|
За смирението |
Внеси реплика | страница <1 11121314> |
Автор | |||
bratljube
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пословици:
29:23 Гордоста го понижува човекот, а смирениот во дух придобива чест.
|
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
TAKA E ! AMIN! |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
"А јас самиот, Павле, ве молам заради Христовата кротост и благост; јас, кој сум смирен пред вас, кога сум меѓу вас, но сум смел кон вас, кога сум далеку од вас; ве молам кога ќе бидам при вас, да не треба да истапам со онаа смелост, со која мислам да истапам против некои, кои мислат дека ние одиме по телото. Зашто, иако живееме во телото, не војуваме со телото, зашто оружјето на нашето војување не е телесно, туку е силно во Бога за разурнување на тврдини, па ги рушиме мудрувањата; и секое превознесување што се крева против познавањето на Бога; и ја поробуваме секоја мисла за послушност на Христа"
(2 Коринтјаните 10:1-5)
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пословици:
15:33 Стравот од Господа е училиште на мудроста, зашто смиреноста оди пред славата.
|
|||
|
|||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
||
Остана ли смирен човек на форумот?
|
|||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Остана тој што е баниран
Изменето од blueprayer - 07.Ноември.2008 во 18:09 |
|||
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Старец Пајсиј Светогорец
Мислам дека дури и животните се подобри од нас, така што и пред нив се смирувам и им сум послушен. Утрово, кога се разденуваше, бев уморен зашто се молев цела вечер. Освен тоа бев исцрпен и од болеста, така што одлучив да се одморам. Набрзо, потоа, слушнав мачка која мјаукаше како да и треба нешто. Навистина сакав да се одморам, но се смирив и постапив спротивно на својата волја. И бев послушен на мачката и одговорив на нејзиниот повик. Отидов да ѝ ја отворам вратата. Почна да врне и ја пуштив внатре да не ја наврне. Што мислиш сега? Дали требаше да му бидам послушен на тоа животно? Јас мислам дека требаше. |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
||
Сакам повторно да се навратиме на малку подзаборавените теми. Да се потсетиме, што претставува смирението?
Свети Макариј Велики вели дека смиреноумен е оној човек кој стигнал до крајното смирение, односно до слободата. „Како се придобива целосно бестрастие?" - го запрашале некои старец Јосиф. А тој одвратил: „Со целосно смирение." |
|||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
||
Има некои кои се борат да се задобијат со смирение, со тоа што ќе се сеќаваат на смртта, со размислување за своите гревови, сметајќи се себеси дека се земен прав и дека ништо добро не сториле во овој живот, плачејќи за своите гревови и понижувајќи се со мисли, жалостејќи се со болка во срцето заради сопствените падови, сметајќи во својот ум дека се недостојни за милоста Божја.
|
|||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
||
Налетав на интересна мисла, со која може постојано да се смируваме:
Секој кој Црквата не ја признава за своја Мајка, не го признава ни Бога за свој Татко! |
|||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Некаде практично да ја покажевте смиреноста? Доста теоретизиравте, те ова е она е. Дајте на дело да се покаже тоа!
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А дали Макариос (конкретно), со нешто ти покажал дека нема смирение (или барем не се стреми кон него)?!
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зидарски ако не забележа, јас не се обратив конкретно до Макариос.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 11121314> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |