|
Претприемништво |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
treba, pod itno
|
|
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па претприемачи со среќа... и многу успех во работата... |
|
biznisce
Нов член Регистриран: 26.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изработувам бизнис планови. Заинтересирани, пишете! |
|
edelvais
Нов член Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pretpriemnistvo ti e od prilika vaka:
zemas 10 davas 20 ti baraat 30 a ti vikaat i 8 tise dosta. 15 godisno iskustvo zboruva od mene. |
|
Album
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 195 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
PRETPRIEMNISTVO = ZAINTERESIRANOST = AMBICIONOST= IDEJA= KAPITAL=LUGE=NASMEAN = SUROV.....se se ova odliki na eden PRETPRIEMAC
|
|
Onamu kade sto imas obvrska ne baraj kreacija,taa doaga otposle!!!
|
|
filipbutel
Нов член Регистриран: 28.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 9 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eden pretpriemac treba da bide pred se kreativen.Toa mu nosi bonus bodovi vo ona sto go raboti.
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога веке се зборува за претприемаштвото еве како покрај другата подршка која малите и средните претпиемници ја добиваат од владата: Примената на таканаречените патриотски фискални каси почна од денеска, а трговците кои ги немаат набавено ќе се санкционираат со казни од 4,000 до 5,000 евра. Управата за јавни приходи (УЈП) најави дека нема да ги толерира трговците кои нема да ги издаваат новите фискални сметки и од денеска ќе врши редовни контроли. Нема прецизни податоци колку трговци ја исполниле обврската. Фирмите во кои се инсталираат новите софтвери изразија резервираност дека можат да ги услужат сите трговци, поради големиот број барања во последните денови пред истекот на рокот. Намерата на владата со воведувањето на патриотските фискални каси е да ги поттикне граѓаните да купуваат домашни производи. Фискалните сметки кои регистрираат колку од купените производи се домашни, мора да се издаваат во сите сектори и од обврската не се исклучени ниту, на пример, приватните лекарски ординации. Правилникот за примена на патриотски фискални каси е оспорен пред Уставниот суд Не ми е јасна поентата на патриотските фискални каси, ја разгледував од многу аспекти и единствен заклучок до кој дојдов е дека претставува намет за трговците и полнење на нечии џебови! Како може со една фискална сметка некој да ме натера да купувам домашни производи...нонсенс! |
|
biljana.madrid
Сениор Прилепчанка Регистриран: 22.Ноември.2007 Локација: Spain Статус: Офлајн Поени: 358 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neodamna se odrza vo Spanija Den na Pretpriemachot. Na nego zedoa ucestvo 40 000 lica na koi sto se spodeluvaa lichnite iskustva na luge sto uspeale navistina...
Znachi tuka ke prenesam neshto od toa sto go prochitav...
Rizikuvajki i rabotejki 20 chasa na den za tvojot biznis da uspee denes te pravi da se chustvuvash gord na sebe. i ne samo toa, pret`priemachot e vo postojana borba za postignuvanje na svojata najvisokja cel, kade sto glavna dvizechka sila e zelbata za lichen uspeh. Ova treba da bide glavniot motiv i toa nad motivot ¨go mrazam mojot shef¨ o nemoznosta da se najde raboa. Poslednite dve prichini mozat da bidat ponekogash i osnovniot stimul za otpochnuvanje na sopstven biznim megutoa se e zaludno dokolku nema motiv za lichen uspeh.
Ponatamu ambicioznosta, zelba za nezavisnost i zelbata za lider gi kompletiraat karakteristikite sto treba da gi ima eden pretpriemach.
Dokolku poseduvate pretpriemachi talent, treba toj talent postojano da go neguvate i nadgraduvate. Nikogash ne treba da bideme zadovolni samo so toa sto go znaeme tuku treba da razmisluvame deka ni ostanuva mnogu za uchenje i taa potreba treba da bide osnovnata dvizechka sila za prezemanje na rizici i pozrtvuvanost.
Iako pretpriemashtvoto nudi pogolema lichna sloboda vo donesuvanje na odlukite ne treba da zaboravime deka vo otsustvo na shefot sega si ti toj sto ima odgovornost pred dobavuvachite, klientite, vrabotenite....
Ekspertite se slozuvaat deka ¨pretpriemashtvoto moze da se nauchi¨. Potvrduvaat deka formacijata e sepak odluchna za uspehot pri otvorane¡je na svòj biznis.
Stravot na Pretpriemachot. ¨Ne e hrabar toj sto ne se plashi od nishto, tuku toj sto znae da go pobedi stravot¨ citat od Nelson Mandela. Za zapochnuvanje na svoj biznis najprvo sto treba da se misli e da se pobedi stravot sto go nosime vo sebe i treba da go izgubime stravot od moznite
neprijatni situacii. Ne se plash*te od postavuvanje na preambiciozni celi.
Familijata. Mnogu e vazna podrshkata od familijata. ekspertite velat daka toa e vazno ne samo od aspekt na emocionalna podrshka tuku i od aspekt na finansiska podrska i toa ne samo pri startot na mal biznis tuku i pri pojava na teshki momenti.
Ne treba da se raboti od denes za utre, tuku treba da se raboti so pogledot svrten kon idninata. Koga ednash veke ke ja realizirate vashata ideja prepushtete go upravuvanjeto na vashata firma na profesionalec, Toa posebno se odnesuva pri prodazbata. Ne prodava poveke onoj koj sto ima najdobar proizvod tuku toj sto najdobro znae da komunicira so potencijalnite kupuvachi,
Pretpriemashtvo vo vreme na kriza. Za vistinskiot pretpriemach krizata ne moze da bide izgovor za negoviot neuspeh ( ete, za nas ova vazi!!!). pretprijatijata koi se prispoobuvaat na sekoja promena na pazarot se onie firmi koi ja prezivuvaat krizata.
Site se slozuvaat deka formiranjeto na svoj biznis, bez ogled sto pretpostavuva golem napor, e na dofat na site ( ete makedonchinja!!!) i toa na dofat na sekoj koj sto navistina saka. Treba da se ignoriraat site onie koi sto vi zboruvaat za mozen neuspeh i sekogas deluvajte pozitivno. Treba da bideme vljubeni vo nashata rabota i treba da sozdademe mentalitet fokusiran na uspehot ( a ne nashiot gubitnichki mentalitet).
Ete taka razmisluvaat luge koi navistina uspeale vo biznisot i gordi se za toa. I vo Spanija ne bile kako shto se denes, ama mnogu raboti se izmenile pochnuvajki od mentalitetot. I kaj nas vaka treba... mene lichno ne mi izgleda nemozno...
|
|
Прилепчанка
|
|
D.D.ZM
Нов член Регистриран: 06.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 17 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве една песничка од непознат автор,за сите предприемачи
Не се Откажувај!!! Кога работите се тешки,а некогаш се Кога патот секогаш да врви нагоре, Кога сретствата се ниски а долгот висок, Сакаш да се насмевнеш но слушаш писок, Кога твојата грижа ти вели тебе трај. Одмори се малку но не се Откажувај! Животот е таков некогаш ни суди, Но никој од нас не треба да се чуди, Неуспехот ке сврти друга страна, Победата е блиску ке залечи рана, Не откажувај се,можеби малку време има, Но успехот доага по секоја Зима! Успехот е неуспех само наопаку свртен, Во облик на сомнеж од свое семе р тен, Колку си бил близу никогаш не ке знаеш, Најважно нешто е да истраеш, Затоа бори се тешко со последна снага, Од Поразот не ке остане ни ТРАГА!!!! Изменето од D.D.ZM - 16.Ноември.2008 во 15:18 |
|
Храброста доага од внатрешната душа,
Но човек треба секогаш да ја слуша! |
|
GORGM
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 31.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 35 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iskusni pretpriemaci, ili dobri teoreticari od ovaa oblast, imam edno iskreno prasanje do vas. Samobendisano vi velam deka ke bidam proglasen za pretpriemac na godinata vo 20.. godina, ama bi ve zamolil da mi pomognete vo toa. Posocete mi kniga koja ja smetate za "biblija" vo pretpriemastvoto.
Изменето од anastea - 09.Декември.2008 во 02:43 |
|
tanev.risto@gorg.com.mk
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...poveli, ambiciozen pretpriemachu...
First, Break All The Rules What the World's Greatest Managers Do Differently by Curt Coffman and Marcus Buckingham |
|
GORGM
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 31.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 35 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blagodaram, ja baram veke niz nasive knizari iako mislam deka i samoto ime na knigata mi pomogna mnogu.
Blagodaram Изменето од anastea - 09.Декември.2008 во 02:43 |
|
tanev.risto@gorg.com.mk
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На 11 декември ќе се избира "Претприемач на годината" од редот на микро и мали претпријатија. Предвидено е доделување на прва награда од 2.000 евра и втора награда од 1.000 евра. Претселекцијата е направена врз основа на податоците од Централниот регистар, а критериумите за избор се посветеноста на сопствена обука и обука на вработените, маркетинг и стратегија на раст, инвестиции во истражување, развој и иновации.
Лани биле регистрирани 50.541 мали, 424 средни и 95 големи претпријатија. Бројот на новорегистрирани претпријатија изнесува 10.000, од кои 5.616 - микро, 4.565 мали и две средни. |
|
mmomirovski
Сениор Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Претприемништото во Македонија има уште многу, многу за да се развива, а во прв ред за тоа Ќе ја обвинам владата, а посебно Агенцијата за подршка на претприемништвото на Република Македонија, бидејќи дури и за нивните програми и помош што ги нудат, треба да имаш човек внатре кој ќе те упати, да не кажам, за некои работи и самите што ги знаеме, што треба да се дадат. Како прво сите прорамми што ги имаат како прво не се вистински промовирани, а ако најдеш по некоја случајносст флаер или нешто сличност со сето она што го нудат, ќе начекаш бирократотија која само сувопарно помага. Затоа постојат и многу добри идеи за бизниси кои пропаднале. Биди колку сакаш упорен, али зид со глава не се руши. Значи понекогаш е во ред критеримите што ги бараат и сето она што треба да се исполни, али многу претприемачи, во конкретниот случан микро бизниси, кои имале потенцијал да се развиваат, или биле истуркувани, или обидувајќи се да ги достават сите оние потребни документи(значи тука зборам за програмата за ваучери, инкубатори и слични програми), налетуваат на зид бидејќи потребната помош едноставно не им ја пружаат. Значи понекогаш државата треба да свати дека не секој претпримач кој основал бизнис, нема завршено економски факултет, или нема потребните да кажам знаења што е сето тоа и додека се снајде или проектот завршил или поради бирократите документите не стигаат на "време". Значи и на претприемачот, треба да му се објаснат, па дури и на лице место ако треба да се советува, што подробно тоа подобро, за да може претрпиемачот, нормално ако има иднина тоа што го планира, да му се помогне.
|
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |