|
Македонски литературен јазик |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 46> |
Автор | |
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i jas sakam samo,..chokolado!
a, ne sum bil odamna vo srbija,..za da im ja probam nivnata ...chokolada.
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Браво Брза. Еве, си заслужи едно чоколадо.
А тие што сакаат чоколада, нека одат во Србија, или некој нека им прати од таму! |
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
fala be!,..
.taka e,..u srbija po,...chokolada!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
sexy bitch
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1188 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
семејство пилиња : мајката пила таткото пил и малите пилиња...
семејство шишарки : мајката шишка таткото шиш и малите шишарчиња... |
|
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како што спомнав и порано, некои именки немаат броеви:
еднина (наочари, панталони, шалвари, гаќи ...) множина (вселена, земја, вода, овошје, зеленчук ...) некои именки немаат одредени родови: ајкула, желка, оса, ... ете шишарка, пиле ... како и куче (среден род), кучка (женски) , а машки ...? Да, некој ќе рече пес, но основата на зборот е сосема различна. |
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
една колешка на факултет кога полагавме македонски јазик вака одговорила на испитно прашање:
Ако од слатка добиваме слаткар, од млеко- млекар, од бурек- бурегџија.....што добиваме од саат?????? И најзин одговор ЧАСОВНИЧАР....... оти не знаела дали саатЧија или сааДчија...... |
|
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
se snaslo mometo bravo
|
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da, ili imase pred nekoja godina nekoj tropnato vo testot po MK: Japonija - Japonec, Holandija - Holanderista...
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За ова и јас се потепав од смеење Во врска за употребата на зборот Интелигенција, многу луѓе употребуваат интелЕгенција наместо интелИгенција. Интернационален збор е и води потекло од латинскиот глагол intellegere но во правилна интернационална употреба е Intelligence. значи нема да биде „интелЕгентен туку интелИгентен. |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
So drugi zborovi vklucen e vo telefonot i gen so (kafeav?) ten. in-tel-i-gen-ten Vic vo sklop na temata: Dve poluobrazovani malogradjanki se sretnale vo grad i ednata i veli na drugata: - Mnogu ti e ubav dzhemperot. - Aa, fala ti na elementot... - Ne se vika element mori, se veli komplikacija! Изменето од Majkl - 31.Јануари.2009 во 21:42 |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Drzete se do temata... da ne zemam metlata...
|
|
mmomirovski
Сениор Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во ред е да чува литературниот јазик, но како би праша јас? Кога пола и више(тука те ставам и тебе mamad без навреда), па на моменти и јас , пишуваме со латинично писмо, а не со кирилично писмо, али ајде да речеме некој ги мрзи, или незнаат, ALT+SHIFT да стиснат за да ја сменат фонтот на кодната тастура во Windows од EN vo МК, или веќе кога пишуваме латинично, барем правилно да ги пишуваме буквите Ж-Zh Ш-Sh, itn.... Но никого не обвинувам, сепак, треба доста едукација кај нас за тоа, бидејќи премногу работи се протнаа така кај нас, каде што никој не превзема активности за навремена едукација или едноставно да се обиде на соодветен начин да објасни неправилноста на употребата на некои зборови, навики итн....
|
|
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mmomirovski кога веќе се дрзна да критикуваш, зошто не се обиде твојот
пост да биде барем, проближно, литературно запишан, добра ти е
забелешката и на место ама си ја слушнал онаа „ Не ја гледај раската во
туѓото око...“
(имаше повеќе, но не ми е поентата да те исправувам, се надевам ме сфати ) |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
mmomirovski
Сениор Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Затоа реков и јас се ставам во истиот кош, не се исфрлив по автоматизам... Тука е рабатата дали ќе има сила што ќе ме натера да ги искоренам некои навики итн... Тоа сакав да кажам... Ако не си најдам мани(недостатоци) кај мене самиот нема каде и кој да ме корегира....
|
|
Внеси реплика | страница <1 1011121314 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |