|
Љубовна поезија |
Внеси реплика | страница <1 1617181920 34> |
Автор | |
butterfly5
Сениор Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I sad sam ovde JA
sama i tuzna I sad si tamo TI nedelja ruzna Meni je do tebe uvek stalo Volis li ti mene bar malo Ma boli te uvo za mene Ti si srecan s njom nema tu dileme Ostajem samo ja da cekam tebe I da se nadam da ces danas da se setis mene |
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЛЮБОВНад старото тържище аленбе залезът като домат и все тъй строен, все тъй млад стоеше бедният хамалин. Засипваше дрезгавина очите, веждите му вече, но не дойде и тази вечер зеленооката жена, която го веднъж повика с очи, със поглед, без слова и зарад тежкия товар му заплати една усмивка. Да би дошла и тази нощ. . . да би му станала невеста. . . до гроба би я носил весел на гръб в широкия си кош. И всеки гвоздей от обущата му би грял в нощта като звезда, когато долу през града към къщи с нея ще се спуща. Атанас Далчев Бугариjа |
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Едни очи
Едни очи,
Два лунни блясъка поредната измамна среща и лъжа, илюзия в полето от мечти? Дали е истинското, чаканото нещо, или е само сетно наказание Затуй, че съм човек прокълнат да греши? автор: анонимен, Бугариjа |
|
butterfly5
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во утроба врие,
бран силен се спрема. Ерупција ли е? Цунами ли е? Или е несто повеке и од тоа? Се се превртува врие,се искачува полека оди на горе. Грлото се стега, воздух се нема. Скокотливи допири Осекјам како се брануваат Брзаат,секоја пат си прави Да излезе надвор слободна.... А мене ми гори Цела утроба, Цела уста, Грло. Чувствувам... Ерупцијата надоаѓа... И одеднаш.... Цунами....... Рој пеперутки од устава подотворена летаат слободно. Во сите бои, во сите форми. Те милуваат тебе, безброј крила, нежни,меки, ти ја пренесуваат пораката моја... ЗАСЕКОГАШ СУМ ТВОЈА |
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Помниш ли
Помниш ли вълните в морето, вкуса на солта? Помниш ли ритъма на сърцето, вкуса на страста? Помниш ли нощите дъждовни, капките дъжд по наште лица? Помниш ли слетите ни тела, в есенната зора? Помниш ли дните безкрайни, прекрасни с мен? Помниш ли нашите тайни, хванати в плен? Помниш ли любовта, която уби, без капка жал? Помниш ли болката в сърцето ми, която все още гори? Невена Петкова, Бугариjа |
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Някой ден-1
Някой ден ще те напусна и ще ме намразиш! Ще те моля за любовта ти, но ти ще ме оставиш! Наказанието за глупоста си ще нося цял живот, знаейки, че съм виновна за болката в сърцето ти! Ще минат дни, а можеби години , ти ще ми простиш. Ще ме разбереш и ще ме обичаш, знаейки, че вече мразя те от все сърце! Бог ще ни накаже за грешките ни в любовта, и ще ни събере отново във Вечността! Невена Петкова, Бугариjа |
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Някой ден-2
Някой ден ще се върнеш при мен, ще молиш за прошка и обич, но единственното което ще получиш от мен е презрение и унижение! Може да умирам от любов по теб! Може да не обикна никой друг вече, но ще те накарам да съжаляваш за мен, дори да ми се къса сърцето по теб! Знай, аз обичам те, но това не значи, че ще се връщам при теб, след всяко твое унижение! Искам някй ден да прочетеш тези листи пожълтели и да разбереш, колко много си означавал за мен! Искам да си блъскаш главата в стената, както правех аз навремето и да съжаляваш за пропуснатото време, в което си бил далече от мен! Искам любовта да изпълва сърцето ти, както умразата напира в мен и да не знаеш, какво липсвало ти е, докато бил си далече от мен. "Искам, искам", не това не са само думи, това е клетва за мъст и отмъщение, клетва дълбоко в сърцето и очите ми! Невена Петкова, Бугариjа |
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Моля те върви
Моля те върви! Моля те не се обръщай след мен! Моля те просто забрави за мен! Всичко било каквото било. Болката тежка аз ще преглътна, а ти върви, остави ме да страдам сама! Не сипвай сол в раната дълбока! Не раздирай душата ми тъй болна! Защо причиняваш ми това, мисля, че не съм заслужила тъга! Невена Петкова, Бугариjа |
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во некоја мината иднина
или можеби идно минато, чувствував тажна среќа или можеби среќна тага. Сеедно. За човек без минато и без иднина нема ни тага ни среќа. Само празна сегашност. Но не и за мене. Јас имам и минато и иднина. Имам и тага и среќа. Имам сегашност.......... |
|
butterfly5
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Поглед кој предизвикува
Експлозија Збор кој предизвикува Револуција Очи кои предизвикуваат Оган Раце кои предизвикуваат Страст Се пали фитилот на динамитот Експлозијата е голема Огромна Започнува една нова револуција Жешка,силна Се палат огнови Горат,палат,жарат Се е во оган Одсекаде пламен Страста ги гори голите тела Ги пржи огнот И одеднаш........ Прав,дим,чад... Ни трага ни глас од тебе Ни трага од огнот во очите Ни трага од рацете Само пепел..... Само страдање.... Само болка...... И...само јас... Сама,оставена, Ко пустина жешка, Празнина огромна, Само облаци прашина Ја галат душава страдна А само за љубов беше гладна Изменето од butterfly5 - 28.Октомври.2008 во 23:17 |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
U krajnjem kutu svoje dnevne sobe
gdje ne moze doprjeti nepozvani pogled na dnu svojih prepunih vitrina krijes slatku fasciklu s natpisom "intima" Medj' slikama tebi dragih lica gdje cuvas svoje spomene i pisma sve u formi poezije, stiha nalazi se i moja ljubav tiha To su pjesme nikad objavljene napisane zbog voljene zene al' datumi na njima su stari vec odavno nema novih stvari Jer umjesto poetskih visina iz mene izlazi samo tuga i gorcina i misao sto se reci ne sm'je ko te kara nek' ti pise pjesme Htio bih da budem gospodin i izbjegnem reakcije bijesne ali recu kao pravi primitivac ko te kara nek' ti pise pjesme Znam da slusas moje nove ploce sa njima se branim od samoce i ubacim nesto da strecne ko te kara nek' ti pise pjesme |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Заги, убави стихови, но чии се... Ај изненади ме и кажи дека се твои...
|
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
..da be moi..!!!.ti licam jas na takov, sto moze ova da go napise..?
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
(Весна Парун; извадок)
Ти која имаш раце поневини од моите Ти која имаш раце поневини од моите и која си мудра како безгрижност. Ти која умееш од челото негово да ја читаш подобро од мене неговата осаменост, и која ги бришеш бавните сенки колебливост од неговото лице како што ветрот пролетен ги брише сенките на облаците што пловат над ридот. Ако твојата прегратка срце му храбри а твоите бедра ја запираат болката, ако е твоето име починка на мислите негови, а твоето грло ладовина на неговото легло, и ноќта на твојот глас е овошна градина недопрена од бура и невреме. Тогаш остани покрај него и биди побожна повеќе од сите кои го љубеле пред тебе. Плаши се од екот што ја демне недолжната постела на љубовта. И блага биди кон сонот негов, под невидливата планина на работ на бесното море. |
|
Внеси реплика | страница <1 1617181920 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |