|
ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1 |
Внеси реплика | страница <1 8990919293 256> |
Автор | ||||
dras
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 858 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
.....„испушти да кажеш за словените со трските под Дунав“.....
.....за жал така Нас не учеа во училиштата кои тогаш ги учевме.....а ако зборуваш за моите полу- потомци тие се за нивнна среќа веќе во ЕУ,.....што се однесува до словените -номади тие се измешаа со ...илирите,.. Самуиловите македонци,...со Византиците ,...и секако и со грците,...потоа дојдоа раселените егејски македонци,....можеби тука има и поекој египќанин од времето на спартаковото востание,...и секако не треба да го заборавиме 5-вековното турско владеење,.... ......„Значи за да остане оваа држава во сегашните граници, „малецкиот“ не треба да се надмудрува со „големата грчка дама" (ех пуста старост што прави! Во ликот на Дора гледа дама!....“ ......далеку од тоа, жената дека е дама,..... но сепак сум на мислење дека ЕУ и САД во неа види некаква си дама,што е далеку од тоа дека „малецкион“ ќе биде господин- со шарената маица,(таа му е за пред народот, за во друштвото во кое се движи тој си има стил на облекување), но тоа не значи дека така го ценат тие што го манипулираат, за нив,и понатаму мислам дека е провинцијалец од балканот,кој си го меша потеклото,.....старост би се заменила можеби и со стекнато лошо искуство, но прашај си ги родителите,....како им е Ним..... .......„Мислиш дека тогаш ти или твоето внуче ќе се нарекувате македонци и дека јазикот кој го зборувате ќе го нарекуваат македонски? Но, што е важно тоа - ќе се живее подобро“,..... ...........тешко дека некогаш ќе живееме во рамките на „поднослив европски стандард“.....ниту ние не живеевме ниту Вие ќе живеете ниту вашите деца,..... по основ на нарекувањето-македонци или чувството македонци се чудам само кој тоа ти го оспорува,...иако сигурно имам и по малку словенечки ген,...јас сум и се декларирам како македонец и така се осеќам,...само некој го надува предвреме национално - патриотскиот балон за други цели, и сега никако да го пукне, иако со сета сила му дотура хелиум,....само да не одлета наместо да пукне,....... ....„Па со албанците, па со србите, а да не ги заборавиме и косоварите. Со сите нив ќе ја свиткаме главата и ќе прифатиме се што од нас ќе се побара?......“ ...албанците ги дисциплинираа во 90-сетите,....србите и косоварите во задното десетлетие од минатиот век,....добро е што некои паметни глави нафингираа војна во границите на БЈРМ,.....доста беа крвопролевањата и човечките трагедии во Лика, Босна, Сребреница, Косово, Србија...Македонија како задна успеа да ги одбегне масовните човечки трагедии - фингираната војна, дали ни ја препорачаа, наметнаа, или ни ја наредија, се заврши како така,..... и сега секако дека е време да се живее, .....но дали сега повампирениот патриотизам,...бркајки бенефит за некои властојубци не ќе не одведе таму кај што не сакаме!..... па одлучете Вие помладите, и сега во светот ве нарекуваат македонци ,...и со Аце и без Аце!?.... .....„Нормално за подобар живот. А да и, да не бидеме изолирани!...“ ...јас и мојата генерација за жал сме веќе уморни од изолација,..... што се однесува до подобриот живот, го чекаме од 1991г..воопшто не сакам и Вашата генерациа да го чека уште 20 наредни години,.... .....„Затоа во појасот носи кубура - за во зло време!..... ....колку јас знам кубури во појасот 2001г носеаа некои македонци со друга националност, а богамипо нив и денес не рспознаваат во ЕУ, иако се лоши преставници на Македонија, Тие по некоја година ќе ни кажуваат друга приказна,....којзнае можеби и ќе бидат во право,.....ако ние не знаеме да си ги најдеме корените,.... Изменето од anastea - 31.Март.2009 во 01:41 |
||||
dras
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 858 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
.......вулгарностите воопшто не се начин на изразување,..затоа ретко ги користам,....зборот во наводници воопшто не Ви би беше наменет Вам,....и сега би Ви се извинил само затоа што лошо сте протумачиле кому беа наменети,....иако ниту нему не сакав да му ги упатам,.....нас поинаку не учеа во училиште,..... јас само му ги прочитав неговите зборови маку поинаку!?.....
|
||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
change the name!,....if you want better life!
|
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Смени СИ го бе брза, што чекаш?
|
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Верувам дека ова болдираново е само погрешно изразување на некоја твоја мисла. Не сакам да верувам дека навистина незнаеш кој сака да ни’ го оспори македонскиот идентитет (со сите негови карактеристики: држава, народ, јазик...). За џабе ти е што ти ќе се чувствуваш и се декларираш како македонец, кога никој тоа не го прифаќа. Можеби и јас се чувствувам и се декларирам како американец, но кој ме ферма мене и моите чувства! Така да ако се прифати промена на името на државата во било кое друго име, ние не ќе можеме да бидеме македонци, туку ќе го носиме името на државата.
Очигледно не го знаеш вицот за македонецот со кубурата во појасот и турчинот ... па затоа мешаш албанци ... тоа воопшто не ми беше поентата. За крај, да констатираме јасно и гласно, значи ти си да се прифати да се смени името на Македонија, така? Ама не врти околу. Кажи со ДА или НЕ. Јас сум да НЕ се промени името (освен ако е за т.н „двојна формула“ т.е таа промена да важи само во комуникација со Грција). |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ГРЦИЈА Е ПРОТИВ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, А НЕ ПРОТИВ ИМЕТО
Официјална Атина ја одби иницијативата на министерот за надворешни работи Антонио Милошоски, која во форма на три конкретни предлози на 13 март годинава беше упатена до грчката шефица на дипломатијата Дора Бакојани. Оценувајќи ги понудените иницијативи како „декларативни изјави со сомнителна корист и делотворност“, министерката Бакојани во одговорот, како што соопшти Министерството за надворешни работи, првпат во официјалната дипломатска кореспонденција помеѓу двете земји, признава дека освен името на државата, предмет на оспорување е и идентитетот на македонскиот народ. Извор СИТЕЛ... Е сега ме интересира симпатизерите на Фрчко да ми објаснат како тоа Фрле ќе најде решение за името, без да се чепка идентитетот... Прикаски колку што сакаш а гледам и доста (полнолетни) дечиња има во државава кои многу сакат да слушаат прикаски па дури и да веруваат во нив... Туку ај господ нека ни е на помош и во недела да избереме претседател кој ќе не штити а не кој ќе тргува со нашето достоинство... |
||||
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
kultuzin , otvori anketa so prasanje kako referendumsko: da li ste za promena na imeto, pa da vidime sto ke se sluci?
|
||||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Нелсон, има анкети на подфорумов и можеш да видиш какво е расположението за промена на името:
Анкета:Не за НАТО, да за Уставното Име Анкета:Кое име, освен уставното, ви е најприфатливо? |
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Грците не само што нема да се намират ако се смени името на државата, туку нема да се намират и ако го смениме името на нарадот и јазикот. Дури и ако го смениме местото на живеење и да отидеме во Африка или Азија или на Антарктикот, тие нема да бидат мирни. Тие нема да се намират ниту ако ние изумреме како народ. Зошто? Затоа што вечно ќе се обидуваат да ја прикриваат историската вистина дека нивниот Демостен ги измислил филипиките против Филип II, затоа што не ги сакале дури и ги мразеле македонците и истите ги нарекувале варвари, затоа што Александар III се борел против хеленските полиси и ги победил и освоил, затоа што 2000 години подоцна издејствувале да ни’ ја укинат црквата, затоа што ни’ окупирале територија, затоа што ги избркале (протерале) македонците од нивните огништа, затоа што ...
Речиси 3000 години македонците не се „мирисаат“ со хелените, а некои денешни „македонци“ мислат дека сега тоа ќе се случи! Ај, за тие кои се на власт и да ми е разбирливо зошто се обидуваат да го сменат името. Но, се чудам на обичниов народ, дали навистина е можно да има толку плитки и наивни умови кои мислат дека со промена на името на државата ќе влеземе во НАТО или ЕУ? |
||||
|
||||
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ne takva anketi...premnogu se napadni.
treba da stoi da li ste za promena na imeto
da
ne
ne znam
a ne so odnapred dadeni odgovori
|
||||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||||
Pacifist
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: Switzerland Статус: Офлајн Поени: 1618 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ne ne ne ... u grcija ima allbanci (cami ) poveke od kolku vo Allbanija ima grci ... samo sto tamu ne im se priznavaat pravata i ne im se dozvoluva da se izjasnat toa sto se ... allbancite vo grcija se vo isto deregje kako i drugite mallcinstva sto ziveat tamu (makedonci , vllasi i dr.)...
|
||||
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related |
||||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Прифаќам по малку да се мрдне од темата, но време е да се вратите назад.
За албанците и грците во друга тема. |
||||
|
||||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ова го знам многу одамна дури и имаше иницијатива Егејците и Чамите заедно да лобираат за да си ги остварат своите права... Ваква иницијатива подржувам од се срце и мислам дека заедно со Тракијците (Турците) можеме да ги сотреме Гејовите... |
||||
Внеси реплика | страница <1 8990919293 256> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |