|
Епидемија на заушки во РМ |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | ||
THEPRINCESS
Сениор Регистриран: 29.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Lele kolku mi e strav od ovie zauskite, pola gimnazija kaj nas ja fati, se zivo e zarazeno.
|
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како да се заштитиме? |
||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
???????????????????????????? |
||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МЕРКИ НА ПРЕВЕНЦИЈА
Општите мерки на превенција што се применуваат за сите респираторни заболувања (болести што се пренесуваат по воздушно-капков пат) важат и за паротитот, иако се најчесто без поголем успех: помала густина на сместување во колективите, проветрување и загревање на просториите и сл. Поважна е изолацијата на заболените (да не одат во градинка, училиште), нивното пријавување до надлежната епидемиолошка служба и лекување. Земајте повеќе витамини, посебно од Б-групата, како и витамин Ц... зајакнете го имунитетот... |
||
Дак
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А,колку е можно прележани заушки повторно да се појават,како мала ги прележав и многу ме болеше зад ушите,кога голтав плачев. |
||
Љубов и само љубов
|
||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Лекарите
велат дека само тој што ја прележал болеста е сосема заштитен и не може
пак да добие заушки.Прележаната болест остава траен имунитет.
|
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МНогу ми е чудно ако некој е редовно вакциниран, па примил втора ревакцина би требало да има траен имунитет. за ова заушкиве. Или не
|
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прилеп врие од заушки...бројката која ја пласираат по телевизиите не е воопшто точна..се прашувам зошто не ги затворат училиштата...или тие се затвараат само кога им требаат плати...во секое одделение во средните училишта фалат по 5-6 деца...можете да замислите колкава е бројката на оние кои сеуште се во инкубација...а велат ситуацијата е под контрола,нема место за паника...колкав ли ќе биде процентот на стерилитет кај овие деца???...и дали некој треба да одговара за невакцинирањето...
|
||
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
||
Дак
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А,дали е можно болеста да мутира? Andjelina e во право,треба да се претстави реалната состојба(се разбира зошто е така,да не се создаде паника и општ хаос)треба да се прогласи за вонредна состојба и училиштата да се затворат додека епидемијата не се стави во контрола. |
||
Љубов и само љубов
|
||
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога веќе не се превзема ништо во училиштата,треба да не се пуштаат децата на школо.......
затоа што навистина е опасно Јас сеуште когасилно ќе се притиснам ме боли тој дел што ми отече |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Биба, двете деца ми се вакцинирани некаде во нивни 13 месец, но не се ревакцинирани. Што да правам? (машко и девојче)? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Biba_G
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мила... мора да ја примат ревакцината заради нивна сигурност,но како што гледам ни редовно вакцинираните деца не се поштедени... Само, во овој момент тоа е меч со две острици... Ако си сигурна дека деновиве не биле во контакт со заболени - нека ја примат...Но, што ако( недај боже) се во фаза на инкубација? На инфективната клиника се прават тестови за тоа дали некој е заразен со вирусот ... Незнам сега како оди процедурата, но знам дека може да се направи тестот кој ако испадне негативен , децата може да ја примат ревакцината. |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... Ucilishtata ne odlucuvaat dali da s eproglasi vonredna sostojba ili prekjin na nastavata . Toa e rabota na MON. Ucilishtata se nemokjni i da gi ostranat decata koi pokazuvaat odredeni simptoni na nastinka...kashlica...deca polni so voshki.. a kamoli da ostranuvaat pod somnevanje za neshto...
Mene me interesira dali moze da zabolat i lugje nad 19 godini???? Bidejki sega mu javija na sin mi deka negov drugar zabole..odnosno se zarazi od pomalata sestra... |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Aj da ne cukame glava...da si procitame...
< ="Content-" content="text/; charset=utf-8">< name="ProgId" content="Word.">< name="Generator" content="Microsoft Word 11">< name="Originator" content="Microsoft Word 11"><> http://en.wikipedia.org/wiki/Mumps#Complications а за оние што не разбираат англиски, Биба се потруди да објасни поубаво на следната страна Се надевам мамамд нема да ми замери за ваквиот упад во нејзиниот пост. Со почит-Биба Г Изменето од Biba_G - 03.Февруари.2009 во 15:29 |
||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |