|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 166167168169170 242> |
Автор | ||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Незнаеме се, но многу работи - да! Жал ми е ако те разочарав!
Што е догма? Ова веќе еднаш го одговорив
И ова го знам, замисли Канон е музички инструмент! |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е многу си интересе... ГЛЕДАШ ДЕКА СЕ ЗНАЕШ....
ДА НЕ ПУКНИШ,,
|
||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
|
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е не е! Canon е прекрасна композиција од Јохан Кристоф Пахелбел (околу 1750) која повремено се пушта при молитвите за исцелување во Светскиот центар на Исус, Христос, за исцелување со молитва и вера кој се наоѓа во Вирцбург, Германија Канон во Д-дур мелодија траење 3:54 рок верзија на Канон во Д-дур на ел.гитара и тапани (воведот е со виолинчело) Уживајте |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
E, site gresh*te.
Canon e marka na kopir mashina koi nekoi lugje vo nedostatok na kameri ja koristat kako foto aparat! P.S. Ovie posledni komentari se prekrasen primer za toa kolku vsitinata e relativna i zavisi od nasheto znaenje, interpretacija i zaednichki dogovor. Изменето од Messenger - 20.Ноември.2008 во 17:08 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е како не е музички инструмент? http://star.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=18911 Ами фотографските апарати? |
||||
|
||||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ај бе Меси, шО знаеш ти! Како можат овие да бидат примери за Вистината?
|
||||
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Simptomatichno e koga lugje vo zastapuvanjeto na nekoja dogma ke ostanat bez argumetni i ne sakajki po nekoja prichina da ja napushtat, sekogash pribegnuvaat kon taktikata: "... ajde, sega ti se najde da znaesh najmnogu od site, demek ti si bil najpametniot, site drugi znachi bile buidali..." i t.n.
Toa znachi kraj na konstruktivnata diskusija. Poentata e primena mnogu jasno i edinstveno ostanuva lichnoto preispituvanje pred da se donese reshenieto dali da se prodolzhi so drzhenjeto za starata filozofija ili da se prifati novata. So takviot odnos vsushnot sogovornikot se brka od razgovorot bidejki toj vekje stanuva neprijaten za slushatelot vo aktot na razrushuvanje na starite vrednosti. Takvoto govorenje e posledniot test za govornikot i za onoj kon koe toa e upateno. P.S. Vo psihologijata toa se uchi kako primer koj ja dokazhuva nesigurnosta na lugjeto vo svoite vrednosti i stravot od nejzinite posledici. Tokmu poradi toa tie odbiraat tugji razmisluvanja, filozofii, religii i patishta, a toa go pravat vo respekt na brojnosta na sledbenicite na tie veruvanja ili spored opredelenosta vo nivnata zaednica. Na toj nachin se chuvstvuvaat sigurni i zgrizheni. Vo momentot koga ke se soochat so podrugo razmisluvanje, koe seriozno ja stava pod prashanje nivnata opredelenost, se chuvstvuvaat zagrozni i ranlivi. Vo toj sluchaj odbranata e reflektiranje na somnenieto od nivnoto ubeduvanje kon onoj koj gi zagrozuva. Zatoa sledi taa reakcija "koj si ti da ja negirash NASHATA filozofija... vidi kolku MNOGU sme NIE, a ti si sam, pa kako mozhesh da bidesh popameten od SITE NAS.. demek ILJADNICI godini SITE lugje bile budali, a ti se najde pameten?" i t.n. Taa intimidacija e fakjanjeto za slamka pred eventualnoto spasuvanja ili kapituliranje. I dodeka spasuvanjeto po sekoja cena, vkluchuvajki ja i intimidacijata, e vrakjanje na "samodoverbata" i "sigurnosta" vo onoa sto e odbrano, menuvanjeto na vrednostite e mnogu bolna rabota bidejki toa vo sushtina e direktno soochuvanje so zabludata so koja se zhiveenjelo so godini i chuvstvoto na izgubeno duhovno i materijalno vlozhuvanje za seto toa vreme.Tokmu zatoa najgolemite i nazhestokite vojni bile i ostanale religjskite. Zatoa pred sekoja vojna vodachite se povikuvaat na religijski motivi i na nivniot bog. Изменето од Messenger - 20.Ноември.2008 во 17:10 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ako ne si zabelezhal, pozhelno e da sogledash, deka goreizlozheniot (tvoj) tekst, vo osnova, se odnesuva na tebe i slichnite na tebe, koishto ne zastapuvate nikakvo uchenje i veruvanje (nauchno ili nenauchno), a sekoj go izlozhuva svoeto mislenje, smatajki go za najtochno i vrhovno. Za razlika od vas, nam - pravoslavnite hristijani ne ni e potrebno "spasuvanje po sekoja cena" na "samodoverba" i "sigurnost" vo "odbrana" na sopstvenata misla, bidejki nashata vera e vo Hrista (Spasitelot), chie uchenje zastapuvame. Vie umuvate (filosofirate) od svojot um, a nie ja zboruvame Hristovata Vistina. Mnogupati ja izrekov, i ja povtoruvam definicijata: "Vistinata" e NEIZMISLENA POSTOJANOST. Toa znachi, deka NE E CHOVECHKA MISLA, NITU ZAVISI OD CHOVECHKITE MISLI I ZHELBI, TUKU POSTOI SAMA PO SEBE, I SEKOGASH E POSTOJANA, t.e. vistina e od pochetok, vistina e denes i sekogash kje bide vistina. Dodeka chovechkoto mislenje e proizvod na chovekoviot um i ne e postojano, t.e. se menuva. "Realnosta", e POSTOECHKA NEIZMISLENOT, shto znachi, postoi sama po sebe, nezavisno od chovechkite misli i zhelbi,koishto nemaat mokj da ja izmenat. Analogichno na teoloshkite (verski) dogmi, prirodnite nauki se sostojat od dogmi, koishto chovekot ne gi izmislil, tuku OTKRIL, izuchuvajki ja materijalnata (vidliva)priroda na svetot. Zarem bi bilo ispravno, chovekot da go stava svoeto mislenje povisoko od prirodnite (otkrieni) zakoni? Teologijata e nauka, koja shto ja izuchuva prirodata na Boga, kako i duhovnata (nevidliva) priroda na svetot. No, nekoj shto nema poim za duhovnost, nitu pravi razlika pomegju duh i dusha, bezobrazno si dozvoluva svoeto pogreshno mislenje da go vozvishuva nad duhovnite zakoni i vrhovnata Bozhja Volja. Svetot e meterijalen (vidliv) i duhoven (nevidliv), dodeka chovechkata slobodumna misla, ne e nishto drugo osven prashina! Pa, ima li smisla? Za razumna diskusija, pred se, neophodno e chovekot da ima ispraven koncept i pravilno razbiranje na prosti zborovi (sekoj zbor i sekoja rechenica ne iziskuva tolkuvanje). Svakjanjeto deka vistinata mozhe da bide relativna i zavisi od chovechkata misla, e sosem pogreshno, i pretstavuva slobodoumie, koe shto e sprotivno na razumot. Изменето од Asya - 20.Ноември.2008 во 22:31 |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
spiros ne spamiraj.
|
||||
|
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
"Dogma" (grchki: δόγμα), e utvrden sistem na avtoritetni verski ZAKONI (zbir na veruvanja), koj ne ostava prostor za somnevanje i spor (diskusija). Odnosno, dogmata se prifakja ili ne, bidejki e ZAKON, koj ne mozhe da se izmeni. Dogmata e NEIZMISLENA POSTOJANOST, zatoa shto e vistina. Koga se vo prashanje prirodnite nauki, razumniot chovek gi prifakja prirodnite dogmi. Koj razumen chovek bi se osmelil da tvrdi deka 2+2 ne e ednakvo na 4? Togash, zoshto "razumni lugje" se obiduvaat da gi osporat verskite (duhovni) zakoni?
Изменето од Asya - 20.Ноември.2008 во 22:58 |
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
БОГ Е ЉУБОВ!
Ја обожавам оваа догма! |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Samo Ljubovta e vistina, seto drugo e iluzija.
|
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 166167168169170 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |