IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 179180181182183 242>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 18:17
Неправославен, вадиш паушални изјави, и „евангелизираш“ со потсмеви и сопки. За кој христос ти сведочиш?

Ахмар1 е во право. Светите Отци пред 9ти век (сепак не е десетти трепкање), не го споменуваат настанот со блудницата. Во 9ти век е споменат еднаш, а потоа дури во 12ти век, и тоа од многу Свети Отци. Значи, нешто се случило меѓу 9ти и 12ти век.

Настанот далеку од тоа дека не постоел, ами се пренесувал преку усно предание.

Не ми е јасно, кога ви одговара, се повикувате на православни светители, а во останатото време ги плукате и им се потсмевате. Исто така, се повикувате на православни документи кога ви одговара (но и тогаш не ги гледате јасно работите), а кога не ви одговара, ја користите плук-методологијата.

Зошто не кажете БАРЕМ ЕДЕН „изворен христијанин“ од 4ти век??? Колку пати ве замолија за ова, и колку луѓе!

А нели требаше да ги љубиме непријателите??? Што значи тоа? Љубов со потсмев? збунетост
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 18:33
Originally posted by makarios makarios напиша:

Настанот далеку од тоа дека не постоел, ами се пренесувал преку усно предание.

Вулгатата не е "усно предание", туку пишан документ од 4 век.

Оној кој е без грев, прв нека фрли камен на неа (Библија од
21 век.)

eis qui sine peccato est vestrum primus in illam lapidem mittat (Библија од 4 век)

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 18:38
Во ред, значи ја признаваш Вулгатата како вистинита и исправна?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 19:26
Не.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 22:39
Значи, твоите аргументи ги потипраш на нешто што сметаш дека не се вистинити и не се исправни... збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 22:41
Не.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:12
Како не? Принесуваш докази од документи, за кои сметаш дека не се исправни и не се вистинити. Самиот рече. Еве:

Originally posted by nepravoslaven nepravoslaven напиша:

Вулгатата е латински превод на Библијата кој датира од 4ти век и во тој превод се наоѓа случката со блудницата на истото место како и во современите Библии.

Во ред, значи ја признаваш Вулгатата како вистинита и исправна?

Originally posted by nepravoslaven nepravoslaven напиша:

Не.

Значи, твојата вера и аргументација се потпира на невистина и неисправност. Самиот велиш така!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:19
Не велам така.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:39
Пред аргументите замолчуваш. Твоето реплицирање е повеќе инатење. Ако имаш контрааргумент дека не велиш така, кажи го.

И зошто правите идол од Светото Писмо? Наместо да се клањате на Бог, вие се клањате на Библијата.

Брат ахмар1, изнесе аргументи, посочи линкови и цитати. Од неправославен не видов ниеден аргумент, а згора на тоа си призна дека неговото мислење се потпира на невистина и неисправност.
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 00:14

И зошто правите идол од Светото Писмо? Наместо да се клањате на Бог, вие се клањате на Библијата.

Каде го имаш видено ова чудо?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 00:43
Макариос, добро ти е?
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 15:00
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Каде го имаш видено ова чудо?

ja go ima videno toa cudo,i zatoa i napishav vo eden od prethodnite postovi:
"Mene poentata mi beshe da potenciram deka vie go OBOZAVATE svetoto pismo,duri i misalam poveke od Boga na momenti!(ne go upotrebuvate bash toj zbor no spored delata se gleda deka tokmu toa go pravite) "
I toa uste go tvrdam,vie poveke se fakate za bukvata nego za Duhot.Kako sto vie ja tretirate biblijata taka muslimanite go tretiraat k*ranot.
ne mozam da zaboravam kako vo eden od poodamneshnite postovi koga eden vash sobart vo verata go plukashe pravoslavieto i eden musliman,voodusheven od toa, mu veli deka sega on(vashiot brat)najdobro ke bide da stane musliman i onaka so misinerska revnost go povikuva da napravi i uste eden cekor kon Islamot(prviot cekor valja beshe otfrlanje na crkvata,svetite oci,ikonite i na kraj Hristos,barem spored islamska gledna tocka)

Изменето од ahmar1 - 23.Јануари.2009 во 15:09
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 15:15
НеAhmar1, христијаните не го обожаваат Светото Писмо, туку се покоруваат на неговата порака затоа што веруваат дека тоа е Божји Збор. Покорувањето на Божјиот Збор значи покорување на Бог, Божјата воља, Божјите заповеди - а сето ова е дел од обожавањето на Бог.
Не можеш да тврдиш дека Го обожаваш Бог, ако не си послушен на Неговиот Збор.

Но јасно ми е од каде ја влечеш оваа клевета дека ние го обожаваме Светото Писмо. Вам православните ве фрустрира тоа што, додека вие селективно го верувате Светото Писмо, ние христијаните имаме целосна доверба и послушност на Божјиот Збор. Па затоа тоа ви удира во очи и сега сакате нас да не направите идолопоколнци само затоа што сме послушни на Божјиот Збор и затоа што го користиме како главно оружје при разобличување на ересите.
Тоа не треба да ве чуди затоа што така правеше и нашиот Учител - Христос, Тој кога беше нападнат од Сатаната со лажни еретички учења, успешно се одбрани велејќи "НАПИШАНО Е!" Епа, следејќи го Неговиот пример затоа и ние, Неговите ученици, толку често се повикуваме на Божјиот Збор, а вие колку сакате нарекувајте не идолопоклоници заради тоа. Подобро да не нарекуваат идолопоклоници на Божјиот Збор, отколку на икони, лешеви, крстови, луѓе итн.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 15:29
ooo dobro dojde brate na forumov pak..
ali sega za komentraov .pa sega koga me fakash za zbor eve na koe mislev,kako toa drugite gledaat na toa tvoe otfrlanje na "leshevi",ikoni,monastvo i slicno...

na 12 april eden muslimanski clen na forumov ti pisha:

ЕвАнгелос, блиску си до Исламот, само треба да направиш уште некој чекор па ќе ми бидеш брат по вера. Гледам дека Протестанизмот е блиску до Исламот, поблиску од Католицизмот, Православието и другите Христијански секти, блиску до она што го учеле сите Божји пророци, од Адем алејхи селам па се до Мухамед алејхи селам, вклучувајќи го и Иса меѓу нив. Сите Христијански секти се обидуваат да дојдат до вистинското учење на Иса, Протестанизмот ги отфрли сите новотарии во Христијанството, како примеров со монаштвото,но сепак не ги отфрли новотариите во целост . Ако ја разголи проповедта на Исус од сите додатоци, ќе види дека Исус проповедал Ислам.
Ова ЕвАнгелос ти го пишувам НАЈИСКРЕНО досега, со НАЈИСКРЕНА желба за да се отргнеш од Протестанизмот и да прифатиш Ислам.
Потекнуваме скоро од исто место, зошто да не ја имаме и двајцата вистинската религија - Исламот

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13190&PN=3

Изменето од ahmar1 - 23.Јануари.2009 во 15:39
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 179180181182183 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.