IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Гледаа а не видоа 100% вистината
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Гледаа а не видоа 100% вистината

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Гледаа а не видоа 100% вистината
    Испратена: 02.Јануари.2009 во 20:57
Vaka jas bev pentakostalec posle 7 8 godini promeniv pravoslven no...iskreno ne osetiv ni
toplina ni ljubov ni prisustvo na svetiot duh i po fakti od biblia ja napustiv i si se
vrativ vo svojot dom pentakosna imeno kazano se kaam so taka napraiv se prasuvate zosto???
otidov vo pravoslavna za toa so gi slusav lugjeto so kje kazat vprocem nikoj od mojta
familia ne e protestant samo na usta a site drugi si teraat zivot od dva stila no jas
povtorno se vrativ no sepak ostanav vo dilema za nekoj raboti so mi ja polnea
glavatapravolsvnite vernici barav prasaje i spontano sam najdov obiciano kje odgovoram so

naj cesto prasuvaat pravolsvcite ili so im smeta

1.zosto zborite vo jazici oni vikaat deka samo na apostolite im e daeno toa da vidime so
vika bibliata
odgovor:1 korintijani 14:1 veli:Ljubovta neka vi bide naj vozvisenata cel! Bidete zelni i
za duhovni darbi a posbeno za prorokuvaje {2}ZOSTO,KOGA NEKOJ ZBORVA NA NEPOZNATI
JAZICI,BOG KJE GO RAZBERE NO NE I LUGJETO TOA STO GO ZBORVA VODEN OD SVETIOT DUH,KJE
OSTANE TAJNA ZA LUGJETO.
vprocem ne site od kaj nas zborat malce se...

2.Vie isceluvate no u smisol so demonska pomos,sum visol jas tolku iscelenia vo imeto na
ISUS so ne znam koe da go kazam no da vidime so vika biblijata a vika:MATEJ 12:24:
Koga fariiseite razbraa za toa rekoa: "Toj Izgonuva demoni bidejki demonskiot poglavar

baalzibul e vo nego"Znaejki gi nivnite misli Misli ISUS im rece{podole malce 36 stih}
AKO SATANATA IZGONUVA SATANA togas toj nastapuva protiv samiot sebe kako moze togas da mu
se odrzuva carsatvoto???
voa se sluci zosto ISUS isceli slep i nem covek obzemen od demonski duhovi
A naj svezo iscelnie majkata na pastorot e iscelena od sekjer vo imeto na ISUS AMIN!!!

3:velat sme nemale episkop:za toa so nema stih kje vi kazam deka ima episkop so 100%
sigurnost

e sea BOG nikade ne vika deka pentakosna ili katalocika pravolsvna ili evangelska crkva e
crkvata na ISUS vprocem bi rekol deka sekoj sto iskreno verua deka ISUS e BOG i deka
voskresna od mrtvite e spagja vo crkvata na BOG da si bil roden muslimanin bi si mislel
deka taa vera e taa ili pravoslven ili pentakostalec taka da mora da ja barame vistinata
BOG veli koj kje bara kje najde AMIN vprocem BOG mi dade sam odgovor nie nemame nis tolku
po razlicno ili koj znae so covek da se isplasi nie veruame se kako sto veli bozjiot zbor
i ne palime svekji,ne se molime na ikoni ili svetii kako sakate i nemame kandila vprocem i
toa vikaat pravoslvcite imate li kandila a jas bi rekol Kandilata nema da te spasat ili
ako nemas vo crkvata kandilo ne znaci ne si spasen jas bi postail prasaje do niv

1:Zosto Se Molat na svetii {Da ne recam sliki,ikoni}Koga BOG veli:. Ne pravi idol ili
slika od ona stoe gore na neboto, sto e dolu na zemjata i stoe vo vodata, pod zemjata, ne
im se poklonuvaj i ne im sluzi.

Oni bi odgovorile nie se molime na svetiite ne na slikite ok da vidime BOG sto
vika:1Timotej 2:5
EDINSTVENIOT posrednik pomegju Boga i lugjeto e ISUS.

i samo da doo objasnam deka pentakosna,ni pravoslvna ni nikoja vera nema da te spasi

dokolku ti iskreno ne mu sluziz na ISUS GOSPOD BOG.so seto svoe srce,duh,dusa i razum

crkvata ne spasua tuku BOG.

Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2009 во 21:19
i uste 100 godini da gledaa pa ne ce vida niso ako srcata im sa ka lesniki
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2009 во 22:33
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

1.zosto zborite vo jazici oni vikaat deka samo na apostolite im e daeno toa da vidime so
vika bibliata
odgovor:1 korintijani 14:1 veli:Ljubovta neka vi bide naj vozvisenata cel! Bidete zelni i
za duhovni darbi a posbeno za prorokuvaje {2}ZOSTO,KOGA NEKOJ ZBORVA NA NEPOZNATI
JAZICI,BOG KJE GO RAZBERE NO NE I LUGJETO TOA STO GO ZBORVA VODEN OD SVETIOT DUH,KJE
OSTANE TAJNA ZA LUGJETO.
vprocem ne site od kaj nas zborat malce se...

Pentakostalec, sto znaci toa "da zboruvas vo jazik"?
Na koj jazik se misli tuka? Nepoznat za evreite (kako arapski, latinski, grchki) ili pak na nekoj voopsto nepostoecki jazik na zemjava?
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2009 во 22:45
24 И едни поверуваа во тоа што зборуваше, а другите не веруваа.

25 Бидејќи беа несложни меѓу себе, почнаа да се разотидуваат, откако Павле им рече уште еден збор: „Добро им кажа Светиот Дух на вашите татковци, преку пророкот Исаија,

26 велејќи: ‘Оди при овој народ и кажи му: ќе слушате и не ќе разбирате; ќе гледате и нема да видите;

27 зашто закораве срцето на овој народ и со ушите тешко слушаат; а своите очи ги затворија, за да не гледаат со очите и да не слушаат со ушите; и да не разбираат со срцето; и да не се обратат и да не ги исцелам.

Дела 26 глава

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 00:15

Vaka jas bev pentakostalec posle 7 8 godini promeniv pr

1:Zosto Se Molat na svetii {Da ne recam sliki,ikoni}Koga BOG veli:. Ne pravi idol ili
slika od ona stoe gore na neboto, sto e dolu na zemjata i stoe vo vodata, pod zemjata, ne
im se poklonuvaj i ne im sluzi.

Oni bi odgovorile nie se molime na svetiite ne na slikite ok da vidime BOG sto
vika:1Timotej 2:5
EDINSTVENIOT posrednik pomegju Boga i lugjeto e ISUS.

Си го помешал малку прашањето за почитувањето на светиите и прашањето на иконите. Бог ја даде втората заповед, но не забрани апсолутно користење слики. Погледни ги најновите историски истражувања. Во многу синагоги се користеле слики ( икони ). И во Стариот Завет Бог заповеда да се направи ковчегот а на него да има изобразени херувими. Зар Бог ги водел кон идолопоклонство? Секако дека не! Има разлика помеѓу почитување на светиите, на иконите и идолопоклонството. Разликата е суштинска. Иконата ти не мора да ја употребуваш и иконата НЕ СМЕЕ да ја ОБОЖУВАШ! Иконата ја почитуваш и ништо повеќе. Светиите ги почитуваш истотака. Тие НЕ СЕ ПОСРЕДНИЦИ туку наши ЗАСТАПНИЦИ ( разликата е огромна ) и ги просиме од нив нивните молитви пред БОГА бидејќи моќта на праведниот има голема моќ. Ако имаш уште некоја дилема слободно прашај!

Поздрав до тебе
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 00:41
[[/QUOTE]

Си го помешал малку прашањето за почитувањето на светиите и прашањето на иконите. Бог ја даде втората заповед, но не забрани апсолутно користење слики. Погледни ги најновите историски истражувања. Во многу синагоги се користеле слики ( икони ). И во Стариот Завет Бог заповеда да се направи ковчегот а на него да има изобразени херувими. Зар Бог ги водел кон идолопоклонство? Секако дека не! Има разлика помеѓу почитување на светиите, на иконите и идолопоклонството. Разликата е суштинска. Иконата ти не мора да ја употребуваш и иконата НЕ СМЕЕ да ја ОБОЖУВАШ! Иконата ја почитуваш и ништо повеќе. Светиите ги почитуваш истотака. Тие НЕ СЕ ПОСРЕДНИЦИ туку наши ЗАСТАПНИЦИ ( разликата е огромна ) и ги просиме од нив нивните молитви пред БОГА бидејќи моќта на праведниот има голема моќ. Ако имаш уште некоја дилема слободно прашај!

Поздрав до тебе [/QUOTE]
Mn Lesen odgovor vprocem ne mi e jasno BOG go mrzi li da te slusa tebe koga mu se molis,ili pa mora da im kazes na svetiite pa da mu prenesat na BOG zs ti nemas direktna linija so BOG,patem sv.kliment,i mn drugi so se daleku od svetci kako pavle i petar itn iam cueno deka na niv se molele i ednas eden pop cuv vika sveti kliment mi ispolni toa i toa.i zalam so pravoslvcite Evangelska i pentakosna gi narekuvaat sekta a se daleku od toa...ne velam site ...no vo ovoj slucaj pravoslvna si ima dodadeno raboti ne nie...no toa ne znaci deka pravoslvna e eres jas veruam deka mn lugje od tamu kje bidat spaseni zs so iskreno srce mu sluzat...kako so rekov crkvata ne te spasua tuku BOG a cuv od pravoslvna dusa i toa svarno vistinska deka crkvata te spasua no kako i da e ne sme site isti Pozdrav i do tebe.
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 00:52

Mn Lesen odgovor vprocem ne mi e jasno BOG go mrzi li da te slusa tebe koga mu se molis,ili pa mora da im kazes na svetiite pa da mu prenesat na BOG zs ti nemas direktna linija so BOG,patem sv.kliment,i mn drugi so se daleku od svetci kako pavle i petar itn iam cueno deka na niv se molele i ednas eden pop cuv vika sveti kliment mi ispolni toa i toa.

Не барам јас посредници пред Бога. Бог ме слуша и мене. Меѓутоа јас не се сметам за праведник и затоа сакам и некој праведник да се моли за мене, бидејќи моќта на праведниковата молитва е голема. А светиите се праведници. Тоа е целата работа. Не станува збор за посредници, секретари и слично.

Поздрав!

П.С. Не слушај муабети од типот рекла-кажала. Ако те интересира поразговарај со некој верник и свештеник или пак користи литература. Од тоа рекла-кажала фајде нема. Дури и свештеникот можеби мислел на тоа дека Св. Климент го измолил Бога, а не дека директно нешто направил. Се е Божја волја, а светиите сите чуда ги прават во согласност со Неговата Света Волја и само со силата на своите молитви Бог им ги допушта ним тие чуда.

Изменето од macedon_alex - 03.Јануари.2009 во 00:52
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 01:07
Btw:za se koristam stihovi od bozjiot zbor ne se baziram mn na lugjeto BOG vika:Proklet da e toj koj se nadeva na covek

inaku toa za moltvata oti gresnik si mn golema greska prais tamu BOG vika se sto kje pobarate vo moe ime kje dobiete a ne vika e sto kje pobarate preku svetiite kje dobiete oti ste gresnici
vika i u smisol ako BOG go glea sekoe vrap4e lastovi4e kolku povekje nas BOG vika barajte i kje najdete patem site se ragjaje gresnici i petar,i pavle se rodile gresnici i vo tekot na sluzbata imale golemi iskusenia,petar i se otkaza od ISUS toa e potik da znaeme deka oni ne se neso povekje vo BOG samo razlikata e deka site imame svoj zadatok sto treba da go izvrsime Za BOG nekoj pomala mera nekoja pogolema site sme edno za BOG poz.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 01:19

Btw:za se koristam stihovi od bozjiot zbor ne se baziram mn na lugjeto BOG vika:Proklet da e toj koj se nadeva na covek

Токму така. Не се надевај на луѓе. Спасението е само од Исуса Христа , нашиот Господ.

inaku toa za moltvata oti gresnik si mn golema greska prais tamu BOG vika se sto kje pobarate vo moe ime kje dobiete a ne vika e sto kje pobarate preku svetiite kje dobiete oti ste gresnici
vika i u smisol ako BOG go glea sekoe vrap4e lastovi4e kolku povekje nas BOG vika barajte i kje najdete

Да, во името на Исуса се бара од Бога. Но, кога се просат молитви од светците луѓето се молат: Свети ( името на Светецот ) помоли го Бога за мене! Значи јас пак молитвата ја упатувам кон Бога. Само Бог може да ја исполни, а светците само се молат за нас, ништо повеќе.

patem site se ragjaje gresnici i petar,i pavle se rodile gresnici i vo tekot na sluzbata imale golemi iskusenia,petar i se otkaza od ISUS toa e potik da znaeme deka oni ne se neso povekje vo BOG samo razlikata e deka site imame svoj zadatok sto treba da go izvrsime Za BOG nekoj pomala mera nekoja pogolema site sme edno za BOG poz.

Сите се родиле како грешници, но се осветиле преку Исуса и по нивните молитви Бог мнозина помилува. Зар не велеше Исус дека Авраам ги гледа неговите чуда? Зар во параболата на Исус богатиот не го замоли Авраам да го прати сиромавиот Лазар да му помогне во пеколот? Зар ќе кажеме дека Авраам е изедначен со Бог и дека богатиот го обожува Авраам? Нормално дека не. И богатиот знаел дека се е Божја волја. Се надевам ме сфаќаш што сакам да кажам.
Поздрав!

Изменето од macedon_alex - 03.Јануари.2009 во 01:19
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 01:20

cuv od pravoslvna dusa i toa svarno vistinska deka crkvata te spasua

Ne e toa rekla kazala muabet kako sto veli macedon_alex. Pravoslavnite navistina veruvaat deka samo tie ke bidat spaseni i deka Bozhjoto spasenie e ogranicheno samo vo ramkite na tkn. "pravoslavni crkvi".

I ostavi sto ti vika ovoj macedon_alex. Da bese bogougodno molenjeto kon "svetcite", apostolite ke bea prvite sto ke go napravea toa i ke imavme takov primer vo Biblijata, ke imase barem edna molitva upatena kon sveti Avraam, kon sveti Ilija, sveti Mojsej, sveti Noe, sveti David itn. No, od stoticite molitvi vo Biblijata, nemame nitu eden takov primer, tuku site molitvi se upateni kon Bog i samo kon Bog.
Zatoa da gi ostavime coveckite (tkn. pravoslavni) uchenja i da se drzhime do Bozhoto uchenje za molitvata i istata da ja upatuvame do Onoj kon Kogo Nashiot Gospod Hristos ne nauchi: "Nebesniot Tatko", Gospod Bog!

Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Зар не велеше Исус дека Авраам ги гледа неговите чуда?

Ne.

Зар во параболата на Исус богатиот не го замоли Авраам да го прати сиромавиот Лазар да му помогне во пеколот?

Toa e samo prikazna, parabola, ilustracija. Nikakov realen siromav Lazar ne mu se pomolil na Avraam, nitu pak toa bilo mozno vo momentot koga Isus ja kazuval taa parabola, zatoa sto patot do Neboto seushte ne bil otvoren.

Изменето од Pravoslaven - 03.Јануари.2009 во 01:23
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 01:25
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

cuv od pravoslvna dusa i toa svarno vistinska deka crkvata te spasua

Ne e toa rekla kazala muabet kako sto veli macedon_alex. Pravoslavnite navistina veruvaat deka samo tie ke bidat spaseni i deka Bozhjoto spasenie e ogranicheno samo vo ramkite na tkn. "pravoslavni crkvi".

I ostavi sto ti vika ovoj macedon_alex. Da bese bogougodno molenjeto kon "svetcite", apostolite ke bea prvite sto ke go napravea toa i ke imavme takov primer vo Biblijata, ke imase barem edna molitva upatena kon sveti Avraam, kon sveti Ilija, sveti Mojsej, sveti Noe, sveti David itn. No, od stoticite molitvi vo Biblijata, nemame nitu eden takov primer, tuku site molitvi se upateni kon Bog i samo kon Bog.

Zatoa da gi ostavime coveckite (tkn. pravoslavni) uchenja i da se drzhime do Bozhoto uchenje za molitvata i istata da ja upatuvame do Onoj kon Kogo Nashiot Gospod Hristos ne nauchi: "Nebesniot Tatko"!

Не мислев на рекла-кажала за тоа кој и како ќе биде спасен туку за тоа дека попот рекол дека Св . Климент му исполнил нешто. Тоа го мислев.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 01:27

Ne.

Прочитај Јован 8,56 па види дали Исус не рекол дека Авраам ги видел Неговите чуда.

Изменето од macedon_alex - 03.Јануари.2009 во 01:28
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 01:35

Ne.

Прочитај Јован 8,56 па види дали Исус не рекол дека Авраам ги видел Неговите чуда.

Procitav. Isus ne rekol taka.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 01:36

Ne.

Procitav. Isus ne rekol taka.

Туку кој рекол?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,279 секунди.