|
Македонски литературен јазик |
Внеси реплика | страница <1 7891011 46> |
Автор | ||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На свадбата сфатив дека сваќата веќе била мажена! |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da ve prasam kako ke kazete za zitel na Slonovata koska? (Pr. ko Makedonec, Rusin, Amerikanec...)
i dali ima i kako e mnozina za viski? |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не си саалам! Како? Па „граѓанинот на Брегот на слоновата коска“! A за подетално: PEOPLE The population of the Ivory Coast is approx 16,400,000 (est. July 2001). There are more than 60 ethnic groups, the key ones being the Baoulé in the center, the Agri in the east, the Senufo in the north, the Dioula in the northwest and west, the Bété in the center-west and the Dan-Yacouba in the west. Houphouët-Boigny promoted his own group, the Baoulé, who account for 23% of the population. The succession of Konan Bédié, another Baoulé, has annoyed many groups, the Bété in particular. А за вискито - само кога ти ќе ми одговориш како е машки род од: оса, желка и ајкула! |
||
|
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zlatnice... ne se salam... ispit spremam po makedonski... i ova mi treba... za ova so zitelot ozbilno prasuvam, eden kolega mu rece taka na profesorot (bidejki nie site mislevme deka e taka) i si dobi 5-ka pred ispit vo ideks...
|
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во македонскиот јазик (претпоставувам како и во други) има именки кои немаат еднина. Пр. панталони, пари, гаќи, шалвари, наочари, ... ете, виски ... Во моментов не ми текнува за други. Треба да ја превртувам Граматиката од Б. Конески.
А за „граѓанинот“ навистина ме заинтригира и мене. Ќе пребарам нешто по нетов! |
||
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
More Sunny me natera da go zemam vo race pravopisot i da uvidam deka avtorite nikogash ne naveduvaat tokmu takvi sopki koi profesorite gi davaat na ispit...
Sepak kolku se moze... aj da se obidam... Ova spagja vo grupata slozeni geografski iminja odnosno od niv se izveduvaat pridavki i drugi izvedeni zborovi koi se pishuvaat sleano-kako eden zbor. Vo ovoj moj pravopis- koj e od 1970 godina stojat ponudeni ovie pr, Centralna Afrika= centralnoafrikanec Kriva Palanka= krivopalancanec zamisli deka nema dadeno za Kadino Selo = kadinoselanec???? kadinoselec???? odam po logikata na Novo Selo= novoselski ama dadeno e vo mnozina...vo ednina nema dadeno ...novoselec...??? Sreden Istok= srednoistocnjak???? srednoistocni aj nekako drzi..ama edninata???? Bregot na slonovata koska po ova logika= bregoslonokoskeec mashki rod... bregoslonokoskejka??? zenski rod... ... sega kje im svrtam na moite jazicari... makedonistite... neka mi objasnat... |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a ona mnozina za viski...zemi si ja gramatikata za sredno onaa sino-crna...ja barav ama ne mi e doma...tamu imash se ubavo objasneto
... aj neka se zamesha nekoj geograficar... ona so Bregot na slonovata koska me zaintregira..i |
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И ти се „нафура“ на истото? Сани, а да му речеш ти на професорот како тој ќе ги нарече жителите на Сао-Томе и Принципе? Или на граѓаните на Сао Паоло? Ова нека биде како поука од онаа македонска народна приказна, кога царот од едно момче бара да му направи синџир од песок, а овој му бара примерок за да види како да го направи, за да биде ист како неговиот синџир. Ама сум паметен, нели? |
||
|
||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
saotomevci, principevci. saopaolovci... edno viski... dve- tri viskinja... |
||
FILIP
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 370 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
more zoshto sFati... zoshto F se stava??? не ми е јасно... зарем не е литературно СВАТИ????
|
||
Правдата е релативна работа, но ВИСТИНАТА е една
|
||
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Грешка си. Во македонскиот литературен јазик не се вели ( а и не треба ) СВАТИ туку СФАТИ, СФАТИВ, СФАЌА, а кога би било со В СФАЌА би испаднало СВАЌА ( сосем друго ) |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Svati = se svatosa, ili zavrsil nesto
sfati = razbra od recnikot na Makedonskiot jazik 1986 |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kinez>Kineska - sto spored mene e mnogu pogresno bidejci moze da se sfati i kako pridvka (na pr. Kineska azbuka, kineska politika i tn..) a so Kinezinka e pojasno, ama koj da glasa vo MANU... |
||
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А ова со виски? Мислам дека нема множина
Едно виски Две виски Три виски На пример како што и од КИВИ не можеш да направиш множина |
||
Внеси реплика | страница <1 7891011 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |