IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8889909192 256>
Автор
Порака
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 15:19
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Obicno znam da kazam deka dodeka cekoram po ovj svet, znam deka ke ima barem eden Makedonec...

Milo mi e sto ne cekoram sam...

Zabegan, Anastea...

големо%20гушкање
Кон врв
dras Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2007
Поени: 858
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dras Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 22:20
Originally posted by dras dras напиша:

Originally posted by anastea anastea напиша:

“Хундско-александрово потекло“
Какво е пак сега ова?размислување

И точно дека албанците од Македонија имаат право на Македонија како и македонците, но имаат и исти обврски истовремено.
Да не го заборавиме и тоа.

...за жал во македонското политичко миље обврските се предмет на политички пазар, од кој веќе ги трпиме последиците,...зависи за кој дел од Македонија зборуваме,...а за хунзите и Александар прашај го премиерот,...па тој на патриотизмот доби продолжен мандат,....веројатно ги знае одговорите!?...

.....Јас секако не знам од кога Ти ја знаеш Македонија како Македонија,...., но можам слободно да ти кажам дека, јас ја знам како СР Македонија, во една квази-братство-единство држава, која отиде во историјата,...., и тогаш, верувај дека тогашната историја, која беше перење мозок кажуваше за Македонија,.. за солунските атентатори ,..за Климент ,...за Кирил и Методи,....за можеби..... Самуил,.... за војската без едно око,....., и се прашувам сега, кај оној „малецкион“ го ископа Александар ..... и сите оние камења пред Владата, да ја покажува македонската културна баштина,.....

....и покрај тоа, со се би се сложил,... да сето тоа не е политички маркетинг на една лажлива партија која воопшто нема сенс за егзизтенционален опстанок на сопствениот народ, и себично го турка во безизлезна положба, му наметнува,...., во закрила, на скапо платените медиуми, лажен патриотизам завиткан во зашекерени патриотски обланди,...се со цел да си обезбеди уште некоја година уживање во власта,.....за жал остана Македонија без странските пријатели,..... за жал остана Македонија без соседите,.....а ти драг пријателе, не знам кому сакаш да му се „тртиш“,...не доликуваат вакви зборови на Вашата млада генерација,.....секако Ти пожелувам барем малку подобра иднина од онаа на просечните македонски граѓани,.... од 70-сетите па наваму,...и верувај освен Владата никој македонец не е ниту за менување на името ниту за менување на идентитетот,...но на сите нив им е доста од надмудрувањата на „малецкиот“,...со за жал,...во однос на него,.... големата грчка дама, која верувај обезбеди доста подржвачи во ЕУ и светот така да може без залет да го прескокне малиот,......а Македонија ако не ја прекројат, како некогаш во нејзината мината историја,...можеби и ќе опстои во сегашните граници,.....„ОСТВАРУВАМЕ“

Изменето од anastea - 30.Март.2009 во 00:37
Кон врв
Pacifist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: Switzerland
Поени: 1618
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pacifist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 22:25

Албанија е во НАТО, ама не се сеќавам некој да ја уценуваше да си го промени името како билет за влез!
Што пак сега Хунзите?
a zosto ne ja ucenile ?????
mnogu bitno prasanje , neli ????

Изменето од Pacifist - 29.Март.2009 во 22:29
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 22:40
Originally posted by Pacifist Pacifist напиша:

Албанија е во НАТО, ама не се сеќавам некој да ја уценуваше да си го промени името како билет за влез!Што пак сега Хунзите?

Пацифист немој да мислиш дека Албанија нема проблеми со Грција. Допрва тие ќе излезат на виделина. По најавите на Албанија за затворање на еден од градоначалниците, кој е етнички Грк, владата во Атина најави дека ќе биде безмилосна кон албанските имигранти во Грција. А проценките кажуваат дека има најмалку милион Албанци во Грција. Дали знаеш што значи од тие само 500 илјади да бидат протерани во Албанија, а да не зборуваме дека овојпат Грција може да оди до крај и сите нелегални имигранти да и ги врати на Албанија.
Дури и тие имигранти кои живеат таму не живеат баш најдобро. Имам роднини во Грција, а на нивните имоти Албанци работат, и тоа не за баш добри плати.

За најмала кавга со Грк ( па дури и Гркот да е виновен ) завршуваат во затвор, откако полицијата претходно ќе ги претепа. Сите се сеќаваме што се случи откако Албанците го истакнаа своето национално знаме, како Грците по улици ги кршеа од ќотек, им ги искршија дуќаните, и ги наполнија затворите со Албанци.

Изменето од macedon_alex - 29.Март.2009 во 22:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pacifist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 22:42
gi znam tie raboti jas ... no toa e nesto sosema drugo od problemot so imeto , me razbiras ???
 ne moze grcite da baraat od allbanija takvo nesto samo zatoa sto eden grcki majmun  ke bide zatvoren vo Allbanija ...  
Кон врв
dras Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2007
Поени: 858
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dras Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 22:48
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Албанија е во НАТО, ама не се сеќавам некој да ја уценуваше да си го промени името како билет за влез!Што пак сега Хунзите?

Пацифист немој да мислиш дека Албанија нема проблеми со Грција. Допрва тие ќе излезат на виделина. По најавите на Албанија за затворање на еден од градоначалниците, кој е етнички Грк, владата во Атина најави дека ќе биде безмилосна кон албанските имигранти во Грција. А проценките кажуваат дека има најмалку милион Албанци во Грција. Дали знаеш што значи од тие само 500 илјади да бидат протерани во Албанија, а да не зборуваме дека овојпат Грција може да оди до крај и сите нелегални имигранти да и ги врати на Албанија.
Дури и тие имигранти кои живеат таму не живеат баш најдобро. Имам роднини во Грција, а на нивните имоти Албанци работат, и тоа не за баш добри плати.

За најмала кавга со Грк ( па дури и Гркот да е виновен ) завршуваат во затвор, откако полицијата претходно ќе ги претепа. Сите се сеќаваме што се случи откако Албанците го истакнаа своето национално знаме, како Грците по улици ги кршеа од ќотек, им ги искршија дуќаните, и ги наполнија затворите со Албанци.

Па нели има Македонија и во Грција,.....таму веројатно на територијата која се вика Македонија живеат пелопонежани!?.....
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 22:53

gi znam tie raboti jas ... no toa e nesto sosema drugo od problemot so imeto , me razbiras ???
 ne moze grcite da baraat od allbanija takvo nesto samo zatoa sto eden grcki majmun  ke bide zatvoren vo Allbanija ...  

Секако дека е друго од проблемот за името, меѓутоа ако погледнеш и тука има малку историја. Грција вика дека Епир е чисто грчки, ама Албанците не се согласуваат со тоа нели? Целта ми беше да кажам дека Грција со секој сосед има историски и политички проблем на Балканот.
Не може да бркаат за еден човек, ама ќе бараат и навистина овојпат се решени да бидат безмилосни. А тој секој втор ден оди во Атина да се жали. Затоа и не го затвораат. Ако го затворат Грција се заканува со бркање на Албанците, овојпат безмилосно. А тој сигурно и сега пак ќе оди да се жали, барем досега тоа му е пракса. А кога тие не се жалеле за нешто...

Туку џабе не рекле, каде има сила нема правдина. Така е и со Македонците таму...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pacifist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 22:56
tie ke brkaat od tamu ovie od vamu i EQUALITY ... голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 23:15

tie ke brkaat od tamu ovie od vamu i EQUALITY ... голема%20насмевка

Проблемот е што Грците во Албанија имаат албанско државјанство, а Албанците немаат грчко и Грција тоа ќе го оправда како бркање на нелегални имигранти, а Албанија не ќе може да го оправда и со тоа ќе го навлече гневот на меѓународната заедница, а и ќе добие вето за членството во сите меѓународни организации.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 00:37
анастеа коментарот се однесуваше на мене, ама мислам дека глаголот „се трти“ е многу поконструктивен од коментарите на некои членови на форумов
а колку што Грција собрала поддржувачи, исто толку поддржувачи добиваме без да превземеме ништо, а замисли си малку да се ангажираат, кривицата паѓа подеднакво на сите политичари и народот што секоја како сака може да не „натрти
а инаку Македонија, дали СР Македонија или некоја си географска Македонија, одсекогаш била Македонија, додавките и биле според тоа под чија власт била ама секогаш била македонија, сега како слободна земја треба да се ослободиме од тие додавки и да си се наречеме МАКЕДОНИЈА

и грозно е како некои „македонци“ размислуваат дека не се македонци или дека нашето име треба да се промени
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 00:42

“Хундско-александрово потекло“
Какво е пак сега ова?размислување

И точно дека албанците од Македонија имаат право на Македонија како и македонците, но имаат и исти обврски истовремено.
Да не го заборавиме и тоа.

...за жал во македонското политичко миље обврските се предмет на политички пазар, од кој веќе ги трпиме последиците,...зависи за кој дел од Македонија зборуваме,...а за хунзите и Александар прашај го премиерот,...па тој на патриотизмот доби продолжен мандат,....веројатно ги знае одговорите!?...

.....Јас секако не знам од кога Ти ја знаеш Македонија како Македонија,...., но можам слободно да ти кажам дека, јас ја знам како СР Македонија, во една квази-братство-единство држава, која отиде во историјата,...., и тогаш, верувај дека тогашната историја, која беше перење мозок кажуваше за Македонија,.. за солунските атентатори ,..за Климент ,...за Кирил и Методи,....за можеби..... Самуил,.... за војската без едно око,....., и се прашувам сега, кај оној „малецкион“ го ископа Александар ..... и сите оние камења пред Владата, да ја покажува македонската културна баштина,.....

....и покрај тоа, со се би се сложил,... да сето тоа не е политички маркетинг на една лажлива партија која воопшто нема сенс за егзизтенционален опстанок на сопствениот народ, и себично го турка во безизлезна положба, му наметнува,...., во закрила, на скапо платените медиуми, лажен патриотизам завиткан во зашекерени патриотски обланди,...се со цел да си обезбеди уште некоја година уживање во власта,.....за жал остана Македонија без странските пријатели,..... за жал остана Македонија без соседите,.....а ти драг пријателе, не знам кому сакаш да му се „тртиш“,...не доликуваат вакви зборови на Вашата млада генерација,.....секако Ти пожелувам барем малку подобра иднина од онаа на просечните македонски граѓани,.... од 70-сетите па наваму,...и верувај освен Владата никој македонец не е ниту за менување на името ниту за менување на идентитетот,...но на сите нив им е доста од надмудрувањата на „малецкиот“,...со за жал,...во однос на него,.... големата грчка дама, која верувај обезбеди доста подржвачи во ЕУ и светот така да може без залет да го прескокне малиот,......а Македонија ако не ја прекројат, како некогаш во нејзината мината историја,...можеби и ќе опстои во сегашните граници,.....„ОСТВАРУВАМЕ“

Па и јас Македонија ја познавам уште кога беше СР Македонија... и знам дека редно време беше некој да го “ископа“ Александар од темните ходници на нашата историја, низ кои талкавме до скоро, а и уште како што гледам... Е сега дали тоа ќе биде Никола, Трајко, Петко... мене не ми е важно, важно е дека почнаа да се расветлуваат историските табуа.

Зборовите што ги одбележав со црвено, ме интересира на кој дел од мојот пост се однесуваат? Да не си ја утнал нешто работата со цитатот... или се работи за некаков превид?!

Другото не би го коментирала, само ќе кажам: ако дозволиме да се промени името и да ни се чепка во идентитетот, сами ќе си го потпишеме прекројувањето.

Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 00:45
Забеган, се извинувам што морав да го повлечам мојот коментар, морав да го корегирам технички, цитатите не ми излегуваат како што треба... па излезе мојот коментар после твојот.

ОК, значи, по грешка сум цитиранаголема%20насмевка

Изменето од anastea - 30.Март.2009 во 00:47
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 01:05
Anastea, Zabegan...
Ne se vozbuduvajte mnogu zatoa sto ovie nasi zapadni sosedi, koi sebe ljubat da se narekuvaat so imeto sto od pred edvaj 100 godini go dobile na poklon od Italija - Albanci - se ljubomorni na nasata istorija.
nie ja imame na pretek za ovie balkanski prostori. I so nastani, i so artefakti i so kultura.
Pobarajte (ako ve interesira) - Albanska istorija. Ke najdete edvaj 15-20 strani vo A4 format do pred 1918 godina. Zalno za eden narod...
DeepBlue
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 02:09

.... и тогаш, верувај дека тогашната историја, која беше перење мозок кажуваше за Македонија,.. за солунските атентатори ,..за Климент ,...за Кирил и Методи,....за можеби..... Самуил,.... за војската без едно око,....., и се прашувам сега, кај оној „малецкион“ го ископа Александар ..... и сите оние камења пред Владата, да ја покажува македонската културна баштина,.....

испушти да кажеш за словените со трските под Дунав ... намигнување

.....реков дека Јас сум полу словенец- со чистокрвно македонско потекло,...

... но на сите нив им е доста од надмудрувањата на „малецкиот“,...со за жал,...во однос на него,.... големата грчка дама, која верувај обезбеди доста подржвачи во ЕУ и светот така да може без залет да го прескокне малиот,.....

Значи за да остане оваа држава во сегашните граници, „малецкиот“ не треба да се надмудрува со „големата грчка дама“ (ех пуста старост што прави! Во ликот на Дора гледа дама!ма%20ајденамигнувањесмеење) и треба да го прифати сменувањето на името. Значи за тебе не било само братството и единството во СРМ „квази“ работа, туку и македонскиот идентитет е квази!
Во ред, да претпоставиме дека ќе попуштаме под притисокот на Грција и ќе прифатиме друго име на државава (за нели поубаво да живееме). Мислиш дека тогаш ти или твоето внуче ќе се нарекувате македонци и дека јазикот кој го зборувате ќе го нарекуваат македонски? Но, што е важно тоа - ќе се живее подобро. Понатаму, кој ти гарантира дека после „решавањето“ на проблемот со името, нема да се јави друг проблем со бугарите? Па со албанците, па со србите, а да не ги заборавиме и косоварите. Со сите нив ќе ја свиткаме главата и ќе прифатиме се што од нас ќе се побара? Нормално за подобар живот. А да и, да не бидеме изолирани!
Арно си знае македончето, свиткана глава сабја не ја сече. Ама знае македончето како треба. Затоа во појасот носи кубура - за во зло време!лутина

Ах, заборавив на ова:
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Obicno znam da kazam deka dodeka cekoram po ovj svet, znam deka ke ima barem eden Makedonec...

Milo mi e sto ne cekoram sam...

Zabegan, Anastea...

Море Нептуне, не си до толку стар да не гледаш и да забораваш имиња (да пишеш)
Ако, ако, ти заборавај (ме), но знај не си сам по тој пат!задоволство

Изменето од Zlatnik - 30.Март.2009 во 02:25
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8889909192 256>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,425 секунди.