|
Профитот поважен од децата! |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 30.Ноември.2008 во 09:18 |
„Да не дозволиме телевизорот да ни ги воспитува децата“
Советот
за радиодифузија на Република Македонија на денешната седница ќе ја
промовира кампањата „Да не дозволиме телевизорот да ни ги воспитува
децата!“ и ќе ги претстави видео спотовите кои се дел од неа. Vo se pogolemata trka za obezbeduvanje egzistenicja, pogolem profit i bogatenje, lagoden zivot, site zaboravivme na decata. Semejstvoto se otugji, decata povekje od 12 saati se nadvor od domot, a koga se doma s eprepushteni na TV programite, kompjuterot. Ucilishteto vo borba za opstanok ja menuva svojata platforma i poleka od obrazovno-vospitna preminuva vo zgrizuvacka institucija. Decata vo ucilishte pominuvaat po 12 casa vo prostorii-preadaptirani ucilnici, so TV ili eventualno kompjuter. Decata nemaat prostor za igra, MORA da gledaat TV ili da igraat igrici na kompjuter dodeka dojdat roditelite da gi zemat. Za vospitno-obrazovni igri nemaat interes, umorni se i apaticni. Do kade? Do koga? Изменето од mamamd - 30.Ноември.2008 во 09:19 |
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ajde jas , kako Don Kihot pak protiv veternicite ...
dodeka ne se vratat vo funkcija trite osmici, dodeka ne se spustat malite lugje koi se dofatat do vladeackata stolica pa se zamisluvaat bogovi i deka se im e dozvoleno , dodeka ne ni se vrati normalniot zivot bez pritisoci i stresovi... dodeka nekoj tamu gore ne gi slusne zborovite na Dr Levenski, ... drzavata ne e taa sto treba samo da zema tuku i da dade uslovi za razvivanje na zdravo semejstvo |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тогаш кога СИТЕ родители ќе имаат нормално работно време од 8 часа,кога нема да остануваат прекувремено-неплатено
кога сите ќе имаат достојна плата
кога ќе си дојдат од работа смирени знаеќи дека на некој одреден датум ќе ја подигнат ПРИСТОЈНАТА плата од кај малиот бог илити работодавец
кога ќе дојде некоја влада која ќе се грижи за народот а не само за својот џеб
тогаш децата нема да ни ги воспитува улицата или телевизијата
колку и да се трудиме,не можеме целосно да им се посветиме на децата
малите богови со амин од власта не ни го дозволуваат тоа
секој ќе ти каже-ако не сакаш да остануваш прекувремено,ене ти ја вратата,има луѓе кои ќе работат и 15 часа за 8 000
тогаш кога колективната свест ќе биде на мнооооогу повисоко ниво од денешново
а тоа засега по мене е научна фантастика...за жал
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
Petkovsky
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Toa go nema nikade vo svetot, a ne pa vo Makedonija. Zivotot ne e lesen :] |
|
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се додека ќутиме ќе биде вака. |
|
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А јас кога го видов си помислив дека е во врска со штрајков ама ок невер мајнд...
Бек он топик-да се надеваме дека Владимир не е во право зошто тоа ќе трае засекогаш... |
|
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
go ima Petkovsky |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Toa go nema nikade vo svetot, a ne pa vo Makedonija. Zivotot ne e lesen :]
нема ли никаде во светот подобро?????
е па се додека има такви како тебе кои не гледаат подалеку од носот и мислат дека ние сме светот,ќе биде вака како што е.
кој знае,можеби и не заслужуваме подобро?
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tragicno e shto site zboruvame za decata, a vo suushtina na niv najmalku i mislime. Tv kukjite ne gi selektiraat emisiite shto gi pushtaat, nasilstvo vo nemereni kolicini, video igri so ubistva, so kinenje race, pa izrasnuvanje novi, pagjanje od 5 sprat pa zastanuvanje na noze. nedaj boze decata da ne pocnat samo da imitiraat takvi ludosti.
