IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 157158159160161 242>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2008 во 18:18
So deshad neka zavrshat site komentari za chlenovite zoshto i kako se banirani.

Drzhete se na otvorenite temi i na veroispovedta i ne komentirajte za chlenovite i moderatorite.

Povekje ne opomenuvam.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 03:19
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Ајде пак на истото. И јас во Библијата не сум видела дека некој треба да рапува, дека треба да се шета на улица со виснати панталони и пола гаѓи надвор, не сум сретнала дека треба да играме брејк денс или да се вртиме во името на Господ. Каде тоа го пишува? И јас велам за таквото „славење“ на Бог - НЕ.

А да не зборуваме каков мир може да ти предизвика рапот...

А и тој твој другар кој „се замонашил“ сигурно има име, нели?

п.с. внимавај како судиш, зашто и тебе ќе ти се суди.

Marana AtA jas nigde vo mojot post tebe ne te posociv a ti vo tvojot post mi sudis...jas ne rekov maran ne bidi monaskija...haha...vaka:jas ne odam nadvor so pantoloni so gakjite mi se gledaat ama od ti mesas babi i zabi zsrazlikaa do RAP do MONAS
Raperot e sloboden,mu sluzi na BOG vo pesnite go slavi BOG na ulica go slavi vo BOG im zborva na luje so nikoas ne slusnale za BOG...Monasot se zatvora vo 4 zida.sekoj den toa pa toa go tepa samo vremeto nikoas ne zucnal na covek so ne slusnal za BOG...
a ti direktno me napadna otie nemase so da odgovoris i te fati nervoza hehe te sakam pozz

Мислам оваа тема тука треба да се коментира.

Да бидам искрн кон мене и сите мене, а знам и многу други на кои од рапот им е одвратен. Па акако бе брате ти ке го проповедаш Бога преку рапот? Јас имам одбивност кон таа музика и кога ке ја слушна , автоматки имам одбивност и кон тоа за која пее таа. Тоа е проповед?

Рапоте е тесно поврзан со насилството, дрогата, сексот, криминалот, наркодилеството и мафијата, расизмот... И така ти ке го проповедаш Бога?

Бреик денсот е игра поврзана со рапот. Каде го напгаш спојот помегу Бога и овие прекршувања. виткања и трескање од земјата И БОГ?

Рапот повеке предизвикува возбуденост и вриење на крвта во нас, тогаш каде ке го најдеш Божиот мир во него?

И згора на тоа, ај да слушам некој квалитетен раб, воп ред ама кога ќе слушнам некој кич рап...

За мене рапот е несовршена музика, посебно нашиот, и не сериозна и ако јас си го замислувам Гога преку твојата проповед од рапот...

Не сум против рапот. Тоа е сепак музика, еден вид на уметност и израза на чуство, а не проповед за Бога.

Пејте си песнички и рецитали и уживајте, ама со Бога немешајте го, зашто немаат ништо заедничко.
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 04:57
Ете како преку рапот може да се соблазни некој и да се одврати од Бога. Ни мене тоа не ми е музика со која ќе може да се слави Бог, особено затоа што знам од каде потекнува рапот и каква му е историјата.

А ти, брат Пентакосталец, изгледа имаш некоја мува на капата штом толку лично си го сфатил мојот коментар генерално за рапот. Каде јас тебе во мојот коментар сум те посочила? (освен ако си се препознал во она „виснати панталони и пола гаќи надвор, играње брјк денс и вртење во името на Господ“) Каде јас тебе ти реков да не бидеш рапер?
А и не знам кој човек на планетева нема чуено за Бог.Можеби некои племиња по џунглите, па ако треба да се проповеда, тогаш треба таму да се пее христијански рап.

И бај д веј, кога ќе спориш на некоја тема, почни да читаш од првата страна та до последната, за да не пишуваш нешто без врска, затоа што јас 100 пати кажав - МЕНЕ МОНАХ МИ ГО ПОКАЖА ПАТОТ ДО БОГА!!! Па ти ако сакаш и понатаму да бидеш смешен, терај инает и вели дека монасите се затвориле помеѓу 4 ѕида и дека не зуцнале на човек за Бог.

