IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 184185186187188 242>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 01:06
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Библијата е напишана преку водство од Светиот Дух и тие што не ја почитуваат Библијата му се противат.

И по n-ти пат, кога е направен канонот за Светото Писмо и од кого? Во првите векови не постоело Свето Писмо какво што го знаеме денеска.
Кон врв
skalica Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Февруари.2009
Поени: 64
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 01:09

Originally posted by makarios makarios напиша:

Дела 7:51 Тврдоглави и необрезани по срцето и ушите! Вие секогаш Му се противевте на Светиот Дух - како татковците ваши, така и вие.

Библијата е напишана преку водство од Светиот Дух и тие што не ја почитуваат Библијата му се противат.

Тогаш, зошто не Го послушате Светиот Дух, и не се оттргнете од патот што Ве оддалечува од Едната и Вечна Вистина?

Прости ми, Господи, јас сум грешен човек!
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 01:12
Originally posted by skalica skalica напиша:

Дела 7:51 Тврдоглави и необрезани по срцето и ушите! Вие секогаш Му се противевте на Светиот Дух - како татковците ваши, така и вие.

Тогаш, зошто не Го послушате Светиот Дух, и не се оттргнете од патот што Ве оддалечува од Едната и Вечна Вистина?

Вистината е во Библијата, а не во тие преподобни ваши учители.

Изменето од izvoren - 18.Февруари.2009 во 01:12
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
skalica Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Февруари.2009
Поени: 64
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 01:16

Originally posted by skalica skalica напиша:

Вистината е во Библијата, а не во тие преподобни ваши учители.

Немоќен си, и во беззилез, па затоа двапати го постираш истиот пост на Makarios! Зошто не му одговори на последниот пост!?

Што е, пријателу, ти фалат зборови, или тоа е од слабата (неспасоносна) вера, а!?

Изменето од skalica - 18.Февруари.2009 во 01:18
Прости ми, Господи, јас сум грешен човек!
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 01:21
Ај сега вака:

1. Светото Писмо е срочено од Светите Отци.
2. За Светите Отци да го срочат, требало да се водени од Светиот Дух.
3. Ако се водени од Светиот Дух, значи дека Господ благословувал како тие ја чувале верата.
4. Светите Отци ја чувале верата,  почитувајќи ги и иконите, и светиите, и Богородица.
5. Бог Светиот Дух не го дава на еретици.
6. Верата од Светите Отци е предавана во Православната Црква, и само во Православната Црква го имаме апостолското преемство.

И сега пак се поставува прашањето: Зошто има такви кои се противат на Светиот Дух?
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 15:02
п.с. Постот - навидум индивидуален - ама не е така, тоа не е мој личен проблем а општ - за комуникачија на форумов! Извинете шо лично ке го споделам со васголема%20насмевка

Инспириран од ЛП, од мојот добар пријател ЕвАнгелос, не можам а да не напишам неколку реда, иако немам многу време за форум моментално - имам многу други обврски.

1. До браќата Православин, да разјасниме некои работи... ПРАВОСЛАВЕН ФАНАТИЗАМ - НЕ ПОСТОИ!!! ТОА Е ПРОТИВ СМИСЛАТА НА САМОТО ПРАВОСЛАВИЕ!!!

Брат ЕвАнгелос на ЛП се чуди како јас сум го нарекол него христијанин - ТОА НЕ БИЛО ПРАВОСЛАВНО!

“Абе брате ме изнасмеја...газење%20од%20смеење Остај ти православните фанатици, многу се во филм влезени - да не продаваме пувки тука“, - ТЕТРАТКА

И следи:

секој шо го исповеда Христос е христијанин - тоа е факт!

Конфликт настанува тогаш кога сите ние спориме за историското “христијано-почитување“, значи кој? како? кога? зошто? во историјата го исповеда христијанството; тука станува збор за обредната и духовна творба на христијанскиот култ во историјата.

Никој нема право да го оспорува она од другиот, затоа што никој не ја познава душата на другиот - тоа е реалноста, или живот во реалноста, а кога станува збор за Вистината во рамките на историјата, или поточно кажано Откровението и традицијата во времето - тогаш секогаш ке има најразлични спорови во секој поглед и на секаде...

Тоа е и во самата Православна црква, тоа е и во Западната римо-католичка црква, тоа станува и во сите понови христијански деноминации (или харизматични цркви)...

Тоа го има во секој дом, во секој град, држава ... тоа го има насекаде... и нормално е да го има...

За тоа сведочи самото време... и ние во времето!

Затоа брате ЕвАнгелос ќе те молам правилно да го разбереш “православниот“ фанатизам, тоа е те од незнаење, те од неразбирање...

Дури и целиот свет да стани Нов Вавилон (или според динамичен превод - да ги тргнеме елинизмите - назад кон семитизмите; Бабилонголема%20насмевка) пак Христос е основа на сите морално-етички вредности во сите времиња...

Не сме ние тие кои ја играме улогата за авторитетот на Црквата - а тоа е Самиот Христос - нашиот Бог и Спасител на Кого заедно со Отецот и Светиот Дух -  славата е во сите векови. Амин!!!
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 09:52
Primetiv deka ljugeto ja velicaat religijata na koja i pripagaat, a koja ja nasledile od roditelite. Toa znači deka site vie koi ste sega golemi pravoslavci ili hristijani od bilo koja crkva,  da ste se rodile vo Turcija, Iran,Irak itn. bi ste bile golemi muslimani ili možda dzihad ratnici. Što toa znači? Toa znači deka vam vi e tradicijata povazna od vistinata. Tradicija! Ako ja prifatite religijata na svoite pretci, zosto  ne bi ja prifatile religijata na svoite podaleki pretci, stanale pagani, vperile bojazljiv pogled kon neboto, kleknete i kazete: «O Sonce, ti koe svetis , ti koje grees nasi nivi i polinja.......
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 11:27

Ох, Нелсоне..........НИЕ, ВИЕ.......а има ли и ТИЕ во приказнава????? ........

...Хипотези, хипотези.......Ако ја прифатите оваа религија, ако ја прифатите онаа религија, ако вака, ако онака.......

.......НИЕ ( )...прифаќаме ваква или онаква религија.......Го признаваме постоењето на Бог.......признаваме дека светот е создаден итн итн........

Не се секирај ти за нашата религија, секирај се за своето погубно неверување.......
МИР со сите
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 11:33

А за тоа дека детето ќе ја презема религијата која е доминантна во средината каде што живее........Што е тука чудно????.........Сосема е нормално........Исто како што ќе ја преземе моралната рамка на општеството каде што живее.....Исто како што ќе го преземе однесувањето на локалната заедница каде што живее........Исто како што ќе го практикува начинот на исхрана кој е доминантен во средината каде што живее (Нема некој од Македонија да јаде ориз со стапчиња, туку тавче гравче ќе си мака ...итн, итн, итн.... )

Тоа процес што го викаме СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА........
МИР со сите
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 15:32
I poentata na nelson e deka vo toa nema nikakvo osoznavanje, nikakva potraga po vistinata (ako taa postoi i mohe da se doznae), tuku lugjeto bezrezervno gi prifakjaat tradicijata, obichaite i veruvanjata na sredinata vo koja se rodile kako nekakva apsolutna vistina. Ja se slozhuvam so nelson i velam - tokmu toa ne e religioznost.

Tolku ne ja gledash taa poenta?

Socijalizacijata i stopuvanjeto so tolpata ti e povazhno od lichnoto prosvetluvanje??? I poradi taa zhelba da bidesh ramnopravno prifatena od tolpata spremna si da zastanesh vo bezrezervna odbrana na nejzinite normi i vrednosti bez da gi stavish pod prashanje?

Ne te sudam i ne velam deka pravish neshto sto ne ti e od polza, tuku sakam samo da ja osvetlam realnosta na stavot sto taka cvrsto go zazemash.

Изменето од Messenger - 24.Февруари.2009 во 15:33
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 15:51
Традицијта е важна но не во контекст за кој велиш Нелсон.како прво денес за да станеш вистински православен треба токму да се бориш со "квази-православието" на сопствените родители!!
"Абе што сега ова постење,молење. Tака ние не правевме ,еднаш на велигден у црква и доволно е!!"
На таквото православие лишено од содржина, само со форма е за жал доминатна "религија" у МК.
Најчесто кога луѓето плукаат и се исмеваат со православието мислат токму на тоа квази-"православие".Така да православните верници на форумов и то те како ја отфрлиле лошата традиција на своите родители!
А башка нели што конформизмот не иде под рука со борење за вистината.

Изменето од ahmar1 - 24.Февруари.2009 во 15:51
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 16:28
"Intellige ut credas, crede ut intelligas". To e mototo na ucenjeto za verata na Sv.Avgustin.
''Razberi za da veruvas,veruvaj za da razberis''
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 16:48
Del od intervjuto so  Erich Von Daniken-om

- Postoi li Bog?

- Ne.

- Zosto?

- Zatoa sto  ne mozi da se dokazi .

- Zosto  ne mozi da se dokazi?

- Da bi se nesto dokazalo mora da koristis logika, a ako postoji logika onda ne postoi Bog.

- Zasto ne bi mozelo da postoi i Bog i logika?

- Zatoa sto logika nalaga da se ima pricina i posledica.So drugi zboroj, se ima svoja pricina. Ako se ima svoja pricina, onda ima beskonecno mnogu pricini. Zatoa se vera vo Boga zasniva na teorija deka e  on pocetak na sesto i so samo toa proizleguva deka pricina nema i kako takva e kontradiktorna so logikata.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 16:54

кога би морале да изберете меѓу ЛОГИКАТА и ВИСТИНАТА.......Што би избрале?

Дали логиката секогаш значи вистина??????

МИР со сите
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 184185186187188 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.