IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Денеска е празник не се пере
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Денеска е празник не се пере

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Денеска е празник не се пере
    Испратена: 14.Јануари.2009 во 00:35

Од секогаш сум се прашувала дали има вистина во оваа изрека што на секој празник ми ја кажува баба ми........

Денеска е празник не се пере, не се бања, не се работи.......

Што мислите вие?
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 00:40
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Од секогаш сум се прашувала дали има вистина во оваа изрека што на секој празник ми ја кажува баба ми........

Денеска е празник не се пере, не се бања, не се работи.......

Што мислите вие?

Te biva za otvaranje na novi temi . Heheheh

Sto se odnesuva do toa dali ima vistina vo toa, jas ke ti kazam deka e toa sueverie i ne za dzabe se vikaat babini devetini

Sekako koga e praznik, treba da se praznuva ,ama Pravoslavnata Crkva sekoj den ima praznici.

Dali treba nisto da ne rabotime?
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 00:40
мама па се ко да ја тера некој тогаш нешто ќе фати......
ама оправдано зошто не е со умисла ,демек заборавила
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 00:45
Originally posted by mrzla mrzla напиша:

мама па се ко да ја тера некој тогаш нешто ќе фати......
ама оправдано зошто не е со умисла ,демек заборавила

Mnogu rabotliva majka imas
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 01:29
да бе цела сум и ја на неа
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 01:53
Se sekjavam, koga bev mal, majka mi pravese neshto vo kujnata i se preseche... ne beshe mnogu, ama se preseche kolku da ja zaboli i da poteche krv.

- Ete, Gospod me kazni - reche vednash - denes ne se raboti, a jas sum se fatila tuka da gi pravam ovie neshta kako da nema utre...

Ednash pak, jas zgaziv na klinche i se povtori istata pesna...

- Ete, ova Gospod me kaznuva preku deteto, oti rabotev ovoj den, a denes ne se raboti!

A, koga taa se presekuvashe i koga jas se povreduvav vo drugite denovi... ? Togash veleshe:

- Kade mi se ochite!

Ili:

- Kade ti se ochite, zaem ne gledash sto pravish?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 04:18
СУЕВЕРИЕТО Е ГОЛЕМА ГЛУПОСТ... ЗА ТОА И ХРИСТОС СВЕДОЧИ
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 13:19
Тоа со неработење на празник најповеќе се мисли на тоа да не се заработува за пари во ден кога треба посебно да му се посвети на Бога(посета на литургија,правење добри дела и посета на ближните).Затоа и денот недела така звучи не-делати.мада рускиот ден за неделата е многу поубав -воскресение!
а за домашните обврски тоа не е пречка.а башка у крајна линија не сум видел одамна некој да пере алишта на рака.сепак тоа машината го прави
п.с
не е финтата како јудејците да станема,они АПСОЛУТНО ништо не прават за време на сабатот(оние религиозните)дури и читав у политикин забавник одамна, дека измислиле некоја справа која на збор ќе ги уклучува светилките по дома,за да не стануваат и со раце да го прават тоа(!? )
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 15:31
Мајка ми редовно ме потсетува на телефон кој ден да не вклучам машина...“Денес е Св.Јован не пуштај машина“..

И јас редовно и одговарам:
“А што му правам јас на светецот ако ги исперам алиштата? Се собрале, кој ќе ми ги среди? Па на нему ќе му биде мило ако работамголема%20насмевка

И така гледам, со секој празник и мајка ми станува се понеубедливаголема%20насмевка.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Ssssssssssssss Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2008
Поени: 197
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ssssssssssssss Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 15:43
Da i mene majka mi cesto mi vika Sssssssss ne peri praznik e denes i ne peram so da se prai
Кон врв
HURGADA Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 21
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HURGADA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 15:58
ako e praznik znaci ne treba nisti da se raboti , nitu da se pera, nitu da se pegla,
samo da se opegnes vo krevet i da jades
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 16:01
Па не знам според мене тоа е ден исто кога се пости. Па тој ден се оддаваме само на Бога и ништо не правиме во Негово Име. 
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 16:33
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Тоа со неработење на празник најповеќе се мисли на тоа да не се заработува за пари во ден кога треба посебно да му се посвети на Бога(посета на литургија,правење добри дела и посета на ближните).Затоа и денот недела така звучи не-делати.мада рускиот ден за неделата е многу поубав -воскресение!
а за домашните обврски тоа не е пречка.а башка у крајна линија не сум видел одамна некој да пере алишта на рака.сепак тоа машината го прави
п.с
не е финтата како јудејците да станема,они АПСОЛУТНО ништо не прават за време на сабатот(оние религиозните)дури и читав у политикин забавник одамна, дека измислиле некоја справа која на збор ќе ги уклучува светилките по дома,за да не стануваат и со раце да го прават тоа(!? )

Eheee...

Kaj mene ima dosta evrei... i toa ima dosta i od onie tradicionalnite, fundamentalisti koi gi gledate postojano oblecheni vo crna obleka, so crna kapa i pletenki...

Ovie, koga kje dojde sabat, ne palat doma sijalici i chekaat nekoj da im dojde na gosti za da im gi zapali... duri odat tolku daleku sto na gostinot ne mu ni spomnuvaat za palenje na svetloto, tuku chekaat toj samiot da reche " lugje nishto ne se gleda, zarem ne e podobro da zapalime svetlo?"

Na primer, sega vo zimno vreme, ne go chistat snegot pred kukjite... odnapred se dogovaraat so lugje ili komshijski deca da im go chistat novopadnatiot sneg.

Nema palenje pechki ili neshto sto proizveduva ogan... zatoa vo nivnite pekari imaat chovek koj ne e evrein za da go pravi toa. Nekoi se raspravaat dali voopshto smeat da gi koristat avtomobilite vo ovie denovi bidejki toa se mashini so vnatreshno sogoruvanje, pa nivnoto vkluchiuvanje vsushnost e palenje ogan.

Ushte povekje... znam deka ne e za veruvanje, ama toa e toa... koga onie najfundamentalno nastroenite odat vo zgradi, ne go stiskaat nitu kopcheto za lift. Ajde sto ne go stiskaat kopcheto da im dojde lifitot, tuku ne go stiskaat nitu onaa za odreduvanje na spratovite, tuku chekaat nekoj koj kje vleze toa da go stori za niv! I taka znaat da se vozat gore-dolu se dodeka ne im se pogodi srekjata...

E sega, vo konteskt na ovaa tema i vo perspektiva na religioznosta, veruvanjata i teologijata, STO IMA VRSKA TOA SO BOGA I BOZHENSTVENOTO VO NAS ?

Sto znachat Bozhjite preporaki i naredbi ? Dali chovekot treba da se zboguva so svojata svest i um koga se soochuva so Bozhjiot zbor ili treba da se odnesuva kako Bozhjo chedo koe treba da ja koristi svojata svest vo evaluacija na sekoj daden moment ? Dali Bog bara od nas da bideme mashini koi slepo kje odat po pishaniot zbor ili saka da rasteme so Bozhjata mudrost i so rasplamtuvanje na boshenstvenata iskra vo nas, pa taka da evoluirame na sekoj nachin i vo sekoj pogled opravduvajki go atributot deka sme Bozhji cheda ?

Изменето од Messenger - 14.Јануари.2009 во 18:10
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2009 во 19:04
И Бог се одморил СЕДМИОТ ден, откако претходно ја завршил сета работа, па така и нам ни е заповедано шест дена да работиме а седмиот да се одмараме-но не легајќи-но славејќи го Бога.
Значи Бог не бара од нас да бидеме машини но токму Тој со Својот пример ни покажал што е најдобро за нас, а само така ќе растеме во Него (не со легање секој втор ден и неперење). Бог убаво определиол колку време му треба на човек да се одмори, иако нашето поимање на ден не е исто што и Божјето. Но за нашите физички потенцијали-6 дена се полезни за работа и еден за одмор и славење.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.