Еххх, чудно како тоа мене баш ми имаат зуцнато, а чудно е и тоа како сеуште еден куп монаси, а пред се и мојот духовник, ми зуцкаат за Бога....

зууууууцццц
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 05:29
prvo na opiten kje mu odgovoram jas nigde ne spomnav deka BOG go slavam so breakdance,i jas iam odbivnost sprema rokot ili pop pa so sea vo crkva da ne go slavam ISUS ili da ispadnam dodeka se slavi se predavam vo bozjoto pomazanie...jas ne recitiram ansilen rap ako si slusnal ti od mene nes od ovoj vid

Otvorigo tvoeto srce vidi sto ima vo nego
dali e crno ili belo
dali e skrseno ili celo

Spoznav ljubov zivotna,sovrsena,iskrena
i vo mojot BOG Veruvam,Ostanuvam
Tvoite rani boze moj mene me iscelija
tvojata ljubov isuse mi ja ozivea dusata

I Racete zakovani za jas da bidam sloboden
ostaven od tatkoto za da sum do tebe zalepen
Gi zema mojte grevovi so tvojta krv gi unisti
koj kje poveruva vo tebe se da mu se oprosti

So trnje krunisana glava,posramen i Ponizen
ja pobedi smrta i na prestol bese voznesen

Umre za nas,bez nas ne mozese da zivees
veruvajki bez strav za da bidam so tebe
veruvasjki deka kje poveruvam
vo ISUS HRISTOS,ziv BOG i spasitel Veruvam

velis rapot e povrzan so droga,seks voa noa epa BOG go kreiral nie da go slavime so RAPOT ama nekoj go upotrebuvaat za devojki i slava.

sea na MARAN hehe vikas coekov se soblazna pa nie ako se soblaznuame na muziki kaj nie krajot???

velis iam muva na kapata,neam muva osa,jas vo postot za monastvoto nigde ne te spomnav a ti vo tvojot post ne mi odgovori tuku neso treto mesase rap i monasi

velis deka tebe monah ti go pokazal patot do BOGA da ti zucnal oti ti si otisla da li monas kje ispadne na ulica sred carsia i kje pocne na nekoj da svedo4i???

znaes nema vekje so da zborime za monasi ti nemas fakti kaj vika bibliata da stanuame monasi...
koa kje mi daes stih i fakt kje veruam deka u red e da se stanua monas pa kje spomnam ova

BOG ne reche da se zatvorame vo masnastiri da ne kazam 2 3 4 zida i sekoj den toa pa toa

reche da odime niz celiot svet i da praime negovi ucenici da go propovedame bozjiot zbor

i pak kje napomenam da se rodese muslimanka kje gi branese nivnite zakoni kako da kazam kje go napajase pravoslavieto...taka da baraja vistinata ne po nasa vina site sme rodeni i so se nasite roditeli toa sme i nie mama se uste e pravoslvna veruam edna den kje se otrgne BARAJA vistinata pozz BOG da te blagoslovi
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 05:49
posto temaa e za se sakam da poglednat site tie so se protiv pentakostalna crkva so se slucua slava na BOG amin

http://www.youtube.com/watch?v=h8pWtpOWQ-k&feature=related

Изменето од Pentakostalec - 08.Ноември.2008 во 05:50
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 06:01

velis rapot e povrzan so droga,seks voa noa epa BOG go kreiral nie da go slavime so RAPOT ama nekoj go upotrebuvaat za devojki i slava.

Рапот не е креиран од Бог туку од човек. Ако ти е тешко да најдеш историја на рапот, кажи, ќе ти ја пастирам.

velis iam muva na kapata,neam muva osa,jas vo postot za monastvoto nigde ne te spomnav a ti vo tvojot post ne mi odgovori tuku neso treto mesase rap i monasi

Јас многу јасно ти одговорив во мојот пост. Ако сакаш дали има докази за монаштвото во Библијата, прочитај ги претходните 60-тина страни - особено наврати се од 10-тата натаму.

velis deka tebe monah ti go pokazal patot do BOGA da ti zucnal oti ti si otisla da li monas kje ispadne na ulica sred carsia i kje pocne na nekoj da svedo4i???

Хелоуууу, а каде јас спомнав дека сум отишла в манастир за да барам монах да ми проповеда? Ај те молам престани да измислуваш во мое име, оти 100 пати реков мене монахот не ми „зуцнал“ в манастир или в црква, тој дојде јас кај што бев, а не братно.

BOG ne reche da se zatvorame vo masnastiri da ne kazam 2 3 4 zida i sekoj den toa pa toa
reche da odime niz celiot svet i da praime negovi ucenici da go propovedame bozjiot zbor

А од каде ти толку знаен стана за монаштвото? Јас секој ден контактирам со барем еден монах, секоја недела сум со барем еден монах во моја близина, ти од каде го знаеш сето ова што го зборуваш? Отвори си неколку страни поназад на тема монаштво и ќе видиш колку монаси има низ светот - Африка, Кина, Јапонија, Америка.... а ако толку си запнал дека треба да се оди на екск*рзии низ светот за да се проповеда, оти ти не одиш? Ајде, ќе проповедаш со рап.

i pak kje napomenam da se rodese muslimanka kje gi branese nivnite zakoni kako da kazam kje go napajase pravoslavieto...taka da baraja vistinata ne po nasa vina site sme rodeni i so se nasite roditeli toa sme i nie mama se uste e pravoslvna veruam edna den kje se otrgne BARAJA vistinata

Добро бре брат, да те прашам нешто.. ти ги читаш ли моите коментари и одговори??? Сто пати ти реков дека јас НЕ СУМ родена како православна, а ти тоа па тоа. Што сакаш, да ми ја измислиш и мојата биографија?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 06:09

posto temaa e za se sakam da poglednat site tie so se protiv pentakostalna crkva so se slucua slava na BOG amin

Со две раце да се прекрстам!!!

„светиот дух“ во Пентакостална црква
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 10:36
Можеби треба да отвориме посебна тема, но засега згодно е и овде. Да продолжам со баптистичкото учење и верување, односно со историскиот развиток на баптистичката црква.

Смит рековме се покајал за самокрштението, но ни самите Менонити не биле задоволни од Смитовата одлука. Смит бил англикански свештеник, но, веќе рековме дека сите Реформисти сметале дека останатите цркви не се валидни. Така, Менонитите посочиле дека, Смит немал валидно преемство ниту пак хиротонија, затоа и не би имал власт да се крсти самиот себеси (демек, да беше со преемство, немаше да биде страшно самокрштението). Покајанието на Смит се состоело во тоа што, тој сметал дека Менонитите го имаат преемството од времето на Христос.

Рековме дека Томас Хелвис се спротиставил на тоа, го анатемисал Смит, и ја формирал првата баптистичка црква во Англија. Баптизмот се појавува на почетокот на 17ти век, а веќе во 1626 година (за дваесетина години), броеле 150 членови во Англија.

Самите Смит и Хелвис имаат напишано секој по две исповедања на верата. Во првото исповедање на верата, во поглед на крштението и двајцата напишале дека крштението е внатрешен знак на ослободување од гревот, на умирање и повторно оживување, па затоа, не може да се практикува над деца.

Сепак, во второто исповедање на верата, во однос на крштението, Хелвис го има напишано следното: „Крштението, или водомиење, е надворешна манифестација на умирање за гревот, и чекорење кон нов живот, и затоа, не е мудро, да се практикува над деца.“

Во второто исповедање на верата, во поглед на крштението, Смит вели дека „надворешното крштение со вода треба да се извршува само над грешни и верни луѓе, но не и на невини или злобни личности. Само на грешниот човек и на верникот, му се покажува и открива духовното крштение на Христос.“

Интересно е што за неколку години и двајцата драстично ја менуваат својата доктрина. Од крштевање исклучиво на возрасни, подоцна Хелвис се согласува крштевање и на деца, ама не го препорачува, а Смит оди дотаму, што забранува крштевање на злобни луѓе или на невини луѓе.

Уште е интересно, дека во овие исповедања, и двајцата не кажуваат за потопување во вода, така што во првите неколку децении тоа се правело само со поливање. Во 1641 година, Ричард Блунт бил првиот баптист кој бил крстен со потопување. До тогаш, иако Хелвис не бил со Менонитите, се сметале за браќа по вера, но после крштението со целосно потопување, баптистите ја раскинале врската со Менонитите, затоа што Менонитите не практикувале целосно потопување, и од страна на баптистите биле сметани за некрстени.

Изменето од makarios - 08.Ноември.2008 во 10:40
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 10:43
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Со две раце да се прекрстам!!!

„светиот дух“ во Пентакостална црква

Сега ми е јасно од каде е поврзаноста на брејк денсот и рапот со „бога“.

Изменето од Опитен - 08.Ноември.2008 во 10:44
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 14:45
Znaes nema da se zamaram vekje oti gleam pocnavte duri i ko zafrkancia so breakdanceov znaci ne znaete da odgovorate so ljubov..drugo ve molam za da ne se macam znaci molam samo ako vie ne vi e tesko da pisete 1 red kaj pisua vo bibl;iata da stanam monah znaci sakam stih od bibliata ne so rekol nekoj vas monah

interesno vo edna emisia gjumu i rece na edna monaskiha znaes li da se smees....pozzz
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 15:16

Znaes nema da se zamaram vekje oti gleam pocnavte duri i ko zafrkancia so breakdanceov znaci ne znaete da odgovorate so ljubov..

Брат, ние цело време се трудиме да ти објасниме, но ти си тој кој не ни одговара со љубов и кој пиша дека свеќите биле ерес и дека монаштвото било затварање во 4 ѕида и тепање време. Каде е тука љубовта твоја? Овде ја префрливме темата затоа што тоа што почнавме да го зборуваме беше оф-топик. За монаштвото си има посебна тема.

drugo ve molam za da ne se macam znaci molam samo ako vie ne vi e tesko da pisete 1 red kaj pisua vo bibl;iata da stanam monah znaci sakam stih od bibliata ne so rekol nekoj vas monah

Еве ти цела страна да читаш за монаштвото. Коментар 6 читај го Монаштво

interesno vo edna emisia gjumu i rece na edna monaskiha znaes li da se smees....pozzz

И што одговори монахињата? Знаеш ли која е таа и од кој манастир?

п.с. и ќе можеш ли нешто да ни кажеш, да ни објасниш што се случува на клипчето што го пастира?

Изменето од Maran Ata - 08.Ноември.2008 во 15:18
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 17:18
opiten so breakdancot se zafrkaase oti od silata na vsetiot duh oni pagjaa da ti kazam okolu toa mene toa mi se slucilo vo engotino vo evangelska crkva bevme na misija togas i ednov reme ednostavno go slavavme BOG i eden decko spomna ajde da se molime za tie so ne zborat na jazici da go dobijat i voda4ot pocna da se moli i naednas se spusti nad nas neso mn silno duri ne mozev da stoam padnav ne mozev da odam bukvalno edno 20 min toa custvo naj uboo do sea u zivotot i da kaj nas i nie veruame u svetiot duh
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 19:21

opiten so breakdancot se zafrkaase oti od silata na vsetiot duh oni pagjaa da ti kazam okolu toa mene toa mi se slucilo vo engotino vo evangelska crkva bevme na misija togas i ednov reme ednostavno go slavavme BOG i eden decko spomna ajde da se molime za tie so ne zborat na jazici da go dobijat i voda4ot pocna da se moli i naednas se spusti nad nas neso mn silno duri ne mozev da stoam padnav ne mozev da odam bukvalno edno 20 min toa custvo naj uboo do sea u zivotot i da kaj nas i nie veruame u svetiot duh

Братче... јас би внимавал.

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2008 во 19:30
maliov ne bil doruckuvan намигнување
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 157158159160161 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.