|
Тестирања на крајот на учебната година |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 30> |
Автор | |
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
се знае само кој ќе го извлечи најдебелиот крај-учениците
искрено,јас сум тотално разочарана...а и моите деца не патам да имаат петки,сакам да научат...но и тоа не се може во ова денешно лудо школство а наставниците продолжуваат да наплаќаат за да пишат петка- не е важно дали знаеле или не ќе мора на крајот ние родителите да бараме децата да одговараат пред комисија,зашто ова навистина нема смисла |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...kade ova...koj naplakja... pa spored zakonot...nastavnikot ne smee da drzi privatni casovi na ucenici od "svoe " ucilishte... |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
е се се може.и јас не верував ама сега почувствував на своја кожа.и тоа во ,,најелитното,,средно училиште во Прилеп,а богами и по основните има ама помалку.и тоа е јавна тајна.сите знаат а сите молчат и повеќето плаќаат
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
... Na ova nemam komentar... se nadovrzuvam samo na ona shto go kaza direktorot na prosveten inspektorat... Znaat ...ama nemaat dokzai..
|
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZAR I OVA BESE POTREBNO POKRAJ SITE OBVRSKI STO GI IMAAT DECATA.GLUPOSTI ...NE E POTREBNO OVA
|
|
Емче Кремче
Група Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 59 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo vaseto vreme vakvi stvari nemalo, a da imase i ti ke bese protiv, zasto mnogu ubavo rekle "sto kloci po tug gaz ne bolat". Jas sum sega osmo oddelenie. Prosekot SEKOGAS mi bil 5.00, i na polugodie, i na kraj godina pa i na tromesecie, stalno se petki. Ama fakt e deka ima predmeti so ne mi odat, naprimer, hemija. Hemija treba stvarno, da sednam, glava da otupam od ucenje za na kraj nesto od nesto da sfatam, a drugoto ide samo po sebe. Prvata cetvorka so ke ja imam u osum godini (prva i edinstvena) ke mi bide po hemija godinava za polugodie, a zasto? Zasto hemija sakala da vidi "kolku sme nie toa spremni za novite testiranja" i posledniot test ni go napravi taka so ako ti se 50% tocni odgovorite imas 2. A imase samo 7 prasanja (to-est, 2 prasanja i 5 zadaci). I jas resiv se osven edna zadaca, so starno NIKAKO ne go varam toj tip na zadaci i toa mi odzema 15 bodovi. Imase uste edna teska zadaca sto ja resiv postapno i to4no, ama mi odzela i tamu 15 boda. ZOSTO??? Mi falela krajnata formula!!!! Hemija gi znam SITE formuli na pamet i SITE definicii na pamet. Se sto moze da se znae napamet hemija jas go ZNAM. Teskiot del e toj so zadacite, koga od edna formula vadis 10 i gi postavuvas, pa se vrakas nanazad do prvata, pa vadis nekoi drugi formuli i neznam sto. Da da ja svaram takva zadaca mene mi treba vreme. Ne sum voopsto bavna, ama koga nesto ne sfakam, ne sfakam. I taka jas na test sto go resiv (za moj kriterium) uspesno, izvadiv TROJKA!!! A ako ste vie postarite tolku poddrzuvacki nastroeni kon testiranjata, zaso samo gi odlozuvale vo vase vreme???? Fakt e deka nemoze da se nauci 12 predmeta, ili eve, 8 predmeta, se da se znae za eden mesec. Nema vrska dali ucis postapno ili ne. Jas ne sum bubalica, iskreno kazano, nikogas ne bubam zatoa sto lesno sfakam. Angliski npr. nikogas ne sum odela na k*rs, a 4 godini po red, kako sto izucuvame angliski, nastavnickata me rangira kako najdobra vo prosek po angliski, zatoa sto NIKOGAS vo 4 godini ne sum imala ponisko od 5+ na test, a kamoli pa usno!! A jas, sepak, ZNAM i TVRDAM deka na testiranjeto po angliski ke imam 4 ili nedaj boze 3 zatoa sto eden e ambient vo ucilnica so deca itn, a drug e na testiranje za koe treba da znaes POLA OD MATERIJALOT ZA DA IZVADIS DVOJKA!!! I eve da receme, deka testiranjeto se sproveduva i deka jas vadam 3ka na hemija. I sto ke recat tie vo sredno koga ke me vidat deka po sedum godini so 5.00 prosek jas doagam so 3ki po nekoi predmeti? Ke me stavat vo grupata na tie sto se so vrski i ke mi stavaat poniski ocenki, bez razlika na toa kolku jas se dokazuvam, fakt e deka ne sum go "znaela" materijalot za testiranjeto! Ako moze BILO KOJ od vas da dojde pred mene, da mu dadam test po 8 predmeta (hemija, fizika, matematika, germanski, angliski, biologija, geografija i makedonski) za CEL materijal sto se uci za edna cela godina i da izvadi pred mene poveke od DVOJKA, nema da poveruvam, najiskreno. Golem pritisok e za decata, duri i za tie so kontinuirano ucat da go postignat toa. Davam edno golemo NE zasto seto toa e edna golema glupost. Ako bilo toooolku dobro, zosto ne ste go pravele vie??????? Изменето од Емче Кремче - 09.Јануари.2009 во 09:34 |
|
Емче Кремче
Група Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 59 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tocno e toa so go vikas, ama rabotata e sto NEMOZEME. Ne zeznaa so strajkot i sega se pravdaat deka "nemaat vreme". Inace ova mi bese rasporedot vo poslednata nedela pred raspustot; Ponedelnik: Makedonski test Istorija pismena Fizika test Gragansko isprasuvanje Angliski isprasuvanje Likovno crtezi Klasen Vtornik; Matematika povtoruvanje Makedonski isprasuvanje (popravka na test) Biologija isprasuvanje Fizicko Angliski isprasuvanje Geografija test Sreda; Makedonski Fizika isprasuvanje (popravka na test) Fizicko Hemija povtoruvanje Matematika povtoruvanje Germanski test (odlozen za vo petok) Cetvrtok; Biologija isprasuvanje Geografija Isprasuvanje (popravka na test) OTP OTP Matematika podgotovka za test Makedonski lektira Fizicko i Petok; Angliski Matematika TEST Hemija TEST Istorija ISPRASUVANJE NA 2 TEMI (vtora setska vojna i Makedonija megu dvete vojni, vkupno 8 lekcii po 3 starni) Gremanski TEST Muzicko Vreme nemale i sea aj po decata... Изменето од Емче Кремче - 09.Јануари.2009 во 09:48 |
|
dras
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 858 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
не ги читав инсинуацииве од темава, .... , но Јас би се запрашал зошто не ги тестираме,... за пример вработените во Министерството за Образование, или пак од Инспекторатот за образование,...што се тука проблем професорите,...... дали институцијата која треба да го спроведе тестирањето има капацитет за такви дејствија.....се прашувам кај се МАКЕДОНСКИТЕ ОБРАЗОВНИ институции идали имаат таков капацитет,...мислам на оние кои треба да ги вршат контролите,.... оставете ги професорите,.... тие се на работ....
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
емче... не се жали во основно... таму прашуваат за три лекции... овде прашуваат за три теми...
ќе видиш дека е многу, многу потешко... мислам да не те плашам, само сум реална... чекај додека дојдеш во средно... ќе плачеш за учењето до 8мо... п.с а и учителките се многу добри... госпожите професорки не се баш благонаклони кон секого |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kanal 5 sinokja informirashe za nacinot na testiranje ...
Оценување на наставниците Тестовите кои ќе ги полагаат учениците за да се види квалитетот на наставниците ќе бидат со заокружување на еден одговор од 4 дадени решенија, ќе се полагаат еден наставен час, а ќе бидат само од материјалот на тековната учебна година. Сите ученици почнувајќи од 4 одделение па се до претпоследната година во средното образование ќе полагаат тестови по најмногу два предмета од наставата - што значи сите наставници во земјава ќе бидат тестирани. Предвидено е тестирањето на средношколците да се спроведе компјутерски. Тестирањето ќе го набљудува стручна комисија. Изборот кој наставник по кој предмет ќе биде истестиран ќе се прави по електронски пат - Наставникот не треба да се подготвува туку треба да ги подготвува
учениците преку целата година, а одреден период пред тестовите ќе се
знае која паралелка по кој предмет ќе биде тестирана, за учениците да
бидат психички подготвени - Љупчо Спасовски раководител на основно и
средно образование. Корекција на оценката на ученикот ќе има доколку добие за две скалила пониска или повисока оценка од онаа која ја ставил наставникот. Наставниците пак ќе се рангираат според отстапките на оценките кои ги напишале во дневникот и оние кои ги добиле учениците на тестовите. Така 20 проценти од првите на листата ќе се наградат со повисока плата, а оние последни дваесет ќе имаат пониска плат. Како што вели и директорот на скопското средно училиште „Орце Николов“ со ова ќе се намали и те како големиот број на нереални подарени оценки - Немаме инструмент да ги санкционираме „подарените“ оцени. Има голем број на наставници кои своојата „неработа“ ја покриваат со оцени и тука ние како директори немаме инструмент за реакција - Ѓорѓи Китански директор на средно училиште „Орце Николов“ - Скопје Правилниците според кои ќе се врши тестирањето за квалитетот на наставниците се уште не се стасани во училиштата. Се уште не се знае ниту тоа кога точно ќе се изврши тестирањето, сепак од Министерството за образование велат дека целата постапка треба да заврши заклучно до крајот на учебната година. --------------------------------------------------------------------------- Licno nemam protiv testiranjeto na ucenicite i vrednuvanje na rabotata na nastavnicite. Imam protiv ovie bivshi kolegi a sega glasnogovornici koi
izbegaa od nastavata bidejki e lesno da se raboti so deca i svesno
otidoa "na poteshki" rabotni mesta. Nemam protiv lugje koi zazemaat
nekoja funkcija po zasluga, ama koga nekoj ja dobil samo zaradi podobna
partiska knishka i pocnuva da soli pamet se razbesnuvam. Koj ja vrednuva rabotata na ovie glasnogovornici? Dali tie odgovaraat za negativnite pojavi koi gi potenciraat? Zarem tie nemaat odgovornost za toa shto ne reagirale na vreme? Zarem nivna odgovornost ne e zashtita na zakonitosta...sproveduvanje na zakonitosta? Zarem obrazovanieto go socinuvaat samo nastavnicite? Nastavnicite ne gi nosat obemnite i nekvalitetni programi za rabota. Nastavnicite ne gi odobruvaat ucebnicite. Изменето од mamamd - 15.Јануари.2009 во 11:21 |
|
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sto sakaat so ova da postignat? naj iskreno mene ova ic ne mi se dopaga! ima i drugi nacini da se testiraat nastavnicite i nivnite kvaliteti ili nekvaliteti....
ako se nadevaat od ova, deka nastavnicite ke bidat "podobri" vo ocenuvanje, mislam deka gresat!!! Sekoj ucenik ima dobri i losi denovi, sto ako tremata na denot koga ke se testira ke bide ogromna? sto ako ctvrtacinja, ne mozat so kompjuterot da se snajdat i poradi toa go "utnat" testot? sto ako rezultatite bidat pogreno oceneti? (kako sega gresnite smetki) Sto ako decata preku cela godina go "lazat" nastavnikot i se tolku "pametni" da prepisuvaat??? Licno ic ne mi se dopaga ova, od ocenkata (dali e slicna ili ne) da zavisi platata, edna godina, dve, tri, sto ke dobijat na kraj nastavnicite kako plata? |
|
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta. |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Ni se teraat..ni se vodat... taka veli narodnata pogovorka za onie koi nemozesh krajot da im go najdesh..
СЕ ЗАОСТРИЈА КРИТЕРИУМИТЕ ЗА ОЦЕНУВАЊЕ Лоши оценки поради страв од тестирање Наставниците се исплашија од екстерните тестови што ги најави Министерството за образование за крајот од оваа учебна година. Учениците се жалат дека наставниците поставуваат високи критериуми за петки и затоа ова полугодие оценките се рекордно ниски. Ученици што ја завршиле осмолетката со сите петки, сега во гимназиите имаат по неколку единици. "Мораме да внимаваме повеќе. Министерството за образование ќе прави ранг-листа на наставниците, во зависност од тоа колку реално ги оценувале учениците. Така, првите дваесетмина на листата ќе бидат наградени со повисока плата, а на последните дваесетмина ќе им биде намалена платата", објаснуваат наставниците. Учениците што ќе добијат на државниот тест за две скалила пониска или повисока оценка од онаа што ја ставил наставникот, ќе добијат коригирана оценка на крајот од учебната година. Ако наставникот ставил петка, а детето добило тројка на тестот, тогаш крајната оценка ќе му биде четворка. Во Државниот просветен инспекторат велат дека слушнале за строгото оценување на наставниците, но никој не поднесол претставка до нив. "Наставниците треба да знаат дека, исто така, ќе бидат казнети и ако ставиле ниски оцени, а ученикот покажал повеќе знаење на тестот", вели директорот на Државниот просветен инспекторат Роберт Ѓоргиев. Во Синдикатот на СОНК велат дека ќе ги поддржат наградувањето и казнувањето на наставниците, само ако Министерството ги убеди дека тоа ќе биде објективно. "Го поддржуваме новиот концепт на тестирање, но тој мора да биде максимално објективен. Ќе бараме да не убедат дека нема да се прават никакви малверзации", вели претседателот на Синдикатот на образованието, науката и културата Дојчин Цветаноски. Сите ученици почнувајќи од четврто одделение, па се до претпоследната година во средното образование, ќе полагаат тестови по најмногу два предмета од наставната програма. Предметите ќе се избираат така што ќе бидат тестирани сите наставници во земјава. Тестовите што ќе ги полагаат учениците за да се види квалитетот на наставниците, ќе бидат со заокружување на еден одговор од четири дадени решенија, ќе се полагаат еден наставен час, а ќе бидат само од материјалот на тековната учебна година. Предвидено е тестирањето на средношколците да биде спроведено компјутерски. |
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ни ги читаа стандардите, и една работа ми се допадна... за 5ка се бара да се размислува, а не цела книга да ја знаеш... треба да знаеш да анализираш, споредуваш и заклучуваш... конечно секој ќе си го добие заслуженото... тоа иде некако,... како да ни дадат во класот да напишеме состав... реално, само тројца ќе напишат некој добар состав...
|
|
OUST
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6653 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум запознаен детално со начинот на кој ќе се одвива тестирањето, но во секој случај поддржувам контролно тестирање на учениците и оценување на професорите!
|
|
Внеси реплика | страница <1 1213141516 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |