IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Кафе
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кафе

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 25>
Автор
Порака
elenasweet Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај elenasweet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2009 во 21:08
hmmmmmmmmmmmmmm...........temava bash mi s epogodi....jas mn se naviknav da si pijam kafe...........si obb ness.....capuccino.....mjam mjam....ali mn pijam!!!!!!
po 2 ili 3 kafinja dnevno a mn sum umorna.......navecer od kafe ne mozam da zaspijam a koga ke dojdam od skolo mi treba energija a energijata e-kafeto i posle pak ne mozam da spijam...i pak umorna,......i sekoj den taka..........sto ke preporacate?
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:54
МОЕ ОМИЛЕНО
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 02:54
сега ми се пие.............
ама доцна е
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 03:05
Мразам кафе
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 14:25

Не пијам никакво кафе..........

Пијам какао 3 пати годишно.....ако се брои...
Кон врв
Milaa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
unique

Регистриран: 04.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1523
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Milaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 16:43
Без кафе едноставно нефункционирам.Го сакам јако,црно,без шеќер Нејќам чај од кафе
Кон врв
THEPRINCESS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 29.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај THEPRINCESS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 17:22
Dnevno pijam po 1-2 kafinja, ma da ima denovi koga ni edno se nemam napieno ama ima i denovi koga sum ispila i 4kafinja, go pijam blago i ako sum doma so mleko, ako ne moze i bez mleko da pomine.
Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 22:55

makijato mi e omileno





~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 23:01
Што е подобро: кафе или инстант кафе?
     

кофеин

4-(4-хидроксифенил)-2-бутанон

Кафето e еден од најпопуларните пијалаци во светот. Тоа претставува омилена течност за консумација на многумина, со енегизирачки кофеин, убав вкус, и прекрасен мирис кој е резултат на испарливи супстанци од типот на 4-(4-хидроксифенил)-2-бутанон кој му дава пријатна арома. Кај нас најчесто се приготвува кафе од сомелени зрна. Оние кои немаат доволно време на располагање, а последниве дваесетина години време во голема мерка ни недостига на сите, се решаваат за инстант кафе.

Јапонците го измислиле инстант кафето во почетокот на дваесеттиот век. Во текот на втората светска војна помеѓу американските војници се прошири Nescafé брендот на компанијата Nestlé.

Во 1963 Kraft, започна со производство на Maxwell House инстант кафе со користење на технологијата на ладно сушење за кое се тврдело дека на кафето му дава вкус кој е во поголема мерка сличен на класично приготвеното кафе. Во рок од неколку години поголемите производители на храна започнаа да произведуваат ваков тип на инстант кафе.

Да ги оставиме вкусот и мирисот на страна, најголемиот број од нас кафето го консумираат поради енергизирачката супстанца - кофеин. Според National Nutrient Database for Standard Reference, инстант кафето содржи околу две третини од кофеинот кој го содржи свежо приготвеното кафе. Но, содржината на кофеинот во кафето зависи од многу фактори меѓу кои видот на кафето, од степенот на дозреаност на зрното при бербата, од пржењето на кафето и на крај од начинот на приготвување. Имајќи ги сите овие фактори предвид може да заклучиме дека податоците за содржината на кофеинот во кафето се само приближни.

При производството на сите типови на инстант кафе, зрната на кафето најпрво се пржат, а потоа се варат во топла вода. Пред да се добие финалниот производ, односно инстант кафето, кислородот, како и нерастворливите честички најпрво мора да се отстранат. По ова, варивото се суши.

Вообичаен на кој ова се прави е со вбризгување на варивото низ сита со отвори со големина од околу 300 микро метри. Ситните капки понатаму паѓаат низ колони за сушење. При патување низ колоната кафето во потполност се суши и се претвора во прав. Колоните за сушење, инаку, се одржуваат под висок притисок и при температури од околу 270 ºC. Добиеното кафе во прав пред да се спакува се навлажнува уште еднаш за да се добијат покрупни гранули од кафето во прав.

При користење на технологијата на ладно сушење свареното кафе најпрво се смрзнува, па се ситни за да се добијат гранули со посакувана димензија. Вообичаено гранулите на инстант кафе имаат дијаметар од околу 3 mm. Гранулите кои се поголеми и помали од посакуваната димензија се топат и се смрзнуваат повторно. Гранулите со задоволителни димензии се ставаат во комори за сушење под намален притисок на температура од -50 ºC. При вакви услови водата се отстранува со сублимација.

При изведувањето на секој од овие процеси постои ризик за губење на кофеинот - супстанцата поради која овој пијалак е омилен. На пример, на атмосферски притисок кофеинот сублимира на температура од 180 ºC. Ова значи дека при производство на кафето во комори за сушење со користење на високи температури постои можност да се загуби не само кофеинот, туку и други супстанци кои му даваат арома на кафето. Без разлика на користениот процес на производство на финалниот производ се пакува во атмосфера на јаглерод диоксид или азот за да се намали присуството на кислород кој може дополнително да ја намали содржината на супстанците кои му ја даваат аромата на кафето.

Сета понеопходна обработка на кафето значи дека инстант кафето има мало количество кислород во себе и влага само околу 1 до 4 % - многу помалку одошто на микробите им е потребно за да се размножуваат, што на конечниот производ му дава рок на траење од околу две години.

Денес големите производители на инстант кафе го користат процесот на ладно сушење, но сѐ уште инстант кафето се смета за инфериорно во однос на свежо приготвеното кафе. Некои производители не го користат процесот на ладно сушење поради тоа што овој процес ја зголемува цената на чинење на инстант кафето за околу 35 %. Дополнително, процесот на ладно сушење е поскап и затоа што за производство на исто количество на инстант кафе (со методата на со користење на колоните за сушење), потребно е поголемо количество кафе и тоа со подобар квалитет на зрното.

Susan C. Jackels, професор по хемија од Seattle University која се занимава со истражувања поврзани со кафето вели дека зрната кои се користат за производство на некои типови на инстант кафе, не би можеле никако да се користат за производство на традиционалното кафе, затоа што плодовите на кафето кои се берат на крајот на сезоната не секогаш се потполно зрели, а несозреаните зрна на кафето му додаваат горчлив вкус и послаба арома.

За луѓето кои немаат време, секако, инстант кафето е вистински избор. За среќа јас наутро имам сѐ уште време за приготвување на кафето на традиционален начин.
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 23:04
Кафе за здрав црн дроб

Здравствениот ефект се должи на кофеинот
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Здравствениот ефект се должи на кофеинот
За голем дел од нас кафето е составен дел од денот. Меѓутоа, малкумина знаат дека со пиењето кафе прават нешто добро и за своето здравје. Научниците од Ахен докажаа дека кофеинот помага во болести на црниот дроб.


Повеќето од нас го користат за расонување наутро или за уживање попладне – ден без кафе за многу луѓе е незамислив. Дали турско, нес-кафе, капучино, со или без шеќер, кафето размрдува, убаво мириса и е многу вкусно. А има уште неколку други квалитети. На пример, научниците одамна знаат дека има и позитивни ефекти врз здравјето. Експертите од Американскиот државен институт за здравство во изминативе години открија дека при хроничните заболувања на црниот дроб, болеста побавно се развива доколку пациентот редовно пие кафе.



Досега на научниците не им беше јасно зошто е така. Но, тимот на д-р Олав Греснер од универзитетската клиника во Ахен, по една година истражувања, се подготвени да ја откријат тајната: „Има истражувања што покажуваат дека ако пациентот пие една или две шолји кафе дневно, заболувањето на црниот дроб не напредува толку брзо. Ние успеавме да покажеме дека ова се должи на кофеинот“, вели д-р Греснер.



Кофеинот ја забавува болеста



Кафето не нуди само уживањеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кафето не нуди само уживањеИмено, научниците од Ахен открија дека кофениот го зголемува нивото на една состојка наречена сајкло-АМР (Cyclo-AMP), што се наоѓа во клетките на црниот дроб. Токму оваа состојка е одговорна за претворањето на здравите клетки на црниот дроб во бесполезно ткиво, т.н. фиброза. Ова ткиво при фиброзата се` повеќе се зацврстува и во поодминатите фази на болеста може да предизвика престанок на работата на црниот дроб. При фиброза на црниот дроб престанува да работи делот од органот задолжен за разградување на штетните материи. Покрај тешкиот алкохолизам, фиброза на црниот дроб можат да предизвикаат и некои болести, како хепатитис Б или Ц.



За да докажат дека кофеинот навистина го забавува развојот на болеста, научниците експериментирале врз клетки од црниот дроб на експериментални глувци. Резултатот: под влијание на кофеинот, клетките произведувале значително помалку од состојките што придонесувале за развој на штетното ткиво во црниот дроб. Д-р Олав Греснер вели: „Улогата на кофеинот веќе не треба да се смета за нешто што случајно се открило, туку треба да работиме на тоа да се пронајде долгорочен лек, базиран на кофеинот. Со него би се забавил развојот на болестите на црниот дроб“, прогнозира Греснер.



Две шолји кафе дневно се доволни



Кафе од БразилBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кафе од БразилСепак, до развојот на нов лек има уште долг пат. Професорот Кристијан Траутвајн, специјалист по болести на црниот дроб на универзитетската клиника во Ахен, ги предупредува луѓето кои пијат премногу алкохол дека внесувањето кафе може само да го забави развојот на болеста на црниот дроб, но не и сосем да го неутрализира. „Засега, сметаме дека најдобро е да се пијат до две шолји кафе дневно, во никој случај цел бокал“, препорачува професор Траутвајн. Причината за ова е што позитивното влијание на кофеинот нема да се зголеми, доколку внесете поголемо количество од него.



Дури и со умерено пиење кафе дневно се постигнува максимумот заштита за црниот дроб. „Не значи дека по секое пиво треба да испиете едно кафе. Засега можеме да кажеме дека две шолји кафе го постигнуваат посакуваниот заштитен ефект“, советува професорот Траутвајн.



Меѓутоа, мора да се има предвид дека болестите на црниот дроб не можат да се излечат само со пиење кафе. Кофеинот не е магична состојка што повторно ќе ги врати во функција разболените клетки. Се` што може да направи е малку да го забави развојот на болеста – заклучуваат истражувачите од Ахен.

ДОВОЛНО НЕЛИ???
Кон врв
nnikol Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3198
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nnikol Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 10:23
i povekje od dovolno Bijonse.
Jas ne sum mnogu golem ljubitel na kafe,no nautro moram da ispijam edna golema solja neskafe bez mleko so mnogu malku shekjer.Do krajot na denot se slucuva ako nemam drushtvo da ne se napijam povekje.Konzumiram samo nes,edno do dve,ne povekje.
подобро е да ти завидуваат одколку да те сожалуваат
Кон врв
ana marija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
UBAJNA

Регистриран: 05.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 12244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana marija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2009 во 10:31
i jas ne sum golem ljubitel na kafe no nautro obavezno pijam edno tursko
bez sheker a preku den moze ushte edno ama ness......среќа
GIVE ME GIVE ME JUST A LITTLE SMILE
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2009 во 18:09
kafeto me vrakja vo zivot...голема%20насмевка
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2009 во 09:11
Kafe,jok
Mi preci kofeinot
moze,epten retko nes ili kapuchnino
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 25>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.