|
СЛИКИ на БАДНИКАРСКИ ОГАН |
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Полека-полека ќе се искорени. На пример ланската година, Неговото Блаженство,Архиепископот Стефан како протест поради тие огнови и разни пагански обичаи не дојде во црква за Бадник и не го предаде кумството. Тоа беше своевиден протест против таквите обичаи.
Истотака пред Соборниот храм Свети Климент Охридски, иако мислам дека имаше поставено за оган, не се запали, бидејќи веќе не се дозволува таму оган да се пали. И мислам дека и пред другите Цркви во Скопската Епархија ( во надлежност на Архиепископот ) не се дозволува оган. Затоа и се палат огнови по маалата, па и по некој свештеник таму доаѓа, а не пред црква. Изменето од macedon_alex - 05.Јануари.2009 во 14:37 |
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вашето "време" веќе одамна одбројува векови и векови. Вашата реформација веќе касни 5 века од католичката. Вам не ви треба време, вам ви треба еден "Мартин Лутер" да ви изникне од внатре и да ве размрда
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мартин Лутер реформирал некои обичаи ( индулгенции и слично ), но не и верувања. Мартин Лутер ја почитувал Дева Марија и ја нарекувал Мајка Божја, ги почитувал Светиите, се потпирал на пишувањата на Светите Отци и слично. |
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мартин Лутер велел "Sola Scriptura" (Само Светото Писмо!). Се додека и вие не кажете така, не очекувајте реформација и чистење од ересите, паганските обичаи, човечките традиции, преданија и сл.
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.
Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 11:12 |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бадникарскиот оган дефинитивно нема никаква врска со христијанството.Сите тие будалаштини што се прават како што е палење на оган пиење на разни алкохолни пијалаци, пеење песни кој немаат врска со славење на Господ (недолични и од световен аспект)
Во подоцнежните часови тоа преминува и во мегусебни расправии, нормално потикнати од алкохолот. Заклучок од сета оваа работа е дека на Бог не му се мили вакви собирања. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.
Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 11:12 |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, ама Мартин Лутер велел дека Марија е БОГОРОДИЦА и МАЈКА БОЖЈА. Истотака се потпирал на пишувањата на Блажен Августин. |
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Си испомешал некои работи брате. Мартин Лутер не извршил никави реформи туку иновирал нова вера вероисповед. А за Римокатолиците е друга приказната. Православната Црква нема потреба од реформации, за да се направи на нешто реформа, тоа значи дека треба старото да е лошо. Кај нас е друго. Православната Црква полека се чисти од сите неправилни додавки кои од свои „причини“ им се прикалемиле. И друго. Црката како Тело Христово и бидејки за своја глава го има Христа е вечна и непроменлива, зашто Он е ист, вчера и денес, па според тоа неможеме да го менуваме вечниот , а со ова и самиот сведочиш дека сте последователи на реформатори и човек, а не на Христа и Црквата. само кој да свати... имај убав ден. Господ со тебе. |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Марија, за жал тие луѓе неможеш да ги наречеш членови на Црквата. А ти велам постепено од искуство. Затоа што за некои обичаи кои се пикнале во Црквата им треба двојо повеке време да се искоренат. Треба да се подготвува теренот, да ја исчистиш нивата, за после да ја заориш браздата. Важно има. Еве и Македон даде примеар и јас ке дадам. Во Струмичка Епархија е стриго забрането и делењето на бадниковите гранчиња а не палењето на оган. Е сега секадфе имаш добри и лоши војници... |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dobro be so prajte?????
ovde treba da se stavat sliki na ognjevi na tie so sakat za negacija na ovoj obicaj otvorete si nova tema eeeeeeeeeeeeeeeeeej kako znaete da rasipene tema cudo edno |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Марин Лутер не измислил никаква нова вероипосвед, туку извршил реформација во Римокатоличката црква, па откако папата и другите не ја прифатиле реформата, тие го екскомуницирале него, исто како што ги екскомуницирале и православните во 1054. Ако речете дека Мартин Лутер основал нова вера само затоа што папата не го прифатил неговото чистење на ересите во Римокатоличката црква, тогаш по истито тој критериум, следува дека и православните формирале нова вера затоа што ја чистеле Никејската вероипосвед од додавките на Римокатолиците. Зошто различни аршини хм?
Мартин Лутер не извршил целосна реформација т.е. не се вратил целосно на Божјиот Збор, но направил огромен радикален чекор во враќање кон Христовото христијанство.
Православието и те како има потреба од реформација. Јас би рекол дека тоа сега има поголема потреба од реформација и чистење отколку што имала Римокатоличката црква во 16 век.
Но за да се сфати тоа потребно е познавање на Светото Писмо и самокритичен став.
Христовата Црква е Тело Христово, а не православието.
Христос е глава на Христовата Црква, а не на православието.
Си ги помешал поимите
Изменето од Pravoslaven - 05.Јануари.2009 во 15:44 |
||
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
месииииииииииииииииииииииииииии
кај сиииииииииииииииииииииииииииииииии |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
анакин, ако ти се постираат сликички, имаш посебни подфоруми за тоа: фотографија, уметност или друго.
Овој подфорум се нарекува Вероисповед и тука се дискутира на темите, се дискутира за бадниковите огништа, се изнесуваат ставови за овој обичај, од каде поттекнува, дали е исправно да се практикува во оваа или онаа вера и сл.
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |