|
||
![]() |
||
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
|
so ubo . sebap na 24 / 7 , skopje kje stane kako erusalim ..... samo , ostanuva da se izgradi i nekoj zid na placot . zosto na narodov mu e vekje ne dojdeno , tuku place a nema soodvetno mesto za toa Изменето од miroslav_g8 - 31.Март.2009 во 21:42 |
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
anakin, важно е чиј бил храмот затоа што еден од најсилните аргументи на оние кои сакаат тој објект да биде изграден е дека тој бил сопственост на МПЦ и дека истиот бил срушен од комунистите (или комунистичкиот земјотрес) и демек сега државата е должна да ги и го врати тој објект на МПЦ.
Единствени што имаат право на овој аргумент се власите, но и тие треба да се запрашаат доколку државата почне да враќа се што било срушено (од човек или земјотрес) од каде треба да започне и до каде треба да оди? До враќање кон старото Скопје?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
|
Го немам јас тој партиски терет на вратот друже... Ти го кажувам моето мислење онака како што на мене ми одговара ...А на мене ми одговара УФО-то да го снема и ај да не повторуваме кога и под кои услови тоа беше изградено... Меѓутоа тоа на никој не му пречи и тогаш господата од Архитектура немаа забелешки, за сега Црквата ќе го ГУШИ плоштадот... |
||
![]() |
||
fiks ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ![]() ![]() ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
|
Не сум верник и не коментирам дали треба или не треба да има црква во центар на Скопје.
Ме интересира само едно.
На тие што се против изградбата што им смета да има црква на плоштад?
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
Се шпекулира дека црквата била изградена на место во сопственост на фамилијата Бојаџи (на Мајка Тереза) и наводно нејзин роднина по мајчина страна барал да му се врати местото бидејки тоа место фамилијата Бојаџи го отстапила за црква а не за трговски центар.
Веројатно вистината некогаш ќе излези на виделина. |
||
![]() |
||
|
Вистината секогаш излегува на виделина , туку не ми е јасно до каде оди денационализацијата... На пример огормен дел од Џамиите во Македонија се на темели на цркви кои Османлиите ги срушиле и на нивно место изградиле Џамии... |
||
![]() |
||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|
Анакине,поентата на мојот пост беше да внесам малку релаксираност на темава (затоа ги ставив и тие смајлиња), но очигледно во твојот порив кон еуфоричното залагање за црква во центарот (која нема да ја посетиш!?), не бираш начин како некого да нападнеш, да не речам да омаловажиш. И кај баш мене ме најде да ми лепиш етикети за некакво про СДСМ-овство и контра ВМРО-вство? Мене, кој неможам да ги смислам ниту лидерите ниту партиските послушни војничиња на било која партија, да ме поврзуваш со застапување на некаква партиска (во случајов СДСМ-овска) идеја (или како што ти велиш - фазон), во нај мала рака е непочитување на мојата индивидуа. Да си нов на форумов или да немаш читано постови од мене каде го искажувам моето гледиште за политичарите во МК - и да не ти замерам, но мислам дека долго време сме заедно на овој медиум и верувам дека си имал прилика да прочиташ барем еден пост на таа тема. Затоа како што јас внимавам на моето однесување кон другите во меѓусебната комуникација, очекувам и другите да го сторат истото. Сметам дека како интелектуалци сите го заслужуваат тоа. |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4142434445 114> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |