IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8990919293 256>
Автор
Порака
dras Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 858
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dras Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 17:19
.....испушти да кажеш за словените со трските под Дунав“.....

.....за жал така Нас не учеа во училиштата кои тогаш ги учевме.....а ако зборуваш за моите полу- потомци тие се за нивнна среќа веќе во ЕУ,.....што се однесува до словените -номади тие се измешаа со ...илирите,.. Самуиловите македонци,...со Византиците ,...и секако и со грците,...потоа дојдоа раселените егејски македонци,....можеби тука има и поекој египќанин од времето на спартаковото востание,...и секако не треба да го заборавиме 5-вековното турско владеење,....

......„Значи за да остане оваа држава во сегашните граници, „малецкиот“ не треба да се надмудрува со „големата грчка дама" (ех пуста старост што прави! Во ликот на Дора гледа дама!....“

......далеку од тоа, жената дека е дама,..... но сепак сум на мислење дека ЕУ и САД во неа види некаква си дама,што е далеку од тоа дека „малецкион“ ќе биде господин- со шарената маица,(таа му е за пред народот, за во друштвото во кое се движи тој си има стил на облекување), но тоа не значи дека така го ценат тие што го манипулираат, за нив,и понатаму мислам дека е провинцијалец од балканот,кој си го меша потеклото,.....старост би се заменила можеби и со стекнато лошо искуство, но прашај си ги родителите,....како им е Ним.....

.......„Мислиш дека тогаш ти или твоето внуче ќе се нарекувате македонци и дека јазикот кој го зборувате ќе го нарекуваат македонски? Но, што е важно тоа - ќе се живее подобро“,.....

...........тешко дека некогаш ќе живееме во рамките на „поднослив европски стандард“.....ниту ние не живеевме ниту Вие ќе живеете ниту вашите деца,..... по основ на нарекувањето-македонци или чувството македонци се чудам само кој тоа ти го оспорува,...иако сигурно имам и по малку словенечки ген,...јас сум и се декларирам како македонец и така се осеќам,...само некој го надува предвреме национално - патриотскиот балон за други цели, и сега никако да го пукне, иако со сета сила му дотура хелиум,....само да не одлета наместо да пукне,.......

....„Па со албанците, па со србите, а да не ги заборавиме и косоварите. Со сите нив ќе ја свиткаме главата и ќе прифатиме се што од нас ќе се побара?......“

...албанците ги дисциплинираа во 90-сетите,....србите и косоварите во задното десетлетие од минатиот век,....добро е што некои паметни глави нафингираа војна во границите на БЈРМ,.....доста беа крвопролевањата и човечките трагедии во Лика, Босна, Сребреница, Косово, Србија...Македонија како задна успеа да ги одбегне масовните човечки трагедии - фингираната војна, дали ни ја препорачаа, наметнаа, или ни ја наредија, се заврши како така,..... и сега секако дека е време да се живее, .....но дали сега повампирениот патриотизам,...бркајки бенефит за некои властојубци не ќе не одведе таму кај што не сакаме!..... па одлучете Вие помладите, и сега во светот ве нарекуваат македонци ,...и со Аце и без Аце!?....

.....„Нормално за подобар живот. А да и, да не бидеме изолирани!...“

...јас и мојата генерација за жал сме веќе уморни од изолација,..... што се однесува до подобриот живот, го чекаме од 1991г..воопшто не сакам и Вашата генерациа да го чека уште 20 наредни години,....

.....„Затоа во појасот носи кубура - за во зло време!.....

....колку јас знам кубури во појасот 2001г носеаа некои македонци со друга националност, а богамипо нив и денес не рспознаваат во ЕУ, иако се лоши преставници на Македонија, Тие по некоја година ќе ни кажуваат друга приказна,....којзнае можеби и ќе бидат во право,.....ако ние не знаеме да си ги најдеме корените,....

Изменето од anastea - 31.Март.2009 во 01:41
Кон врв
dras Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2007
Поени: 858
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dras Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 17:29
Originally posted by anastea anastea напиша:

Originally posted by dras dras напиша:

“Хундско-александрово потекло“
Какво е пак сега ова?размислување

И точно дека албанците од Македонија имаат право на Македонија како и македонците, но имаат и исти обврски истовремено.
Да не го заборавиме и тоа.

...за жал во македонското политичко миље обврските се предмет на политички пазар, од кој веќе ги трпиме последиците,...зависи за кој дел од Македонија зборуваме,...а за хунзите и Александар прашај го премиерот,...па тој на патриотизмот доби продолжен мандат,....веројатно ги знае одговорите!?...

.....Јас секако не знам од кога Ти ја знаеш Македонија како Македонија,...., но можам слободно да ти кажам дека, јас ја знам како СР Македонија, во една квази-братство-единство држава, која отиде во историјата,...., и тогаш, верувај дека тогашната историја, која беше перење мозок кажуваше за Македонија,.. за солунските атентатори ,..за Климент ,...за Кирил и Методи,....за можеби..... Самуил,.... за војската без едно око,....., и се прашувам сега, кај оној „малецкион“ го ископа Александар ..... и сите оние камења пред Владата, да ја покажува македонската културна баштина,.....

....и покрај тоа, со се би се сложил,... да сето тоа не е политички маркетинг на една лажлива партија која воопшто нема сенс за егзизтенционален опстанок на сопствениот народ, и себично го турка во безизлезна положба, му наметнува,...., во закрила, на скапо платените медиуми, лажен патриотизам завиткан во зашекерени патриотски обланди,...се со цел да си обезбеди уште некоја година уживање во власта,.....за жал остана Македонија без странските пријатели,..... за жал остана Македонија без соседите,.....а ти драг пријателе, не знам кому сакаш да му се „тртиш“,...не доликуваат вакви зборови на Вашата млада генерација,.....секако Ти пожелувам барем малку подобра иднина од онаа на просечните македонски граѓани,.... од 70-сетите па наваму,...и верувај освен Владата никој македонец не е ниту за менување на името ниту за менување на идентитетот,...но на сите нив им е доста од надмудрувањата на „малецкиот“,...со за жал,...во однос на него,.... големата грчка дама, која верувај обезбеди доста подржвачи во ЕУ и светот така да може без залет да го прескокне малиот,......а Македонија ако не ја прекројат, како некогаш во нејзината мината историја,...можеби и ќе опстои во сегашните граници,.....„ОСТВАРУВАМЕ“

Па и јас Македонија ја познавам уште кога беше СР Македонија... и знам дека редно време беше некој да го “ископа“ Александар од темните ходници на нашата историја, низ кои талкавме до скоро, а и уште како што гледам... Е сега дали тоа ќе биде Никола, Трајко, Петко... мене не ми е важно, важно е дека почнаа да се расветлуваат историските табуа.

Зборовите што ги одбележав со црвено, ме интересира на кој дел од мојот пост се однесуваат? Да не си ја утнал нешто работата со цитатот... или се работи за некаков превид?!

Другото не би го коментирала, само ќе кажам: ако дозволиме да се промени името и да ни се чепка во идентитетот, сами ќе си го потпишеме прекројувањето.

.......вулгарностите воопшто не се начин на изразување,..затоа ретко ги користам,....зборот во наводници воопшто не Ви би беше наменет Вам,....и сега  би Ви се извинил само затоа што лошо сте протумачиле кому беа наменети,....иако ниту нему не сакав да му ги упатам,.....нас поинаку не учеа во училиште,..... јас само му ги прочитав неговите зборови маку поинаку!?.....
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 18:42
change the name!,....if you want better life!голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 19:41
Смени СИ го бе брза, што чекаш?плазење
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 20:23

... по основ на нарекувањето-македонци или чувството македонци се чудам само кој тоа ти го оспорува,...иако сигурно имам и по малку словенечки ген,...јас сум и се декларирам како македонец и така се осеќам,...

Верувам дека ова болдираново е само погрешно изразување на некоја твоја мисла. Не сакам да верувам дека навистина незнаеш кој сака да ни’ го оспори македонскиот идентитет (со сите негови карактеристики: држава, народ, јазик...).
За џабе ти е што ти ќе се чувствуваш и се декларираш како македонец, кога никој тоа не го прифаќа. Можеби и јас се чувствувам и се декларирам како американец, но кој ме ферма мене и моите чувства!намигнување Така да ако се прифати промена на името на државата во било кое друго име, ние не ќе можеме да бидеме македонци, туку ќе го носиме името на државата.

....колку јас знам кубури во појасот 2001г носеаа некои македонци со друга националност, а богамипо нив и денес не рспознаваат во ЕУ, ..

Очигледно не го знаеш вицот за македонецот со кубурата во појасот и турчинот ... па затоа мешаш албанци ... тоа воопшто не ми беше поентата.

За крај, да констатираме јасно и гласно, значи ти си да се прифати да се смени името на Македонија, така? Ама не врти околу. Кажи со ДА или НЕ.
Јас сум да НЕ се промени името (освен ако е за т.н „двојна формула“ т.е таа промена да важи само во комуникација со Грција).
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 22:02
ГРЦИЈА Е ПРОТИВ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, А НЕ ПРОТИВ ИМЕТО

Официјална Атина ја одби иницијативата на министерот за надворешни работи Антонио Милошоски, која во форма на три конкретни предлози на 13 март годинава беше упатена до грчката шефица на дипломатијата Дора Бакојани.

Оценувајќи ги понудените иницијативи како „декларативни изјави со сомнителна корист и делотворност“, министерката Бакојани во одговорот, како што соопшти Министерството за надворешни работи, првпат во официјалната дипломатска кореспонденција помеѓу двете земји, признава дека освен името на државата, предмет на оспорување е и идентитетот на македонскиот народ.

Извор СИТЕЛ...

Е сега ме интересира симпатизерите на Фрчко да ми објаснат како тоа Фрле ќе најде решение за името, без да се чепка идентитетот...
Прикаски колку што сакаш а гледам и доста (полнолетни) дечиња има во државава кои многу сакат да слушаат прикаски па дури и да веруваат во нив...
Туку ај господ нека ни е на помош и во недела да избереме претседател кој ќе не штити а не кој ќе тргува со нашето достоинство...
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 22:45
kultuzin , otvori anketa so prasanje kako referendumsko: da li ste za promena na imeto, pa da vidime sto ke se sluci?
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 01:45
Нелсон, има анкети на подфорумов и можеш да видиш какво е расположението за промена на името:намигнување

Анкета:Не за НАТО, да за Уставното Име

Анкета:Кое име, освен уставното, ви е најприфатливо?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 09:22
Грците не само што нема да се намират ако се смени името на државата, туку нема да се намират и ако го смениме името на нарадот и јазикот. Дури и ако го смениме местото на живеење и да отидеме во Африка или Азија или на Антарктикот, тие нема да бидат мирни. Тие нема да се намират ниту ако ние изумреме како народ. Зошто? Затоа што вечно ќе се обидуваат да ја прикриваат историската вистина дека нивниот Демостен ги измислил филипиките против Филип II, затоа што не ги сакале дури и ги мразеле македонците и истите ги нарекувале варвари, затоа што Александар III се борел против хеленските полиси и ги победил и освоил, затоа што 2000 години подоцна издејствувале да ни’ ја укинат црквата, затоа што ни’ окупирале територија, затоа што ги избркале (протерале) македонците од нивните огништа, затоа што ... не%20знам
Речиси 3000 години македонците не се „мирисаат“ со хелените, а некои денешни „македонци“ мислат дека сега тоа ќе се случи!ма%20ајде
Ај, за тие кои се на власт и да ми е разбирливо зошто се обидуваат да го сменат името. Но, се чудам на обичниов народ, дали навистина е можно да има толку плитки и наивни умови кои мислат дека со промена на името на државата ќе влеземе во НАТО или ЕУ?
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 09:38

Нелсон, има анкети на подфорумов и можеш да видиш какво е расположението за промена на името:намигнување

Анкета:Не за НАТО, да за Уставното Име

Анкета:Кое име, освен уставното, ви е најприфатливо?

ne takva anketi...premnogu se napadni.
treba da stoi da li ste za promena na imeto
da
ne
ne znam

a ne so odnapred dadeni odgovori
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Pacifist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: Switzerland
Поени: 1618
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pacifist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 10:41
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Originally posted by Pacifist Pacifist напиша:

tie ke brkaat od tamu ovie od vamu i EQUALITY ... голема%20насмевка

Проблемот е што Грците во Албанија имаат албанско државјанство, а Албанците немаат грчко и Грција тоа ќе го оправда како бркање на нелегални имигранти, а Албанија не ќе може да го оправда и со тоа ќе го навлече гневот на меѓународната заедница, а и ќе добие вето за членството во сите меѓународни организации.
ne ne ne ... u grcija ima allbanci (cami ) poveke od kolku vo Allbanija ima grci ... samo sto tamu ne im se priznavaat pravata i ne im se dozvoluva da se izjasnat toa sto se ... allbancite vo grcija se vo isto deregje kako i drugite mallcinstva sto ziveat tamu (makedonci , vllasi i dr.)...
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 12:04
Прифаќам по малку да се мрдне од темата, но време е да се вратите назад.
За албанците и грците во друга тема.
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 12:09
Нелсон, слободно можеш да отвориш нова анкета, имаш опција  Креирај%20нова%20анкета
Постави го прашањето како што мислиш и... чекај одговоринамигнување
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 18:48

Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

tie ke brkaat od tamu ovie od vamu i EQUALITY ... голема%20насмевка
Проблемот е што Грците во Албанија имаат албанско државјанство, а Албанците немаат грчко и Грција тоа ќе го оправда како бркање на нелегални имигранти, а Албанија не ќе може да го оправда и со тоа ќе го навлече гневот на меѓународната заедница, а и ќе добие вето за членството во сите меѓународни организации.

ne ne ne ... u grcija ima allbanci (cami ) poveke od kolku vo Allbanija ima grci ... samo sto tamu ne im se priznavaat pravata i ne im se dozvoluva da se izjasnat toa sto se ... allbancite vo grcija se vo isto deregje kako i drugite mallcinstva sto ziveat tamu (makedonci , vllasi i dr.)...

Ова го знам многу одамна дури и имаше иницијатива Егејците и Чамите заедно да лобираат за да си ги остварат своите права...
Ваква иницијатива подржувам од се срце и мислам дека заедно со Тракијците (Турците) можеме да ги сотреме Гејовите...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8990919293 256>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.