|
Денеска е празник не се пере |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 14.Јануари.2009 во 00:35 |
Од секогаш сум се прашувала дали има вистина во оваа изрека што на секој празник ми ја кажува баба ми........ Денеска е празник не се пере, не се бања, не се работи....... Што мислите вие? |
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Te biva za otvaranje na novi temi . Heheheh Sto se odnesuva do toa dali ima vistina vo toa, jas ke ti kazam deka e toa sueverie i ne za dzabe se vikaat babini devetini Sekako koga e praznik, treba da se praznuva ,ama Pravoslavnata Crkva sekoj den ima praznici. Dali treba nisto da ne rabotime? |
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мама па се ко да ја тера некој тогаш нешто ќе фати......
ама оправдано зошто не е со умисла ,демек заборавила |
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu rabotliva majka imas |
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да бе цела сум и ја на неа
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se sekjavam, koga bev mal, majka mi pravese neshto vo kujnata i se preseche... ne beshe mnogu, ama se preseche kolku da ja zaboli i da poteche krv.
- Ete, Gospod me kazni - reche vednash - denes ne se raboti, a jas sum se fatila tuka da gi pravam ovie neshta kako da nema utre... Ednash pak, jas zgaziv na klinche i se povtori istata pesna... - Ete, ova Gospod me kaznuva preku deteto, oti rabotev ovoj den, a denes ne se raboti! A, koga taa se presekuvashe i koga jas se povreduvav vo drugite denovi... ? Togash veleshe: - Kade mi se ochite! Ili: - Kade ti se ochite, zaem ne gledash sto pravish? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
СУЕВЕРИЕТО Е ГОЛЕМА ГЛУПОСТ... ЗА ТОА И ХРИСТОС СВЕДОЧИ
|
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа со неработење на празник најповеќе се мисли на тоа да не се заработува за пари во ден кога треба посебно да му се посвети на Бога(посета на литургија,правење добри дела и посета на ближните).Затоа и денот недела така звучи не-делати.мада рускиот ден за неделата е многу поубав -воскресение!
а за домашните обврски тоа не е пречка.а башка у крајна линија не сум видел одамна некој да пере алишта на рака.сепак тоа машината го прави п.с не е финтата како јудејците да станема,они АПСОЛУТНО ништо не прават за време на сабатот(оние религиозните)дури и читав у политикин забавник одамна, дека измислиле некоја справа која на збор ќе ги уклучува светилките по дома,за да не стануваат и со раце да го прават тоа(!? ) |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мајка ми редовно ме потсетува на телефон кој ден да не вклучам машина...“Денес е Св.Јован не пуштај машина“..
И јас редовно и одговарам:
“А што му правам јас на светецот ако ги исперам алиштата? Се собрале, кој ќе ми ги среди? Па на нему ќе му биде мило ако работам“
И така гледам, со секој празник и мајка ми станува се понеубедлива.
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Ssssssssssssss
Сениор Регистриран: 21.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 197 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da i mene majka mi cesto mi vika Sssssssss ne peri praznik e denes i ne peram so da se prai
|
|
HURGADA
Нов член Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 21 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ako e praznik znaci ne treba nisti da se raboti , nitu da se pera, nitu da se pegla,
samo da se opegnes vo krevet i da jades |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па не знам според мене тоа е ден исто кога се пости. Па тој ден се оддаваме само на Бога и ништо не правиме во Негово Име.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eheee... Kaj mene ima dosta evrei... i toa ima dosta i od onie tradicionalnite, fundamentalisti koi gi gledate postojano oblecheni vo crna obleka, so crna kapa i pletenki... Ovie, koga kje dojde sabat, ne palat doma sijalici i chekaat nekoj da im dojde na gosti za da im gi zapali... duri odat tolku daleku sto na gostinot ne mu ni spomnuvaat za palenje na svetloto, tuku chekaat toj samiot da reche " lugje nishto ne se gleda, zarem ne e podobro da zapalime svetlo?" Na primer, sega vo zimno vreme, ne go chistat snegot pred kukjite... odnapred se dogovaraat so lugje ili komshijski deca da im go chistat novopadnatiot sneg. Nema palenje pechki ili neshto sto proizveduva ogan... zatoa vo nivnite pekari imaat chovek koj ne e evrein za da go pravi toa. Nekoi se raspravaat dali voopshto smeat da gi koristat avtomobilite vo ovie denovi bidejki toa se mashini so vnatreshno sogoruvanje, pa nivnoto vkluchiuvanje vsushnost e palenje ogan. Ushte povekje... znam deka ne e za veruvanje, ama toa e toa... koga onie najfundamentalno nastroenite odat vo zgradi, ne go stiskaat nitu kopcheto za lift. Ajde sto ne go stiskaat kopcheto da im dojde lifitot, tuku ne go stiskaat nitu onaa za odreduvanje na spratovite, tuku chekaat nekoj koj kje vleze toa da go stori za niv! I taka znaat da se vozat gore-dolu se dodeka ne im se pogodi srekjata... E sega, vo konteskt na ovaa tema i vo perspektiva na religioznosta, veruvanjata i teologijata, STO IMA VRSKA TOA SO BOGA I BOZHENSTVENOTO VO NAS ? Sto znachat Bozhjite preporaki i naredbi ? Dali chovekot treba da se zboguva so svojata svest i um koga se soochuva so Bozhjiot zbor ili treba da se odnesuva kako Bozhjo chedo koe treba da ja koristi svojata svest vo evaluacija na sekoj daden moment ? Dali Bog bara od nas da bideme mashini koi slepo kje odat po pishaniot zbor ili saka da rasteme so Bozhjata mudrost i so rasplamtuvanje na boshenstvenata iskra vo nas, pa taka da evoluirame na sekoj nachin i vo sekoj pogled opravduvajki go atributot deka sme Bozhji cheda ? Изменето од Messenger - 14.Јануари.2009 во 18:10 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И Бог се одморил СЕДМИОТ ден, откако претходно ја завршил сета работа, па така и нам ни е заповедано шест дена да работиме а седмиот да се одмараме-но не легајќи-но славејќи го Бога.
Значи Бог не бара од нас да бидеме машини но токму Тој со Својот пример ни покажал што е најдобро за нас, а само така ќе растеме во Него (не со легање секој втор ден и неперење). Бог убаво определиол колку време му треба на човек да се одмори, иако нашето поимање на ден не е исто што и Божјето. Но за нашите физички потенцијали-6 дена се полезни за работа и еден за одмор и славење. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |