IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Изградба на црква на плоштад Македонија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изградба на црква на плоштад Македонија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4142434445 114>
Прашање: Дали сте за нова црква со работен наслов “Св. Никола“ на плоштадот?
Одговор Гласови Статистика
49 [25,79%]
140 [73,68%]
1 [0,53%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 20:26
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Еве ја првата реченица од горниот линк:
The Nieuwe Kerk ("New Church") is a 15th-century church in Amsterdam.

taka e no posle se srusila pa vo 1800 i nekoja ja napravile pogolema
isti slucaj nasa e srusena kje napravat pogolema

abe vie samo izvadoci vadite od tamu

pa ja renoviraa i dograduvaa vo 1980

vikate imala istorisko znacenje, pa da se e do istorijata taka i nasata
e istorisko

no ako ne postoela, togas nekoj laze tuka плазење

Изменето од anakin - 31.Март.2009 во 20:27
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 20:33
Која ваша? Храмот е изграден од власите, во влашко маало и управуван од Влашката заедница во Скопје. Административно бил под јурисдикција на Романската православна црква. Свештеникот се испраќал од Романската православна црква, а се плаќал од Влашкиот црковен одбор и од Романската православна црква во Букyреш. Во неа се служело на Влашко-Романски јазик.
Итн итн... каде ја гледаш ти тука МПЦ? среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 20:52
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Која ваша? Храмот е изграден од власите, во влашко маало и управуван од Влашката заедница во Скопје. Административно бил под јурисдикција на Романската православна црква. Свештеникот се испраќал од Романската православна црква, а се плаќал од Влашкиот црковен одбор и од Романската православна црква во Букyреш. Во неа се служело на Влашко-Романски јазик.
Итн итн... каде ја гледаш ти тука МПЦ? среќа

Каква е таа Црква управувана од некаква заедница?! Не зборувај напамент, посоветувај се со постари скопјани. Не се пеело на влашки, се пеело на македонски јазик.Ако имаш баба и дедо скопјани прашај ги дали се служело на влашки. Јас имам, прашав, често оделе и таму, на македонски се служело.
И независно од тоа дали свештеникот бил Влав, Романец и сл. Црквата била во надлежност на МПЦ. Те прашав и на вероисповед, зошто не бара Романската Црква обесштетување ако била нејзина Црквата?! Зошто Власите не реагираат ако била нивна?!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:31
Црквата “Цар Константин и Царица Јелена” се наоѓала во Влашкото сокаче ( во близината на плоштадот во центарот на градот) и со материјалните средства од добродетели била изградена и осветена во 1927 година. Оваа црква била прва изградена црква на десната страна на градот. Реони на црквата биле вториот дел на Ново маало, гимназискиот реон и првиот дел на станицата. Црквата настрадала во земјотресот во 1963 година.

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/SvetiKonstantiniJelena.jpg

Св. Константин и Елена ...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:36
sega pa e bitno koj ja izgradil starata crkva
makedonci vlasi ili ................??????

abe smesni ste

so e bitno civa e

jas licno nema ni da vlezam vnatre, no sakam da ja gledam na plostadot

a toj so saka kje si vleguva i kje si veruva i nikoj bre neprasuva koj ja izgradil

neverojatno

nego izmislivme zborovi koi im gi davame na evropejcite da ne mavaat so niv
ANKIKVIZACIJA .... ene sega imat toa i kje ne e***
KONZENZUANA DEMOKRATIJA
pozitivna DISKRIMINACIJA
e sega kje izmislime
KIPOIZACIJA
i
CRKVOIZACIJA

ene znaci, kazite im na evropejcite deka ne sme za ukinuvanje vizi oti pravime
ANTIKVIZACIJA, KIPOIZACIJA I CRKVOIZACIJA

licno mislam deka ova e edna od nagrozni hajki kako da se sjebe nasa drzava samo BANE da dojde na vlast

a znaete koga kje dojde NIKAD
pa ni tad
бакнеж

Изменето од anastea - 31.Март.2009 во 23:10
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:38
Мсилам дека дел од објектите кои ќе се градат на центарот треба да се стопират поради можност од ГУШЕЊЕ на плоштадот...
Што се однесува конкретно за ЦРКВАТА , ќе го повторам моето мислење, ДА за црквата под услов да се сруши она „УФО-то„ на Буџаку за кое никој незнае за што служи а и со ништо не се вклопува во околината...
Во тој случај и покрај црквата и Александар плоштадот би „дишел„...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:40
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Мсилам дека дел од објектите кои ќе се градат на центарот треба да се стопират поради можност од ГУШЕЊЕ на плоштадот...
Што се однесува конкретно за ЦРКВАТА , ќе го повторам моето мислење, ДА за црквата под услов да се сруши она „УФО-то„ на Буџаку за кое никој незнае за што служи а и со ништо не се вклопува во околината...

abe neli gledas deka e toa samo polikika i hajka kako da se sjebe nasa drzava

koja be arhitektutra i gusenje

sade gluposti

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:41

so ubo . sebap na 24 / 7 , skopje kje stane kako erusalim .....  samo , ostanuva da se izgradi i nekoj zid na placot . zosto na narodov mu e vekje ne dojdeno ,  tuku place a nema soodvetno mesto za toa смеење ..... a so zakonot za javna cistota moze da bide duri i kaznet za placenje na nesoodvetno mesto голема%20насмевка

Изменето од miroslav_g8 - 31.Март.2009 во 21:42
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:45
anakin, важно е чиј бил храмот затоа што еден од најсилните аргументи на оние кои сакаат тој објект да биде изграден е дека тој бил сопственост на МПЦ и дека истиот бил срушен од комунистите (или комунистичкиот земјотрес) и демек сега државата е должна да ги и го врати тој објект на МПЦ.
Единствени што имаат право на овој аргумент се власите, но и тие треба да се запрашаат доколку државата почне да враќа се што било срушено (од човек или земјотрес) од каде треба да започне и до каде треба да оди? До враќање кон старото Скопје?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:47
Originally posted by anakin anakin напиша:

Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

abe neli gledas deka e toa samo polikika i hajka kako da se sjebe nasa drzavakoja be arhitektutra i gusenjesade gluposti

Го немам јас тој партиски терет на вратот друже...
Ти го кажувам моето мислење онака како што на мене ми одговара ...А на мене ми одговара УФО-то да го снема и ај да не повторуваме кога и под кои услови тоа беше изградено...
Меѓутоа тоа на никој не му пречи и тогаш господата од Архитектура немаа забелешки, за сега Црквата ќе го ГУШИ плоштадот...

Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:48
Не сум верник и не коментирам дали треба или не треба да има црква во центар на Скопје.

Ме интересира само едно.
На тие што се против изградбата што им смета да има црква на плоштад?
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 21:53
Се шпекулира дека црквата била изградена на место во сопственост на фамилијата Бојаџи (на Мајка Тереза) и наводно нејзин роднина по мајчина страна барал да му се врати местото бидејки тоа место фамилијата Бојаџи го отстапила за црква а не за трговски центар.
Веројатно вистината некогаш ќе излези на виделина.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 22:13
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Се шпекулира дека црквата била изградена на место во сопственост на фамилијата Бојаџи (на Мајка Тереза) и наводно нејзин роднина по мајчина страна барал да му се врати местото бидејки тоа место фамилијата Бојаџи го отстапила за црква а не за трговски центар.Веројатно вистината некогаш ќе излези на виделина.

Вистината секогаш излегува на виделина , туку не ми е јасно до каде оди денационализацијата...
На пример огормен дел од Џамиите во Македонија се на темели на цркви кои Османлиите ги срушиле и на нивно место изградиле Џамии...
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 22:22
Originally posted by anakin anakin напиша:

Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Анакине, за сите работи што ги наведе, малку ќе бидат Црвениот плоштад и Тјенанмен заедно!плазењесмеење

to ti mislis ...
a vie mi furate tuka SDSMOVSKI fazon
SO KJE NAPRAVI VMRO E SRANJE ...

Анакине,поентата на мојот пост беше да внесам малку релаксираност на темава (затоа ги ставив и тие смајлиња), но очигледно во твојот порив кон еуфоричното залагање за црква во центарот (која нема да ја посетиш!?), не бираш начин како некого да нападнеш, да не речам да омаловажиш.
И кај баш мене ме најде да ми лепиш етикети за некакво про СДСМ-овство и контра ВМРО-вство? Мене, кој неможам да ги смислам ниту лидерите ниту партиските послушни војничиња на било која партија, да ме поврзуваш со застапување на некаква партиска (во случајов СДСМ-овска) идеја (или како што ти велиш - фазон), во нај мала рака е непочитување на мојата индивидуа. Да си нов на форумов или да немаш читано постови од мене каде го искажувам моето гледиште за политичарите во МК - и да не ти замерам, но мислам дека долго време сме заедно на овој медиум и верувам дека си имал прилика да прочиташ барем еден пост на таа тема.
Затоа како што јас внимавам на моето однесување кон другите во меѓусебната комуникација, очекувам и другите да го сторат истото. Сметам дека како интелектуалци сите го заслужуваат тоа.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4142434445 114>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.