|
Ајвар |
Внеси реплика | страница <1 7891011> |
Автор | |
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јадам лут ајвар,ама многу ретко еве од кога е направен само два пати имам јадено...........после тоа многу имам киселина и ми е тешко
А порано ич не јадев ајвар,ја мачкав рибанката, и потоа цел ајвар го вадев само боја имаше и малку вкус сега сакам па неможам |
|
sweetpoison
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2009 Локација: Switzerland Статус: Офлајн Поени: 434 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ja jadam ajvar. za zal tuka kaj sto sum ima samo kupecki, ama u Mk se davam
|
|
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ajvar pa uste malku ljut , so kalap sirenje i tooplo domasno lepce pa i nekoj kjebap zgora ...... mmmmmmmmmmmmm .............
|
|
sweetpoison
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2009 Локација: Switzerland Статус: Офлајн Поени: 434 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i schwepps za da zdrigame poubavo...odnosno poglasno? |
|
|
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Povkusno neshto nema , ama i ponehranlivo...vitaminot C koj go sodrzi piperkata so termichka obrabotka nad 60 stepeni skroz se gubi i shto ostanuva od hranlivosta? Nishto...
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Епен лут, со сите можни додатоци- таков го сакам ајварот....... |
|
МИР со сите
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kaj mene ajvarot se izede
|
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
AJVAR I SIRENJE
|
|
THEPRINCESS
Сениор Регистриран: 29.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
obozavam ajvar, posebno koga e topol, pa so sirenje kako ode ... mmmmmmmm
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
брррр...морници ме лазат од помислата на печење и лупење пиперки
секоја година додека го правам ајварот си ветувам дека последен ајвар е тоа ама кога ќе ја извадам последната тегла се премислувам па кога ќе ми текне-ајварче на топол леб,па биено сиренце...ммм... |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајвар си е ајвар....за годинава се изеде
|
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mornici ne samo sto me lazat od pecenje i lupenje,tuku i od litrite maslo vo koe posle se przi
|
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
остај ти маслото ма
денешно време се се сведува на вкус |
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ме прашаја .......
ај бијонсе1 кажи ни вреди ли ова мака со ајварот????........ останува ли нешто корисно во него после толкава преработка ???.......... дали остана некој витамин во него???
Ајварот е традиционален македонски специјалитет без кој не можеме да
ја поминеме зимата. Зборот ајвар потекнува од турскиот збор havyar што во превод значи „солена икра", затоа милуваме да го кажеме и македонски кавијар.Денес на пазарот може да се најде и готов ајвар, но вкусот не може да се спореди со традиционално приготвениот во домашни услови.Навистина работата околу ајварот е напорна, да се испечат, излупат и исчистат од семки сите тие вреќички со пипер. Но, колку имаме корист од тоа што го правиме со години наназад. ?????Пиперките не се воопшто евтини, а сепак ги купуваме повеќе од месото.Едно време се вртеа шпекулации дека во ајварот нема ниту еден витамин.За почеток ќе тргнеме од фактот дека пиперката содржи поголемо количество витамин Ц од портокалот. Од другите витамини се среќаваат витаминот Б, А и бета каротин, а од минералите присутени се калциумот, манган, селен, железо, бакар и калиум.Пиперките се одлични антиоксиданси бидејќи помагаат во варењето на храната и исфрлањето на токсините од организмот. Лутите пиперчиња, а во овој случај лутеницата, се одличен природен афродизијак за во зимските денови............. И сами знаете дека секогаш е подобро зеленчукот и овошјето да се консумираат свежи, бидејќи при текот на термичката обработка се губи дел од витамините. Но, тоа не значи дека ги нема. Затоа продолжите ја традицијата на правење ајвар и нормално да го комбинирате во секојдневните оброци како додаток во исхраната........ Изменето од bijonse1 - 25.Октомври.2009 во 22:46 |
|
Внеси реплика | страница <1 7891011> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |