|
Дали е потребен штрајк во образованието |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 35> |
Автор | |
Antique
Нов член Регистриран: 10.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
samo napred strajkuvajte be profesori i nemajte gajle
|
|
maestro13
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 428 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Утре ќе има штрајк, така?
|
|
defma
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 716 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И пак се се исполитизира, па добро бе луѓе па може ли една работа да помине без инволвирање на политиката.За една работа не можеме да бидеме единствени. Наставници и професори не се предавајте, сите треба да се избориме за нашите права.
|
|
oon
Сениор Регистриран: 27.Мај.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 397 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во право си |
|
Gorazd777
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се извинувам дали некој може да ми го посочи или каде можам да го најдам ЗАКОНОТ ЗА ШТРАЈК ! и дали постои такво нежто уредено???
|
|
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...zakon za rabotni odnosi...i na linkot shto go postirav ponapred...vo Kolektivniot dogovor... ... shtrajkot kje prodolzi...posle teranjeto na lugjeto da potpishuvaat izjavi i zaplashuvanjeto od strana na vladata ocigledno kje se radikalizira...se splotuvaat site...i onie koi bea protiv Dojcin Cvetanovski...ne za drugo...ne moze da se preti i da se tvrdi deka nema pari...ako ima za vrabotenite po ministerstvata...za famozni honorari...treba da ima i za drugite... |
|
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не навлегувам во мерење на заслуженоста на платата на поедини наставници (после ќе треба да ги мериме и судиите, „менаџерите“, пратениците ...) ниту пак во споредби од типот „мојата плата е 9.000 - па уште сум жив и здрав (и задоволен)“. Не сум компетентна да им ја оценувам стручноста и карактерот (и за тоа има „платени“), но знам дека:
- сакам моето дете да се гордее со своите наставници; - сакам наставникот на моето дете да има достоинство кога ќе застане пред учениците не со тоа што е горд пролетер облечен во костумот од неговата свадба во 1985; - сакам наставничката на моето дете кога ќе си оди дома да погледа филм, да прочита книга, да оди на концерт, или на фитнес, а не да работи уште една смена помагајќи на разгалени деца за да може да го студира своето. - сакам наставниците на моето дете да можат редовно да посетуваат бербер, фризер и стоматолог, и тоа да не биде луксуз, туку пример за воспитување на децата. - не сакам моето дете половина ден да гледа во разочаран, загрижен, безволен зомби кој 25 години ги бодрел учениците да учат бидејќи знаењето е моќ за најпосле да открие дека тешко се заебал и дека во ова општество неговата „моќ“ побудува само потсмев и сожалување. |
|
Petkovsky
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ja sto sve sakam.... |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...posle komentarot na filmadzijka...ova od Dnevnik e vtoroto koe vredi da se procita
Коментар Власта е сила, власта е моќ Колку до
вчера Владата не' убедуваше дека живееме во „ветена земја“ во која не
допира светската финансиска криза, а демократијата цути. Требаше да
почне генералниот штрајк на СОНК, па сите да се соочиме со
реалноста. Одеднаш светската криза ни била длабоко присутна во
општеството, па Владата нема доволно пари за да ги задоволи барањата на
синдикалците од образованието. Реши со притисоци врз директорите и
наставниците по партиска линија да го крши легалното право за штрајк.
Во изминатите две и пол години, а ниту вчера, Владата не одговори колку
ја чинат кампањите, особено таа „Знаењето е сила, знаењето е моќ“. Со
тие пари, како и со хонорарите исплатени токму во ресорното
министерство за редовни работни обврски, можеше да се затворат многу
ставки во образованието. Особено што барањата не се од вчера. Но, за
тоа треба добра волја, и пред се', отсуство на навиката да се
покажуваат партиски мускули. Изменето од mamamd - 25.Ноември.2008 во 06:29 |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...neka ne ne maftosuva vladata deka nemaat pravo na strajk ili dokolku imaat treba da se izveduva na poseben nacin.!glaven vinovnik za podelenosta na ucilistata se lokalnite SERIFI koj im BRANAT na direktorite koj gi imaat postaveni, da se solidariziraat so strajkuvacite i...neli tie gi sednaa na foteljite.
moj stav e ....mozebi ne e najpotrebno da se pokacuva licniot dohod za nekojsi 500-1000 den,kolku da se izbrisat dogovorite na delo i site da si dobijat resenie...!nezamislivo e vo vladini resori da ima vraboteni duri i bez nikakov dogovor,a demek site sme za sproveduvanje na zakonite.potsetete se deka vo nekoi ministerstva ima vraboteni po 7-8 godini bez resenie.....zosto zakonot ne e ist za site....tolku li e tesko da se presece ....zosto sekogas da gi imaat vo raka i da pagaat na uceni pred sekoi izbori....!
...imam pravo da otvoram usta ,zatoa sto ne se mali sredstvata sto mi gi kratat od plata za vakvi zadovolstva na poedinci...
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
... zalosno e shto pocesti se shpekulaciite vo prosvetarskite krugovi deka i ova e eden dil megju SONK i vladata ...so koj kje se opravdaat vrabotuvanja na nekoi partiski clenovi a pogolemiot broj kje ostanat so kratki rakavi odnosno kje si prodolzat da rabotat kako dosega...bez reshenija. Golema e nedoverbata vo Dojcin Cvetanovski, zatoa i postoi podelba megju ucilishtata pa i vnatre vo samite ucilishta. Vremeto kje pokaze koj beshe izigran, koj so kogo manipulirashe, shto e shpekulacija a shto vistina. |
|
maestro13
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 428 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Стварно не ми е јасно како ВМРО за еден ден направи реклама за објаснување за прекин на штрајкот која ја пушти во најскапиот рекламен телевизиски прајм тајм (за потсетување таа реклама е пуштена меѓу другото и на А1 вести каде секунда реклама е околу 200 евра), а во спротивно тврдат дека има светска криза... ма ајде бегај таму...
Изменето од maestro13 - 25.Ноември.2008 во 11:09 |
|
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А пред 3дена тврдеа дека нема светска криза
|
|
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
само нека си тераат... после они нека си идат во сабота на настава... ццццц
|
|
Внеси реплика | страница <1 1112131415 35> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |