IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 185186187188189 242>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 18:47
Originally posted by nelson nelson напиша:

Del od intervjuto so  Erich Von Daniken-om- Postoi li Bog?- Ne.- Zosto?- Zatoa sto  ne mozi da se dokazi .- Zosto  ne mozi da se dokazi?- Da bi se nesto dokazalo mora da koristis logika, a ako postoji logika onda ne postoi Bog.- Zasto ne bi mozelo da postoi i Bog i logika?- Zatoa sto logika nalaga da se ima pricina i posledica.So drugi zboroj, se ima svoja pricina. Ako se ima svoja pricina, onda ima beskonecno mnogu pricini. Zatoa se vera vo Boga zasniva na teorija deka e  on pocetak na sesto i so samo toa proizleguva deka pricina nema i kako takva e kontradiktorna so logikata.
Däniken vednas mozeme da go pobieme so citat od drevnite hindu textovi kade sto se veli deka "Bog e pricina na site pricini!"   
Кон врв
mohikanec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 23.Ноември.2008
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mohikanec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 18:51
logikata!dali bog e onoj dedo so bela brada koj sto go sozdal svetot i sedi na neboto pa sudi za sekogo dali nekoj zgresil ili ne?dali zgrsija decinjata sto zaginaa vo strasnoto cunami ili onie decinja koi sto se nevini zrtvi vo vojnite?ako mislite na toj bog jas ne veruvam vo nego.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 19:57
Originally posted by mohikanec mohikanec напиша:

logikata!dali bog e onoj dedo so bela brada koj sto go sozdal svetot i sedi na neboto pa sudi za sekogo dali nekoj zgresil ili ne?
Bog ne e covek za da ima bela brada i da bide podlozen na stareenje. Toj ne go sozdal svetot, no dozvolil da nastane i bide izgraden od odmetnatite deca bozji, bidejci na site im daruval slobodna volja. No sè ona sto ne e direktno proizlezeno od Boga, a taka i ovoj svet, e nesovrseno.

dali zgrsija decinjata sto zaginaa vo strasnoto cunami ili onie decinja koi sto se nevini zrtvi vo vojnite?ako mislite na toj bog jas ne veruvam vo nego.
Vo celata vselena, ne postojat nevini zrtvi - postojat samo storiteli. No za da moze pravilno toa da se razbere, mora da se poznava kosmickiot zakon na seenje i zneenje(vo nekoi istocni religii narecen karma-zakon) i moznosta coveckata dusa da se reinkarnira.

Ona sto covek ce go stori(t.e. ce go posee vo nivata na zivotot) na svoite so-ludje ili prirodata, dokolku pravovremeno ne go dovede vo red, nego mu se vraca(toa si go znee od nivata) kako posledica vo forma na bolesti, osamenost, katastrofi, predvremena smrt na teloto, i drugi oblici na sudbinski udari. So toa Bog nema nisto zaednicko - toj samo ne se vmesuva vo pricinite koi samite ludje sega ili nekogas gi predizvikale, za potoa da donesat odredeni posledici. Posledicite mozat da dojdat do izraz vo ovoj ili vo nekoj od narednite zivoti na coveckata dusha koga taa povtorno ce prebiva na zemjata vo edno drugo covecko telo.

ako mislite na toj bog jas ne veruvam vo nego.
Veruvanjeto vo Bogot na osvetata i kaznata e telepatski ispracano do covestvoto so mileniumi nanazad od satanskite bitija. Na toj nacin tie se obiduvale lugjeto da go otrgnat od Bogot na ljubovta i harmonijata. Dobro e ako ne veruvas vo takov osvetoljubiv Bog.

Изменето од Majkl - 24.Февруари.2009 во 20:00
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2009 во 05:56
Ептен неврзано: Да се извинам на членовите што ме нема извесно време, но заради работните обврски сум приморан да земам принуден одмор од форумов. Се надевам дека сосема скоро ќе можам да му посветам целосно внимание.
Do what is right, come what may...
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2009 во 09:29
primeno k znanju!голема%20насмевка
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2009 во 18:04
Денес е Прочка. Ве молам простете ми на мене грешниот, посебно ако со некој мој коментар сум ве повредил
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2009 во 18:20
Opiten, pozdrav, te nema neshto....ajde napishi nekoj red povekje, za Prochka, t.e. za ova prostuvanjevo, mislam konkretno na sl:
Neli hristijaninot treba stalno da proshteva, sekojdnevno, ili nedelno. Deneshniov den e proshtevanje na godishno nivo ili...?( izvini prashanjevo deluva malku neozbilno, no neznam poinaku da go formuliram).
Ok, prostete mi i na mene greshniot!

Изменето од Marko sk - 01.Март.2009 во 18:23
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2009 во 18:47

Се секоја почит кон тебе, ке напишам два-три реда :-) пред да се повлечам во мирот на возљубениот и блажен пост.

Простувањето е присуство на благодат. За да се прости некому, треба се има благодатта на Светиот Дух, а со тоа сме со Христос, но ако некому не простиме, значи дека немаме благодат и не сме со Бог. Кој мисли поинаку, се лаже.

Простувањето е ослободување. Ако не простиме, гневот, нељубовта, студенилото, лошите желби и чувства и намери се во нас и ги носиме се додека не простиме и се ослободиме од нив.

Со простувањето се ослободуваме. Срцето се ослободува, благодатта расте, радосна е неизмерна, особено ако има ефект од тоа простување.

Не е лесно да се прости. Заради нашата падната природа, заробена пред се од страста на гордоста и „достоинството“ или погазувањето на своето его, ни е тешко да простиме. Но ние кои сме Христови немаме оправдување, па макар било кој и да ни згрешил.

Нашиот грев, нашиот критериум е спрема Христос, Со простувањето и непростувањето ние сме Христови или не сме.

Изменето од Опитен - 01.Март.2009 во 19:22
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2009 во 19:14
Blagodaram za odgovorot, ok, imaj lesen i blazhen post !
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2009 во 01:50
Lugje bev vo radovis i ne znam kolku znaete tamu ima pravolsavna crkva vo gradot i bev nagosti kaj deca so nemaat pojma za Bog i im rekov ajde da odime u crkva barem na nekoj nacin da gi priblizam poekje do Bog toes Bog preku mene i otidovme i jas zemav svekja zapaliv,se prkstiv i taka i vecerta sonuvav son kako sum zapalil svekja u ista crkva i sum bacil ikona i neso kao demon me brkase niz ulicite i jas begav mozev da begam ama strasen son ama me brkal oti sum bacil ikona i lugje mn mi e loso iam dusevna bolka kazujte nes:D

Изменето од Pentakostalec - 16.Март.2009 во 01:51
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2009 во 02:18
Немој друг пат да палиш свеќи, да бацуваш икони и некои слични идолатрии. Остани до библиското, изворното, Христово и апостолско христијанство и се ќе биде во ред!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2009 во 03:56
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

Lugje bev vo radovis i ne znam kolku znaete tamu ima pravolsavna crkva vo gradot i bev nagosti kaj deca so nemaat pojma za Bog i im rekov ajde da odime u crkva barem na nekoj nacin da gi priblizam poekje do Bog toes Bog preku mene i otidovme i jas zemav svekja zapaliv,se prkstiv i taka i vecerta sonuvav son kako sum zapalil svekja u ista crkva i sum bacil ikona i neso kao demon me brkase niz ulicite i jas begav mozev da begam ama strasen son ama me brkal oti sum bacil ikona i lugje mn mi e loso iam dusevna bolka kazujte nes:D
За да можеме некого да доближиме до Бога важно е да се остварат 2 предуслова:

1 - ние самите да бидеме доближени до Бога (а тоа е честопати под знак прашалник) во смисла да бидеме добар пример во однесувањето кон луѓето и природните царства.
2 - луѓето на кои сакаме да ги упатиме кон Бога треба самите да побараат такво нешто, т.е. тоа од нив да произлезе како искрена желба. Се` што е наметнато било директно било со итрина дури и да е апсолутна вистина, ќе вроди со лош плод. Со други зборови, ако некој не сака тогаш не сака и тоа треба да се почитува а ние да си продолжиме да си врвиме по својот пат(ама тоа да биде без боцкања кон ближните од типот: па добро како сакаш, ама еден ден ќе зажалиш, сигурен си дека нејќеш?)

Инаку за сонот се чини дека зборува твојата совест. Не е проблем само по себе тоа што си влегол во некој црковен објект и си запалил свеќа(на пр. свеќа можеш да запалиш и кога ќе снема струја), туку прашањето е дали ти внатрешно си се чувствувал волен тоа да го сториш или намерата(како и самиот рече) ти била друга.

Самото посебе ако некого го информираш дека Бог постои не користи многу ако тој со тоа незнае или не сака да почне да прави некаква позитивна промена во својот секојдневен живот.

Изменето од Majkl - 16.Март.2009 во 04:00
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2009 во 12:31

Братче, моли се на нашиот Бог и Господ Исус Христос. Од Неговото Име трепери сета демонска сила. И прекрстувај се, демоните се плашат од силата на крсниот знак.

Господ да не` чува сите.
Проштевајте.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2009 во 12:37

Моли се многу, а и ние ќе се молиме за тебе.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 185186187188189 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.