|
Кафе |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 25> |
Автор | |
elenasweet
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 25.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
hmmmmmmmmmmmmmm...........temava bash mi s epogodi....jas mn se naviknav da si pijam kafe...........si obb ness.....capuccino.....mjam mjam....ali mn pijam!!!!!!
po 2 ili 3 kafinja dnevno a mn sum umorna.......navecer od kafe ne mozam da zaspijam a koga ke dojdam od skolo mi treba energija a energijata e-kafeto i posle pak ne mozam da spijam...i pak umorna,......i sekoj den taka..........sto ke preporacate? |
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МОЕ ОМИЛЕНО
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сега ми се пие.............
ама доцна е |
|
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мразам кафе
|
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не пијам никакво кафе.......... Пијам какао 3 пати годишно.....ако се брои... |
|
Milaa
Сениор unique Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1523 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Без кафе едноставно нефункционирам.Го сакам јако,црно,без шеќер Нејќам чај од кафе
|
|
THEPRINCESS
Сениор Регистриран: 29.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dnevno pijam po 1-2 kafinja, ma da ima denovi koga ni edno se nemam napieno ama ima i denovi koga sum ispila i 4kafinja, go pijam blago i ako sum doma so mleko, ako ne moze i bez mleko da pomine.
|
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
makijato mi e omileno |
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што е подобро: кафе или инстант кафе?
кофеин 4-(4-хидроксифенил)-2-бутанон Кафето e еден од најпопуларните пијалаци во светот. Тоа претставува омилена течност за консумација на многумина, со енегизирачки кофеин, убав вкус, и прекрасен мирис кој е резултат на испарливи супстанци од типот на 4-(4-хидроксифенил)-2-бутанон кој му дава пријатна арома. Кај нас најчесто се приготвува кафе од сомелени зрна. Оние кои немаат доволно време на располагање, а последниве дваесетина години време во голема мерка ни недостига на сите, се решаваат за инстант кафе. Јапонците го измислиле инстант кафето во почетокот на дваесеттиот век. Во текот на втората светска војна помеѓу американските војници се прошири Nescafé брендот на компанијата Nestlé. Во 1963 Kraft, започна со производство на Maxwell House инстант кафе со користење на технологијата на ладно сушење за кое се тврдело дека на кафето му дава вкус кој е во поголема мерка сличен на класично приготвеното кафе. Во рок од неколку години поголемите производители на храна започнаа да произведуваат ваков тип на инстант кафе. Да ги оставиме вкусот и мирисот на страна, најголемиот број од нас кафето го консумираат поради енергизирачката супстанца - кофеин. Според National Nutrient Database for Standard Reference, инстант кафето содржи околу две третини од кофеинот кој го содржи свежо приготвеното кафе. Но, содржината на кофеинот во кафето зависи од многу фактори меѓу кои видот на кафето, од степенот на дозреаност на зрното при бербата, од пржењето на кафето и на крај од начинот на приготвување. Имајќи ги сите овие фактори предвид може да заклучиме дека податоците за содржината на кофеинот во кафето се само приближни. При производството на сите типови на инстант кафе, зрната на кафето најпрво се пржат, а потоа се варат во топла вода. Пред да се добие финалниот производ, односно инстант кафето, кислородот, како и нерастворливите честички најпрво мора да се отстранат. По ова, варивото се суши. Вообичаен на кој ова се прави е со вбризгување на варивото низ сита со отвори со големина од околу 300 микро метри. Ситните капки понатаму паѓаат низ колони за сушење. При патување низ колоната кафето во потполност се суши и се претвора во прав. Колоните за сушење, инаку, се одржуваат под висок притисок и при температури од околу 270 ºC. Добиеното кафе во прав пред да се спакува се навлажнува уште еднаш за да се добијат покрупни гранули од кафето во прав. При користење на технологијата на ладно сушење свареното кафе најпрво се смрзнува, па се ситни за да се добијат гранули со посакувана димензија. Вообичаено гранулите на инстант кафе имаат дијаметар од околу 3 mm. Гранулите кои се поголеми и помали од посакуваната димензија се топат и се смрзнуваат повторно. Гранулите со задоволителни димензии се ставаат во комори за сушење под намален притисок на температура од -50 ºC. При вакви услови водата се отстранува со сублимација. При изведувањето на секој од овие процеси постои ризик за губење на кофеинот - супстанцата поради која овој пијалак е омилен. На пример, на атмосферски притисок кофеинот сублимира на температура од 180 ºC. Ова значи дека при производство на кафето во комори за сушење со користење на високи температури постои можност да се загуби не само кофеинот, туку и други супстанци кои му даваат арома на кафето. Без разлика на користениот процес на производство на финалниот производ се пакува во атмосфера на јаглерод диоксид или азот за да се намали присуството на кислород кој може дополнително да ја намали содржината на супстанците кои му ја даваат аромата на кафето. Сета понеопходна обработка на кафето значи дека инстант кафето има мало количество кислород во себе и влага само околу 1 до 4 % - многу помалку одошто на микробите им е потребно за да се размножуваат, што на конечниот производ му дава рок на траење од околу две години. Денес големите производители на инстант кафе го користат процесот на ладно сушење, но сѐ уште инстант кафето се смета за инфериорно во однос на свежо приготвеното кафе. Некои производители не го користат процесот на ладно сушење поради тоа што овој процес ја зголемува цената на чинење на инстант кафето за околу 35 %. Дополнително, процесот на ладно сушење е поскап и затоа што за производство на исто количество на инстант кафе (со методата на со користење на колоните за сушење), потребно е поголемо количество кафе и тоа со подобар квалитет на зрното. Susan C. Jackels, професор по хемија од Seattle University која се занимава со истражувања поврзани со кафето вели дека зрната кои се користат за производство на некои типови на инстант кафе, не би можеле никако да се користат за производство на традиционалното кафе, затоа што плодовите на кафето кои се берат на крајот на сезоната не секогаш се потполно зрели, а несозреаните зрна на кафето му додаваат горчлив вкус и послаба арома. За луѓето кои немаат време, секако, инстант кафето е вистински избор. За среќа јас наутро имам сѐ уште време за приготвување на кафето на традиционален начин. |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кафе за здрав црн дроб
Здравствениот ефект се должи на кофеинот Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Здравствениот ефект се должи на кофеинот За голем дел од нас кафето е составен дел од денот. Меѓутоа, малкумина знаат дека со пиењето кафе прават нешто добро и за своето здравје. Научниците од Ахен докажаа дека кофеинот помага во болести на црниот дроб. Повеќето од нас го користат за расонување наутро или за уживање попладне – ден без кафе за многу луѓе е незамислив. Дали турско, нес-кафе, капучино, со или без шеќер, кафето размрдува, убаво мириса и е многу вкусно. А има уште неколку други квалитети. На пример, научниците одамна знаат дека има и позитивни ефекти врз здравјето. Експертите од Американскиот државен институт за здравство во изминативе години открија дека при хроничните заболувања на црниот дроб, болеста побавно се развива доколку пациентот редовно пие кафе. Досега на научниците не им беше јасно зошто е така. Но, тимот на д-р Олав Греснер од универзитетската клиника во Ахен, по една година истражувања, се подготвени да ја откријат тајната: „Има истражувања што покажуваат дека ако пациентот пие една или две шолји кафе дневно, заболувањето на црниот дроб не напредува толку брзо. Ние успеавме да покажеме дека ова се должи на кофеинот“, вели д-р Греснер. Кофеинот ја забавува болеста Кафето не нуди само уживањеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кафето не нуди само уживањеИмено, научниците од Ахен открија дека кофениот го зголемува нивото на една состојка наречена сајкло-АМР (Cyclo-AMP), што се наоѓа во клетките на црниот дроб. Токму оваа состојка е одговорна за претворањето на здравите клетки на црниот дроб во бесполезно ткиво, т.н. фиброза. Ова ткиво при фиброзата се` повеќе се зацврстува и во поодминатите фази на болеста може да предизвика престанок на работата на црниот дроб. При фиброза на црниот дроб престанува да работи делот од органот задолжен за разградување на штетните материи. Покрај тешкиот алкохолизам, фиброза на црниот дроб можат да предизвикаат и некои болести, како хепатитис Б или Ц. За да докажат дека кофеинот навистина го забавува развојот на болеста, научниците експериментирале врз клетки од црниот дроб на експериментални глувци. Резултатот: под влијание на кофеинот, клетките произведувале значително помалку од состојките што придонесувале за развој на штетното ткиво во црниот дроб. Д-р Олав Греснер вели: „Улогата на кофеинот веќе не треба да се смета за нешто што случајно се открило, туку треба да работиме на тоа да се пронајде долгорочен лек, базиран на кофеинот. Со него би се забавил развојот на болестите на црниот дроб“, прогнозира Греснер. Две шолји кафе дневно се доволни Кафе од БразилBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кафе од БразилСепак, до развојот на нов лек има уште долг пат. Професорот Кристијан Траутвајн, специјалист по болести на црниот дроб на универзитетската клиника во Ахен, ги предупредува луѓето кои пијат премногу алкохол дека внесувањето кафе може само да го забави развојот на болеста на црниот дроб, но не и сосем да го неутрализира. „Засега, сметаме дека најдобро е да се пијат до две шолји кафе дневно, во никој случај цел бокал“, препорачува професор Траутвајн. Причината за ова е што позитивното влијание на кофеинот нема да се зголеми, доколку внесете поголемо количество од него. Дури и со умерено пиење кафе дневно се постигнува максимумот заштита за црниот дроб. „Не значи дека по секое пиво треба да испиете едно кафе. Засега можеме да кажеме дека две шолји кафе го постигнуваат посакуваниот заштитен ефект“, советува професорот Траутвајн. Меѓутоа, мора да се има предвид дека болестите на црниот дроб не можат да се излечат само со пиење кафе. Кофеинот не е магична состојка што повторно ќе ги врати во функција разболените клетки. Се` што може да направи е малку да го забави развојот на болеста – заклучуваат истражувачите од Ахен. ДОВОЛНО НЕЛИ??? |
|
nnikol
Сениор Регистриран: 13.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 3198 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i povekje od dovolno Bijonse.
Jas ne sum mnogu golem ljubitel na kafe,no nautro moram da ispijam edna golema solja neskafe bez mleko so mnogu malku shekjer.Do krajot na denot se slucuva ako nemam drushtvo da ne se napijam povekje.Konzumiram samo nes,edno do dve,ne povekje. |
|
подобро е да ти завидуваат одколку да те сожалуваат
|
|
ana marija
Сениор UBAJNA Регистриран: 05.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 12244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i jas ne sum golem ljubitel na kafe no nautro obavezno pijam edno tursko
bez sheker a preku den moze ushte edno ama ness......
|
|
GIVE ME GIVE ME JUST A LITTLE SMILE
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kafeto me vrakja vo zivot...
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kafe,jok
Mi preci kofeinot
moze,epten retko nes ili kapuchnino
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 1112131415 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |