IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Федерализација на Македонија?!!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Федерализација на Македонија?!!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 24>
Автор
Порака
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 10:52
zosto nekoi lugje se uste ne ja gledaat realnata situacija? pa Makedonija e dlaboko navlezena vo federalizacija.

ako nekoj saka da ne dojde do toa, najprvo neka go ponisti ramkovniot dogovor, pa dvojazicnosta, pa vrabotuvanjata po kluc, pa 10 paralelki albanski deca vo medicinsko ...

aj ako moze nekoj neka go napravi toa, pa da se udirame vo gradi so prasanja - " a be ti sto zboris, svesen li si, nemas pamet, ti li ke delis..."

vaka site tie prasanja se cista 0
Кон врв
Red`Black Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јули.2007
Поени: 845
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Red`Black Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 13:00
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

zosto nekoi lugje se uste ne ja gledaat realnata situacija? pa Makedonija e dlaboko navlezena vo federalizacija.

ako nekoj saka da ne dojde do toa, najprvo neka go ponisti ramkovniot dogovor, pa dvojazicnosta, pa vrabotuvanjata po kluc, pa 10 paralelki albanski deca vo medicinsko ...

aj ako moze nekoj neka go napravi toa, pa da se udirame vo gradi so prasanja - " a be ti sto zboris, svesen li si, nemas pamet, ti li ke delis..."

svesen sum deka ne mozam da ja delam

ama i ti priznavas deka nema atmosfera za sozivot
aj kazi mi prvo
sti ti preci tebe da ima 10 paralelki na medicina na albanski jazik ????

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 14:34
...biogarfija....

Кој е Невзат Халили?

Невзат Халили, кој најави референдум за политичка и културна автономија на Албанците во Македонија, вчера се промовираше како претседател на „Република Илирида“. Во соопштението испратено до редакциите на медиумите на албански јазик, Халили нагласува дека „Република Илирида“ ќе биде дел на идната унија во која ќе влезе и Македонија.

Тој е роден во тетовското село Порој во 1946 година. Тој е почесен претседател на ПДП и прв претседател во историјата на оваа партија, кој во 1992 година учествуваше во организација на неуспешниот референдум за автономија на Албанците во Македонија. Во 1992 година Халили како претседател на ПДП се спаси од затвор, за разлика од други функционери на партијата. Замина на Косово, а во затвор завршија Митхад Емини, генералниот секретар на партијата, и Хисен Хаскај, тогашен заменик - министер за одбрана. Во 1993 година Халили се повлече од челното место во ПДП.

Пролетта 2001 година Халили од Косово доаѓа во Македонија, со намера да застане зад политичките барања на вооружените Албанци за време на воениот конфликт, но безуспешно. Повторно се враќа на Косово, каде што почнува да работи на формирање „армија на Република Илирида“. Се промовира како политички водач на оваа армија, а во 2003 година е уапсен од властите на УНМИК на Косово.

Обвинет е за тероризам, за предизвикување и поттикнување етничко нетрпение и насилство во регионот и за недозволена трговија со оружје. УНМИК кај него пронајде и му одзеде огромно количество најразлично оружје. Кај него беше најдена документација за набавка на 5 воени џипа, 1.800 парчиња „калашников“, 80 пиштоли, 27 полуавтоматски пушки, 9 автоматски пушки, 90 „зољи“, 32 минофрлачи со различен калибар, 2.000 униформи, топографски мапи, еден милион парчиња муниција, 5.000 рачни гранати, 200 антитенковски мини, како и најразлични видови лекарства, завои и материјали за подигнување импровизирана болница.

Тогашните косовски власти го осудија Халили на казна затвор од 4 години, кои ги одлежа во приштинскиот затвор Дубрава. Ослободен е во јануари 2007 година, по што се враќа во Македонија. Непосредно пред ослободувањето имал невообичаен десетдневен престој во американската воена база Бонд на Косово.

Халили е поранешен професор по англиски јазик во тетовската гимназија, а сега работи како библиотекар на тетовскиот универзитет.

Според информациите на македонските разузнавачки служби, Халили во моментов е контролиран од албанските разузнавачки служби и од военото разузнавање на некои армии на Косово. Има поддршка од воените ветерани од Албанија, Македонија и од Косово, како и од одредени политички структури во земјава, односно од Фазли Велиу од ДУИ. Зад неговите барања за „Илирида“, според разузнавачите, стојат и здруженијата на студенти Албанци од Тетово, Подградец, Тирана и од Приштина.

Невзат Халили веќе подолго време се наоѓа на црната листа на САД за непожелни граѓани.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 14:47
Многу богата биографија.
Заслужува да му се додаде уште некоја година во затворската кариера... 
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Red`Black Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 14:58
zakonite na novata republika
ne se soglasuvat na stara derzava
i za zal vo biografija ke se sbogati kako
prv President na najnova derzava vo balkanot :)
Кон врв
mileg Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2008
Поени: 1758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mileg Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 15:43
Originally posted by Red`Black Red`Black напиша:

zakonite na novata republika ne se soglasuvat na stara derzava i za zal vo biografija ke se sbogati kako prv President na najnova derzava vo balkanot :)

Господине сакам да ми објасните за кој опретседател зборувате дали на Македонија или на владата.Тоа е важно.
И нема никаква нова држава.
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 16:40

zakonite na novata republika
ne se soglasuvat na stara derzava
i za zal vo biografija ke se sbogati kako
prv President na najnova derzava vo balkanot :)

Совет: престани да провоцираш...mission complete...OK?...доста беше...за да не биде executor terminate...!
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 17:18

svesen sum deka ne mozam da ja delamama i ti priznavas deka nema atmosfera za sozivotaj kazi mi prvosti ti preci tebe da ima 10 paralelki na medicina na albanski jazik ????

mi preci zatoa sto toa e nerealen broj na deca koi navistina treba da ucat tamu. ne moze site so sila da gi pravime medicinari a znaeme kako se dojde do toj broj. zatoa denes vo bolnicite na decinja ke im gi amputiraa racinjata od medicinari koi ne znaat pravilno da imobiliziraat skrsenica.

dali navistina ni treba utre so strav da vleguvame tamu kade sto treba da se lekuvame?
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 19:05
Кај се сега МВР и обвинителството да реагираат или и овој ќе ни се јавува со комуникеа од "претседателската фотеља", фино кажав јас си бара внимание, ете и си се самопрогласил за претседател:

Невзат Халили, кој најави референдум за политичка и културна автономија на Албанците во Македонија, вчера се промовираше како претседател на „Република Илирида“. Во соопштението испратено до редакциите на медиумите на албански јазик, Халили нагласува дека „Република Илирида“ ќе биде дел на идната унија во која ќе влезе и Македонија.

Тој во соопштението ја обвини министерката Гордана Јанкуловска дека ја продолжува антиалбанската и антидемократска традиција, која била спротивна на соживотот.

„Ги информирам сите институции во земјава и меѓународните претставници дека изјавата на Јанкуловска за барањето обвинителството да се занимава со мене и со оние што ја потпишаа иницијативата за Илирида, не е ништо друго туку продолжување на старата антиалбанска традиција. Никој и никогаш не можел да ѝ суди на волјата на еден народ“, соопшти Халили.

Тој ја обвини Македонија дека не го почитува Законот за амнестија, а на Јанкуловска ѝ порачува дека Илирида не била ниту Бродец ниту Куманово.

„Законот за амнестија секојдневно се гази преку антиалбански репресалии. Повеќе од 50 отсто од затворениците се Албанци. Колку може во судството да имаат влијание 50 судии Албанци наспроти 612 судии Македонци? И каде беше обвинителството кога Љубчо Георгиевски излезе со предлог за поделба? Зад моето барање стојат повеќе од половина милион автохтони албански гласачи. На Јанкуловска ѝ порачувам дека Илирида не е ниту Бродец, ниту нешто слично како хашките случаи. Апелирам и до пратениците и министрите Албанци да се освестат и да го оправдаат албанскиот глас. Да го подигнат гласот против политиката на албанофобија и да ги поддржат институциите на Илирида“, пишува Халили во соопштението.

Изменето од moira - 19.Ноември.2008 во 19:06
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Red`Black Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 19:48

svesen sum deka ne mozam da ja delamama i ti priznavas deka nema atmosfera za sozivotaj kazi mi prvosti ti preci tebe da ima 10 paralelki na medicina na albanski jazik ????

mi preci zatoa sto toa e nerealen broj na deca koi navistina treba da ucat tamu. ne moze site so sila da gi pravime medicinari a znaeme kako se dojde do toj broj. zatoa denes vo bolnicite na decinja ke im gi amputiraa racinjata od medicinari koi ne znaat pravilno da imobiliziraat skrsenica.

dali navistina ni treba utre so strav da vleguvame tamu kade sto treba da se lekuvame?

site tie sto sakale da se registrirat vo
medicina bea so ocenki 5.00
najdi samo nekoj so poniska ocenka samo edno

i ne znam kade ke odat tie so takvi ocenki ako ne se primat vo ova "drzava"
ke odat u mars da ucat ili u jupiter
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 19:55
vo tirana.so ima fali.svoj kaj svoj.najubo.ama i da ostanat tamu.jupiter vi e daleku...mozda mars i taka kako da ste padnati od nego
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Red`Black Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 20:03
Originally posted by nelson nelson напиша:

vo tirana.so ima fali.svoj kaj svoj.najubo.ama i da ostanat tamu.jupiter vi e daleku...mozda mars i taka kako da ste padnati od nego

a od kaj ti e tapija na ova derzava

da ne e potpisan od Aleksander veliki :)

mesto ni e vo skopje i ne sme padneti od nikade tuku sme rodeni tuka
autoktoni
Кон врв
dras Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2007
Поени: 858
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dras Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 20:31
....ајде Бе што да федерализирме .....та не сме Луксембург,....МАКЕДОНИЈА треба да ја избереме сите,.....мислам секако на македонците со албанско потекло,....ако не ме разбирате прашајте го  Селмани мислмам дека човекот има доблест и верува во оваа држава!.....немојте да мислите дека преку Албанија и Косово лесно се оди во светот.....тоа е краткорочно ... зошто.... размислите самите.....до...кога ????
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2008 во 22:59
a od kaj ti e tapija na ova derzava

da ne e potpisan od Aleksander veliki :)

mesto ni e vo skopje i ne sme padneti od nikade tuku sme rodeni tuka
autoktoni[/QUOTE]

-tapija imam i za Kosovo
- mesto vi e negde drugde (da ne bidam bezobrazna)
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,578 секунди.