IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Изградба на црква на плоштад Македонија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изградба на црква на плоштад Македонија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 114>
Прашање: Дали сте за нова црква со работен наслов “Св. Никола“ на плоштадот?
Одговор Гласови Статистика
49 [25,79%]
140 [73,68%]
1 [0,53%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 15:29
Во Република Македонија има премногу цркви и манастири. Самите православни се фалат дека имаат околу 2000!!!, а јас искрено верувам дека бројот на православните верници што ги знаат основните начела на верувања на православната вера не достигнува ни половина од таа бројка (ниту 1000!) Тоа значи дека имаме по 2 храма на 1 вистински православен верник, додека другите се само палачи на свеќи, бацувачи на икони, пазачи на адети и обичаи, националисти, етнофилетисти, декларативни верници кои сметаат дека ако си македонец си по дифолт и православен (затоа што инаку би бил албанец-муслиман голема%20насмевка) и како што видовме вчера - рекетарска крстоносна служба за сузбивање протести.

Факт е дека, освен за големите православни празници, православните храмови се речиси ПРАЗНИ и во нив може само да се забележи движењето на ѓаконите, клисарите и сл.
Факт е дека центарот на Скопје нема потреба од уште еден храм, бидејќи Соборниот храм е на 5-10мин одење од плоштадот, и тој е доволно празен за да ги прими сите оние православни верници кои имаат потреба од храм.

Оттука јас не гледам причина зошто би се трошеле овие ненаменски пари од буџетот на македонците (буџет кој исто така се полни и од џебовите на атеистите, муслиманите и верниците на другите неправославни верски заедници).

Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

не можи во Македонија, македонци да протестираат против Македонија

ЦРКВАТА Е СИМБОЛ НА МАКЕДОНИЈА И НАРОДОТ

Република Македонија во уставот е дефинирана како СЕКУЛАРНА земја, а тоа значи дека државата е одвоена од сите верски заедници (и од католичката црква, и од православната црква, и од исламската заедница, и од еврејската итн итн од СИТЕ верски заедници)
Значи Македонија не е православна земја, туку СЕКУЛАРНА! Нека ви влезе ова во вашите уши веќе еднаш!

А ако веќе се навраќаме кон корените на античката Македонија, тогаш симбол би требало да претставува "Сонцето", затоа што познато е дека популарниот Александар Македонски го обожавал "богот на Сонцето" и тој симбол го имал на својот штит и на штитовите на својата војска. Во тоа време се верувало дека ако го ставиш симболот на својот бог на својот штит, дека тој ќе те чува во војните. Па оттаму и Аце го имал својот симбол - сонцето - изгравирано на штитовите на својата македонска војска.
Епа драги мои љубители на предците, ако сакате да одите до крај со македонштината, тогаш баталете ја оваа (по корени) ЕВРЕЈСКА вера наречена "христијанство" и вратете се на верата на нашите предци - античките македонци и клањајте му се на Сонцето, Лавот итн.

Изменето од EvAngelos - 29.Март.2009 во 15:37
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 16:02
znaete so e najdobro vo celata situacija????

голема%20насмевка deka crkvata kje se gradi големо%20гушкање
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 16:22
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

dali na site vi e jasno, deka voopsto ne vazno dali tamu bila kerka na Gjuner Ismail ( a kako negova kjerka nema pravo na svoe mislenje i da se prikluci na nekoja grupa dokolku go deli nivnoto mislenje?), voopsto ne e vazno ni dali bil SDSM pozadi toa, ili bivsiot gradonacalnik na Centar Mircev , ili bila Butel, ili Petko, Stanko .... ovde vcera bese spreceno pravoto na svoe mislenje , pa duri premierot , onaka lezerno so nasmevka na lice ni kazuva cie delo bile tie protesti, i ne isklucuva moznost deka tamu imalo nivni clenovi , no tie otisle spontano? dajte, ve molam site, spontano izleze narodot koga pocina Tose , spontano ne izleguva nikoj so znaminja i transparenti. site tie doma si gi imaat crkovnite znaminja i transparentite? zgora na toa, tie tamu voopsto i ne bea skopjani , pa ajde ke prozvucam i jas kako mnogumina drugi , no sto mu e gajle na nekoj od drug grad za urbanistickiot plan na mojot grad? so koe pravo doagja ovde da tepa? zatoa sto pastorot nesto mu vetil?

Бутел, јас затоа и потенцирав дека се работи за шпекулации, со кои веднаш излегоа од партиските штабови.
Ќерката на Ѓунер Исмаил, како и на секој друг политичар нормално дека го има правото како граѓанин да учествува и во протести, и да го искаже своето мислење. Но, ако позади нив стојат нивните татковци-политичари (како организатори или поттикнувачи), тогаш настанот автоматски добива политичка димензија. (Повторувам дека се работи за шпекулации).
Истото важи и за “контрапротстантите“. Ако во нивните групи имало партиски активисти, платеници или обезбедувачи, нивната цел не била искажување став во полза на градење на црквата, најмалку од името на Бог или верата, туку од името на партијата. И нивната цел со тоа се трансформира: задушување на обидот на студентите за демократски мирен протест, со што и нивната цел добива политичка димензија.

Ако сакаат студентите (како што и треба) да бидат сфатени како сериозен фактор во општеството, како интелектуалци кои ќе наметнуваат дебати по креативни идеи и решенија, треба потполно да се оттргнат од влијанието на дневната политика.
Како и политичарите, кои е редно да сфатат дека иднината на општеството не е во студенти со исперени мозоци и партиски полтрони, кои сервилно ќе им климаат со глава на секоја нивна одлука и ќе аминуваат се што ќе стигне како директива од партиските штабови!

Кажав и претходно на темата: христијанка сум, но овој проект не го оправдувам!
Едно што локацијата не е соодветна, друго што не е државата таа која треба да финансира изградба на верски објект од било која религија. Во Македонија живеат граѓани и од други религии освен православната и како активни учесници во формирањето на државниот буџет, и тие имаат легитимно право да го побараат истото.
Што тогаш?!

Ако има потреба од градење нова црква, се знае кој треба да ја финансира. МПЦ сеуште не се извлекла од финансискиот скандал и дубарите при купувањето на хотелот “Изгрев“.
Ако се има пари за купување хотел, би требало да има и за црква.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 16:28
Originally posted by anakin anakin напиша:

Според мене, црквата ќе се гради со цел некој да си го овековечи името "Св. Никола".
Заради верската нишка која е присутна на оваа тема ќе си дозволам малку да пишувам и од таа перспектива.

Со слична цел, како горепретпоставената, и древните Вавилонци го градеа Вавилонскиот град и кула...
И рекоа: Да си соѕидаме град и кула, висока до небото, И ДА СЕ ЗДОБИЕМЕ СО ИМЕ...“ (Прва книга Мојсеева 11:4, Библијата).
Но и скромните познавачи на Светото Писмо го знаат епилогот со Вавилонската кула...
"Така Господ ги распрсна оттаму по целата земја и прекратија да го ѕидаат градот." (Прва книга Мојсеева 11:8)

Којзнае, можеби и овој пат Бог слично ќе постапи со оваа изградба намигнување

Како прилог, за да не спамирам, ви оставам линк од едно отворено писмо до премиерот кое говори на оваа тематика:

Изменето од EvAngelos - 29.Март.2009 во 16:29
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 16:46
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Анастеа ова студентите најмногу ги плашеше, протестот беше организиран од нив без никаква вмешаност на било која партија или политичар, се кладам дека никој од СДСМ немаше никаков поим за што се работи додека не кажаа по медиумите
само идиотиве од политичари одма се избација да се караат меѓусебе, игнорирајќи ја вистинската порака на протестот и претворајќи ги нашите идеи во обично партиско препуцавање
доказ за тоа дека протестот не беше против ВМРО или не знам таму кој е што во никој момент не беше навредена владата или пак излезе некој да каже ВМРО сака со сила да ни изгради црква, или пак да го започнаа ова СДСМ сигурно ќе ни помогнеа да направиме кампања или нешто слично
протестот на студентите беше јасен и не злонамерен, за подоцна да биде претворен во таков
единствено признавам дека беше грешка лошиот тајминг, за планот на мал ринг се знаеше најмалку година уназад, а ова беше последниот момент бидејќи во неделата требаше да удрат темели на црквата

Забеган, тоа е и мојата поента: партиите побрзаа да го протолкуваат настанот во своја полза, секој на свој начин, а ја заборавија неговата првобитна идеја.
ВИЕ, студентите, сте тие што ова не смеете да го дозволите.
Треба за секој ваков проект, за кој сметате дека од било која причина не чини, да излезете решително и одлучно да го кренете својот глас.
И покрај притисоците од политичарите.
“Ќе сте ја навределе владата“?!
Па што?
Владата не е срамежлива мома, туку јавен сервис на граѓаните кој е подложен на критики, па и на навреди, ако си ги заслужила.

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 16:51
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by anakin anakin напиша:

Според мене, црквата ќе се гради со цел некој да си го овековечи името "Св. Никола".

da ne treba sega Gruevski radi vakvi bezvezni insinuacii da si go smeni imeto koe toj go ima zemeno od svetecot???
OBRATNO NE E NIKAKO смеење

Изменето од anakin - 29.Март.2009 во 16:51
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 16:58
а не беше името на старата црква на тоа место „Св.Константин и Елена“?
од кај сега па „Св.Никола“...нели се гради црквата која била некогаш тука?
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 17:22
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

а не беше името на старата црква на тоа место „Св.Константин и Елена“?
од кај сега па „Св.Никола“...нели се гради црквата која била некогаш тука?

Затоа што не е "Константин Груевски", туку "Никола" голема%20насмевка
Во право сум anakin? големо%20гушкање Или пак можеби ти имаш некоја друга причина за промената на името на овој некогашен храм.
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 17:32
navistina ne mozam da se iznacudam ....

pre malku na MTV, predsedatelot na Unijata na studenti izjavuva deka krivi bile studentite ... i kerkata na Gjuner Ismail , taa go organizirala protestot,,, ama ona smesnoto e --- imalo i drugi protesti , kade bila togas S. Ismail. NE BEVME NI NIE TAMU DA PROTESTIRAME , ama zosto taa ne bila tamu?---

a moze li nekoj da mi objasni zosto pozadi student , bez razlika sto e predsedatel na Unija na studenti, stojat trojca telohraniteli?
Кон врв
Fotina Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Март.2009
Поени: 20
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fotina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 18:00
Ние од Црквата, БЕЗ ТУЃА иницијатива САМИ си се собравме на плоштад, радосно и со љубов си пеевме и единствено што гледавме пред нас е Црквата која татковците и дедовците ваши ја рушија...
Сега проблем е тепачката??? Ајде бе ве молам...демек овие архитектите мирно в кош си седеа...не се тепале, ама тие ја испровоцираа целата тепачка. Ова не е ништо повеке од наместена партиска работа и не дека некој таму беше против Црквата, многу знаат тие како е в Црква, не отишле некогаш... Тие сакаат да отскокнат од околината, се собрале наркомани и секакви деликвенти... добро ми е познат тој филм...многу знаат тие шо сакаат...
Деца!!! Отворете си ги очите, ЦРКВА КЕ ИМА!
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 18:07
A Fotina, a od kade tie zaklucoci deka se raboti za grupa delikventi i narkomani koi ne znaat sto sakaat?
I kako vie vernici koi so ljubov si peete, ste si dozvolile da padnete na "provokacija" od edna grupa "delikventi" i "nevernici"?
Кон врв
Astra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2008
Поени: 297
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Astra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 18:07
Jas ocekuvam izvinuvanje od crkvata zaradi nasilstvoto.
Sramota!!!
I na kraj kraeva gospod treba da go naogjate vo srcata i dusata ,vo sebe, a ne vo hram od tuli i malter, odnosno nadvor od sebe.
What you see,hear and feel is not always true.
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 18:20
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

navistina ne mozam da se iznacudam ....

pre malku na MTV, predsedatelot na Unijata na studenti izjavuva deka krivi bile studentite ... i kerkata na Gjuner Ismail , taa go organizirala protestot,,, ama ona smesnoto e --- imalo i drugi protesti , kade bila togas S. Ismail. NE BEVME NI NIE TAMU DA PROTESTIRAME , ama zosto taa ne bila tamu?---

a moze li nekoj da mi objasni zosto pozadi student , bez razlika sto e predsedatel na Unija na studenti, stojat trojca telohraniteli?

и мене ми беше чудно она со телохранителите...која е потребата да обезбедување да чува студент...ако е студент..зашто искрено мене сите тројца ми беа исти...оној средниот повеќе ми личеше на  набилдан избацивач отколку на студент

Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Fotina Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Март.2009
Поени: 20
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fotina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2009 во 18:32
Јас се извинувам, ама на провокации не паднавме...туку “паднав“ на провокацијата против Црквата. Ако ти беше таму и имаше очи да видиш што се случуваше...ќе видеше дека ние не ни знаевме точно што се случи со таа тепачка, зошто бевме во задните редови...ние тоа го видовме на вестите, вечерта кога се вративме дома. Нема ни потреба Црквата да се извинува за нешто што и не го направила...зашто тепачката беше од луге кои не беа дојдени со нас...Без разлика на тоа што и тие беа ЗА Црквата, јас жалам што не ја покажаа љубовта, туку тие паднаа на провокацијата од архитектите. Ке повторам, не сум ЗА тепачка и Црквата е против тоа.
Не сум воопшто против децата кои ги нареков наркомани и деликвенти...дај Боже да се освестат и да видат до кај се ојдени...туку сум против НИВНАТА ДЕМОКРАТИЈА и слободно живеење и однесување...под тоа подразбирам и слободно дрогирање, луге кои си го менуваат полот (хомосексуалците)слободно провоцирање (под маска - ние сме паметни и мирни и не правевме никакви проблеми) а најинтересно е што ме праша од кај знам дека тие се наркомани и деликвенти??? Мислам........секој би го видел тоа а и самите си покажаа...тешко на родителите и блиските со нив. Тешко на народот со таквите идни политичари, професори, доктори, архитекти (ке изградат нешто под дејство на дрога и слично и беља ке направат) А и тешко мене понатаму, што и моите деца ќе страдаат од такви и за многу работи ќе зависат од нив...
Нив никој не ги осудува, туку го осудуваме злото што тие го прават. Јас се надевам дека некој од нив ќе сфати еден ден и ке се обрати за помош кон Господ и Црквата. Зашто само таму е спасението...“Кој има очи нека види и кој има уши нека чуе...“
“Кој има очи нека види и кој има уши нека чуе...“
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 114>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.