|
|
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од неколку постови што прочитав од Петковски,сите негови тврдења досега се реални,ако некој сака со главата в зид,тогаш негов проблем. Инаку медиумите ја контролираат целата јавна свест(посебно во земји со идиотско население како САД),кренете раце од тоа,децата се неизбежни жртви. Изменето од ZoraNaSlobodata - 01.Декември.2008 во 00:33 |
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Инаку медиумите ја контролираат целата јавна свест(посебно во земји со идиотско население како САД),"
--uf mislis kako Makedonija ( ovde ne se kontrolira?)nemoj da me razocaras! |
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Реков цела светска јавна свест :) |
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
lilica
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Новото време, прогресот во сите свери го менуваат начинот на живот.Реакции-ДО КОГА? ДО КАДЕ? Па се тече се се менува.Кој не се вклопи во средината,средината ќе го отфрли!Каде денес да игра едно дете.Во Македонија таква кампања преку програмата на „ФАРЕ“ нема место.Македонките се брижни мајки и ако мора да работи за гола егзистенција,само тогаш го остава детето на друг(тв, компјутер, комшија,баба).Не седи по кафани,слабо е вклучена(само со 30%)во општествениот живот и бизнис секторот.Значи само кога се мора.Ама така правела и баба ми, кога одела на нива,и никој денес не ја осудува.Ако е обележана некоја програма,дека не е за деца, детето од љубопитство ќе ја гледа.Па само е дома, кој ќе му забрани нешто.Мислам дека во Р. Македонија во сегашните услови и да се означат програмите кои не се за деца, децата нема да се заштитат. |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Mirno e igra... otkako mu kupivme kompjuter po dava/tri saata sedi igra, ... Mora da mu zabranam da igra na kompjuter..gi rasipa ocenite, ne uci... stana agresivno... mava i doma po brat mu/sestra mu... se najcesti izjavi na roditelite ...
НАЧИН НА ЗАБАВА ИЛИ ЗАВИСНОСТ? Видеоигрите потикнуваат агресивност кај децата 60 отсто од децата стануваат зависни од игрите и се однесуваат како анимираните јунаци, вели професорката Нада Поп Јорданова Најмногу ги сакам "крвавите" игри. Во нив, кога ќе го убиеш противникот, неговото тело не исчезнува. Има опција со која можеш да продолжиш да го клоцаш, да го разнесуваш, пукајќи во него да го распарчуваш. Таква е најновата игра Pai Killer, која е хит меѓу играчите во Скопје. Најдобра е затоа што има и неколку вида пушки: самострел, сачмарка, а најсочна е онаа со колци - раскажува 8-годишниот Александар, еден од многуте малолетници кај нас што речиси секој ден одат во најблиската играчница за барем на момент да влезат во светот на платените убијци, генерали, снајперисти, тепачишта или митолошки суштества. Денес е речиси нормално петгодишно дете да изрешета неколку свои другарчиња на екранот во најблиската играчница. Таму, за 30-40 денари за еден час, младите се натпреваруваат кој ќе биде подобар во касапење, убивање или во покорување држави. Освен Pai Killer, во играчниците се актуелни и акционите игри Half Life, Couter Strike, Battlefield и стратегиите Geerals и War Craft. - При играњето се соживуваш со играта, возбудата се зголемува, а и времето побрзо минува. Најлоша работа е тоа што по два-три часа играње ме заболува главата и чувствувам големи болки во грбот. Никој не признава дека играњето е како дрога. Ако еднаш почнеш да играш, тешко дека некогаш ќе можеш да престанеш - вели Александар. За влијанието на бруталните компјутерски игри врз младата популација, професорката Нада Поп Јорданова од Клиниката за педијатрија вели: - Во сите истражувања од таа област се потврдуваат негативните ефекти од компјутерските игри. На Клиниката за педијатрија често имаме случаи на хиперактивни деца што не можат да се сконцентрираат при извршување на школските активности.Тие се смирени само кога играат на компјутер. Често се случува децата што подолго време играат да имаат зголемен крвен притисок, забрзано чукање на срцето, болки во грбот и намален вид. Оние деца што имаат нестабилна мозочна активност можат да добијат вистински епилептични напади или да се провоцира мигренозна главоболка. Негативен ефект е и зголемувањето на телесната тежина, бидејќи тие деца не се активни - објаснува таа. Според Поп Јорданова, видеоигрите продуцираат агресивност и стануваат модел на однесување за детето. Таа како најизразени ги посочува социјалните негативни ефекти од играњето. - Детето станува антисоцијално и се изолира од врсниците. Тоа има впечаток дека добива моќ за да ја контролира реалноста. Семејство денес е во голема криза. Родителите речиси воопшто не комуницираат со своите деца. Тоа е она што ним најмногу им недостига. Според досегашните истражувања, 60 отсто од децата што играат компјутерски игри стануваат зависни од нив - вели таа. Сепак игрите имаат и позитивни ефекти. - За илустрација, игрите ја зголемуваат координацијата око-рака, ги зголемуваат рефлексите и просторната ориентација, му нудат на детето нови информации и знаења. Затоа некои од нив се користат и во едукативниот процес. Видеоигрите се прифатени и популарни. Но претераното играње поттикнува многу негативни ефекти, додава Поп Јорданова. ...Kade e granicata..koga se korisni...koga shtetni. Koj go kontrolira toa? |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |