IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 158159160161162 242>
Автор
Порака
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Статус: Офлајн
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 20:06
Па ај добре дојдов - си стојам на зборот... денес е сабота вечер... доброволно лишениот се врати...

Морам да признаам... одамна не се имам така добро изнасмеано ...голема%20насмевка мислам на клипот (ова со рапериве)... па би сакал да ги запрашам сите нормални луѓе (здраворазумни, оние што се при себе), дали некој се сеќава каде за ваков настан се спомнува во Библијата?изненадување

Представете си го разговорот на Христос со демоноопседнатите... и сетете се како треперат демоните од Неговото име...

рап-клип = иста работа...

само треба да се кажи и ова: Стамота е некои луѓе на тој начин да хулат на Св. Дух.
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 20:21
Ako mozhe da bideme malu poslobodoumni i so poshiroko srce... Isus nikade ne spomnal kako treba da se pee, nitu rekol deka klasichnata muzika na Bach i Mozart se najsoodvetni, kako ste ne dal nikakvi upatstva da se pee onaka kako sto se pee denes po crkvite i manastirite.

Znachi sekoe vreme si nosi svoj nachin na ekspresija, pa ako vo izminatiot i deneshniot milenijum toa e so jazz, blues, pop, rock ili rap muzikata, zoshto ritamot i muzichkata forma da bide problem za sodrzhinata i poraka sto ke se prenese so niv? Formata e samo pakuvanjeto, a ne e sodrzhinata na porakata. Mene lichno ne mi prechi koe pakuvanje e popularno denes, no me interesira sto ke se prenese so nego.

Znaejki deka mladite ne slushaat crkovna ili klasichna muzika, ne gledam nishto losho ako dobrata poraka se prati i so rap muzika.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 20:32
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako mozhe da bideme malu poslobodoumni i so poshiroko srce... Isus nikade ne spomnal kako treba da se pee, nitu rekol deka klasichnata muzika na Bach i Mozart se najsoodvetni, kako ste ne dal nikakvi upatstva da se pee onaka kako sto se pee denes po crkvite i manastirite.

Znachi sekoe vreme si nosi svoj nachin na ekspresija, pa ako vo izminatiot i deneshniot milenijum toa e so jazz, blues, pop, rock ili rap muzikata, zoshto ritamot i muzichkata forma da bide problem za sodrzhinata i poraka sto ke se prenese so niv? Formata e samo pakuvanjeto, a ne e sodrzhinata na porakata. Mene lichno ne mi prechi koe pakuvanje e popularno denes, no me interesira sto ke se prenese so nego.

Znaejki deka mladite ne slushaat crkovna ili klasichna muzika, ne gledam nishto losho ako dobrata poraka se prati i so rap muzika.

Тука си во право кога разговараш за музиката...

А кога разговараш за молитва... тогаш не е така, затоа што има разлика од музика, макар и таа да личи на молитва и “музика“ молитва...

А за упатствата (кога разговараш за црквите денес и начинот на богослужба), дали така се пеело во апостолско и старозаветно време, за тоа сведочи историјата и оние што се занимаваат сериозно со црковната музика... крајна сметка тоа е наука и за тоа постојат милиони факти за настанокот и еволуцијата на црковната музика и традиција...

големо%20гушкање

Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 20:43
Само сакам да напишам (парафразирани), извадоци од двајца луѓе, прогласени за светители. Едниот во римокатоличката црква, другиот во православната. Мислам дека се од 20ти век, ама заборавив кои беа.

