IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 175176177178179 242>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 15:23
Originally posted by gospel gospel напиша:

И трета работа:
Каде тоа во Библијата се спомнува зборот СВЕЌА?

Но затоа се спомнува овој стих:
„ одете и научете се што значи: Милост сакам а не жртва!“

Се надевам дека ќе знаеш на што асоцира овој стих, Дека на Бога не му се потребни повеќе никакви жртви, без разлика дали ќе бидат БЕСКРВНИ (Свеќи)или КРВНИ (жртви паленици).

Целиот контекст на цитатот:

Матеј 9:11 Но штом го видоа тоа фарисеите, им рекоа на учениците Негови: „Зошто вашиот Учител јаде и пие со цариници и грешници?”
12 А Исус, кога го чу тоа, им рече: „Здравите немаат потреба од лекар, туку болните;
13 одете и научете се што значи: ,Милост сакам, а не жртва‘. Зашто не дојдов да ги повикам праведниците, туку грешниците на покајание.”

Фарисеите цело време принесувале жртва а немале мислост, односно ги пазеле заповедите од Законот, но тоа го правеле само колку да се покажат себеси праведни. Значи, милоста подразбира љубење на сите луѓе, без разлика дали се грешни или не.

Ние православните не принесуваме крвна жртва со ритуално колење на животни, затоа што тоа било во Стар Завет. Во Новиот Заветм Господ е таа жртва која се даде еднаш за секогаш.

Ние православните според заповедта на апостолот си принесуваме бескрвна жртва. А каква е таа жртва?

Римјаните 12:1 Браќа, во името на Божјото милосрдие ве молам подајте ги телата ваши во жртва жива, света и благоугодна на Бога, како ваша духовна богослужба.

Филипјаните 2:17 Но, иако се излевам како жртва леаница и за служба на вашата вера, се радувам сам и се радувам со сите вас.
4:18 Добив се и имам во изобилие, се пренаполнив со блага, кога го примив од вас испратениот дар преку Епафродит, кој е мирис сладок, жртва пријатна, благоугодна на Бога.

2 Тимотеј 4:6 Зашто јас веќе се изливам како жртва леаница, а времето за моето заминување настапи.

Евреите 13:15 Преку Него, пак, секогаш да Му принесуваме на Бога пофална жртва, односно плод од усните што го прославуваат името Негово.
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 17:49
Макариос,

Напиша цели реферати, но не добив одговор на моите поставени прашања.

Убаво те прашав каде библијата користи термини од типот:
Свет, Посвет, Најсвет, Пресвет....
Требаше да цитираш Библиски стихови, а не да ми даваш ПАУШАЛНИ одговори.

Убаво те прашав каде тоа Библијата ја нарекува Марија Мајката Исусова ПОСРЕДНИК, ЗАСТАПНИК или ОТКУПИТЕЛ на човечкиот род, како што ТИ тврдиш дека таа ги има сите тие титули.
Требаше да цитираш Библиски стихови, а не да ми цитираш стихови кои што немаат никаква врска со прашањето.

Исто така требаше да ми цитираш најмалку еден стих каде што се користи терминот СВЕЌА за верски цели, и каде тоа Бог даде заповед дека свеќата е Бескрвна жртва?
Во Стариот завет има убаво Бог заповедано што претставува Бескрвна жртва, како и каде таа се принесува. Но никаде зборот Свеќа не постои. Ни во Стариот па ни во Новиот завет.

Макариос,пријателе, колку и да се залажувате со своите догми, бајки и приказни, теологијата ви паѓа во вода, Пријателе. Водата ви бега меѓу прстите.И ќе ви бега, затоа што за темел во своето верување сте го ставиле Смртниот човек, а не вечниот Бог кој се откри на луѓето преку личноста на Исуса Христа.

Но еве што зборува Библијата:
„ Зашто, кога Го познаа Бога, тие не Го прославија како Бог, ниту пак, Му благодарија, туку се заблудија во своите помисли, и нивното неразумно срце им се помрачи;
тврдејќи дека се мудри, тие обезумија, и славата на непропадливиот Бог ја заменија со лик на смртен човек, на птици, на четириножни животни и на лазачи.....
....Тие ја заменија вистината Божја со лага и му се поклонија и му служеа на создаденото повеќе отколку на Создателот, Кој е благословен во вечни векови. Амин!“
(Римјаните 1:21-25)

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 19:56
aman so tie svekji...ima li kraj ?

OK, da vidime neshto pokompleksno, neshto koe zafakja povekje i od samite bibliski citati:

Originally posted by makarios makarios напиша:

... Блазе на човекот кој поверувал во Господа наш Исус Христос, затоа што Тој заради тоа ги сви небесата, слезе и се роди од Пресветата и Пречиста Дева, која е избрана пред стварањето на светот, .....“

Qvotiranava recenica ja zemam kako light motive za da prozborime malku poseopfatno ( bi rekol) i poakademski za znacheneto i likot na Presveta Bogorodica.

Postapnata santifikacija i konechnoto diviniziranje na Marija se, pred se, rezultat na pobozhnosta na narodot. Kon krajot na I vek, vo vremeto na evangelieto spored Jovan, Crkvata vekje go imala priznato religiskoto znachenje na Marija. Taa e Deipara ( termin koj za prv pat se srekjava vo pochetokot na III vek), za potoa , koga monofizitite go upotrebile vo eretichko znechenje, da bide zamenet so poprecizniot – pojasniot termin Theotokos. No, taa sekogash bila Majka Devica, a dogmata za vechnata devstvenost na Marija bila objavena na sobirot vo Efes.

I tuka mozhe da se voochi obidot za asimilacija i revalorizacija na arhaichna i univerzalna raspostraneta ideja. Vsushnost, teologijata za Marija, Devicata Majka, povtoruva i dopolnuva prastari azijatski i mediteranski koncepcii za partenogeneza ( sposobnost za samooploduvanje) na golemite bozhici.
-Marijalnata teologija pretstavuva transkonfiguracija na najstariot i najznachajniuot nachin na odavanje na pochit shto ushte od predistorijata i se ukazhuva na religiskata misterija na zhenstvenosta.
-Vo zapad. Hristijanstvo, Dveicata Marija kje se identifikuva so bozhestvenata mudrost. Sprotivno na ova, Istochnata Crkva, pokraj teologijata za Theotokos, kje razvie doktrina za nebesna mudrost, Sophia, vo koja se razviva zhenski lik na Svetiot Duh.
-Mnogu vekovi podocna za intelektualnata elita na istochnoto hristijanstvo, sofijanologijata kje odigra uloga slichna na onaa shto ja imal neotomizmot vo obnovuvanjeto na katolichkata filozofija.

Poslednive tri pasusa zasluzhuvaat dodatna analiza i komentar, da se doobjasnat soodvetno na tekstov koj go navedov - parafrazirano spored (mnogumina najkompetenata trlogijata) "Istorija na veruvanjata i religiskite idei", M. Elijade. I normalno, kako i sekoja solidna akademska kniga, vo fusnotite posochuva na dodatna literatura vo koja mozhe da se prochita povekje, no za zhal na Mkd prostor taa voopshto ne e dostapna.   

Изменето од Marko sk - 31.Декември.2008 во 01:29
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 20:35
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Види  Златник, јас како да ти кажам сум си убедена во исправноста на она што го правам, чувствувам дека постапувам под водство на Духот.
Си ја читам Библијата, се молам и среќна сум со тоа. Немав дилеми околу она што го верувам и правам се додека од форумов не
 дознав дека тоа се не било така исправно и доволно, дека некои работи си имаат воспоставен ред, хиерархија...и одеднаш се ми стана така комплицирано во мојата едноставна, многу едноставна вера...
збунетост

Колку искреност, колку детска наивност, колку чистота во овие зборови. не%20вреден  големо%20гушкање
Мариче девојче.намигнување Немам што друго да додадам на мојот претходен пост, освен да го прочиташ уште еднаш и да размислиш за тоа што ти велам. Ако мислиш дека не е во ред тоа, немора да го прифатиш!големо%20гушкање

Благодарам на поддршката и убавите зборови, тебе, како и на КингДавид и Месицрвенеење
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2008 во 10:12
Postapnata santifikacija i konechnoto diviniziranje na Marija se, pred se, rezultat na pobozhnosta na narodot. Kon krajot na I vek, vo vremeto na evangelieto spored Jovan, Crkvata vekje go imala priznato religiskoto znachenje na Marija. Taa e Deipara ( termin koj za prv pat se srekjava vo pochetokot na III vek), za potoa , koga monofizitite go upotrebile vo eretichko znechenje, da bide zamenet so poprecizniot – pojasniot termin Theotokos. No, taa sekogash bila Majka Devica, a dogmata za vechnata devstvenost na Marija bila objavena na sobirot vo Efes.

Малце би те поправил тука.Монофизитите не се занимавале со Богородица,то го правеле несторијанците ,кои ја нарекувале Христородица.
Е сега ако прочитаме како се појавило несторијанството ќе видиме дека царигратскиот патриах Несториј најпрвин почнал да го избегнува терминот Богородица во службите а потоа преку лојални негови свештеници во проповедите да се вели дека поправилно е да се нарекува Христородица.
И сето ова предизвикало реакција на клирот и народот,по што се вклучува и александрискиот патриах и потоа се случило тоа што се случило.Што може од ова да се заклучи? Дека терминот Богородица постоел и пред тоа а не како реакција на ересот. Да, вистина е дека поголем дел од празниците посветени на пресвета Богородица започнале да се празнуваат по овој период но тоа не значи дека пред тоа Она не играла никава улога во литургискиот живот на црквата.
Мислам дека треба исто тка да се расчисти дека вселенските собори (7 вкупно)не се појавиле за да воведат некакво ново учење туко да го заштитат постојното правоверие од нападите на ересите.
Првиот вселенски собор не ја измислил "божественоста на синот" туки смао го потврдил тоа што и било предадено на апостолите и нивните ученици до денешниот ден.Исто така ни третиот вселенски собор во ефес не ја "измислил" Богородица туку реагирала на унижувањетѕо на нејзиното место во црквата.Додека римокатолиците направиле спротивно,и дале атрибути кои му приличат само на Бога,но они веќе биле вон цркват, кога тоа го одлучиле, така да православнаат црква немала потреба да реагира за тоа.
они се вон црквата и може да прават што сакаат.

Sprotivno na ova, Istochnata Crkva, pokraj teologijata za Theotokos, kje razvie doktrina za nebesna mudrost, Sophia, vo koja se razviva zhenski lik na Svetiot Duh.

Ова не став на православната црква тука на еден руски свештеник од Париз,кое не било прифатено уште во старт и осудено како идеја многу страна на црквата.
Свети Јован шангајски многу убаво одговорил на ова ново учење во својата многу кратка но мнооогу содржајна книга-за вистинското почитување на Богородица.
инаку Софија колку јас што знам е анаграм со значење Исус Христос премудрост Божја(или нешто слично).
поздрав и секое добро

Изменето од ahmar1 - 31.Декември.2008 во 10:13
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2008 во 13:19
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Додека римокатолиците направиле спротивно, и дале атрибути кои му приличат само на Бога, но они веќе биле вон цркват, кога тоа го одлучиле, така да православнаат црква немала потреба да реагира за тоа.

Pa i "pravoslavnite" i davaat na Marija atributi koi mu prilichaat samo na Boga, pa sepak katolicite ne se bunat za toa.
Tuka spagjaat titulite Presveta, Vladetelka na svetot, Vladetelka na Angelite, Gospodarka na site, spasenie na site lugje, kapino nesogorliva itn. Site ovie atributi se atributi na Bog sto "pravoslavnite" i gi davaat na Marija i so toa ja pravat Bog, Bozhestvo, ja obozhvaat.

Eve ti eden link kade sto seto toa e podrobno objasneto:

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 02:41
Originally posted by gospel gospel напиша:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

„Блажени се оние што плачат, оти ќе се утешат!“ Мат. 5,6

Знам дека знаеш што се овие зборови и знам дека знаеш дека „православниот“ не е Православен, не прави се наивен оти и ние не сме наивни.

Ако нешто имаш да кажеш од светите отци кажи ако не оди на дриуга тема и создавај конфузии оти овде си офф топик, но незнам кој ке ви верува и таму?

Пријателе, јас убаво знам што значат тие зборови од Матеј 5:6. Но би те запрашал дали знаеш Ти што значат тие зборови?

Тие што плачат, кога ќе го спознаат Исус Христос, ќе најдат утеха во неговата прегратка,и нивниот плач ќе се претвори од плач, во Бескрајна радост.
Дали откако ќе се утешат, треба да продолжат да тажат и да плачат, или треба да се радуваат на спасението кое го нашле во личноста на Исус Христос?

Втора работа; кој си Ти да ми кажеш дали треба да кажам нешто од Светите Отци или не? И со кое право ми наредуваш да одам на друга тема, кога не ти се обратив ТЕБЕ и не те повикав на никаков коментар?
А тоа дали ќе ни верува некој? Па нема потреба да се замараш со тоа! Доволно е Бог да ни верува, а за луѓето, па тие и на Исус не му веруваа, а камо ли да и веруваат на Библијата или мене?

СЛОБОДНО ВЕРУВАЈТЕ СИ ВО СВОИТЕ БАЈКИ И ПРИКАЗНИ, ТРАДИЦИИ И ПРЕДАНИЈА, И ОНАКА НА ТОА СЕ ТЕМЕЛИ ВАШАТА ТЕОЛОГИЈА, А НЕ НА БИБЛИЈАТА.

Брате, и се обракам тебе затоа што постојано и намерно ги растурате сите теми на форумот. Молитвата е заедничка за сите а вие бидејки не се молитѕе постојано и не заете што етаа во суштина па затоа бегате од темата и и го затварате патот на тие што ги интересира за неа.

На почетокот реков: ако знаете кажете нештто ако не нерастурајте.

Лесно е да наведуваш цитати рецитали но дај малку пракса.

И вроро, бидејки вашата намера е процирна и има една народна: Не ми е криво што ме лаже туку ми криво што мисли дека го верувам.

Затоа не трудете се да изгледате наивни и невини. не ви велам да си го кажете тоа што скате но знајете го и тоа дека и ние не шпасиме трава и пиеме нафта. Виде што направија твоите брака на еден друг форум?

Си извадиле неикови со нашите никови мислејки дека нивното лукавство и лага нема да биде откриена.

Господ да е со вас
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 03:21
Има една свето отечка изрка:

Радосотворна тага и таговна радост

Тоа значи: Христос воскресна и ни дарува живот вечен а со тоа и вечна радост. радоста е голема дека го имаме милостивиот Бог за наш Бог, но во та наша радост се пројавува и мала тага бидеји со своите гревови ја повредивме Неговара неизмерлива љубов кон нас.

Од друга страна, ние сме тажни дека сме грешни и дека постојано грешиме но во таа наша тага Бог ја излева Неговата безмерна љубов и милост.

Тоа е како дете кое згрешило, ги повредило своите родители и избегало од дома. Потоа се сосвестило за својот грев и се вратило. Бидејки помилуван тој постојанио го има чуството на радост заради тоа но истовремено и тага за својот грев.

И друго. Ако го немаме тоа чуство на вина ние заради нашата падната, возгордеана и нестабилна природа знаеме да забегаме во нашата радост па таа да премине во сосем нешто друго. Затоа постојана треба да го имаме на ум светоотчкото

Радосотворна тага и таговна радост

еве и на ова ваше прачање накратко, поз

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 03:49

Ок, значи вие православните радосотворно тагувајте според учењето на вашите Учители ткн. "свети отци", а ние христијаните ќе се радуваме согласно учењето на Нашиот Господ Исус Христос и апостолите.

"А сега идам при Тебе, и го зборувам ова во светот, за да ја имаат Мојата радост полна во себе." (Исус Христос)

"Ова ви го реков за да биде Мојата радост во вас, и вашата радост да биде полна." (Господ Исус Христос)

"Досега ништо не баравте во Мое име; барајте и ќе добиете, за да биде вашата радост полна" (Господ Исус Христос)

"Ние ви го пишуваме ова, за да биде вашата радост полна." (светиот апостол Јован)

"А плодот на Духот е: љубовта, радоста, мирот, трпението, љубезноста, добрината, верноста, кротоста, самоконтролата" (светиот апостол Павле)

"Радувајте се секогаш во Господа! Пак велам: радувајте се!" (светиот апостол Павле)

Изменето од Pravoslaven - 05.Јануари.2009 во 03:50
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 05:27
Па токму тоа и јас го велам - да се радуваме во Господа, затоа што преку крсотот не избави од смртта, но да плачеме за своите гревови, затоа што Го нажаливме Оној Кој не Спаси, нашиот Животодавец!

Jаков 4: 8-10 Приближете се кон Бога, и Тој ќе се приближи кон вас; исчистете ги рацете, грешници, поправете ги срцата свои, непостојани! Бидете нажалени и плачете и липајте: смевот ваш нека се претвори во плач, а радоста во тага! Понизете се пред Господ и ќе ве подигне!

Матеј: 5:4 Блажени се оние што плачат, зашто тие ќе се утешат!

