|
Македонски литературен јазик |
Внеси реплика | страница <1 2324252627 46> |
Автор | |||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па тоа е нормална реченица во македонскиот јазик,во бугарскиот тоа е граматички неправилно?
|
|||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|||
Kasnakoski
Сениор Регистриран: 20.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во бугарскиот „Управлявам С държавата“ значи што јас и државата управуваме заедно, јас управувам и таа исто така управува. Благодарам на одговорите, зошто до сега таква конструкција ми беше неприфатлива. |
|||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Македонскиот јазик напишан како корен на сите словенски јазици(барем на балканските) во речникот на Вебстер од 1967 година.Исто така е запишан како единствен познат словенски јазик во антиката.
|
|||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Може тебе ќе ти звучи зачудувачки, ама стварно добро ти оди македонскиот. Мислам дека од сите Бугари ти најдобро знаеш. Барем кога ги читам постовите, многу ретко да најдам грешка. П.С.Не е правилно "Незнам" туку "не знам". Изменето од macedon_alex - 24.Март.2009 во 19:44 |
|||
Каснаковски
Сениор Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 130 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мене како ми оди?
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Искрено кажано и тебе одлично ти оди. И кај тебе многу ретко да има некоја грешка. |
|||
Каснаковски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Благодарам, ќе се научиме, ама е потребно време. Само со пунктоацијата нешто не ми е јасно, каде се запирките?
|
|||
да бе
Сениор Регистриран: 18.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 237 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
jас уште на 2-- ли сум?
|
|||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Благодарам,Алекс. На бугарски е исто-"не знам" е одвоено;бил сум во грешка. |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не! Ти секој ден си подобар и подобар. Веќе и до 4 се ближиш. П.С. 4 кај нас мислам не е исто што и кај вас. Кај нас највисока оцена е 5, а најниска 1. |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е и уште нешто карактеристично за македонскиот јазик. Кај нас не е "бил сум" туку "сум бил". Помошниот глагол сум стои пред глаголот. На пример Јас сум бил кај неа. Јас не сум бил кај неа. |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Запирките се ставаат кога набројуваш. Истотака се ставаат пред а,ама,но Никако пред И! Пр. Купив нов компјутер,принтер и скенер. Исто како и кај твојава реченица, пред да почнеш некоја нова мисла во рамките на една реченица. И кога ќе кажеш се расшетав ( со С не со З ) НИЗ форумот, не ИЗ форумот. П.С. Кога ќе дојде Буги говоти сме што наместо за историја си зборуваме за македонски јазик и литература! Изменето од macedon_alex - 24.Март.2009 во 20:28 |
|||
Каснаковски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ееее, во една реченица неколку грешки. Недопустливо!
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро е момци. Ете гледате како може да биде се во ред, кога се сака? Браво на сите.
И не се разочарувајте ако некој од вас направи грешка. Тоа е нормално и за македонци, а не пак за луѓе на кои тој не им е мајчин јазик. Исто така, ако некој од нас ве поправи кога ќе згрешите (еве како на пример Македон Алекс), не замерувајте. Сето тоа е со добра намера. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Внеси реплика | страница <1 2324252627 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |