IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5758596061 256>
Автор
Порака
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 23:38
Originally posted by moira moira напиша:

Многу убаво те разбирам и истото тоа што го зборел Љубчо, истото, апсолутно истото го мислам и верувам дека е така...не знам сега дали ти ме разбираш...тоа е тоа...нити сме имале став, нити сме преговарале затоашто за да преговараш за нешто треба да имаш став и аргументи ПРО и КОНТРА, а не со рацете во џеб да се шеткаш, повремено да климаш со глава и со широко окезена фаца на Ист Ривер да даваш лажни оптимистички изјави кои откако ќе се вратиш дома веќе стануваат широко прифатена и добро спакувана лага и претстава за народот. 

te razbiram, istoto go zboruvame...formalno nie imavme stav za imeto i reshenie za negovata upotreba- dvojnata formula a narodov go mavtaa so izjavite deka nashata pozicija se podobruva. Skoro site polit partii kako vo hor go potenciraa toa, i tragedijata da bide pogolema i mkd intelektualci i vidni lugje vo eden glas istite argumenti- apsurdnosta na baranjeto na grcija, evropa go voochuva i parshanje na vreme e koga grcija kje ja pritisnat da popushti.
No sushtinski ne beshe taka, nie ne mrdnavme ni chekor napred, duri naprotiv, i taa, kakva - takva pozicija, ja izgubivme.
Izminative godini igravme na kartata deka kje uspeeme svetot da go ubedime drzhejkji se samo so izjavata za apsurdnosta na baranjeto na Grcija da go smenime imeto, deka neotugjivo nprave e na sekoja drzhava da se narekuva kako ska i sl.....
No Grcija ne bila badijala del od Vizantija, celo vreme vodeshe itra pro-aktivna politika, dodeka nie, kako typichni - stari momi chekalici tuturutki si chekavme pasivno od "nebo" da ni padne reshenieto - vo nasha polza !

Изменето од Marko sk - 16.Ноември.2008 во 23:43
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 23:46
...фала Богу конечно се разбравме... :)

...и сега ме интересира на кој став си и во која насока ти одат размислувањата...баш би сакала да слушнам...

...уф, што среќа ќе имав...хахахаха...таман се израдував дека најдов соговорник...кога соговорникот offline...

Изменето од moira - 16.Ноември.2008 во 23:49
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2008 во 05:54
Преговорите за името во безизлезна ситуација
Горан Момировски     Коментари (15)   

16.11.2008 18:18

Јоргос Комуцакос

Високи македонски претставници добиле сигнали дека последниот предлог на Нимиц не може да биде основа за решение поради пораснатите апетити на Атина во спорот за името. Од пријателски земји, Македонската страна била информирана дека дури и ако Македонија целосно го прифати предлогот кој што веќе е проценет како неповолен за Македонија, Грција ке го отфрли како несоодветен.

Дипломатските сигнали кои дошле до властите во Скопје велат дека преговорите се во безизлезна ситуација при што од Македонија се бара по анализата на новата ситуација да преземе соодветни чекори.

Владата нема официјални коментари за новиот развој ана настаните ниту открива кои се можните чекори во ваква ситуација. Најновата позиција на грција е дека со дозволата македонија да влезе во нато ова земја би го завршила својот дел од бараниот компромис, а за возврат Македонија треба да попушти за името на државата, нацијата и јазикот.

Спекхард

Името Северна Македонија е веќе апсолвирано прашање за Атина која планира сега да има договор само за името Северна Македонија, по што би дозволила влез во НАТО, а името на нацијата и јазикот да ги користи за уцени при приемот во ЕУ.

Новата стратегија на Грција која охрабрена од солидарноста во НАТО и ЕУ ги зголемува своите апетити индиректно ја потврди и портпаролот на грчкото МНР, кој директно му одговори на амбасадорот на САД во Атина, кој минатата недела им порача на Скопје и Атина дека не треба да чекаaт решение од новиот претседател на САД, туку сами да го решат спорот.

Според Кумуцакос, амбасадорот Спекхард премногу рестриктивно го интерпретира проблемот како билатерален. За Атина прашањето има мултилатерален карактер кој не зависи само од позициите на двете страни, туку и од шефовите на држави и влади кои се потпишале на соодветни документи на овие институции.

Ваквите јавни пораки до Спекхард, во грчкото МНР во Атина, се толкуваат како цврста намера на Грција да ја искористи својата позиција во НАТО и ЕУ, и поткрепена од заклучоците за името од завршната декларација од Бук*решт, и сугестиите од годишниот извештај на ЕК за Македонија да продолжи со своја некомпромисна позиција во преговорите.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=100273

Па сигурно, што мислат нашиве, сега дојдоа и нивни луѓе на власт, сигурно дека нема да попуштат Поранешна Отоманска Република Грција цело време играше на таа карта, чекаше смена на режимот во Америка, само и они донекаде се заебале, они мислат дека драстично ќе се смени политиката на САД кон Македонија, но тоа нема да се случи....ќе има промена, но не толку голема.

Изменето од Vladimir88 - 17.Ноември.2008 во 06:05
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2008 во 11:18

Владата на Република Македонија вчера ги оцени како неточни информациите во некои медиуми дека новиот преговарач за името ќе се избира меѓу Зоран Јолевски, Благој Ханџиски и Ѓорѓи Иванов.

„Во врска со шпекулациите кои се појавија во јавноста дека Владата на Република Македонија ќе избира предлог за преговарач за името помеѓу тројца кандидати, ја известуваме јавноста дека досега не е подготвена куса листа и дека не се точни известувањата за било кое од трите имиња кои се спомнуваат во текстовите. Кога ќе ја заврши сеопфатната постапка и деталната анализа на кандидати за иден преговарач, Владата на Република Македонија соодветно ќе ја извести јавноста за изборот“.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Врз база на шпекулации (кои најпрво се појавија во грчките медиуми), во јавноста се исплетоа приказни за тројцата “кандидати“ за преговарач, за на крај да излезе дека тие и не биле во игра...

Кон врв
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2008 во 12:56
http://www.makfax.com.mk/look/novina/article.tpl?IdLanguage=10&IdPublication=2&NrArticle=132105&NrIssue=822&NrSection=10

десетици милиарди евра

изненадување

нема лабаво каj вас

Изменето од да бе - 17.Ноември.2008 во 12:57
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2008 во 17:39
извор: makfax.

Македонија покрена правна постапка пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција, поради прекршување на Времената спогодба, со априлското вето за влез во НАТО

„Апликацијата пред МСП ја поднесовме со единствена причина да ги заштити своите права од Времената спогодба. Размислувавме многу внимателно пред да ја поднесеме, но, не гледаме друг начин да се задоволи правдата, односно да се исправи неправдата која беше нанесена со повредување на членот 11 од Спогодбата, освен да се искористи овој легитимен и меѓународен правен механизам„, изјави шефот на дипломатијата Антонио Милошоски, вечерва на вонредна прес конференција.

Во апликацијата се бара Судот „ да утврди и декларира дека (Грција), преку своите државни органи и овластени лица, ја прекршила својата обврска од член 11, став 1 од Времената спогодба“.

Судот исто така „да ѝ наложи на (Грција) веднаш да ги преземе сите потребни чекори во правец на почитување на своите обврски од член 11, став 1 од Времената спогодба и да престане и да се воздржи од секакво спротивставување, директно или индиректно, на членството (на Македонија) во Северно-атлантската договорна организација (НАТО)“, бара македонската Влада.

Милошоски изјави дека овој правен потег нема за цел да ги прекине или измести преговорите за спорот што го има Грција со уставното име на Македонија.

„Напротив, Македонија експлицитно и во својата апликација потврди дека е посветена на ова прашање и ќе продолжи на конструктивен начин да учествува во разговорите под покровителство на ОН“, изјави Милошоски.

Тој додаде дека апликацијата е направена сега за да се создадат одредени услови и да бидат опфатени сите аспекти.

Според Милошоски, Меѓународниот суд на правдата треба да донесе пресуда која ќе биде обврзувачка за двете страни.

Хрватскиот експерт по меѓународно јавно право Будислав Вукас, е назначен за ад хок судија на Македонија по однос на оваа апликација.

Времената спогодба меѓу Македонија и Грција е на сила од септември 1995 година.
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2008 во 00:17
E sega go posrafme
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Polaris Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2007
Локација: Turkey
Поени: 1514
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polaris Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2008 во 01:15
Originally posted by nelson nelson напиша:

E sega go posrafme

газење%20од%20смеење
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2008 во 01:16
газење%20од%20смеење Аман бе човек...
Што е сега посрано, тоа е направено со знаење на Нимиц и он индиректно го одобрил потегот...
Преговорите нема да се прекинат со тужбата, можеби отпосле, ако се донесе решение во наша полза...
Или ако грците во меѓувреме се откажат...голема%20насмевка

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2008 во 01:24
mene mi se cini deka grujo prv se otkazal, i deka se ova e da ni zamacka oci , oti ne znae kako ponatamu..a pregovorite sigurno ke se otkazat ili ke se vodat "reda radi"
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2008 во 01:29
Ајдеееее...
А бе какво мачкање очи, тужба до една држава која не оспорува константно веќе 17 години, пред меѓународен правен суд за тебе е само мачкање очи???
А што е подобро, да седат дома и да не прават ништо?
Тогаш пак не чини нели?...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2008 во 01:33
da ti kazam pravo , poarno da sedat doma i ne mi gi trosat parite.se mi zedoa i izedoa.ova veke ne se trpi!koga nekoj kaze vmro mi se kreva kosa na glavata.a vo posledno vreme se poveke i poveke! straf mi e ke ostanam bez kosa, i zatoa resiv nema da glasam
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2008 во 23:28
Originally posted by nelson nelson напиша:

da ti kazam pravo , poarno da sedat doma i ne mi gi trosat parite.se mi zedoa i izedoa.ova veke ne se trpi!koga nekoj kaze vmro mi se kreva kosa na glavata.a vo posledno vreme se poveke i poveke! straf mi e ke ostanam bez kosa, i zatoa resiv nema da glasam

Мрш во пашалокот тогаш
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2008 во 23:59
vmrovce rekov
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5758596061 256>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.