|
HOMO HOMINI LUPUS EST |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 25.Декември.2008 во 11:30 |
зошто напишал ваква изрека некој паметњакович пред повеќе векови???
дали се луѓето стварно лоши??? како се манифестира волчешкиот карактер кај човекот??? и која е навистина причината за тоа??? |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prevedi..normalno ako sakas...
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
kejt-d-grejt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
HOMO HOMINI LUPUS EST - човек на човека е волк
|
|
fragola
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Gladniot volk nema milost ,bioloskite potrebi se silen motiv da se dojde do hrana na bilo koj nacin...covekot kako najrazvieno zivo sustestvo ima i mnogu drugi potrebi,pred se intelektualizirani,potreba za potvrduvanje,za pocit,za ugled,za ljubov itn. koi sozdavaat isto tolku silni motivi da se dojde do niv borejki se i unistuvajki gi poslabite...znaci covekot e sekogas gladen za nesto
|
|
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bidejki najgolemiot broj lugje seuste se rakovodat po instinkt, ne po pamet. Da ne objasnuvam i filozofiram mnogu, samo ke propagiram...
Najdete ja dobrinata i covecnosta vo sebe, ke otkriete eden prekrasen i idealen svet. Normalno, nema da odgovara na realnosta, na opstestvoto, svetot vo koj ziveeme, no kolku poveke ne ima pobrzo ke go smenime... Eden pameten arhitekt, Valter Gropius, pred 80-tina godini kazal - misli globalno deluvaj lokalno, izreka koja sega ja koristat "zelenite"... a moze da vazi za mnogu raboti. |
|
DeepBlue
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Затоа што бил паметен човек
Како што кажа Нептун, волчешкиот карактер доаѓа од првобитниот инстинкт во човекот за опстанок... и за жал, кај поголем број луѓе тој инстинкт сеуште доминира... Многу слично на mors tua vita mea (твојата смрт за мене е живот), како реално отсликување на денешниот човечки егоизам и лошотија...
Јас само би додала: човек на човека му е волк... наместо брат...
(секоја чест на исклучоците)
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
neznael so zboruva
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
kejt-d-grejt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
не фрлајте со дрвја и камења по мене кога ова ќе го кажам...ама јас мислам дека најчесто, лошите луѓе се лоши затоа што се несреќни
или...
несреќниот човек многу поверојатно ќе стане лош, отколку среќниот.
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
човек на човека е волк
мисла која како да е напишана за денешниот свет...трчајќи по успеси човекот ги гази сите околу себе,заборава на морал,чест,образ,семејство,пријатели,слободно време на крајот кога успехот е тука,едно утро се разбудува со сознанието дека после сите жртвувања свесни или несвесни успеал во животот...но,за жал нема со кого да ја сподели радоста...трчајки по успех и слава патем ги испогазил сите кои му значеле нешто останал сам-како волк сега му останува само да ја брани својата територија од другите волци |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
kejt-d-grejt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да? стечајците не се лоши????????? |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
како не се?стечајците останале без работа и се тажни...по твојата теорија-тажните се лоши-стечајците се ептен лоши |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
*несреќните (се извинувам)
|
|
|
|
fragola
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koe bebe e loso Toa nevino dusice ne bi povredilo nikogo se dodeka ne bide poduceno od postapkite na okolinata,sooceno so frustracii i brojni nezadovoleni potrebi...i taka eden den se pretvora vo dzver.
|
|
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|
...Well...
Сениор ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...epa ako e taka, aj sea da zememe da se raskineme sve...nema vrska, ne se site takvi kao lakomi zivotinji...
|
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |