IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кое е божјото име?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кое е божјото име?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 14151617>
Автор
Порака
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2008 во 15:00
Дипломатски избегнат одговор во недостаток од знаење.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2008 во 15:06
Мене ми е ептен јасно, Елхамдулиллах.Ама гледам некому не е, па затоа те опитвав.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2008 во 21:02
Толку чудесно убаво е БОЖЈОТО НЕБЕСНО ИМЕ
што нити ни 99те прекрасни имиња - сите заедно изговорени - неможат да се мерат со НЕГО!   

ХАЛЕЛУЈАХ!
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2008 во 04:45
Pa, ako Bog imashe ime, zarem ke se izmislija 99 iminja ???

Ako, ako, prodolzhete so diskusijava...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2008 во 18:01
Противниците на СВЕТЛАТА ЉУБОВ БОЖЈА - без разлика дали се тоа духовните чеда на назнабошците, книжниците, ангелите ... – не можат да го знаат Небесното ИМЕ БОЖЈО, без МИЛОСТА на Неговата СВЕТЛИНА!
Онаа Вечна СВЕТЛИНА на ДУХОТ БОЖЈИ која се отелотвори во ИСУС, за која преку ми дадената Милост (и јас незаслужниот) сведочам, исто како и сите други ЧЕДА на Милоста и Мирот БОЖЈИ!      

ХАЛЕЛУЈАХ!

in Time & Eternity!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2008 во 21:32
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

И како што реков - Бог во Библијата нема спомнато име!

Бог, Своето лично Име во Библијата го има спомнато 6973 пати во Стариот и 237 пати во Новиот Завет. Значи вкупно: 7210 пати во целата Библија намигнување

TOCNO E EVANGELOS!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2008 во 21:40
Originally posted by Палестинец Палестинец напиша:

Ова е Божјото име

Ova ime e spomnato nad 7000 pati vo Biblijata,samo nikoj ne go znae negoviot tocen izgovor.(JEHOVA,JAHVE,JEHVAH....)

Vo Pravoslavniot prevod imeto na Bog se naogja vo Osija 12:5 i na uste dve mesta kako Jehova.

A vo prevodot na Dusan Konstantinov se javuva kako Jahve na nekolku mesta.(Bitie 22:14)

Vo prevod toa znaci JAS SUM,KOJ SUM i e opisno ime koe sam si go dal BOG
Кон врв
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2008 во 18:38
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ова е Божјото име

Ova ime e spomnato nad 7000 pati vo Biblijata,samo nikoj ne go znae negoviot tocen izgovor.(JEHOVA,JAHVE,JEHVAH....)

Vo Pravoslavniot prevod imeto na Bog se naogja vo Osija 12:5 i na uste dve mesta kako Jehova.

A vo prevodot na Dusan Konstantinov se javuva kako Jahve na nekolku mesta.(Bitie 22:14)

mozebi sam si go dal bog toa ime no vazno e zosto si go dal toa ime i koga e prv pat kazano , na kogo i zosto?
aj nekoj neka go objasni ova????????
\gledam ima mnogu tumaci na pismoto bozjo pa mora da go znaaat i toa ?
----------osana--------
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2008 во 19:00
uste nesto!!!!\na izrailot imeto jahve im bilo poznato uste pred da go zapisi toa mojsej , no cudno e toa sto mojsej toa ime ne go znael, se do onoj moment koga se kacil na planinata i zboruval so bozjiot angel nego toa ime mu bilo receno da go izgovori koga ce odi vo egipet pak prasuvam   ZOSTO????
----------osana--------
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2008 во 20:03
Pa, Mojsie izrasnal, bil neguvan i uchen kako egipjanin. Se dodeka ne im se obratil na evreite so nivniot bog i so nivnata terminologija, lugjeto ne mu obrakjale dolzhno vnimanie.

P.S. Patem, toj samiot nekolku pati gi skrshil plochite i odnovo gi napishal.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2008 во 21:38
mojsej ne go svajkale seriozno evreite vo toa vreme , site znaeme deka toj go ubil egipcanecot sto go kamsikuval robot , so toa sakal da dokazi deka toj e evrein i toj e isto kako niv no evreite ne go prifatile i toa mozime da go vidime so recenicata vo biblijata zar i nas ce ne ubies kako egipcanecot!
pa otkako ziveeel nastrana od egipet , otkako bog mu se javil vo zbunot sto gori toj moral da se vrati vo egipet no kako da se vrati koga ne go prifajkaaat pa zatoa bog mu veli ce kazis   JAHVE ili jas sum toj sto sum i jas te prajkam da go izbavis izrailot od ropstvo.
ovaa e interesno zatoa sto posle 12 patrijarsi otkako josif pocinal evreite stanale robovi vo egipet no bbog preku prorok mu soopstil na posebni ljujge deka ce dojdi covek pratenik bozji koj ce go oslobodi izrailot od ropstvo ce go prepoznaete po toa sto ke kazi deka go prati JAHVE ILI   JAS SUM TOJ STO SUM, i otkako mojsej stignal vo egipet otisol na grobot na josif koj vo toa vreme bil kako svetiliste kade se sobirale ucenite izraili i otkako im kazal sto mu se slucilo i kako go videl ognot vo zbunot sto gori go prasale koj te pratil a toj rekol   JAHVE- ILI   - JAS SUM TOJ STO SUM
posto toa ime go znaele samo nekolku mina od ucenite megu koji i bratot na mojsej tie poveruvale , zatoa sto toa bil znakot ili zavetot sto bog mu go dal na evreitre ili ako sakate lozinkata preku koja ce go poznaaat bozjiot pratenik koj ce gi oslobodi , od tamu poteknuva zborot   JAHVE.
POZDRAV
----------osana--------
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2008 во 21:59
Ne mi e jasno, kako nekoj mozhe da postavi tolku besmisleno prashanje? Pa, nie sigurno ne sme imenuvani "Hristijani" po imeto na nekoe drvo!

Изменето од Asya - 14.Ноември.2008 во 22:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 10:41
“Името е програм“, вели МУДРОСТА.
БОЖЈОТО ИМЕ значи “““ТОЈ што прави сё да постане!“““

Седум букви, седум неба, седум денови!

Ништо не е случајно!

ХАЛЕЛУЈАХ!!!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 00:14
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ова е Божјото име

mozebi sam si go dal bog toa ime no vazno e zosto si go dal toa ime i koga e prv pat kazano , na kogo i zosto?
aj nekoj neka go objasni ova????????
\gledam ima mnogu tumaci na pismoto bozjo pa mora da go znaaat i toa ?

Brate melhisedek, spored moite soznanija toa ime prvpat se srekava vo Biblijata vo 2 Mojseeva 2:4, kade sto pisuva:Ete taka nastanaa neboto i zemjata , vo ona vreme koga Gospod(tuka stoi Bozjeto ime Jehova, Jahve,odnosno tetragramatonot JHVH)Bog gi sozdade neboto i zemjata.

Ova e licno ime na Bog koj TOJ sam si go dade.
Gledame deka i Eva go znaela Bozjeto ime , koga go rodila Kain pisuva vo originalot:
Potoa Adam ja pozna zenata svoja Eva, koja zacna i go rodi Kaina, i rece: " Pridobiv covek od Gospoda(JHVH)=Jehova, Jahve.....

Drugite iminja koi se upotrebuvaat za Bog se tituli, no toa ime JHVH se upotrebuva isklucivo za Bog, dodeka Elohim na pr. se upotrebuva i za Vaal itn.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 14151617>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.