1 Коринтјаните 7: 29-31 Ова ви го велам, браќа, зашто времето натаму е кратко, та оние, што имаат жена, да бидат како да ја немаат; и кои плачат - како да не плачат; и кои се радуваат - како да не се радуваат; и кои купуваат - како да немаат ништо, и кои се ползуваат од овој свет - како да не се ползуваат; зашто ликот на овој свет е минлив.

п.с. немам да си поверувам дека и јас почнав да мафтам со цитати

Изменето од Опитен - 05.Јануари.2009 во 06:12
Кон врв
THEPRINCESS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Декември.2008
Поени: 4676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај THEPRINCESS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 18:57
more kakva religija, u niedna religija ne veruam, rodena sum (ziveam) u familija kade sto lugeto se izjasnuvat kako pravoslavni hristijani i jas sum krstena u pravoslavna crkva, a od kaj da znam moze sum posvena moze moite roditeli se muslimani, evrei ili so ti ja znam, religijata ne moze da ti dade nisto, kako so nekoi vikat pari, deca i se so ke posaks, ako sam ne se potrudis da postignis nes u zovotot religijata nis ne ti dava toa e samo gubenje vreme, biblijata, k*ranot i site knigi koi nekoi gi narekuvat sveti ne se nisto drugo osven obi4ni lektiri,
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2009 во 03:00
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Па токму тоа и јас го велам - да се радуваме во Господа, затоа што преку крсотот не избави од смртта, но да плачеме за своите гревови, затоа што Го нажаливме Оној Кој не Спаси, нашиот Животодавец!

Jаков 4: 8-10 Приближете се кон Бога, и Тој ќе се приближи кон вас; исчистете ги рацете, грешници, поправете ги срцата свои, непостојани! Бидете нажалени и плачете и липајте: смевот ваш нека се претвори во плач, а радоста во тага! Понизете се пред Господ и ќе ве подигне!

Матеј: 5:4 Блажени се оние што плачат, зашто тие ќе се утешат!

1 Коринтјаните 7: 29-31 Ова ви го велам, браќа, зашто времето натаму е кратко, та оние, што имаат жена, да бидат како да ја немаат; и кои плачат - како да не плачат; и кои се радуваат - како да не се радуваат; и кои купуваат - како да немаат ништо, и кои се ползуваат од овој свет - како да не се ползуваат; зашто ликот на овој свет е минлив.

п.с. немам да си поверувам дека и јас почнав да мафтам со цитати

Dobro e brate Opiten, citatite se na mesto
Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2009 во 03:07

Vcera vo nekoj od vestite, ne mi ni teknuva na kol kanal bea, zboruvase edno svesteno lice koe rece deka ne e pravoslavno da se bara(da se vrti) paricka na badnik??jas sum od prilep, i kaj nas navistina (prilep i krusevo) se baraa na Vasilica, ama tatkomi poteknuva od istocna makedonija i po nivnite adeti se bara na badnik. Na badnik barame vo lepce, a na vasilica vo kora...

Slusame se i seto, pa ako moze da mi objasnite malku okolu ova, zosto vo anketata isto vo vestite site sto bea zaprasani zosto barate na badnik a toa ne e hristijanski, odgovorija deka tradicijata taka nalagala...
dali e toa samo covecka tradicija koja ostanala ili pak nesto drugo?збунетост

Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2009 во 03:13
Originally posted by blackeye blackeye напиша:

Vcera vo nekoj od vestite, ne mi ni teknuva na kol kanal bea, zboruvase edno svesteno lice koe rece deka ne e pravoslavno da se bara(da se vrti) paricka na badnik??jas sum od prilep, i kaj nas navistina (prilep i krusevo) se baraa na Vasilica, ama tatkomi poteknuva od istocna makedonija i po nivnite adeti se bara na badnik. Na badnik barame vo lepce, a na vasilica vo kora...

Slusame se i seto, pa ako moze da mi objasnite malku okolu ova, zosto vo anketata isto vo vestite site sto bea zaprasani zosto barate na badnik a toa ne e hristijanski, odgovorija deka tradicijata taka nalagala...
dali e toa samo covecka tradicija koja ostanala ili pak nesto drugo?збунетост

Вртењето на паричка со лепче, било тоа да е за бадник, за василаца или за кој било друг ден, се човечки традиции кои немаат никакви допирни точки со христијанството, а влечат корени од древни пагански обичаи.
Поздрав
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 175176177178179 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.