Римокатоликот:
„Се молев и го видов Бог. Се беше убаво и бело. Имаше многу ангели. Сите се радуваа. Господ ме повика и разговараше со мене. Ми рече да седнам до него. Бев радосен.“

Православниот:
„Се молев и имав видение. Некој го повикуваше моето име. Се плашев и треперев, и го молев Бога да ме одминат демонските искушенија. Почнав да плачам и да се каам за гревовите.“

Наравоучение: Не секое видение е од Бога. Има некои виденија што се демонски. Вистина е, православниот бил повикан од ангел, додека римокатоликот очигледно бил во прелест (читајте за вакви демонски виденија од Свети Антониј!!!).
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 20:49
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Мес, има пеење што е духовно, и пеење што не е духовно. Духовното пеење се карактеризира со смирени тонови, и во слава на Бога. Недуховното пеење се карактеризира со испрекршени битови и звуци, кои, еве, научно гледано, им штетат на мозочните бранови. А колку ли повеќе духовно се штетни.
Рап музиката е полна со насилство и вулгаризми. Не може оваа музика да биде духовна.
Свети Серафим Роуз, кој ги поминал и лично учествувал во голем број религии, откако преминал во православието, на луѓето кои пристапувале кон православие им препорачувал да го слушаат Бах, за да си го истенчат слухот за музика. Сепак, дури ни таа музика не е духовна. Свети Серафим им ја давал, за луѓето да се привикнат на добри тонови. Врв на духовната музика е православното пеење.

Секако, не сакам да наметнувам ставови. Ова е мој став, а кој каква музика сака да слуша, нека слуша.

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 21:53
Се сложувам со Макариос.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 21:56
еее...задоволство   тоа е животот...

Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 23:53
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

od silata na vsetiot duh oni pagjaa

Od silata na SVETIOT DUH pagjaa!!!

Biblijata uci deka so Silata na SVetiot Duh tie stanuvaa od bolni zdravi, od sakati ozdravuvaa i odea,

a ova prv pat slusham na Zdravite koga kje sleze Sv.Duh deka tie pagjaat...
i kako sto vidov se grcat, Prevrtuvaat, potocno izmacuvaat..
Ova e strashno za gledanje, srekja sto nemav moznost da slushnam, kakvo e toa slavenje na Boga, pa i slep kje vidi deka tie vo sebe imat nemir, skokat maat so race...

Slava Mu na Boga sto znam deka pravoslavnata Crkva e Sveta i propoveda smirenie trpenie...a Svetite Otci ne ucat na pokajanie plac za grevovite...
Slava Mu na Boga sto znam koi mi se korenite do Hrista...

Slava Mu na Boga za se...

da ti kazam okolu toa mene toa mi se slucilo vo engotino vo evangelska crkva bevme na misija togas i ednov reme ednostavno go slavavme BOG i eden decko spomna ajde da se molime za tie so ne zborat na jazici da go dobijat i voda4ot pocna da se moli i naednas se spusti nad nas neso mn silno duri ne mozev da stoam padnav ne mozev da odam bukvalno edno 20 min toa custvo naj uboo do sea u zivotot i da kaj nas i nie veruame u svetiot duh

Za ova se molite na vash*te molitvi da zborite na drugi jazici, a se molite da shetate po vselenata??

zamislete monahot ima edna molitva "Gospodi Isuse Hriste pomiluj me"(pa i sekoj pravoslaven hristijanin)
celiot svoj zivot go pominuva samo vo taa molitva(temelna, sekako tuka se i site drugi molitvi)
No vakva molitva jas nikade ne sretnav aj kje se molime Bog da ni dade jazici, aj kje se molime Bog da ni dade cudotvorstvo...Ehh...

koja e razlikata ednite si igrat demek se molat skakat se prevrtuvaat vikat crkat besneat...pagjaat vo zanes obzemeni od...mn malku verojatno deka e od Svetiot Duh...

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 00:42
bellicka od svetiot duh se pagja,zosto taa sila ne e sekoj dnevna i ne ja osekjas segde no vo bibliata pisuva bile isceluani no ne pisua stoeja i bea isceleni moze padnale pa bile iseceleni mozes da sedis i da bides iscelen megjutoa vo mojot slucaj i vo slucajot na snimkata lugjeto pagjaa ne mozes da me svatis treba da go osetis neka dae BOG prilika da go osetis...ti velis voa{a Svetite Otci ne ucat na pokajanie plac za grevovite...}
ha ha so mislis ti deka ako ne se pokajes i ne se kaes sekojdnevno za svojte grevovi kje does vo rajot hehe...
bellicka ne znam da li si citala vo stariot zavet pisua
"Edni kje zborat vo jazici,drugi ke tuma4at,treti drugo"
mislam jasno e okolu toa
i ne se molime za vselenata mislis so toa me zafrkaas he...be sestri4ke ako monasot samo so toa molitva odi niso ne praime znaes pred mene isceluvani bile lije so ne odele po 7 godini so ne slusale i slicno..i ti najde da mi kazuas tuka so kako ama ne deka ne znaes a ako vidis i poburickas vo videata kje visi katolici kako eden se moli i cela crkva stanua nekoj mislam i padnaa...pozz
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 00:49

bellicka od svetiot duh se pagja,zosto taa sila ne e sekoj dnevna i ne ja osekjas segde no vo bibliata pisuva bile isceluani no ne pisua stoeja i bea isceleni moze padnale pa bile iseceleni mozes da sedis i da bides iscelen megjutoa vo mojot slucaj i vo slucajot na snimkata lugjeto pagjaa ne mozes da me svatis treba da go osetis neka dae BOG prilika da go osetis...ti velis voa{a Svetite Otci ne ucat na pokajanie plac za grevovite...}
ha ha so mislis ti deka ako ne se pokajes i ne se kaes sekojdnevno za svojte grevovi kje does vo rajot hehe...
mislam jasno e okolu toa
i ne se molime za vselenata mislis so toa me zafrkaas he...be sestri4ke ako monasot samo so toa molitva odi niso ne praime znaes pred mene isceluvani bile lije so ne odele po 7 godini so ne slusale i slicno..i ti najde da mi kazuas tuka so kako ama ne deka ne znaes a ako vidis i poburickas vo videata kje visi katolici kako eden se moli i cela crkva stanua nekoj mislam i padnaa...pozz

Јас пак би те советувал... внимавај многу. И на демоните им е дадена власт да прават „чуда“.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 00:50
Originally posted by makarios makarios напиша:

Само сакам да напишам (парафразирани), извадоци од двајца луѓе, прогласени за светители. Едниот во римокатоличката црква, другиот во православната. Мислам дека се од 20ти век, ама заборавив кои беа.Римокатоликот:„Се молев и го видов Бог. Се беше убаво и бело. Имаше многу ангели. Сите се радуваа. Господ ме повика и разговараше со мене. Ми рече да седнам до него. Бев радосен.“Православниот:„Се молев и имав видение. Некој го повикуваше моето име. Се плашев и треперев, и го молев Бога да ме одминат демонските искушенија. Почнав да плачам и да се каам за гревовите.“Наравоучение: Не секое видение е од Бога. Има некои виденија што се демонски. Вистина е, православниот бил повикан од ангел, додека римокатоликот очигледно бил во прелест (читајте за вакви демонски виденија од Свети Антониј!!!).

Говориш за прекрасното житие на Свети Антониј Велики напишано од Свети Атанасиј Велики или не?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 00:57
Кога го спомнав Свети Антониј, мислев на Великиот авва Свети Антониј среќа
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 00:58
Originally posted by makarios makarios напиша:

Кога го спомнав Свети Антониј, мислев на Великиот авва Свети Антониј среќа

Моја грешка тогаш. Јас мислев дека зборуваш за Свети Антониј Велики.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 01:30

mislam jasno e okolu toa

Брат, тоа што го гледав од пентакостална црква (има многу такви клипчиња на ју тјуб) верувај ми не само што предизвикува немир, туку сега пред 15 мин кога го пуштив на едно девојче од 14 год, кога виде почна да ме прашува: А што им е на овие? Опседнати од демон да не се?

Е сега размисли како мало дете може логички одговор да ти даде на таа снимка.

А за исцеленијата, и ѓеволот има моќ да лекува, тоа го потврдуваат бајачките со своите надри мадри лекување и слично.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 158159160161162 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.