|
Некои интересни работи за Бугарија |
Внеси реплика | страница <1 7891011 32> |
Автор | |||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сум читал. И во школо се учело тоа. Така и се убедив како и што било. |
|||
Kasnakoski
Сениор Регистриран: 20.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Учело се како што се учело и Мисирков. Знам како е. Некой налага некоя теза и тоа се прифакя како самата вистина.
И яс учев литература и учителката ме убедува што сакал да каже литературниот герой. А той кажал што сакал да каже. Многу ми беше интересно литературниот герой кажал една реченица, а литераторите напишале иляди страници за тоа што сакал той да каже. |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Исто како кај вас што се учел Отец Паисиј! Никој не налагаше тези, јас барем доста самостојно си ги правев своите критики, ме бидува за тоа, никој не ми наметнувал мислење. П.С. Не сум учел во социјализамот, туку во демократија! Изменето од macedon_alex - 03.Март.2009 во 18:50 |
|||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Знам яс кога си учел.
Земи та прочитај уште еднаш, особено Мисирков. (Има веќе на нет и нови статии, осбено за Борис Сарафов.) |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Знам дека "знаеш". Исто како што "знаеш" кој сум, како сум и се по ред. Отец Паисиј го имам читано и немам намера по стопати истото да го читам. Мисирков имам намера да го читам, иако и за тоа сум читал. |
|||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
100 - 200 колку е неопходно, докако сфатиш суштината.
Имате превод на Историјата на Паисиј на македонски? |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Имаме, во учебниците по македонски јазик и литература. А суштината ја имам сфатено, не се секирај. |
|||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бреј, а во нашите има само извадоци. Значи Македонците се интересираат повеќе од Паисиј одколку ние. Парадокс. |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па и кај нас не е 100% од делото сместено во учебниците. |
|||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Алекс, можеш ли набрзо да ми разкажеш за што става дума во "Македонска крвава сватба"? Имаше филм навремето ... може и да си го гледал, ако не си чел пиесата на Воjдан. Кои биа Крста, Петкана... |
|||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Хаде бе и ти, ще го изпитваш ли? 100% си някой даскал. |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не била кај вас лектира "Македонска крвава свадба"?! Еве ти и накратко нешто за тоа http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B1%D0%B0 П.С. Ова е на македонски, ако има проблем прашувај. П.П.С. Македонскиот филм сум го гледал. Ако има бугарска верзија таа не сум ја гледал. Инаку оваа пиеса била надалеку позната меѓу Македонците. На пример Македонците од Егејска Македонија кои живееле во СССР по бегството од Грција, сами се организирале и ја одигрувале истата таму. Изменето од macedon_alex - 03.Март.2009 во 19:34 |
|||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Има бугарска опера Цвета од маестро Георги Атанасов и либрето Воjдан Чернодрински. Ама за неа сигурно ништо не знаете... Инаку скоро бе представена една пиеса "Чернодрински се завръща у дома" од македонецот (живеешт во Лондон) Горан Стефановски во театорот на Българска армия. Изменето од чоли - 03.Март.2009 во 19:50 |
|||
Aminta2
Сениор Регистриран: 11.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 361 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Туркомонголчета уште ли се глупипрате?! Па работите се јасни. Аргументот на Отец Пајсие е: Волга = Словени = Вулгари = Бугари. Така кажувале Грците, според книгите кои што Пајсие ги прочитал. И затоа Отец Пајсие вели дека тој е Бугарин и истото на вас ви го порачува: "O jуроде зошто се срамиш да се наречеш Бугарин?" Тоа значи дека Отец Пајсие не се смета себе си за Турко-монгол, Персиец, Гот, Финец, ниту пак тој е Словен-татарољубец како што подоцна Јури Венелин и руската пропаганда ви наложиле дека имате сродство со турко-монголите на Аспарух. Петар Берон признаа дека Венелин и Раич (менторот на Пајсие) ги изедначувале Словените и туркомонглите на Аспарух: “ Раич и Венелин, като изхождали от положението, че днешните българи са славяни, твърдели, че и Аспаруховите българи, наречени "волжски", са били от славянско потекло. Немските историци Тунман и Енгел (от XVIIІ в.) смятали, че волжските българи са били татари, а днешните българи - пославянчени татари. ...“ Изменето од Aminta2 - 04.Март.2009 во 01:22 |
|||
Внеси реплика | страница <1 7891011 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |