|
Некои интересни работи за Бугарија |
Внеси реплика | страница <1 1920212223 32> |
Автор | ||||
oho
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 142 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ами заштото сите ваши теории са ви наметнати од србите. Сега ясно ли ти е? Сега веднага Платеникот шт включи неговата пропаганда и ште рече дека нашите се наметнати од русите. Да, ама тие теории се подржуват и од барем сите нормални држави во светот. |
||||
oho
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 142 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Абе Платеник, што се замараш вообшто на тоа форум да ни тресеш македонистката помия? Мислиш дека некой од нас българите на тоя форум ке ти поверва и на 1%? Тоа твоето са реченици на вашиот образовен систем кой продуцира зомбита. Аз подобре од тебе знам што сакам да бидам. И да реплицирам само на една од лагите ти. "Секой бугарин сака да биде македониц". Ела тука, речи го тоа на некой и ке видиш дека ке се изкрши од смех. Аман од простотиите на вашиот "образовен" систем. |
||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Гордеј се мајко Македонијо, никој не пее мајко Бугаријо. А дали станува за истта песна. Чоли што сакаш да кажеш не си ми баш многу јасен?! |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Гордеј се мајко Македонијо, никој не пее мајко Бугаријо. А дали станува за истта песна. Чоли што сакаш да кажеш не си ми баш многу јасен?![/QUOTE] Сакам да ти кажам што Воjо Стоjанов е плагиат! Тоj е взел една готова авторска песна написана во 1889 година и е заменил 8-те дела (тогава са били толокоз според претставите на патриотарите) со 3 дела. Заменил е "Бугариjа" со "Македониjа" и хоп: роди се "автентична" песен... А другата песна со коjа те поздравив: вникни во текстот и виж со што требе да се гордее "маjка Македониjа". |
||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ИЗвини Чоли ама многу голема грешка си - таа песна е од 1874 год и човекот кој ги имаше авторските права на Гоце Фест лично му ја подари песната како МАкедонска патриотска песна
|
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сакам да ти кажам што Воjо Стоjанов е плагиат! Тоj е взел една готова авторска песна написана во 1889 година и е заменил 8-те дела (тогава са били толокоз според претставите на патриотарите) со 3 дела. Заменил е "Бугариjа" со "Македониjа" и хоп: роди се "автентична" песен... А другата песна со коjа те поздравив: вникни во текстот и виж со што требе да се гордее "маjка Македониjа".[/QUOTE] Гордеј се мајко Македонијо! Никој не ја ни споменува маќеа Бугарија. Музиката е чиста македонска, текстот е на чист македонски и вели ... ни не сме СРБИ, БУГАРИ ни ТУРЦИ... една мисла имаме Македонија да е цела.... Кога позајмувате песни и ги препевувате барем со усул малку, испејте ги барем на скршен македонски дијалект. Така посилни ќе ви бидат аргументите. Ако не ти е проблем, да го постираше оригиналниот текст на Никола Григоров од Неврокоп, Пиринска Македонија. Туку немате ништо свое таканаречено бугарско, неможете српско, грчкото не ви одеше природно, туркомонголсото не ви одговара, ви остана само македонското, па се држите за него како слеп за стап. Еднаш однароден останува однароден за секогаш. Изменето од Platenik - 11.Март.2009 во 15:05 |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Повторно факти за историјата од луѓе кои се уште живеат: Ќе се снима игран филм за судбината на битолските Евреи
Осумдесет и шестгодишната Роза Камхи Русо беше единствена од семејството која го преживеа холокаустот БИТОЛА - Денеска се навршуваат 66 години од депортацијата на битолските Евреи во Треблинка. Битола, која беше родна грутка на близу 3.300 депортирани Евреи, над половина век со почит се сеќава на своите сограѓани. „Имав среќа или несреќа да ја преживеам депортацијата. Единствена од мојата фамилија се скрив во коларскиот дуќан на Ѓоко Тапанџиев, лоциран сред чаршија. И баш таа вечер, на 11 март, бугарските војници го опседнаа целиот еврејски кварт во Битола. Таму живееја само Евреи во гета. Најпрво лупнаа во дуќанот. Но, некој им свика: ‘не таму, тоа е дуќан‘ и си заминаа“. Ова е уште една од илјадниците тажни приказни за битолските Евреи. Само мал дел од сеќавањата што до старост ја следат битолчанката Роза Камхи Русо (86), која во тоа време имала 21 година. Таа имаше судбина единствена од семејството да го преживее холокаустот, кога во логорите на смртта беа одведени нејзините најблиски, пријателите, соседите, жителите од Старата битолска чаршија. Русо се потсетува дека во мартовската вечер се криеле и слушале како ги собираат сите други. „Со мене беше и Естреја Овадија-Мара. Оттаму се префрливме во подрум на продавница за тутун. Повеќе од еден месец во мала одаја спиевме, јадевме и вршевме нужда се' додека не добивме врска за партизани. Не стигнав во партизани. Ме фатија без документи и ме осудија на 18 години затвор. Добро е што по две години се ослободивме и така излегов на слобода“, додава Русо. Локалната власт од Битола вчера ја промовираше идејата за снимање игран филм посветен исклучиво на битолските Евреи. Тој да биде снимен по сеќавањата на преживеаните Евреи раселени низ светот и да биде направен по примерот на оскаровецот „Животот е убав“ на Роберто Бењини. „Битолските Евреи оставија силен печат врз историјата на Битола. Во градот последните години остана да живее само уште еден Евреин. Тоа е Моис Сариевски. Но, за сите оние што беа депортирани, годинава направивме музеј што е сместен на еврејските гробишта во Битола. Во двете спомен-соби се презентирани повеќе фотографии во серии кои говорат за животот на битолските Евреи. Се надеваме дека сето ова ќе се надополни со сите оние предмети со кои некогаш се служеле нашите сограѓани, а останале во нивните некогашни домови“, рече Димче Миновски, претседател на Македонско-еврејското здружение од Битола. Градоначалникот на Битола вели дека треба да се искористат сите сеќавања и спомени на Евреите кои се' уште се живи. „Досега се снимија само документарни филмови, но не и играни. Овде има многу зајре за биоскоп. Јас со холивудскиот продуцент Бранко Лустиг, чиј филм е и ’Шиндлеровата листа‘, разговарав веќе во два наврата. Тој наскоро ќе дојде во Битола за да снима друг филм. Ова можеби ќе тече бавно, но сигурно“, изјави Владимир Талески. Неслучајно изминатите години Битола е една од најпосетуваните градови во државата од израелски туристи. Само лани градот го посетиле над 5.000 туристи од оваа држава. (А.Б.)
|
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас воопшто не се замарам, а уште помалку тресам помија (ако воопшто зборовите помија и тресе можат да се користат заедно). Дали некој ќе сфати што сум сакал да кажам од она што сум го напишал само времето ќе покаже. Верувам, како што демократските процеси се развиваат се повеќе бугаризирани Македонци ќе се појавуваат и ќе си го осознават своето вистинско етничко потекло. Исто така верувам дека сите така наречени Бугари не се толку затруени и заблудени од страна на бугарската пропагнадна машинерија. Тоа лично го знам и сум се уверил дека луѓето кои живеат во Бугарија точно знаат кој и што е во Бугарија, а посебно кои се Македонци и Македонците. Мене во никој случај не ми е целта да ве дебугаризирам, туку да им предочам некои апсурди и аномалии кои се дел од севкупното живеење во руската творба. Дали тоа било образование, политика, историја, култура на живеење, национално творештво, јазик, религија... се се става под ревизија, а се со цел да се растури митот на словенобугарската етногенеза. За тоа ти дека најдобро знаеш кој си и што си, секоја чест. Рдувај и биди среќен се затоа што си еден од ретките кои знаат дека потеклото им е стварно бугарско, азијатско, туркомонголско. Незнам само која е вашата цел (додуша знам, ама сакам ти да ми кажеш) што се појавувате на македоските форуми и сте опседнати со се што е македонско. Изменето од Platenik - 12.Март.2009 во 13:00 |
||||
|
||||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Веќе неколку пати имам напишано, иако некогаш сме биле ист народ, едните одлучиле да станат Македонци (барем 50тина % од денешното население кое живее во Македониjа), а другите си останале она што од секогаш си биле, БУГАРИ! Оди македонстваj и понтаму, ама по можност без претензии према Бугаија. Ние не сме чеда Аминтови! Со плагијати и крадење не се создава сопствена историја и идентитет. |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Очекувано, крадени зборови со модификација која ќе им одговара на бугаризираните. Значи пак немате ништо свое. Иако не е право да користиш туѓи мисли и зборови, сепак вам ќе ви опростам, затоа што повеќе од тоа не ни можете. Изменето од Platenik - 12.Март.2009 во 12:58 |
||||
|
||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Многу голема грешка си пријателе - во Македонија многу малку луѓе има што се нарекуваат Бугари по род додека во Бугарија има многу луѓе кои се нарекуваат Македонци по род
|
||||
KRUGER
Нов член Регистриран: 08.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 23 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ами моят род например има връзка с Македония :) поне от там някъде идват (по време на руско-турската война или тия времена :) до колкото зная ), но аз си говоря български и съм си българин. А относно произхода на древните българи - има много теории и много оспорвания. Пък дори и да са били жълтурковци, пак няма да се срамувам, че съм българин :P. :D Теории всякакви, дори съм намирал информация, че днешните българи са най-близки по кръв с ирландците (келтите, обитавали централна Европа, както и земите по р. Дунав). За това никой в днешно време не може да потвърди какъв е в действителност. :)))))))))))))) Няма чиста раса.
Изменето од KRUGER - 12.Март.2009 во 12:48 |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не си само ти, до 50% од населението во Бугарија има македонски корени. Проблемот настанува кога тие кои станале Бугари некако премногу гравитираат према Македонија, па уште инсистираат дека Македонците биле Бугари. |
||||
|
||||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Внатре у душата си барем 50 % знаат што са од бугарско потекло. Ама само неколцина си признаваат... Заштото српската окупациjа во друго може и да не е успела, обаче успешно е насадила чувството на срам од бугарските корени. Дури овоj срам е воздигнат во догма № 1. Но ништо... Ке доj де ден кога ке се отрси тоа чувство на срам од сопствениот произход и ке е можно чоек слободно да се афирмира. |
||||
Внеси реплика | страница <1 1920212223 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |