|
Македонски литературен јазик |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 46> |
Автор | ||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што викаш самиот „дали ќе има сила што ќе ме натера да ги искоренам некои навики итн... “... е тука е проблемот што бараме сила некоја да не натера... Зарем, со нас, треба се со сила?
Нас ни треба совестта да ни проработи, а не сила... Голем резил и срамота е ако ни треба сила за тоа... П.С. mamamd погледни ги последниве два поста од мене... се подобрувам нели ... се трудам да не се расплакуваш поради мене |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
mmomirovski
Сениор Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Погрешно се изразив, јас кај мене кога приметувам, се трудам да ги изменам, но сепак како индивидуа можам само да посочам.... Но кога се однесува за целото општество, е тука затоа си постои Министерсство и слични институции...
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mene mi se polni srceto (sheguvajki se na frazava shto ja koristi mojata koleshka po makedonski jazik, sega stana del od mojot vokabular) koga slusham interes za promeni i zabeleshki za nepravilna primena. Vo princip sum od onie nastavnici a i covek koj vo svojot govor ( i na makedonski i na vlashki jazik) pred ucenicite i sogovornicite zadolzitelno gi spomnuva starite (izvornite) zborovi i izrazi kako i mnogu pogovorki. Zoshto?
Kaj mladata populacija se razviva cudna potreba za govor so nedokazani zborovi, kasnati, shturi, nedoreceni i tugji verojatno da se vo trend ili gi mrzi da zboruvaat. Makedonskiot jazik obiluva so golem fond zborovi koi oznacuvaat neshto isto ili slicno, a pak makedonskiot literaturen jazik ne ja isklucuva primenata na ovie zborovi. Da ne vi vadam dusha da pojasnam. Moite ucenici koga zaminuvaat vo V odd katadnevno (more katacasovno) doagjaat i smeejki se mi prenesuvaat normalno imitirajki gi, nastavnicite i nivniot govor poln so lokalizmi, ne pravilno akcentirani...na koj postepeno se naviknuvaat . Istive ucenici koga zaminuvaat vo sredno pak doagjaat ama sega zboruvaat so eden pomalku za mene razbirliv jazik - Nastavnicke, pola od profesorite se frikovi, pola se shvrknati, pola epten krejzi... a klasnata/klasniot e haj-faj... I sega se prashuvam ( a i nim im velam) ako do IV znaele deka celoto ima samo dve polovinki od kade izlegoa tolku pola..pola...pola... i zoshto ne se koristat zborovite cetvrtinki, osminki... Im velam- Govorete makedonski da mozam da ve razberam: frik- plashila,shvrknati= udreni so mokra corapa, netokmu, krejzi=spobudaleni, naludnicavi a ova haj-faj verojatno znaci so promenlivo raspolozeni. I pak se prashuvam, zoshto mladite ne sakaat da govorat makedonski? A okolu pishuvanjeto latinica /kirilica iskreno ova mashincevo (koe vie go vikate PC) e gjavolska rabota. |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да Момировски, како што рече и Сани, не треба „сила“. Треба повеќе други фактори. Како прво зависи од опкружувањето на човекот, како тие луѓе зборуваат. Потоа, треба да има воља за прифаќање на грешката и нејзино поправање. Јас (веројатно сте приметиле), многу „држам“ до јазикот. Често пати во разговор ги поправам моите соговорници кога ќе речат на пр. „... добив роба ...“, јас им велам: „не роба - стока“! А тие различно реагираат, некои прифаќаат дека згрешиле, но некои велат: „аман бе па ти само ме поправаш“. А, му велам, „зошто пак ти само грешиш?“ Едноставно, човек треба неколку пати самиот да се обиде да го употреби правилниот збор и веќе ќе го прифати како таков. Нешто слично како во примерот што го наведе мамамд за средношколците. Навистина ме чуди, како (посебно младиве) многу полесно ги прифаќаат туѓите или неправилните зборови, отколку правилните!? |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ами манИкенка наместо манЕкенка |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МандатАр / МандатОр
|
||
|
||
russia
Сениор Регистриран: 22.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој ке ми одговори на следново прашање
број од тропското овошје киви , (попознато како кива) еднина - множина |
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
и еднина и множина КИВИ |
||
Палестинец
Сениор Регистриран: 24.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 12129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еднина.....Едно киви
Множина.....Киви. |
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
Паланчански
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Локација: Dubrovnik Статус: Офлајн Поени: 1655 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ех вие... Се фативте за киви. Па тоа е странски збор.... Зошто не тиква, па ќе знаеме.
А како да го напишеме селото СЛП во Велешко, или селото БС во Кривопаланечко???? |
||
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pam ni tikva da e?!,...ili,..tikvinja!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А еднина и множина од јаболка како е знаете ли? |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jabuki!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |