|
Што мислите за новиот спот на Милчо Манче |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 21> |
Автор | ||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Se podzamisliv, za sto e kratenkava??:) Inaku, vo vrska so spotov, citam komentari kako Makedoncite se golemi kritizeri i kako sekoj se zema sebesi za pogolem vladika od vladikata. Mozebi stoi toa, deka malodusnistvoto i nepocituvanjeto ni stanalo del od mentalitetot. No toa ne znaci deka e dobar drugiot ekstrem: da se prifakja bezpogovorno se sto se servira. Sekogas e potrebna kriticka masa, vo umentosta, politikata, obrazovanieto, za se. Sekoja cest za likot i deloto na Milco, neosporen e negoviot talent i umesnost, Makedonec so koj se gordeeme. Komentarite ednostavno se mislenje od publikata, sepak Milco e reziser i pravi umetnost ne za nego, tuku za konsumentot. Osobeno ovoj spot e namenet za posiroka publika, i zasto da ne go dademe naseto mislenje? Od edna strana sme nepocituvaci na strucnjacite, od druga strana nemame solidna kriticka masa koja kje pretstavuva kontrola na sekoj segment od nasevo opstestvo. Ete, entuzijasticki ja prifativme prerodbata, srekjni sto konecno se pojavi nekoj so inicijativa i idei, za na krajot...ocigledno da zaklucime deka rabotava ne cini. Znaci, ne se raboti za obicno kritizerstvo i nepocituvanje na necie delo...ednostavno, toa e glasot na narodot. DEMOKRATIJA. Milco, kako i sekoj golem covek, treba da sfati deka i toj e samo covek i deka negovite dela podlezat na evaluacija, namesto da se vozgordeva kako nasiot premier i da ne prifati nekoj i da pomisli da go kritikuva ( kritikuva e razlicno od kritizira!) Spotot e prekrasen, pravo umetnicko delo...no spored mene: 1. ja promasuva markentinskata cel i ja ignorira celnata grupa, bidejki 2. porakata e nejasna, depresivna spored mene, i ova moze da e samo povik za celata nasa filmska umetnost DA SE NASOCAT KON MOMENTALNITE VREDNOSTI NA MAKEDONIJA KOI KJE GI UKOMPONIRAAT SO KULTURNOTO NASLEDSTVO, NAMESTO SEUSTE DA SE OBIDUVAAT DA JA PRESTAVAT MAKEDONIJA KAKO NAPATENA ZEMJA. Dosta e vekje od identifikacija so teskoto minato, i voopsto so minatoto. Taa ni nosi apaticnost i depresivnost. A umetnosta e taa koja ja ima mokjta da go izmeni toa, da bide pioner vo menuvanjeto na mentalitetot na narodot. Vo toa se sostoese i mokjta na Milco so ovoj spot: da ne pretstavi pres svetot onakvi kakvi sto sme nie avtenticni ( i kakvi sto sme bile!)so seta toplina, ljubov i kreativnost koja ovoj narod ja ima, seta vedrina i sila. Za toa ne ni trebaat crkvi, hieroglifi, svetci, maski i Krali Marko so bozdoganot! Nema potreba da se povikuvame vo CELA EDNA MINUTA SAMO NA MINATOTO, nie sme prekrasen narod takvi kakvi sto sme i denes. Vrednostite sme gi nasledile, ne sme gi izgubile. Samo treba da gi pretstavime pred svetot. Se nadevam deka so slednite spotovi, kje go popravi prviov vpecatok. Изменето од Kali - 27.Декември.2008 во 15:07 |
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи секоја чест на Милчо Манчевски и целиот негов труд, само морам да си кажам дека еден детал толку ми е антипатичен кој се провлекува низ сите негови дела а тоа се БАБИТЕ СО ШАМИИТЕ. Веднаш добивам слика на нешто неписмено, примитивно....да не продлабочувам понатаму
|
||
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Само што го видов на CNN... Можеби не е совршен, ама можам да кажам дека е на ниво на спотовите на други земји, ми текнува на "India, wonderful India", "My Malaysia" и слични.
|
||
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
||
Aminta2
Сениор Регистриран: 11.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 361 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не, не е совршен и може е на ниво на другите сппотови. Но не ја исполнува целта.
И не се работи само за крезубите баби, туку за дивјакот со буздоган демерк Крали Марко, за мулето кое треба да го претставува Александар Македонски, за заборавените рефлектори во кадар,...... У п.м. по 15 страни дискусија за се што не чини и што треба да се подобри, пак на исто дојдовме да сме задоволни со просек. Изменето од Aminta2 - 28.Декември.2008 во 02:49 |
||
Red`Black
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 25.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 845 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
za ova 190 eura bea dadeni od vlada
pa vikate da plakam danok :( |
||
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a , plakase?
|
||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da plakjash...ne e samo spotot.. ima i ligje koi plataa zemaat od plakjacite na danokot...
|
||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mislish 190 000 evra. da bea 190 super kje beshe |
||
Red`Black
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 25.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 845 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
da da se izmesiv
pa toa sto e napraeno ke go napraev bez pari
sto ima tolku komplicirano
|
||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...хахаха...сега и во контра тужбата на атињаните, која ја сугерира тимот правни експерти за пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг, ке се повикале на спотот Macedonia timeless...се кршела времената спогодба поради употребата на сонцето од вергина и погребната маска на Филип I...се и сешто...
Изменето од moira - 28.Декември.2008 во 19:07 |
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pacienti mamata nivna.
|
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А што тоа беше целта на спотот?
|
||
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сигурно не мајмуни со чекани и гојда смрдени.
|
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
Polar Bear
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сега го видов пемиеот на А1 (God bless Zulu 3) кој рече дека се спремаат уште пет спотови. Колку цената да се заокружи на милионче.
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1213141516 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |