IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 183184185186187 242>
Автор
Порака
skalica Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 64
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 22:56
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by skalica skalica напиша:

Кој би бил соодветен израз за оние кои ја рушат верата на нашите татковци, а да не биде „санкциониран“!? Поздрав.

Toa зависи од верата на твојот татко и од верата на оној кој ја "руши" неговата вера.

Доколку верата на твојот татко е ислам, а му ја руши некои католици, тогаш тие се католици. Доколку верата на твојот татко е атеизам, а му ја рушат некои православни, тогаш тоа се православни. Ако верата на твојот татко е православие, а му ја рушат некои христијани, тогаш тоа се христијани. Итн.

Патем, ме интересира што мислиш, која била верата на таткото на онаа Лидија што се спомнува во Делата на Апостолите?

Мислам дека ќе не опоменат и двајцата за овој „дијалог“ надвор од темата, но, еве: Знам дека биле и тој и таа пагани. Но го знам и тоа дека Светлината Христова ги осветлува сите што сакаат да бидат осветлени. Светиот апостол Павле и ги „отворил“ очите на онаа што била духовно слепа и постанала христијанка.
Инаку, верата на нашите татковци е вера во Единиот Вистински Бог, исто како и на светите: Петар, Павле, Игнатиј Богоносец, на Василиј Велики, Григориј Богослов, Јован Златоуст, Кирил, Методиј, Климент, Наум и Гаврил Светогорецот и на сите други низ сите векови до денес што ја „запечатија“ верата со своите животи.

Немој да задоцниш со покајанието, за да не те одмине Светлината Христова.
Прости ми, Господи, јас сум грешен човек!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 23:00

Кој би бил соодветен израз за оние кои ја рушат верата на нашите татковци, а да не биде „санкциониран“!? Поздрав.

Знам дека биле и тој и таа пагани. Но го знам и тоа дека Светлината Христова ги осветлува сите што сакаат да бидат осветлени. Светиот апостол Павле и ги „отворил“ очите на онаа што била духовно слепа и постанала христијанка.

Значи Лидија ја срушила верата на своите татковци. Соодветно на тоа, како ти би ја нарекла Лидија? среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 23:04

Знам дека биле и тој и таа пагани. Но го знам и тоа дека Светлината Христова ги осветлува сите што сакаат да бидат осветлени. Светиот апостол Павле и ги „отворил“ очите на онаа што била духовно слепа и постанала христијанка.

Значи Лидија ја срушила верата на своите татковци. Соодветно на тоа, како ти би ја нарекла Лидија? среќа

Значи, Лидија ја срушила верата на своите татковци, но не и верата на нашите татковци. Изгледа не правиш разлика.

А, што е со верата на вашите татковци, дали би биле радосни за тоа што сте сега!? Не мора да ми одговориш, знам дека е тешко.

Изменето од skalica - 17.Февруари.2009 во 23:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 23:18

Значи, Лидија ја срушила верата на своите татковци, но не и верата на нашите татковци. Изгледа не правиш разлика.

1. Мило ми е што признаваш дека Лидија ја срушила верата на своите татковци, иако не нудиш некој соодветен израз како ти би ја нарекла неа т.е. не сакаш да одговориш на сопственото прашање погоре.

2. Колку ти е само смешна констатацијата: Лидија ја срушила верата на своите татковци, а не верата на нашите татковци среќа Па зарем било можно некој од 1ви век да ја сруши верата на оние од 20век? голема%20насмевка

А, што е со верата на вашите татковци, дали би биле радосни за тоа што сте сега!? Не мора да ми одговориш, знам дека е тешко.

Не мораш да ме персираш. Воопшто не ми ласка персирање.
Мојот татко е атеист. Тоа си е неговата вера. Јас сум христијанин и тоа е мојата вера. Мојата вера воопшто не зависи од чувствата на мојот татко кон истата. Верата е лично убедување и не треба да зависи од тоа како другите се чувствуваат во однос на нашата вера.
Доколку ние си ја темпираме нашата вера согласно чувствата на другите, тоа би било лицемерна, неискрена вера, лажна вера.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 23:25
Vaka srocheno od strana na skalica se dobiva vpechatok deka verata e samo tradicija.

Moeto ubeduvanje e deka nekoj mozhe verata da ja smeta i da ja pretstavuva, megju drugoto, i kako tradicija, no sami po sebe verata i prosvetluvanjeto vo sushtina ne se tradicii ili etnichki eksluziviteti.

Isto taka, verata ne se odbira za da se zadovolat roditelite i tie da se napravat radosni, tuku toa e sosem lichen, pa duri i intimen odnos megju sekoj chovek posebno i Boga. Vo toj respekt, isto kako i so tradicijata, roditelite mozhat da bidat radosni ili ne od lichniot izbor na deteto, no toa ne smee da bide presudniot faktor vo izbiranjeto na verata, nitu pak taa da bide presuden faktor za srekjata i radosta na roditelite od nivnoto chedo.

Radosta i srekjata na deteteo treba da bidat motiv za radosta i na negovite roditeli.

Изменето од Messenger - 17.Февруари.2009 во 23:26
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 23:32

1. Мило ми е што признаваш дека Лидија ја срушила верата на своите татковци, иако не нудиш некој соодветен израз како ти би ја нарекла неа т.е. не сакаш да одговориш на сопственото прашање погоре.

2. Колку ти е само смешна констатацијата: Лидија ја срушила верата на своите татковци, а не верата на нашите татковци среќа Па зарем било можно некој од 1ви век да ја сруши верата на оние од 20век? голема%20насмевка

Не мораш да ме персираш. Воопшто не ми ласка персирање.

Мојот татко е атеист. Тоа си е неговата вера. Јас сум христијанин и тоа е мојата вера. Мојата вера воопшто не зависи од чувствата на мојот татко кон истата. Верата е лично убедување и не треба да зависи од тоа како другите се чувствуваат во однос на нашата вера.

Доколку ние си ја темпираме нашата вера согласно чувствата на другите, тоа би било лицемерна, неискрена вера, лажна вера.

Каква е таа вера во Христа Бога што ги отфрла носителите на Светлината – Светите Отци на Црквата и сите кои загинаа за неа и ја осветија со крвта своја? Таа не може да биде вера, штом ја раководат луѓе а не Светиот Дух. Сигурно е во прашање нешто друго, нешто многу опасно по спасението на луѓето!?

Дали тоа значи дека твојот татко е задоволен со тоа што си надвор од „светлината„???

Изменето од skalica - 17.Февруари.2009 во 23:34
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 23:41
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vaka srocheno od strana na skalica se dobiva vpechatok deka verata e samo tradicija.

Moeto ubeduvanje e deka nekoj mozhe verata da ja smeta i da ja pretstavuva, megju drugoto, i kako tradicija, no sami po sebe verata i prosvetluvanjeto vo sushtina ne se tradicii ili etnichki eksluziviteti.

Isto taka, verata ne se odbira za da se zadovolat roditelite i tie da se napravat radosni, tuku toa e sosem lichen, pa duri i intimen odnos megju sekoj chovek posebno i Boga. Vo toj respekt, isto kako i so tradicijata, roditelite mozhat da bidat radosni ili ne od lichniot izbor na deteto, no toa ne smee da bide presudniot faktor vo izbiranjeto na verata, nitu pak taa da bide presuden faktor za srekjata i radosta na roditelite od nivnoto chedo.

Radosta i srekjata na deteteo treba da bidat motiv za radosta i na negovite roditeli.

Се разбира, ти можеш, да си направиш приватна вера или да им се придружиш „на отпаднатите“ но со тоа, мора да знаеш, дека си ја утнал Вистината Христова.

Јас овде не зборував за верата на мојот татко, патем, и тој беше безверник, но зборував за Светлината што ни ја донесуваат Светите а која ја прифатиле нашите прапрадедовци, прадедовци, дедовци, татковци. Зборувам за нешто што го раководи Духот Живоносен низ вековите, зборувам за „Заедничарење со Светите“, и затоа мојата вера е истоветна со верата на нашите татковци низ вековите.

Жалам што вака си ја разбрал Живата вера во Живиот Бог.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 23:41

skalica, двапати се најде во аргументиран ќорсокак и двапати се измолкна менувајќи ја темата на дискусија. Кога ќе созрееш за една вистинска дискусија, повели ќе дискутираме големо%20гушкање

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 00:00

skalica, двапати се најде во аргументиран ќорсокак и двапати се измолкна менувајќи ја темата на дискусија. Кога ќе созрееш за една вистинска дискусија, повели ќе дискутираме големо%20гушкање

Сега што не тие е по ќеиф? Биди смел и кажи од што „побегнав“? Од верата на Светите, или од верата на избеганите, а!?
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 00:17

Сега што не тие е по ќеиф? Биди смел и кажи од што „побегнав“? Од верата на Светите, или од верата на избеганите, а!?
Ти не знаеш во што веруваш . Дали во дедовци баби или во вујни и стринки.До кога ке го заобиколувате Христос?

Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 00:32
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Ти не знаеш во што веруваш . Дали во дедовци баби или во вујни и стринки.До кога ке го заобиколувате Христос?

Опааааа, на пријателот, EvAngelos, му стигна припомош!!! Среќно нека е!!!

Јас, пријателу, верувам Во Христа Господа, и верата ја разбирам така како што ја разбираа Светите Отци на Црквата, но за жал, со многу послаба (лична) вера. „к*рсот“ е тој - Силна и непоколеблива вера во Воскрснатиот Христос Бог и во верата со која раководи Светиот Дух. Знаеш ли што има надвор од „трлото“ - само волци - грабливци. Имај пријатна ноќ.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 00:41
Потписот многу јасно кажува во што веруваш и како!
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 00:46
Originally posted by Evangelos Evangelos напиша:

Кога ќе созрееш за една вистинска дискусија, повели ќе дискутираме

Ев, па тоа „блогерските“ теми се поставени за читање. Би те советувал да препрочиташ за фарисејската молитва.

Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Оваа констатација јас би ја кажал за оние религиозни христијански деноминации кои изникнаа после 16тиот век, и во себе не го имаат Христос за цел, ами библија, цитати, стражарски кули, собирање на што е можно повеќе „членови“ (како да членуваат во некоја организација), или пак го чекаат Судниот Ден.

Но, исто и ние што сме во Православната Црква, ако за единствен критериум не го имаме Христос, ами нешто друго - тогаш сме го промашиле и потрошиле залудно земниот живот.

А верата на нашите татковци, за која што зборува скалица е оваа:

Дела 3:13 Бог Авраамов, Исаков и Јаковов, Бог на татковците наши Го прослави Својот Син Исуса, Кого вие Го предадовте и од Кого се одрековте пред лицето на Пилата, кога тој реши да Го пушти.

Дела 5:30 Бог на татковците наши Го воскресна Исуса, Кого вие Го убивте, приковувајќи Го на дрво.

Дела 7:32 Јас сум Бог на татковците твои, Бог Авраамов, Бог Исаков, Бог Јаковов. Мојсеј се стресе и не смееше да погледа.

А кои не се нашите татковци:

Дела 7:51 Тврдоглави и необрезани по срцето и ушите! Вие секогаш Му се противевте на Светиот Дух - како татковците ваши, така и вие.

Изменето од makarios - 18.Февруари.2009 во 00:48
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2009 во 01:02
Originally posted by makarios makarios напиша:

Дела 7:51 Тврдоглави и необрезани по срцето и ушите! Вие секогаш Му се противевте на Светиот Дух - како татковците ваши, така и вие.

Библијата е напишана преку водство од Светиот Дух и тие што не ја почитуваат Библијата му се противат.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 183184185186187 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.