|
Руски јазик |
Внеси реплика | страница <1 56789 13> |
Автор | |
russia
Сениор Регистриран: 22.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не е баш така за „ы“. Самиот изговор е ъј. Например „висок“ е „въјсокиј“, не е просто високиј.
Руското „ъ“ е различно од бугарското. Во рускиот јазик не се изговара. Zefar - те молам кажи ми како е за „ы“??? Ќе ми биде од големо значење,иако не верувам дека не е така за „ы“! Неможам овде да напишам како правилно се изговара,тоа мора да се слушне и почувствува! |
|
Zefar
Нов член Регистриран: 13.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 33 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Напишав дека не е баш така за „ы“ во одговор на тоа
„No so ы i ъ sè e upropasteno... Nepotrebnjajec bukvushki se“ Во право си дека треба да се слушне и почувствува. Слушни КАТЮША па почувствуваj |
|
russia
Сениор Регистриран: 22.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Извини, јас помислив имаш нешто против мојот пост,..О.К.
-А што се однесува до песната, ја знам подобро од моето име и презиме. поздрав |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Интересот за изучување руски јазик некако е многу опаднат. Жалосно е што родителите не сваќаат дека децата во училиште можат да учат руски а и така плаќаат к*рс нека на к*рс учат англиски.
Факт е дека и образовните институции некако забегаа во протежирање на англискиот јазик и ставање на истиот над другите јазици. По правило треба да се даде подеднаква можност на повеќе јазици па учениците нека избираат. |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ruskiot jazik mora i treba da se vrati vo ucilishtata ako decata sakaat da go ucat ovoj jazik. Ne moze da im se nametnuva nesto shto tie ne sakaat, odnosno samo zatoa shto ucilishtata smetaat deka brojkata e mala.
Училиштата го избркаа рускиот јазик |
|
Polaris
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 1514 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sto ke im e ruskiot jazik????
Bravo za ucilistata
Angliski,germanski,francuski ovie jazici se potrebni a ne ruskiot
|
|
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za uspesni idni biznismeni, politicari i naucnici ruski i kineski(a mozebi i hindi) se i te kako dobredojdeni, no sekako vo kombinacija so angliski. Pratete malce vesti, situacija vo svet...
Mozebi bi trebalo da se otvorat 1-2 specijalizirani jazicni osnovni ucilista so nastava od 1-9odd. na ruski i angliski t.e. poveceto predmeti da bidat na tie jazici, plus od 5-8(9) odd. nekoj lokalen jazik(na pr. albanski, turski ili grcki) so po 2 casa nedelno. Dolgorocno drzavata moze mnogu da profitira od taka skoluvani deca. E sega... treba dobra volja, programa, kadar, pari... |
|
tamara1990
Сениор Регистриран: 04.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 293 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dodeka bev sredno,odnosno dodeka ucev sredno imav predmet ruski...Jazikot mozebi ne e tolku perspektiven kako angliskiot no sepak vredi da se znae...
|
|
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова го има низ некои скопски книжарници:
Руски за 60 минути - така пишува на опаковката од ова ЦД во издание на BERLITZ Publishing. Но оние 60 минути се однесуват на времетраењето на снимката а не гарантираното време во кое ќе го научите овој јазик. Придружено со брошура без слики од десетина страни во кој е содржан снимнеиот материјал на ЦД и тоа на англиски и руски јазик плус како се чита рускиот текст т.е. транслитерација. Овозможува брз преглед на најчестите зборови и реченици кои (веројатно) ќе ги сретнете ако отидете на руско говорно подрачје. А колку брзо сето тоа ќе се научи зависи како ви одат словенските јазици и вашата мотивација - колку почесто го слушате внимателно цд-то при тоа читајќи и повторувајќи на глас, дотолку подобро ќе го совладате изнесеното. Женски глас ви кажува на англиски: „Would you like to have dinner with us on Friday evening?„ по кој следи рускиот тон на некоја женска за која по тонот не се препознава дали е русокоса, но голема веројатност е дека е русинка па вели: „Можно вас пригласиќ к нам на ужин в пјатњицу вјечром?„ - Потоа истата реченица ја повторува уште 2 пати, а вие читајќи го рускиот текст сфаќате дека во рускиот не секогаш се чита така како што е напишано. Во секој случај вреди да се знае и овој јазик. Изменето од Majkl - 22.Октомври.2009 во 00:38 |
|
AcaRank.
Група Регистриран: 17.Октомври.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 91 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Очен, харашо, дочка. |
|
Toa shto ne se postigna vo 1966 da go npravime sega....
|
|
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имав прилика вчера (непланирано) да го вежбам со едно убаво московско чупе на планина
|
|
sonce111
Нов член Регистриран: 29.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас студирам руски прва година сум,има ли некој на форумов исто што е прва година?
|
|
konan
Сениор Регистриран: 27.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 749 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ima , ama da me utepas ako mi teknuva kade
|
|
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata
|
|
vlad0
Сениор Титула нема поради неплатени сметки Регистриран: 18.Ноември.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 2263 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
англискиот е најпотребен во училиштата....
рускиот порано го учеле во времето на југославија... |
|
Која е таа љубовна состојка која не држи поврзани за оние кои ги сакаме и покрај тоа што ни нанесуваат многу голема болка?!
|
|
Внеси реплика | страница <1 56789 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |